Perancangan, Pengurusan dan Penilaian Program Prasekolah

Objektif * Mengenal pasti langkah dan kriteria bagi penubuhan tadika. * Mengurus dan mengendalikan program pendidikan prasekolah. * Mengurus kurikulum mengikut perancangan tahunan, semester, bulanan dan harian; dan * Menyediakan kriteria penilaian program prasekolah.

1

PENUBUHAN TADIKA Langkah –langkah dan Kriteria Penubuhan. - Fizikal Bangunan Bangunan tidak boleh digunakan sebagai tempat kediaman atau klinik . Keselesaan bagi kanak-kanak seramai 25 orang. Berdekatan dengan kemudahankemudahan awam seperti hospital , pejabat pos dan lain-lain.Bangunan mempunyai ciri-ciri keselamatan dari berbagai-bagai sudut seperti pagar. - Tandas Tandas kanak-kanak lelaki dan perempuan berasingan. Kemudahan yang bersesuaian seperti ‘elbow tab’ . Singki cuci tangan yang rendah dan tempat-tempat peralatan yang lain danbersesuaian dengan kanak2 kanak.

- Kemudahan Rekreasi Dan Belajar Tempat belajar dan rekreasi yang berasingan.Kawasan riadah dengan alat-alat permainan yang tidak berbahaya.Sudut khas untuk membaca dan melihat buku-buku disediakan.
- Tempat Rehat Kanak-kanak Sakit Bersih dan sesuai seperti katil dan peralatannya. Ubatubat perlu ada disudut yang ditetapkan.

3

Kemudahan Keselamatan (Kecemasan) Kawasan Prasekolah Kawasan aktiviti adalah mencukupi untuk diletakan peralatan seperti buaian.Dapur Dan Persediaan Makanan Ruang dapur dan tempat belajar perlulah berasingan. Pintu pagar tidak tajam dan pokok yang ditanam tidak berduri dan beracun. Susunan teratur memudahkan kanak-kanak menjalankan Perancangan fizikal 4 . Perlu ada dua pintu keluar hadapan dan belakang.. Mempunyai ciri-ciri keselamatan seperti lantai tidak licin dan stor makanan dan bahan yang bersih. jongkang-jongkit dan sebagainya. Pintu dan tingkap mudah dibuka.

Tempat memasak 5 .Pusat sosio emosi .Pusat kerohanian dan moral . .Pusat kognitif .Ruang di dalam prasekolah perlu ada perkara-perkara berikut: * Pusat-pusat pembelajaran .Pusat sains * Ruang dapur dan penyediaan makanan .Pusat bahasa .Pusat kreativiti dan estetika .Ruang dalam .Tempat menghidang.

Bangku-bangku tempat berihat.Pondok kecil . . papan gelungsur. buaian dan lain-lain.Ruang luar prasekolah perlu ada perkara-perkara berikut: .* Pusat aktiviti motor kasar -jongkang-jongkit. 6 .* Pusat permainan pasir .Ruang Luar . terowong.* Pusat permainan air .

Rutin harian guru .PENGURUSAN DAN PENGELOLAAN A.Ucap selamat (salam) .Menyambut kedatangan murid. .Berkumpul 7 . Ketika datang ke kelas. . I.Memeriksa kesihatan murid .Doa .Mengambil kedatangan murid. .Meyediakan rekod pengajaran pembelajaran.

Menyusun kasut di rak kasut. Rutin harian murid.Mendengar arahan guru. . 8 .Memberi ucapan selamat (salam) . ii. Ketika melakukan aktiviti .Menyimpan peralatan peribadi di rak. . .Mengambil peralatan. .B.Mengemaskan peralatan .

Mengemas ruang makan. Ketika makan .Makan bersama-sama.iii.Duduk di ruang makan. 9 .Mencuci tangan dan gosok gigi. .Beratur mengambil makanan. . . . . .Membaca doa. (Berkumpul semula untuk menyambung aktiviti).Membasuh tangan.

iv.Memberi ucap salam . .Menyanyi lagu kebangsaan dan lagu negeri.Bersalaman. Ketika pulang . 10 . .Mendengar pesanan guru.

alat-alat permainan sains 11 .kad-kad sukukata .PUSAT PEMBELAJARAN Pusat bahasa .awal nombor .bahan bacaan .alat-alat permainan matematik .kad carta bergambar Pusat Kognitif .

alat-alat main peranan Pusat fizikal .Peralatan lukisan .Peralatan motor halus .Rak alat genderang .Peralatan permainan motor kasar .Peti pertolongan cemas 12 .Pusat estetika dan daya kreatif .

Buku-buku agama .Radio dan kaset 13 .Carta-carta .Pusat kerohanian dan moral .

AKTIVITI INDIVIDU. KUMPULAN DAN KELAS Perbualan pagi Menyanyi Bercerita Melukis Membaca buku Menguntai objek/manik Bermain jigsaw puzzle 14 .

Mewarna gambar atau objek Bermain air Bermain pasir Bermain pondok-pondok Menguli Main puppet 15 .

Sumbangan kewangan .Memberi khidmat kebajikan 16 .Sumbangan bahan pengajaran/alat permainan terpakai.Sumbangan tenaga/kolaboratif .Mengukuhkan pembelajaran . .Pemberi maklum balas tindak susul .Sumbangan kepakaran .PENGLIBATAN ORGANISASI Ibu bapa .Pengiring aktiviti luar .

Sokongan idea .Menjadi model pakar seperti menanam pokok. 17 .Sokongan moral .Rakan Sejawat . .Memberi khidmat penyediaan alatan luaran.Penyediaan sumber/ BBB/ BBM Kakitangan .Menjaga dan menguruskan kebersihan dan keceriaan .

Suatu rancangan yang disediakan guru sebagai panduan pelaksanaan pengajaran pembelajaran. Kepentingan Rancangan Pengajaran • _ Sebagai panduan kepada guru • .Disediakan berpandukan sukatan pelajaran. 18 . .Mengandungi tajuk-tajuk. hasil dan aktiviti pembelajaran. .PENGURUSAN KURIKULUM Rancangan Pengajaran .Pengajaran lebih terancang • _ Susunan tajuk lebih sistematik.

Penyediaan Rancangan Pengajaran . * Bahasa Melayu sekurang-kurangnya 2 jam seminggu (bagi aliran bukan Bahasa Melayu).Jumlah waktu seminggu darab bilangan minggu dalam semester dan ditolak hari-hari cuti. * Bahasa Inggeris sekurang-kurangnya 2 jam seminggu. * Pendidikan Islam atau Moral sekurang-kurangnya 2 jam. 19 .

buku panduan khas.Sediakan rancangan pengajaran harian berdasarkan rancangan semester 20 .Senaraikan tema yang sesuai . buku sumber dan buku-buku lain. . . ..Kembangkan tema yang terpilih dalam bentuk grafik.Rujuk sukatan pelajaran.

Jadual harian prasekolah * Menyediakan aktiviti yang seimbang. Melibatkan integrasi enam komponen secara tematik. Pengendalian aktiviti: Individu . kumpulan dan kelas. * Memasukkan rutin dan masa transisi. Pengendalian dan penilaian kanak-kanak secara berterusan: Tahap kematangan dan perkembangan. * Mengambil kira keperluan asas kanak-kanak. 21 .RANCANGAN HARIAN Perancangan pengajaran dan pembelajaran berdasarkan rancangan semester .

* Mengambil kira keperluan asas kanak-kanak * Tempoh masa sekurang-kurangnya 3 jam sehari.JADUAL HARIAN Jadual harian prasekolah * Menyediakan aktiviti yang seimbang. * Memasukkan rutin dan masa transisi. 22 .

SLOT PENGAJARAN Cadangan masa dalam sehari. Rutin 10 minit Perbualan pagi 20 minit Permainan luar 20 minit Aktiviti kumpulan 60 minit Rehat 30 minit Aktiviti kelas 30 minit Penamat/ penutup 10 minit 23 .

Lembut .Gunting dan pisau yang bermuncung lengkung.Tumpul / tidak tajam .Murah 24 .PENYEDIAAN BAHAN Kriteria pemilihan dan bahan .Sebaik-baiknya tiga dimensi .Tulisan yang jelas .Saiz yang besar .Pelbagai guna .Tidak bertoksid .Warna yang terang . .Fabrik yang mudah dicuci .Mudah alih .Ringan .

Penyediaan bahan .Boleh digunakan untuk tempoh yang lama.Mencukupi untuk semua kanak-kanak .Jenis paparan yang boleh dilihat dengan jelas. . 25 .

.Bertujuan mengenalpasti pelbagai kecerdasan dan potensi kanak-kanak .3 PENILAIAN PROGRAM PRASEKOLAH Konsep Penilaian.Hasil penilaian menbantu guru membuat tindakan susulan bagi mempertingkatkan potensi kanak-kanak 26 .Proses pengumpulan maklumat tentang perkembangan dan kemajuan dengan menggunakan pelbagai kaedah.4. . .

iii. Mengesan keberkesanan pembelajaran. Merancang dan mengubah suai aktiviti pengajaran untuk meningkatkan pertubuhan dan perkembangan murid. ii. 27 . iv. vi. Menjalankan tindaksusul dengan serta merta. Mengenal pasti pelbagai potensi murid secara menyeluruh. Mengesan perkembangan murid secara menyeluruh.Kepentingan Penilaian -I. Mengenal pasti kekuatan dan kelemahan murid dalam pembelajaran dari semasa ke semasa. v.

Melayani murid sebagai individu? ii. Hubungan guru dan murid-murid.. Sabar ? Mesra ? Kecindan ? ……. .Adakah saya : I. Mengetahui latar belakang setiap murid ? iii.Aspek penilaian program prasekolah a.? 28 .

Melaksanakan pendekatan tematik? .Memahami kurikulum prasekolah? .B.Memenuhi slot pengajaran ? .Dan …………….? 29 . Pelaksanaan kurikulum Adakah saya : .Mengintegrasikan enam komponen? .

Menyusun atur perabot dan peralatan dengan kemas? .Menyediakan ruang pembelajaran yang selesa? -Memastikan peralatan luar yang memenuhi ciri-ciri keselamatan? 30 . Persekitaran fizikal Adakah saya: .Menyediakan persekitaran yang selamat? .C .

Kesihatan dan keselamatan Adakah saya: .Menyimpan dan mengemaskini rekod kesihatan murid? .D.Memastikan ruang pembelajaran dan permainan selamat? .Menguruskan rawatan daripada pihak luar? .Menguruskan rutin bilik darjah? 31 .

Mempelbagaikan makanan? .E.Memastikan makan pada masa yang ditentukan? .Menyediakan makanan yang seimbang? .Membiarkan murid makan makanan ringan/ snek? 32 . Pemakanan Murid Adakah saya : .Menghadkan sukatan makanan? .

Menghantar berita kepada ibu bapa? .F. Permuafakatan Guru dan Ibu Bapa Adakah saya: .Membuat perjumpaan bersama ibu bapa? .Melaporkan perkembangan murid? .Mengambil tindakan susulan? .Mendapatkan kerjasama dalam pengendalian aktiviti? 33 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful