ADAT RESAM DAN KEPERCAYAAN KAUM CINA

DEFINISI Kepercayaan : Kepercayaan pada sesuatu dewa dan lain-lain (yang dipuja dan sebagainya dan dianggap sebagai sesuatu yang amat berkuasa) Adat Resam : Menurut Kamus Dewan Bahasa dan Pustaka Edisi Ketiga. aturan-aturan yang menjadi adat. (1997). halaman 7. Resam pula bermaksud adat kebiasaan. adat membawa maksud peraturan yang sudah diamalkan turun temurun di dalam sesuatu masyarakat sehingga merupakan hukum dan peraturan yang harus dipatuhi. .

MEMINANG MERISIK PERTUNANGAN ADAT PEKAHWINAN MAJLIS PERKAHWINAN WANG HANTARAN DAN MAS KAHWIN .

(Orang Cina mementingkan nama. . o Keluarga lelaki akan mengunjungi rumah pihak perempuan.MERISIK o Untuk mengetahui latar belakang keluarga pihak perempuan.) o Biasanya ibu bapa pihak lelaki akan menanyakan rakan-rakan yang mengenali keluarga pihak perempuan. maruah. dan keturunan yang baik.

. o Tradisi makan bersama untuk mengeratkan hubungan.o Perbincangan diadakan tanpa kehadiran anakanak mereka. o Nasihat saudara-mara juga diambilkira untuk membuat keputusan.

peruntukan meja untuk jamuan makan dan pemilihan tarikh perkahwinan. . • Perbincangan adalah tentang mas kahwin. • Wakil pihak lelaki ialah emak saudara sendiri atau saudara mara perempuan tua yang rapat.MEMINANG • Ibu bapa lelaki akan menghantar wakil untuk meminang.

• Setinggi mana mas kahwin yang diminta mesti dipersetujui demi menjaga maruah mereka. . • Pihak lelaki perlu mengetahui tarikh lahir calon perempuan untuk menentukan tarikh perkahwinan yang sesuai.• Wakil pihak lelaki diminta untuk datang kali kedua untuk keputusan kerana berkemungkinan keputusan berubah.

o Kenduri atau jamuan makan sederhana diadakan bersama saudara terdekat. o Tidak begitu diamalkan kerana menganggap berkahwin lebih baik daripada bertunang. o Pasangan pengantin bertukar-tukar cincin. .PERTUNANGAN o Tanda pasangan telah dimiliki.

o Semakin besar mas kahwin semakin besar martabat pengantin lelaki. o Jumlah mas kahwin ditentukan oleh pihak perempuan. pakaian. kain dan wang tunai. .WANG HANTARAN DAN MAS KAHWIN o Antaranya sebentuk cincin emas.

biru atau kelabu dilarang kerana melambangkan kematian dan kesedihan.MAJLIS PERKAHWINAN o Baju pengantin sebaiknya berwarna putih. o Baju berwarna hitam. merah atau kuning. o Upacara minum teh juga merupakan adat yang melambangkan penerimaan pasangan pengantin. .

.ADAT KELAHIRAN o Mencukur rambut merupakan adat pengiktirafan orang baru (bayi itu) ke dalam masyarakat. o Semasa memberi nama perlu mengambilkira unsur Yin dan Yang dan dibuat mengikut matematik Cina untuk menentukan sistem nama yang baik.

o Pakaian ahli keluarga ketika hari kematian hendaklah berwarna hitam. berupa jubah dan memakai topi.ADAT KEMATIAN o Mayat disolek dan disapu minyak wangi selepas dimandikan . Di luar baju hitam dikenakan baju jejaring yang diperbuat daripada sabut. o Dilarang mengungkit keburukan si mati supaya rohnya tenteram dan tidak diseksa. .

o Warna merah (dianggap mempersendakan orang mati dan keluarganya) dan baju berbunga dilarang sama sekali. . o Kertas yang disalut logam dibuang sepanjang jalan semasa membawa keranda supaya roh boleh berpandukan kertas-kertas itu untuk pulang ke rumah.

KEMATIAN KEPERCAYAAN KELAHIRAN .

kandungan tidak mengalami gangguan dan lain-lain. bayi terhindar dari terkena badi. mengelakkan bayi dilahirkan cacat.KELAHIRAN o Mengikut pantang larang dipercayai boleh memudahkan ibu bersalin. o Banyak kepercayaan yang berkait rapat dengan fizikal bayi. .

pusat yang tersembul dikaitkan dengan kehidupan yang kurang baik. .Sebaliknya. .o Antaranya : . -Pusat yang tenggelam ke dalam menandakan orang itu akan menjalani kehidupan yang senang.Telinga yang lebar dan tebal sebagai tanda menjalani kehidupan yang kaya.Jika mempunyai lebih dari satu pusar di atas kepala anak menjadi nakal dan tidak mendengar kata. .

saudara mara dan sahabat dikehendaki menangis dengan kuat atau meratapi pemergiannya kerana dipercayai tangisan melambangkan kesedihan atas kematiannya. o Kawasan perkuburan yang strategik menjadi lambang kebahagiaan yang bakal dikecapi dan hiasan yang menarik adalah penting. .KEMATIAN o Mereka yang rapat seperti ahli keluarga. o Kubur yang cantik. bentuk menarik dan saiz yang besar adalah lambang kekayaan ketika beliau hidup.

. .TERIMA KASIH..

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful