PROGRAM SEKOLAH PENYAYANG

SMK BANGSAR
6 MAC 2012 DISAMPAIKAN OLEH CIK NOORHIDAYAH BT KAMARUDIN GURU BIMBINGAN DAN KAUNSELING SMK BANGSAR

mengasihi. prihatin dan sabar. bersikap mesra. ceria. mengambil berat. Ini bermakna guru penyayang adalah seorang yang memiliki kepedulian (concern)terhadap setiap perkara yang berkaitan dengan muridnya dengan cara mengamalkan nilai kasih sayang. dan bersifat belas kasihan serta menghormati orang lain.Panduan perlaksanaan guru penyayang Tujuan : Perlaksanaan guru penyayang adalah bertujuan agar guru mengamalkan dan membudayakan sikap kasih sayang disekolah. Konsep : Penyayang membawa maksud perbuatan atau perlakuan menyayangi. saling menghormati. berbudi bahasa. .

ibu bapa.  Menyedari bahawa setiap murid adalah aset kepada sekolah. kewujudannya dan disayangi setiap masa. komuniti dan masyarakat kepada sekolah. komuniti dan masyarakat. ibu bapa. dihargai.  Menghargai sumbagan murid.  Mengisafi bahawa kehadiran murid merupakan rahmat kepada sekolah. . dijaga. Membudayakan amalan penyayang merupakan sifat profesional guru dalam perhubungannya dengan murid. Objektif : Menjiwai amalan penyayang adalah budaya guru. dibimbing.  Guru penyayang menjiwai bahawa murid mereka merupkan aset penting yang diberi perhatian.

Guru bertugas mingguan berada dipintu pagar sebelum persekolahan bermula Guru berkenaan mengucapkan salam. Cikgu gembira melihat muka awak hari ini selamat menimba ilmu dari guru-guru. ucap selamat kata-kata positif dan semangat contoh:Assalamualaikum selamat pagi selamat datang ke sekolah. STRATEGI PINTU PAGAR SEKOLAH Kain rentang digantung dipintu masuk sekolah contoh kata-kata selamat datang ke sekolah penyayang terima kasih dan tahniah kerana hadir awal. 2.SELAMAT DATANG SAYANGKU… .   1. Terima kasih kerana datang ke sekolah hari ini MODUL 1. 3.

Objektif :  Murid rasa ceria dan bersemangat ke sekolah  Murid-murid rasa dihargai dan diterima  Murid-murid dapat membina jati diri dan harga diri positif  Murid-murid akan rasa sayang kepada guru dan sekolah.  Mewujudkan kemesraan antara guru-guru dan murid-murid .

Jumpa lagi esok .Pulang dengan selamat ingat yang disayang Masa : waktu terakhir 5 minit sebelum tamat.cikgu doakan awak selamat sampai ke rumah -Jangan lupa ulang kaji dan buat kerja rumah .Modul 2.Moga anda ceria dirumah Rumusan/falsafah: Penerimaan tanpa syarat Pengiktirafan Kemesraan dan kesepunyaan terhadap sekolah . Kaedah: Guru berkenaan mengucapkan salam ucap selamat dengan kata-kata yang positif dan bersemangat. contoh .

Jom santai ceria di kantin Masa tempoh:waktu rehat  Kaedah : guru menyapa murid-murid semasa rehat Contoh :.Murid-murid akan rasa disayangi dan guru dihormati  .Sihat nampak hari ini .murid .Modul 3.Makan apa hari ini sedap tak makanan ni Rumusan/falsafah : -Kemesraan antara guru dan murid-murid -Keperhatinan guru terhadap murid.Macam mana belajar hari ini .

Pengiktirafan. . persefahaman.Modul 4: Bilik Darjah I’m the best you are the best    Kaedah : guru melaungkan kata-kata yang positif dan bersemangat Guru mencatat 5 perkataan positif dan 5 perkataan negatif Rumusan/falsafah :.Jika guru berusaha menunjukkan kehebatan sebagai seorang guru. permuafakatan perpaduan dan penyayang .kemesraan keseronokkan dan kepuasan. maka murid-murid akan berusa untuk membina kehebatan diri mereka .

Modul 4. perpaduan. prihatin dan persefahaman. Falsafah : sesungguhnya manusia itu sentiasa dalam kerugian kecuali kepada mereka yang saling ingat mengingati dan berpesanpesan  penyayang. . penerimaan.dimanakan ku cari ganti Masa tempoh:. keluarga dan masa depan murid. persaudaraan.  Guru membuat mimik muka sedih dan sayu sambil berkata dimanakan ku cari ganti  Guru memberi perkaitan kesan ketidakhadiran itu kepada diri. penghormatan.5 minit Kaedah :  sebelum sesi pengajaran dan pembelajaran berlangsunguru digalakkan bertanya tentang ketidakhadiran murid atau sebab-sebab tidak hadir.

mentor mantee Kaedah : -seorang atau dua ditugaskan untuk menjadi mentor bagi sebuah kelas -perjumpaan diadakan sekurangkurangnya dua kali sebulan Antara aktiviti: sesi ramah mesra sesi makan bersama meraikan hari lahir Bimbingan hala tuju hidup Lawatan ziarah keluarga Sesi perkongsian masalah .Modul 5.

Instrumen indeks persepsi murid (ipm) terhadap guru penyayang Bil penyataaan 1 Saya sering disapa dan diperhatikan oleh guru 2 Saya sering dilayan dengan baik oleh guru 3 Salam/ sapaan saya sering dijawab oleh guru 4 Saya selalu dipuji oleh guru STS TS 2 17 7 20 S 70 73 58 SS 16 20 22 8 41 49 2 .

Bil penyataaan 5 6 7 STS TS 44 31 18 S 43 50 44 SS 7 9 30 Saya sering disapa oleh 6 guru Pendapat saya sering 10 didengar guru Kehadiran saya disekolah dialu-alukan oleh guru Saya sering menerima ucapan sempena hari perayaan yang saya raikan 4 8 14 40 37 9 .

Bil penyataaan 9 STS TS 21 S 55 SS 18 Saya sering dilayan 6 seperti anak sendiri oleh guru 10 Saya sering menerima 23 ucapan hari daripada guru 11 Saya selalu menerima 1 senyuman daripada guru 12 Kejayaan saya selalu dihargai oleh guru - 57 16 4 12 55 32 11 65 24 .

Bil Penyataaan 13 Saya suka cara guru mengajar STS TS 1 15 10 S 54 51 SS 26 37 14 Guru saya sentiasa 2 sabar melayan tingkah laku dan karenah murid 15 Saya sangat seronok semasa berada disekolah 9 42 49 .

SEKOLAH MENENGAH KEBANGSAAN BANGSAR KUALA LUMPUR RUMUSAN SOAL SELIDIK INDEKS PERSEPSI MURID (IPM) TERHADAP GURU PENYAYANG BIL SKOR/MATA TAHAP INDEKS PERSEPSI GP SEKOLAH JUMLAH RESPONDEN 1. 1-29 GURU TIDAK PENYAYANG 0 2. 45-60 GURU PENYAYANG 37 JUMLAH 100 . 30-44 GURU KURANG PENYAYANG 63 3.

SEKIAN TERIMA KASIH!!! .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful