JENIS-JENIS NILAI

Secara amnya nilai boleh digunakan dalam tiga konteks: 1. Nilai Sifat : untuk menyatakan ketinggian nilai sesuatu objek, contoh masa itu emas. 2. Nilai Kadar : sesuatu seperti harga atau markah, harga barang, berapa tinggi penilaian ketua terhadap tugas pekerjanya. 3. Nilai Aksiologi : berkaitan dengan falsafah nilai, contoh: nilai budi yang tidak terbatas seperti cincin perkahwinan.

JENIS-JENIS NILAI  - - NILAI INSTRUMENTAL (EKSTRINSIK): kualiti yang diterima atau ditolak sebagai alat mencapai matlamat Bergantung kepada nilai lain untuk mencapai matlamat Contohnya berpura-pura rajin di depan ibunya untuk mengambil hati  - - NILAI INTRINSIK : kualiti yang diterima atau ditolak semata-mata kerana ia baik atau buruk tanpa mengambil kira kesannya Tidak bergantung kepada nilai lain utk mencapai matlamatnya Nilai ini sendiri sebagai matlamat akhir Contohnya hakim menjatuhkan hukuman setimpal dengan kesalahan yang dilakukan .

Diterima atau ditolak mengikut pandangan seseorang individu  NILAI OBJEKTIF : kualiti yang bernilai atau sebaliknya yang bebas daripada pilihan peribadi .  .Diterima atau ditolak berdasarkan satu set kriteria yang dipersetujui oleh kebanyakan orang.NILAI SUBJEKTIF : Kualiti yang diterima atau ditolak oleh seseorang yang memberikan pandangan .

.Berbentuk arbitary (tidak tentu).Boleh berubah mengikut masa   - - - NILAI MUTLAK (ABSOLUTE) Nilai yang harganya tidak terikat dengan sesuatu kebiasaan bagi sesebuah masyarakat Diterima umum Telah diuji atau terbukti sebagai sama ada baik atau buruk Kekal sepanjang masa di semua tempat serta dalam hampir semua norma masyarakat.Nilai yang diterima atau ditolak oleh sesuatu masyarakat untuk mencapai sesuatu matlamat masyarakat .’tidak sempurna’ .NILAI RELATIF .Berbeza-beza di antara masyarakat .

.Contoh nilai ekstrinsik:  Mengebom Hiroshima untuk menamatkan Perang Dunia ke 2  Mengenakan hukuman bunuh kepada pengedar dadah bagi menghapuskan kegiatan pengedaran dadah Contoh nilai instrinsik  Seorang hakim menjatuhkan hukuman gantung sampai mati kepada seorang pengedar dadah semata-mata kerana kewajipannya berbuat demikian mengikut undang2 yang ada bukan kerana dia sendiri ingin membasmi kegiatan pengedaran dadah.

Contoh nilai subjektif  Amerika menyerang Iraq. .bagi Britain tindakan ini wajar kerana keamanan jangka panjang dunia supaya Iraq tidak meneruskan membuat senjata nuklear tetapi bagi Perancis tindakan ini tidak wajar kerana akan menyebabkan rakyat Iraq yang tidak berdosa terkorban. Contoh nilai objektif  Peperangan satu tragedi yang dahsyat  Perhambaan tidak mencerminkan nilai peri kemanusiaan  Buruh kanak2 adalah suatu kegiatan yang mesti dihapuskan.

Contoh nilai mutlak  hidup berkeluarga merupakan satu amalan yang baik. sebuah keluarga hanya boleh dibina melalui ikatan perkahwinan yang sah. .Contoh nilai relatif  Di Kuala Lumpur.

TEORI-TEORI ETIKA .

rajin . jujur.menjaga kebersihan dll  Seharusnya ada pada setiap individu  Ia merupakan satu standard yang telah diperakui oleh norma masyarakat META ETIKA  Mengkaji tentang masalahmasalah yang wujud dalam etika  Melibatkan perlakuan yang baik dijadikan teladan dan yang buruk harus dibaiki  Mengkaji tentang apakah perlakuan atau motif disebalik perlakuan itu terjadi .TEORI ETIKA ETIKA NORMATIF  Merupakan kajian yang berkaitan dengan sifat-sifat kelakuan yang unggul atau ideal  Nilainya seperti bertanggungjawab.

Maksudnya tindakan dan perbuatan yg banyak mendatangkan kebaikan sahaja yg perlu dilakukan.TEORI-TEORI ETIKA 1.Contohnya teori ini mengatakan baik itu bukan moral jika baik itu membawa lebih kpd kesulitan. . .Teori ini amat mementingkan hasil akibat sesuatu tindakan . .Bahawa nilai yang betul atau salah bergantung kepada kesan sesuatu perbuatan.Keputusan terakhir bergantung kepada jumlah bandingan perkara-perkara yang baik dan betul yg dilakukan .0 Teori Teleologikal .

1.Maksudnya sesuatu tindakan yg kita lakukan dianggap sebagai bermoral apabila tindakan tersebut menghasilkan keseronokan yg maksimum.1 Teori Utilitarianisme . .Kita kena memilih sesuatu tindakan yang boleh menghasilkan kebaikan yg maksimum ke atas sebanyak mungkin org yg terlibat. .Berkaitan dgn tindakan seseorang yg berasaskan tujuan memaksimumkan kebahagiaan dan keseronokan dan kegembiraan untuk orang ramai. .sebaliknya apabila menghasilkan kesakitan dianggap sbg tidak bermoral.

betul.Ringkasnya. salah dan patut ditolak jika ia adalah sebaliknya.Prinsip utiliti mengatakan bahawa sesuatu tindakan itu adalah baik. . sesuatu tundakan itu dianggap bermoral apabila tindakan tersebut menghasilkan keseronokan yang maksimum. - . sebaliknya apabila ia menghasilkan kesakitan dan penderitaan maka ia dianggap tidak bermoral. dan patut sekiranya ia menggalakkan keseronokan maksimum dan tindakan itu adalah buruk.

1.2 Teori Egoisme Hanya mengambil kira kepentingan diri Nilai itu dianggap baik jika menguntungkan diri sendiri dan nilai itu dianggap jahat jika sesuatu itu merugikan diri Egoisme ini terbahagi dua: a) Egoisme psikologi – bagaimana org melakukan tindakan -teori ini berpendapat semua org adalah selfish .

oleh itu prinsip ini tidak akan dijadikan prinsip dan peraturan sejagat. .Teori ini mengatakan bahawa semua org perlu selfish Kesimpulannya etika egoisme ini menegaskan bahawa setiap individu mempunyai kewajipan moral utk bertindak dan mengambil keputusan dgn menrujuk kpd kepiawaian moral yg dapat meningkatkan kebajikan diri iaitu mementingkan kehendak diri dan keuntungan diri.b) Egoisme etika – bagaimana mereka perlu bertindak .

.2. Terbahagi dua: 1) Teori deontologi peraturan – kepiawaian sesuatu itu betul atau salah adalah terdiri daripada satu atau lebih peraturan dan bukannya keseronokan. Teori ini menganggap bahawa sesuatu tindakan bermoral akan melibatkan kesedaran diri dlm menghadapi halangan-halangan atau peraturan yg ditetapkan atas kepentingan antara diri dgn kebaikan umum.0 Teori Deontologi Menolak teori Teleologikal. Peraturan merupakan asas dlm sesuatu tindakan Tindakan bergantung kpd sesuatu situasi yg dirujuk pula kpd peraturan-peraturan.

Contoh: murid bergaduh dalam kelas. .2) Teori deontologi tindakan – semua pertimbangan keputusan moral adalah bersifat spesifik dan menekankan kepada apa yg telah berlaku atau bertindak mengikut situasi. guru leraikan dgn mendenda dan sebagainya utk menyelamatkan keadaan tanpa merujuk mana-mana peraturan sekolah.

Perbezaan di antara teori deontologi peraturan dan deontologi tindakan Deontologi peraturan menegaskan bahawa pertimbangan moral adalah ditentukan dgn merujuk kpd perkara-perkara umum seperti peraturan masyarakat atau prinsipprinsip tertentu manakala deontologi tindakan pula menyatakan bahawa tidak perlu utk membuat rujukan kpd prinsip atau peraturan tetapi menegaskan bahawa tindakan adalah satu persepsi yg terus terang sama ada tindakan itu betul atau salah. .

Sesuatu tindakan tidak bernilai moral jika ia berkaitan dgn kepentingan diri.a) Prinsip Kewajipan       Salah satu prinsip deontologi peraturan yg dikemukakan oleh Immanuel Kant (1724-1804) Prinsip ini menyatakan bahawa sesuatu pekerjaan itu dilaksanakan semata-mata kerana pekerjaan itu merupakan satu tanggungjawab Tanggungjawab sbg satu nilai utama dlm etika kemoralan Semua org mesti mematuhi tanggungjawab mereka. . Individu yg baik (dri segi moral) dgn tekad baik yg mutlak ialah yg sentiasa berkelakuan atau bertindak atas dasar kewajipan atau kerana menghormati undang-undang.

Pendidikan dpt mencorakkan individu dan memberi kesedaran ttg kelakuan mulia. kemudian barulah ia membentuk dirinya sendiri. Nilai hanya merupakan sesuatu yg hakiki manakala fikiran merupakan sumber nilai akal yg sempurna dan melahirkan tingkah laku moral yg seimbang.b) Prinsip Eksistensialisme       Prinsip ini menegaskan bahawa nilai baik buruk mesti berasaskan pilihan individu secara bebas. . apa yg akan jadi ke atas dirinya adalah tanggungjawab dirinya sendiri Dia sendiri yg akan mencorakkan diri dan kehidupannya Kelakuan dan kemahuan manusia itu membentuk moral individu secara total dan mutlak dan alam semulajadi tidak mempengaruhi langsung pembentukan kelakuan individu. Manusia lahir tanpa tujuan.

Cenderung mengaitkan peraturan masyarakat dgn konsep etika . bukan individu sbg matlamat etika/kemoralan. berdikari.Kemoralan tradisional merangkumi nilai-nilai contohnya.0 Teori Kemoralan Sosial . . hormat-menghormati kerjasama dll yg mementingkan masyarakat.3.Menjadi tanggungjawab setiap individu utk mematuhi pemerintah sbg autoriti moral .

Keperibadian mulia spt keadilan.0 Teori Keperibadian Mulia . tidak dihasilkan dlm individu oleh alam ttp menerusi latihan. kejujuran. kebijaksanaan memainkan peranan penting dlm kehidupan moral .Kecenderungan utk sesuatu tujuan. kesabaran.4. menyenangkan serta menyeronokkan . pengalaman hingga menjadi satu kebiasaan. murah hati. keberanian.

dipelajari melalui pengulangan.- - Moral virtue – mengajar kita berkelakuan baik. . individu menjadi lebih berani dan jujur Matlamat utama ialah menjadi baik Menekankan cara-cara ideal utk individu mmenjadi baik. jujur. contoh dalam melatih nilai berani.

sekian .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful