Sau 22 IULIE. De ce??? ….

Indiciu în diapozitivul 2 Răspunsul în diapozitivul 11

Pi = C/d

Numărul π (adesea scris pi) este o constantă matematică a cărei valoare este raportul dintre circumferința și diametrul oricărui cerc într-un spațiu euclidian; este aceeași valoare ca și raportul dintre aria unui cerc și pătratul razei sale (apropiat de raportul 22/7)

Originea literei grecesti “pi”: Constanta se numește „π” deoarece este prima literă a cuvintelor grecești περιφέρεια (perifereia = periferie) și περίμετρος (perimetros = perimetru), probabil cu referire la utilizarea sa în formula de calcul a circumferinței (sau a perimetrului) unui cerc.

“Constanta lui Arhimede“, deoarece Arhimede a fost primul care a încercat să calculeze valoarea lui pi cu exactitate (a observat că această mărime poate fi limitată superior și inferior înscriind cercurile în poligoane regulate și calculând perimetrul poligoanelor exterioare și respectiv inferioare).

încercare de calculare a numărului pi urmează dezvoltarea matematicii în ansamblu și o împart în 3 perioade:
◦ veche (în care pi era studiat geometric) ◦ clasică (pi era calculat folosind analiza matematică) ◦ modernă (cu ajutorul calculatoarelor numerice)

Simbolul π a fost propus pentru prima oară de matematicianul galez William Jones în 1706.

Numele literei grecești π este pi, scriere utilizată în unele situații în care nu este disponibil simbolul grecesc, sau în care utilizarea sa ar fi problematică. π corespunde literei romane (latine) p. Nu se notează cu literă mare (Π) nici măcar la început de propoziție.

Valoarea constantei este egală aproximativ cu 3,14159 în notația zecimală obișnuită. π este una dintre cele mai importante constante din matematică și fizică: numeroase formule din matematică, inginerie și alte științe implică folosirea lui π.

Poate din cauza simplității definiției sale, conceptul de pi și, mai ales, expresia sa zecimală au pătruns în cultura populară într-un grad mult mai mare decât aproape orice altă construcție matematică. Este, probabil, cel mai semnificativ element pe care îl au în comun matematicienii și non-matematicienii. Relatările în presă despre noile calcule precise ale lui π (și alte tentative similare) sunt frecvente.

nu este construibil geometric (i.e. nu se poate construi cu rigla şi compasul un pătrat cu aria egală cu cea a unui cerc dat – aceasta este o problemă de geometrie veche şi celebră, cunoscută sub numele de “Cuadratura cercului“, care este o problemă fără soluţie).

2000 I.Hr. – Egiptenii socoteau numărul pi ca fiind 16² / 9² sau 256/81, sau 3.16 cu o exactitate de o singură zecimală; 250 I. Hr. – Filozoful grec Arhimede a fost primul care a estimat cat mai riguros numărul pi. El a realizat că amploarea acestuia poate fi limitată înscriind cercuri în poligoane regulate şi calculând perimetrele externe şi interne a acestor poligoane. Folosind 96 astfel de poligoane, el a demonstrat că 3 10/71 < ∏ < 3 10/70, adică 3.14185 – o exactitate de 3 zecimale; Secolul al 16-lea – Ludolph van Ceulen din Germania a calculat numărul pi cu o exactitate de 35 de zecimale dar a murit înainte de a fi publicată descoperirea. Aşa că, aceasta a fost inscripţionată pe piatra lui funerară; 1706 – Astronomul englez John Machin a descoperit o formulă complicată pentru aflarea cât mai exactă a numărului pi, şi a calculat cu exactitate primele 100 de zecimale. 1873 – Matematicianul englez William Shanks s-a chinuit timp de 15 ani pentru calcularea a 707 zecimale dar din păcate a făcut o greşeala la a 528-a zecimală, rezultând ca celelalte zecimale să fie greşite la rândul lor;  2004 – Yasumasa Kanada din Tokyo a calculat cu ajutorul unui computer un număr de 1.24 trilioane de zecimale a numărului pi.

Numărul pi apare în cele mai neaşteptate locuri. Gândiţi-vă la un rău lung care are un traseu sinusoidal până la vărsarea sa în mare (ca râul Amazon de exemplu). Dacă măsuraţi lungimea râului şi o împărţiţi la distanţa formată dintr-o linie dreaptă de la izvor până la punctul în care se varsă, răspunsul va fi un număr foarte apropiat de numărul pi, iar aceasta formă nu conţine nici un cerc!

 

  

În 1879 pe 14 martie se năştea Albert Einstein; La 7 noiembrie 2005, Kate Bush a lansat albumul. Acesta conține cântecul "π" ale cărui versuri constau din cifrele lui π, începând cu „3,14”; În 1997 a apărut primul film al lui Darren Aronofsky “Pi”; Unii sărbătoresc ziua pi pe 22 IULIE (dat de raportul 22/7) Adevăratul "moment Pi" va fi pe 14 martie 2015, la ora 9:26:53, reprezentând primele nouă zecimale de după virgulă – 141592653;

În multe universităţi, ziua este sărbătorită prin câteva manifestări; multe fast-fooduri pregătesc faimoasele plăcinte “Pi Pie”

Google şi-a modificat, duminică, logoul pentru a marca Ziua Mondială a numărului Pi (π): 14 MARTIE

  

http://gandirelogica.blogspot.com/2011/05/numarul-pi.html http://www.ziare.com/magazin/stiinta-tehnica/14-martie-este-ziua-pi-1156009 Jurnal Bihorean – 14 martie 2012

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful