În SUA, locurile obişnuite pentru întalnirile fanilor acestui număr intact de la Arhimede sunt diverse: la Cambridge, în apropiere

de Boston, unde se află celebrul Massachusetts Institute of Technology (MIT) care, timp de mai mulţi ani, s-a amuzat să anunţe admiterile la 14 martie, la Exploratorium-ul din San Francisco, pentru a degusta plăcinte (‘pie’ în engleză se pronunţă ca ‘Pi’), purtand bijuterii în formă de π (a 16-a literă din alfabetul grec) sau superbe coliere în care fiecare perlă are o culoare specifică unei cifre şi este dispusă, bineînţeles, în ordinea numărului π.

Alţi pasionaţi de π au găsit o metodă mai neconvenţională pentru a memora zecimalele: poezia. Este cazul unui inginer în informatică din Virginia, Mike Keith, care a scris o odă închinată numărului π, un poem.
0 Cele circa 4.000 de cuvinte ale acestei

scrisori de dragoste au particularitatea de a poseda fiecare un număr de litere care urmează foarte exact şirul zecimalelor π : primul cuvant are trei litere, al doilea una singură, al treilea patru litere, şi aşa mai departe. În teorie, este ‘suficientă’ deci învăţarea acestui poem pe dinafară pentru a memora primele 4.000 de zecimale π.

Numărul π
- Litera grecească π utilizată pentru notarea constantei.
0 Numărul π (adesea scris pi) este o constantă matematică a cărei valoare

este raportul dintre circumferința și diametrul oricărui cerc într-un spaţiu euclidian; este aceeași valoare ca și raportul dintre aria unui cerc și pătratul razei sale.

0 π este una dintre cele mai importante constante matematice, fiind conţinută
în multe formule de matematică, fizică, inginerie.

0 În geometria plană euclidiană, π este definit

ca raportul dintre circumferinţa unui cerc și dianetrul său:

0 Numărul pi are un număr infinit de zecimale care nu conţin secvenţe ce se

repetă; de-a lungul anilor s-au depus eforturi pentru a afla numărul de zecimale dar acesta nu a fost aflat. π= 3,1415926535....

0 Valoarea scurtă şi acceptată internaţional al lui pi este:

π= 3,14.

Proprietăţile numărului π
0 Este irational (i.e. nu poate fi scris ca raport a două numere întregi) –

iraţionalitatea sa a fost demonstrată complet abia în secolul 18. 0 Este transcendent (i.e. nu există niciun polinom cu coeficienţi raţionali care să-l aibă pe pi ca rădăcină).
0 Nu este construibil geometric

Bibliografie
http://ro.wikipedia.org/wiki/Pi

https://www.google.ro/search?hl=ro&q=14+martie+ziua+inter nationala+pi&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.,cf.osb&biw=1280 &bih=685&um=1&ie=UTF8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=xklmT21JMSRswbLu_TBBQ

http://www.ziare.com/magazin/stiinta-tehnica/14-martie-esteziua-pi-1156009

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful