Nama Ahli Kumpulan: 1.Kleynton Rantai (Ketua Kumpulan) 2.Allan Don Anthony 3.Chong Jin Kit 4.Firdaussi 5.

Thiviyenn 6.Surintharan

Malah Joge Lambak juga menjadi acara bagi memeriahkan majlis-majlis perkahwinan dan keramaian terutamanya di Negeri Melaka. tarian Joget Lambak begitu terkenal. .Latar Belakang  Tarian Joget sangat digemari oleh Masyarakat berbilang kaum di Malaysia kerana ia mudah dipraktikkan dan dipelajari.Terutamanya ketika Mandi Safar suatu ketika dahulu di Negeri Melaka.

Joget 106. Joget Johore Sport Club dan lain-lain.**Tarian Joget merupakan sejenis Tarian Melayu tradisional. satu cabang daripada tarian Coridinho. Pada masa kini terdapat pelbagai jenis lagu-lagu yang dihasilkan seperti Joget Serampang Laut. Joget telah dijadikan sebagai tarian sosial serta diterima oleh berbagai-bagai kaum di Malaysia. . **Joget juga popular ditarikan secara beramai-ramai dalam pesta keramaian dan dikenali sebagai joget lambak. Tarian ini dipengaruhi oleh kebudayaan Portugis iaitu Branyo. **Ia juga biasanya ditarikan secara berpasangan lelaki dan wanita.

penari lelaki berjoget akan mengembing atu mempelawa (menjemput) penari wanita agar berjoget dengannya.lelaki dan wanita secara berpasangan.Orang yang sedang menari dikatakan berjogetatau bertandak sementara pengiring tarian dikatakn pencak joget.Tempo tarian joget yang sederhana ilah langkah 2/4 dan langkah 3/8 untuk pergerakan yang pantas. gerak geri kai lebih penting daripada gerakan tangan.muda.Tetapi dalam persembahan joget di atas pentas terdapat 3 atau 4 pasangan penari joget dalam satu-satu persembahan.  Dalam pesta-pesta keramaian. .  Tarian Joget di tarikan dalam satu kumpulan pergaulan yang terdiri orang tua.Cara Persembahan  Dalam tarian joget.

Pakaian Joget  Pakaian penari joget lelaki ialah sepasang baju Melayu lengkap dengan songkok dan samping.Sementara pakaian wanita ialah kebaya labuh serta sanggul atau bunga diatas kepalanya. .Warna-warna pakaian lelaki dan wanita biasanya seragam untuk menimbulkan keserasian dan kesenian tarian joget.

GAMBAR TARIAN JOGET .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful