Numarul pi, reprezentat de litera π este o constanta matematica.

Acest numar se poate afla simplu prin raportul dintre aria unui cerc si patratul razei sale, sau chiar raportul dintre circumferinta si diametrul sau. Fiind un numar irational, el are o infinitate de zecimale, care nu au o limita de la care incep sa se repete.

Istoric

Inca din antichitate s-a observat ca orice dimensiune ar avea un cerc, raportul dintre circumferința și diametrul sau raman constante. Primele incercari de a afla aceasta constanta dateaza inca din anul 1.900 i.Hr. In Babilon i s-a atribuit raportul 25/8, pe cand in Egipt s-a gasit o aproximare mai exacta, fiind rezultatul raportului 256/81.

•Arhimede a fost primul care a incercat sa afle o valoare

cat mai exacta a numarului pi. El si-a dat seama ca numarul poate fi limitat superior si inferior inscriind un cerc in poligoane regulate calculand perimetrul poligoanelor exterioare si respectiv interioare: Folosind echivalentul unui poligon cu 96 de laturi, el a demonstrat ca 3 + 10/71 < π < 3 + 1/7.Media acestor valori este aproximativ 3,14185

Recorduri

De-alungul istoriei au fost nenumarate incercari de a afla o valoare cat mai exact a acestui numar “magic”. Insa, fiind irational niciodata nu se vor putea afla toate zecimalele sale.

Pana in prezent, recordul la aflarea zecimalelor numarului PI ii apartine inginerului in informatica Shigeru Kondo. El a creat un program cu ajutorul caruia au fost aflate primele 5.000 de miliarde

Poeziile numarului PI
• Pentru a fi mult mai usor de retinut, s-au creat in diferite limbi
nenumarate fraze, zicatori, chiar si poezii. Luate in ordine, numarul de litere ale cuvintelor reprezinta chiar zecimalele numarului. Astfel, varianta in limba romana a poeziei suna cam asa:

Sus e luna; O zeita fermecata, Ca nebuna Peste ape trece suparata. Cantecele toamnei parfumate Mor de dor; Leganate usor Visuri de iubire Spre cer zbor.

Filmul
Fiind pasionat de acest numar, regizorul Darren Aronofsky a realizat chiar si un film pe baza numarului PI. O scurta descriere a filmului o puteti citi mai jos:
Max Cohen este un matematician excelent. Problema sa o reprezinta migrenele care tot reapar inca din copilarie. Pentru acest lucru foloseste multe pastile, fara nici un rezultat insa, caci durerile ingrozitoare pe care le are par sa-i controleze viata. Singurul sau prieten este profesorul Sol Robeson. Max este de parere ca totul in jurul lui este reprezentat prin numere. Astfel incearca sa-si creeze o noua teorie, cu care sa vada cum functioneaza piata de actiuni. Totul devine periculos cand de rezultatele studiului sau devin interesati membrii unei companii de pe Wall Street si un ortodox ce este de parere ca rezultatul pe care il va descoperi este un cod trimis de Dumnezeu.

Retinerea numarului
• Ultimul record inregistrat la memorarea cifrelor lui pi
este de 67.890 de cifre si este detinut de un student chinez de 24 ani (Lu Chao), caruia i-au luat 24 de ore si 4 minute sa recite fara greseala pana la a 67.890-a cifra zecimala a lui pi.

• Punandu-mi mintea la contributie de cateva ori, am reusit
sa retin si eu o oarecare parte din acest numar. Pana acum recordul meu personal este 24 de zecimale,insa voi incerca sa retin mai multe. Din cate am observat, a 32-a zecimala este chiar 0, si as dori sa le retin pe toate pana la ea.

Echipa 2, IX A: Ciprian, Ioana M si Ioana B

Master your semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Cancel anytime.