Proiect realizat de: Gurez Ana Gurez Elena Istrate Adelina Vieru Simona

Felix moştenise "o casă cam veche. care decedase demult. dar solidă şi rentabilă" şi "un oarecare depozit în bani". tânărul venise la Bucureşti. După terminarea liceului. trăsături caracteriale comune locuitorilor străzii ori locatarilor respectivelor imobile. După moartea părinţilor. la unchiul său. definit chiar de G Călinescu “ martor şi autor” deschide romanul prin descrierea casei. . aspecte care sugerează. timp în care locuise la internat. de când băiatul rămăsese orfan. a familiei Tulea. ca să urmeze cursurile Facultăţii de Medicină.  Felix Sima este fiul doctorul Iosif Sima din Iaşi care murise şi-l lăsase pe băiat în grija tutorelui Costache Giurgiuveanu. Felix Sima. Aceste imaginile reflectate în conştiinţa lui Felix fiind sunt comunicate cititorului. indirect. deoarece sora tatălui fusese prima lui soţie. pe care le administra moş Costache de un an. căruia Felix obişnuia să-i spună "unchiul".

gesturile.. Felix simte pentru Otilia o simpatie spontană. trecerea ei de la o stare la alta  . iar gulerul tare şi foarte înalt şi şapca umflată îi dădeau un aer bărbătesc şi elegant. nu-şi poate explica schimbările bruşte de atitudine ale fetei. faptele conturează indirect. [. iar nasul "de o tăietură elenică" îi dădea o "notă voluntară": "un tânăr de vreo optsprezece ani. care se transformă în iubire. atitudinile. conturând în spirit modernist personajul-intelectual. sugerează. o fire analitică şi un spirit de observaţie foarte dezvoltat. aproape feminină". fiind chinuit de lupta ce se dă în sufletul său între a crede bârfele clanului Tulea şi a păstra o dragoste pură pentru fată. trăsături morale. cu o mare nevoie de certitudini. încă de la primele pagini ale romanului. realizat direct de naratorul omniscient. o fire raţională. îl descumpăneşte comportamentul derutant al Otiliei. Portretul fizic. lucidă. obrazul de "culoare măslinie". cu "şuviţe mari de păr ce-i cădeau de sub şapcă"..] strânsă bine pe talie ca un veşmânt militar. îmbrăcat în uniformă de licean. prin detaliile descrierii. Comportamentul. precum şi o distincţie nativă a personajului: "faţa îi era juvenilă şi prelungă.De la prima întâlnire. între care voinţa şi ambiţia.

Felix înscriindu-se în tipologia societăţii burgheze de la începutul secolului al XX-lea. Lucid şi raţional. prin soţie. Felix însuşi “se căsători într-un chip care se cheamă strălucit şi intră. căsătoria devine o afacere pentru supravieţuire şi nu o împlinire a iubirii şi că nu există altă şansă de supravieţuire decât adaptarea totală la regulile ei. el înţelege că într-o societate degradată în esenţele ei morale(din cauza puterii pe care o are banul). însă nu renunţă la carieră. Felix păstrând în amintire o iubire romantică. întrun cerc de persoane influente”. dragostea nu mai poate fi un sentiment pur. care-i dă putere. înălţătoare. Mediul ambiant este un procedeu artistic de caracterizare indirectă a personajului realist. ba dimpotrivă.  . eşecul în dragoste îl maturizează. Plecarea Otiliei la Paris cu Pascalopol îl deznădăjduieşte. fiind un corolar al muncii sale.

superior. potrivit ambiţiei sale. care-i asigură intrarea în lumea bună a Bucureştiului. cu îndârjire şi preocupare pentru cariera sa. nu orgolios". profesor universitar. conducându-se după un cod superior de norme etice: "sămi fac o educaţie de om. Voi fi ambiţios. munceşte cu seriozitate pentru a deveni un nume cunoscut în medicină. Felix învaţă şi face eforturi deosebite de a se remarca pe plan profesional. o autoritate medicală. perseverent şi inteligent.  În relaţiile cu celelalte personaje. căsătorindu-se. publică un studiu de specialitate într-o revistă franceză şi. cu fata unei personalităţi politice a vremii. situându-se deasupra superficialităţii şi meschinăriei lumii burgheze. devine un medic vestit şi bogat. un specialist de notorietate. Ferm şi tenace. . Felix apare ca un intelectual distins. Ambiţios.

iar ea "tremurând. Felix Sima evoluează de la adolescenţă la maturitate. iar alteori. . savant. tânărul se imagină "un medic mare. pe care o clasifică pe tipuri: "Romanul nu apare decât când ne dăm seama că începe să se organizeze o lume de tipuri şi de caractere. îşi imagina cum o salva pe Otilia de bandiţii care o ameninţau. În "Enigma Otiliei" Călinescu ilustrează o concepţie de moralist clasic. autor celebru. era cuprins de un total dezinteres profesional. o observaţie atentă a eticii umane. trăind experienţa iubirii entuziaste şi ambiţia realizării în plan profesional. devenea romantic şi încărcat de generozitate sentimentală. Uneori. om politic". dimpotrivă." (George Călinescu). îl strângea cu braţele ei subţiri de gât".

.

Proiect realizat de: Gurez Ana Gurez Elena Istrate Adelina Vieru Simona .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful