You are on page 1of 78

la est de Marea Neagra si la sud de un podis tabular. provincia istorica Dobrogea reprezentand una din cele mai caracteristice regiuni extracarpatice.570 kmp Ca asezare. ‡ Dobrogea are o suprafata de 15. inconjurat de podisuri larg valurite intrerupte de depresiuni. cu fragmentare redusa. cu caracter de campie de eroziune. la nord-est de Delta dunarii. este limitata la nord de masivul Dobrogei . .‡ Dobrogea este situata in partea sud-estica a Romaniei.

Dobrogea. si unele statiuni in care se pot face multiple tratamente medicale. de dune si de speologie . Pe o lungime de 24 km.‡ In ceea ce priveste atractiile turistice. nisipuri si ape sarate. in partea sa estica este bordata de o salba de statiuni pe litoralul Marii Negre . pe langa aceste statiuni de agrement. litoralul prezinta. Pamantul Dobrogei este presarat cu monumente arheologice cu semnificatii istorice pentru poporul roman. cu plaje intinse. cu rezervatii naturale forestiere.

.

.

.

Greci din Muntii Macinului). usor ondulat cu altitudini relativ reduce (200-300m). . ca un relief domol. Partea de Sud are sub 200m (altitudinea maxima este in Deliorman de 204m).Relief ‡ Dobrogea se prezinta ca un podis relativ rigid. granite) si structuri sedimentare. puternic erodat de actiunea indelungata a factorilor modelatori externi. ‡ Partea de Nord este mai inalta. format pe roci vechi (situri verzi. ajungand pe alocuri la 350-400 si chiar 467m in varful cel mai inalt (Vf.

Subdiviziuni: Masivul Dobrogei de Nord: ‡ Muntii Macinului ‡ Culmea Niculitelului ‡ Dealurile Tulcei ‡ Depresiunea Nalbant ‡ Podisul Babadagului ‡ Podisul Casimcei Podisul Dobrogei de Sud: ‡ Zona litorala inalta ‡ Podisul Medgidia (cu Valea Carasu) ‡ Podisul Negru Voda ‡ Podisul Oltinei .

Temperatura medie a lunii celei mai reci (ianuarie) este pe cea mai mare intindere de -1. cu precipitatii mai mici de 400mm/anual in interiorul podisului. geros iarna si uscat vara. dar in extremitatea sud-estica (zona Mangalia) este pozitiva: acest areal din apropiere de Mangalia este asadar cea mai calduroasa regiune iarna. Spre litoral exista un climat cu influente pontice. brize diurne si insolatie puternica. -2C. .Clima ‡ Cea mai mare parte a Dobrogei are un climat de ariditate. mai moderat termit. precipitatii reduse (in jurul valorii de 400mm/an). temperaturi ridicate vara (22-23C). O particularitate climatica a Dobrogei este ca zona litorala este cea mai secetoasa regiune din tara. bate frecvent Crivatul. zile tropicale si secete frecvente. cu temperaturi medii mari (10-11C).

de la Harsova la Macin) si al Dunarii Maritime. ‡ Canalul Dunare-Marea Neagra. ‡ ape subterane ‡ Marea Neagra. ‡ lacuri. ‡ raurile interioare podisului.Hidrografie Reteaua hidrografica a Dobrogei este formata din: ‡ Dunare. . Dunarea margineste Dobrogea prin sectorul baltilor (Balta Ialomitei. in nord. de la Ostrov la Harsova si Insula Mare a Brailei.

care se varsa in Dunare prin intermediul limanelor fluviale dintre Ostrov si Cernavoda. ‡ Casimcea. . Prezenta raurilor semipermanente din sudul Dobrogei. care se varsa in Lacul Tasaul. care se varsa in lacul Babadag.Principalele rauri interioare sunt: ‡ Taita si Telita. ‡ Slava. care se varsa in lacul Golovita.

dintre Marea Nordului (rotterdam) si Marea Neagra (Constanta). la cele doua capete existand cate un sistem de ecluze. in trecut cu izvoare la 5km vest de Constanta. in lungime de 64km. leaga Dunarea de Marea Neagra intre Cernavoda si Agigea. Canalul Dunare-Marea Neagra utilizat pentru navigatie va spori in importanta o data cu activizarea magistralei fluviale fluviale transeuropene..‡ Valea Carasu. acest canal. . a fost utilizata pentru proiectarea si construirea traseului Canalul DunareMarea Neagra.

‡ lagunele (Siutghiol si laguna Razim-Sinoe care este considerata o subdiviziune a Deltei). Babadag). Oltina. Vederoasa). Mangalia. . ‡ limanele fluviale (Bugeac. Tasaul. ‡ lacurile de acumulare pe micile rauri cu apa semipermanenta din sudul Dobrogei.Principalele lacuri dobrogene sunt: ‡ limanele maritime (Techirghiol.

‡ platforma continetala ‡ litoralul romanesc al Marii Negre.Marea Neagra este o componenta hidrografica proprie Dobrogei. . care determina formarea unei unitati regionale distincte: ‡ zona litorala.

orientata pe directia est si sud-est. Panta este lina si usor accesibila. . marea are salinitate redusa.Marea Neagra este a treia ca dimensiune din Europa si a doua ca adancime. iar temperatura apei este in jur de 24 grade Celsius in sezonul estival . Plaja. are o latime cuprinsa intre 150-200 m cu nisip fin in cea mai maire parte.

stejar brumariu. Etajul stejarului (format indeosebi din stejar pufos. la care se adauga un areal discontinuu.Invelisul biogeografic Vegetatia Dobrogei este formata in cea mai mare parte din stepa (3/4 din suprafata Dobrogei). la care se adauga specii caracteristice padurilor submediteraneene) cuprinde trei areale majore: ‡ zona Macin-Niculitel (cu paduri in masiv). la care se adauga suprafete de silvostepa si paduri de stejar. continuata insa in sud. in Durostor). ‡ Podisul Babadagului ‡ Nordul Podisului Casimcei. partial distrus in extremitatea sud-vestica a Dobrogei (zona ´Deliormanµ ² ´padure nebunaµ. .

Fauna Specii de rozatoare specifice stepei: Popandau Orbete Harciog .

Reptile de origine submediteraneana: Soparla dobrogeana Vipera cu corn Broasca testoasa de uscat .

Pasari Acvila de camp Soim dunarean Pelicanul Barza Vulturul-pescar .

vulturul plesuv.Din Dobrogea a disparut. in vremuri istorice. . dar a fost introdus ca specie noua muflonul.

Solurile cele mai raspandite sunt ‡ solurile balane (dobrogene). . soluri brune (in Muntii Macin) soluri slab evoluate (indeosebi litosoluri). ‡ ‡ ‡ ‡ diferitele tipuri de cernoziomuri. soluri cenusii (in Podisul Babadag).

Refugiul ornitologic Corbu-Nuntasi-Histria ‡ 9. Obanul Mare si Pesterea ´La Movileµ ‡ 3.Arii protejate ‡ In Podi ul Dobrogei sint 64 rezerva ii i monumente ale naturii: 26 mixte. Pestera ´La Adamµ ‡ 4. Pestera ´Limanuµ ‡ 6. 6 paleontologice. ‡ Printre acestea se regasesc: ‡ 1. Cetatea Histria ‡ 10. Grindul Lupilor ‡ 12. Parcul National Muntii Macinului .Mlastina Hergheliei ‡ 14. 14 peisagistice. Gura Dobrogei ‡ 15. Padurea Fantanita ² Murtfatlar ‡ 8. 3 speologice. Lacul Techirrghiol ‡ 13. una forestier . Grindul Chituc ‡ 11. Padurea Hagieni ‡ 7. Dunele marine de la Agigea ‡ 2. 3 faunistice. 2 geologice. 8botanice. Pestera ´Gura Dobrogeiµ ‡ 5.

.

.

Marea majoritate sunt localizate în jude ul Constan a. care anual sunt vizitate de turi ti. câteva dintre acestea fiind: ‡ muzee i case memoriale: Muzeul de Istorie i Arheologie din Constan a. ‡ construc ii contemporane: Parcul de distrac ii Aqua Magic. Cinematograful Albatros din Mamaia. Podul lui Anghel Saligny. ‡ realiz ri tehnico-economice i tiin ifice contemporane: Porturile Midia-N vodari. ‡ vestigii arheologice. Muzeul de Marin . Muzeul de Art . ‡ monumente istorice i de art : Monumentul de la Adamclisi. Constan a. Pe tera Sf. Muzeul Arheologic din Mangalia. Cetatea Tomis. ‡ Edificii religioase: Catedrala din Constan a. Canalul Dun re-Marea Neagr . Mozaicul din Constan a. Planetariul . cet i: Cetatea Histria. ‡ institu ii cultural-artistice: Teatrul de Var din Mamaia. Muzeul Folcloric .. ‡ sate turistice: Mamaia Sat.‡ În Dobrogea se reg sesc o mare varietate de resurse antropice. Andrei.a. Cetatea Callatis. parcul de distrac ii Satul de vacan . Agigea-Sud i Mangalia. Cetatea de la Enisala. situat la 2 km de Sta iunea Mamaia. . Telegondola. Statuia lui Ovidiu. Delfinariul din Constan a. M n stirea de la Dervent.

si a fost construita intre anii 106-109. in cinstea Imparatului Traian. . pentru victoriile Obtinute in fata geto-dacilor.Cetatea de la Adamclisi Se afla la nord de satul Adamclisi.

III si apoi refacuta in sec. IV. si apoi romana. a fost mai intai cetate geto-daca. .Cetatea Capidava Construita in sec. I. A fost distrusa de goti in sec.

e. si distrusa prin secolul al VIIlea e.Cetatea Histria Cetatea Histria este cea mai veche asezare urbana atestata pe teritoriul Romaniei. A fost intemeiata de colonistii greci din Milet in jurul anului 657 i. . de invaziile avaro=slave.n.n.

. Cetatea se afla in Podisul Babadag.Cetatea Enisala A fost ridicata pe vremea Imperiului Bizantin pentru a strajui centrul Dobrogei. pe malul Lacului Razim.

dar si poarta de intrare a credintei crestine.Manastirea Pestera Sf. Andrei Pestera Sfantul Apostol Andrei este considerata primul lacas de cult crestin de pe teritoriul Romaniei. .

al IX-lea. fiind intemeiata de calugari autohtoni.Manastirea Dervent Izvoarele istorice consemneaza aparitia Manastirii Dervent in sec. . si apartinand de Eparhia Tomisului si Durostorumului.

. manastirea a fos construita catre mijlocul sec. al XIX-lea ca manastire de maici.Manastirea Celic Dere Situata la 30 km de municipiul Tulcea. pe Valea Cilicului.

.000 de obiecte a caror tipologie diversificata cuprinde profilul asezarii de-a lungul secolelor. construita intre anii 1911-1921. care este fostul sediu al primariei din Constanta.Muzeul de Istorie si Arheologie Muzeul este gazduit intr-o cladire monumentala. Muzeul are un patrimoniu de peste 430.

Edificiul Roman cu Mozaic Monumentalul edificiu ²cu peste 200 mp de mozaic. . al VI-lea.. fiind reparat in diverse etape pana la sfarsitul sec.n. al IV-lea e. Edificiul a fost descoperit in anul 1959.a fost inaltat in sec. probabil sub Imparatul ConstantinCel Mare.

in fosta cladire a Scolii Navale.Muzeul de Marina Constanta S-a deschis la 3 august 1969. . in imediata vecinatate a panoramei portuare si marine. Muzeul are un patrimoniu care ii confera statutul de unicat national.

Are peste 100 de specii de vietuitoare. este si primul acvariu public din Romania si a fost inaugurat la 1 mai 1958. . amplasat la malul marii. sectia dulcicola si pesti exotici.Acvariu Acvariul Constanta. prima sectie a Complexului Muzeal de Stiinte ale Naturii. pe faleza Cazinoului. structurate pe 3 sectii: sectia marina.

Delfinariu si Planetariu Delfinariul din Constanta si-a inceput activitatea la 1 iunie 1972. Planetariul a fost construit in anul 1969. . constituind prima forma muzeistica de acest gen din tara si prima din Sud-Estul Europei la acea data.

in onoarea Sultanului Mahmud al II-lea. moscheea este principalul edificiu al cultului musulman din Constanta. in 1882. .Moscheea Mahmud al II-lea Ridicata pe locul unei vechi geamii numite Mahmudia.

.Cazino A fost construit intre anii 1904-1909 si este amplasat pe faleza din Constanta. Cazino-ul a fost conceput in stil roccoco cu imbinari de diverse elemente de decoratie.

. care a amenajat si portul. Farul Genovez a functionat pana in anul 1913.Farul Genovez Construit intre anii 1858-1860 de o companie engleza.

Aqua Magic Primul parc acvatic din Romania a fost deschis pe 1 iulie 2003. dintre care 2 sunt destinate copiilor. avand un numar total de 11 zone de agrement. .

Sat de Vacanta .

Casino Mamaia Este unul din cele mai vechi hoteluri de pe litoral. Pe 15 august a fost inaugurat. fiind construit intre anii 1930-1935. la deschiderea acestuia fiind prezent regele Carol al II-lea .

a fost construit intre 1890 si 1895 pentru a asigura legatura feroviara intre Bucuresti si Constanta. Legatura feroviara dintre Fetesti si Cernavoda are o lungime de 21 km si cuprinde podurile peste Bratul Borcea si peste Dunare. in onoarea proiectantului si executantului podului.Podul Anghel Saligny Podul Regele Carol I. . redenumit apoi Podul Anghel Saligny.

in Piata Ovidiu. in fata Muzeului National de Istorie si Arheologie .Statuia lui Ovidiu Statuia lui Ovidiu din Constanta este unul dintre cele mai importante monumente din orasul Constanta. Executata in 1887 de sculptorul italian Ettore Ferrari. aceasta este asezata in partea veche a orasului.

. in celebra sa poezie mai am un singur dor.Bustul lui Mihai Eminescu A fost realizat de sculptorul Oscar Han in anul 1930 si a fost montat in apropiere de malul marii pe Faleza Cazinoului din Constanta. asa cum si-a dorit-o chiar poetul.

. care a primit aprobarea sultanului Abdul Azis pentru construirea ei. ‡ Biserica are un mic turn in partea dreapta a acoperisului iar scarile si pavimentul au fost lucrate in marmura adusa din Grecia.Biserica Greceasca ‡ A fost construita intre anii 1863 si 1865 prin contributia coloniei grecesti din oras.

Liberty Parade. Zilele Constantei. 7. Festivalul Callatis. Festivalul Marii. Ziua Marinei ² 15 August. 2. Festivalul Stufstock ² Vama Veche. 9.Festivaluri ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ ‡ 1. . 4. Festivalul de muzica usoara Mamaia. 6. 3. 8. Festivalul National al Cantecului si Dansului Popular Romanesc. 5. Aero Grand Prix Constanta Challenge.

"Boboteaza". Traditii si obiceiuri .‡ 1.practicat in ziua de 6 ianuarieObiceiul consta in recuperarea de catre flacai a crucii aruncate in apa. dovedind astfel trecerea lor in randul barbatilor.

‡ 2. Luncavita. impodobite cu flori sau cu ramuri verzi. Tinerele sau batranele. Jijila ² Obiceiul consta in stropirea cu apa a unui alai de tinere sau de femei batrane. Vacareni. danseaza si canta pentru ploaie. ´Paparudaµ . ce intra din curte in curte. apoi sunt udate de gazda sau se uda intre ele.practicat in a treia zi de Pasti in localitatile Niculitel. .

rupta in bucati si imprastiata pe camp. belsugul culturilor si regenerarea vegetatiei. ´Caloianul ´se practica in a treia miercuri de dupa Paste si consta in fabricarea unei papusi de lut.‡ 3. ce este ingropata in camp. . ca apoi dupa o perioada de timp sa fie deshumata. simbolizand fertilitatea.

se individualizeaza obiceiul "Cucii". . Astazi obiceiul este sporadic intalnit.Acum obiceiul este o parada a mastilor de cuci si cucoaice. specific Dobrogei (mai demult) si satelor din sesul Dunarii.‡ 4. urmat de o bataie si de hora. Intre datinile de Lasata Secului.

de copii ce intra din casa in casa si arunca cu boabe de grau. "Brezaia". iar din mormantul lui Lazar se dezvolta un copac cu ramuri bogate.‡ ´Lazarelulµ .practicate in seara Ajunului de Craciun . ‡ "Mosoiul" . simbolizand purificarea vechii vegetatii. Obiceiul povesteste ca Lazar. ."Capra" .practicat tot in Sambata de Florii consta in aprinderea pe dealuri a unor focuri din resturi vegetale sau din furajele consumate de animale in timpul iernii. Izvoarele. ce se mai practica in localitatile Niculitel. Obiceiul se mai practica in zona Macinului. ‡ "Oleleu" . dar si a Dobrogei. spunand vorbe de bun augur pentru rodul pamantului in anul nou ce va veni. Enisala. moare intrun accident in timp ce se afla la padure pentru a aduce hrana pentru animale. Valea Teilor.obicei practicat in Sambata de Florii in special in localitatea cu populatie preponderent greceasca. ‡ "Ursul". ‡ "Semanatul" ² obicei practicat in ziua de Anul Nou. pentru a face loc unei vegetatii noi si prospere. fiind asezati in cerc sau semicerc in fata casei sau portii.se practica si azi. simbolizand protejarea gospodariei de spiritele rele. Mama si fecioarele din sat il plang.practicat in seara Ajunului de Craciun de grupuri de flacai ce bat cu talangile in pamant. obicei al colindatului cu masti ce a devenit o emblema nu numai a Luncavitei. Greci. ‡ ´Olariaµ . numai la Luncavita.obiceiuri al colindatului cu masti.

.

Tomis a fost cucerit de romani in 71 i. fiind un important centru cultural si economic.e.n. in onoarea surorii sale. si o istorie bogata.. . Constanta are cel mai mare port de pe litoralul romanesc.n. Numele a fost scurtat in timpul invaziilor otomane. la Constanta. si redenumit Constantina de Imparatul Roman Constantin cel Mare.e. ‡ Fondat de colonistii greci din Milet in secolul VI i.Constanta ‡ Constanta este al III-lea oras ca marime din Romania. de aproximativ 2500 de ani.

.

in ultimii ani construindu-se cateva hoteluri noi. fantani arteziene. Situata la N de Constanta intre Marea Neagra si Lacul Siutghiol. . In fiecare an turistii s-au obisnuit cu faptul ca Statiunea Mamaia ii intampina cu ceva nou ² palmieri. autobuze supraetajate etc. Telegondola. Mamaia este o statiune cu o dezvoltare foarte dinamica. restaurante sau complexe de magazine.MAMAIA este cea mai renumita statiune de pe Litoralul Romanesc. este statiunea de pe litoral cu cea mai mare capacitate de cazare. Aqua Magic.

Mamaia .

Vecinatatea marii si a Lacului Techirghiol o plaseaza printre primele statiuni balneare cu regim permanent de la noi din tara. invecinandu-se la nord cu Agigea si la sud cu Eforie Sud. Eforie Nord este situata pe fasia litorala aflata intre Lacul Techirghiol si Marea Neagra.Eforie Nord Eforie Nord este a doua statiune de pe litoralul romanesc ca marime. .

intre Marea Neagra la est si Lacul Techirghiol la vest.Eforie Sud Eforie Sud este o statiune estivala integrata orasului Eforie. . situata intre Eforie Nord la nord si Tuzla la sud.

namolul sapropelic si apa sarata a lacului. .Techirghiol Techirghiol. concretizate in prezenta unor factori naturali sanogeni. cunoscut ca si statiune balneara din 1899. beneficiaza de existenta unor conditii naturale deosebite. si anume: climatul.

Costinesti . si Epava navei Evanghelia care a esuat in anul 1960 din cauza unei furtuni.Statiunea Costinesti este situata in prelungirea satului Costinesti. la 31 km sud de Constanta Simbolurile Costinestiului sunt Obeliscul ² care se inalta maiestuos in mijlocul plajei.

cautata si scumpa dintre statiunile de pe litoralul romanesc. fiind foarte apropiate si asemanatoare au devenit practic una singura ² Neptun-Olimp.Neptun-Olimp Cele doua statiuni. trebuind totusi sa predea acest statut statiunii Mamaia . Statiunea a fost timp de mai multi ani considerata ca fiind cea mai frumoasa.

Cap Aurora Cap Aurora are o pozitie interesanta in tot peisajul litoralului romanesc.Jupiter Jupiter este o statiune micuta. situata intr-un cadru natural pitoresc. fiind situata pe o peninsula cu aspect de promontoriu care iese spectaculos din mare. un lac (Tismana) si o padure (Comorova). . Cap-Aurora este cea mai tanara statiune de pe litoral. reprezentat de o faleza intinsa. fiind inaugurata in anul 1973.

Pe langa posibilitatile de agrement. eleganta si primitoare.Saturn Venus Venus este o statiune relativ noua (1972). ceea ce asigura turistilor un sejur linistit si relaxant. utilizate in tratarea afectiunilor ginecologice si cele ale aparatului locomotor. punctul forte al statiunii il reprezinta existenta izvoarelor mezotermale sulfuroase si a namolului cu valoare terapeutica. . nu foarte aglomerata pe timpul verii.

. Descoperirile arheologice atesta ca aceasta zona a fost locuita inca din preistorie. de colonistii greci in locul unei asezari getice. Cetatea Callatis a fost una dintre coloniile infloritoare de la vremea respectiva. cetatea este cunoscuta sub numele de ÅPangaliaµ si era alaturi de Constanta si Varna. unul din cele mai importante porturi din Dobrogea.Hr. Infiintata in secolul al VI-lea i.Mangalia Mangalia este situata pe ruinele vestitei cetati Callatis. Incepand din secolul al XI-lea.

2 mai Vama Veche Vama Veche si 2 Mai sunt doua sate aflate in apropierea granitei cu Bulgaria. . doua locatii celebre pentru petrecerea unui concediu nonconformist.

.

Turismul itinerant b. dezvoltat pe suportul unor re ele rutiere i feroviare: a.Litoral se pot practica mai multe forme de turism: 1. turismul de tranzit .Turismul de circula ie.In zona Dobrogea .

2.Turismul tiin ific .

3.Turismul de van toare i pescuit sportiv

4.Turismul pentru practicarea sporturilor nautice

5.Turismul rural

Turismul la sfir it de s pt man si Turismul de litoral. .6.

Turismul de congrese i reuniuni .7.

8.Turism balneo-climateric .