SURAH AL BALAD AYAT 1-20

 4. Aku bersumpah Dengan negeri (Makkah) ini.  2.  3. . dan zuriat Yang dilahirkannya. Sesungguhnya Kami telah jadikan manusia sentiasa Dalam keadaan menghadapi kesulitan dan kesukaran (jasmani dan rohaninya). Sedang Engkau (Wahai Muhammad) tinggal di negeri ini (sentiasa ditindas). Terjemahannya:  1. Demi manusia Yang melahirkan zuriat.

. Patutkah manusia Yang demikian keadaannya (terpedaya Dengan kekuasaan Yang ada padanya dan) menyangka Bahawa tidak ada sesiapapun Yang dapat mengatasi kekuasaannya (dan menyeksakannya)?  6. Manusia Yang demikian keadaannya (tidaklah patut ia bermegah-megah Dengan kekayaannya dan) berkata: “Aku telah habiskan harta benda Yang banyak (dalam usaha menegakkan nama dan bangsa). 5.

 7. Adakah ia menyangka bahawa tidak ada sesiapapun Yang melihatnya (dan mengetahui tujuannya menghabiskan harta bendanya itu?  8. (Mengapa manusia terpedaya dan bermegah- megah?) tidakkah Kami telah menjadikan baginya: dua mata (untuk ia memerhatikan kekuasaan dan kekayaan Kami?)  9. Dan lidah serta dua bibir (untuk ia menyempurnakan sebahagian besar dari hajathajatnya)? .

(di antara amal-amal itu – bagi orang Yang mampu) ialah: memerdekakan hamba abdi. (jalan kebaikan untuk dijalaninya. . dan jalan kejahatan untuk dijauhi)?  11. Dan Kami telah menunjukkan kepadanya dua jalan. Dan apa jalannya Engkau dapat mengetahui: apa Dia amal-amal Yang tinggi darjatnya di sisi Tuhan itu?  13. 10.  12. Dalam pada itu manusia tidak (memilih jalan kebaikan) merempuh masuk mengerjakan amal-amal Yang tinggi darjatnya di sisi Tuhan.

Kepada anak yatim dari kaum kerabat. .  16. Selain dari (tidak mengerjakan amal-amal) itu. Atau kepada orang miskin yang terlantar di atas tanah. 14. Atau memberi makan pada hari kelaparan  15.  17. ia (tidak pula) menjadi dari orang-orang yang beriman dan berpesan-pesan dengan sabar serta berpesanpesan dengan kasih sayang.

 20. merekalah golongan pihak kiri.  19. Mereka ditimpakan (azab seksa) neraka Yang ditutup rapat (supaya kuat bakarannya). Dan (sebaliknya) orang-orang Yang kufur ingkar akan ayat-ayat keterangan kami. . 18. (Ketahuilah! Bahawa orang-orang Yang beriman serta berusaha mengerjakan amal-amal Yang tinggi darjatnya di sisi Tuhan). merekalah golongan pihak kanan (yang akan beroleh Syurga).

82 kalimah.MUQADDIMAH  Al Balad yang bermakna “NEGERI”. termasuk dalam surah makkiyah. 1. Ia mengandungi 20 ayat. diturunkan sesudah surah Qaaf. . dan 320 huruf.

Banyak surah yang dimulakan dengan sumpah.SYARAH TAFSIR  Surah ini dimulakan dengan sumpah.  Allah bersumpah dengan ‘al Balad’yang merujuk kepada Mekah. Ini menunjukkan bahawa tanah Mekah merupakan tanah yang mulia dan diberkati Allah. Ia menandakan selepas daripada sumpah itu. 2. membawa balik sesuatu yang menjadi milik tanah haram seperti tanah dan batunya. Allah ingin menyampaikan perkara yang sangat penting. Antaranya mencabut tumbuhannya. Ia juga dikenali dengan tanah haram yang memberi erti bahawa banyak perkara tidak boleh dilakukan ketika berada dalam tanah haram. .

yang dilahirkan di tanah yang mulia. bertujuan untuk memuliakan rasulullah s. susah melahirkan anak. Kesusahan fizikal yang berlaku biasanya membawa kepada kesusahan kepada rohani juga. dan dilantik sebagai nabi terakhir di tanah yang mulia. susah beramal kebajikan dan lain-lainnya. susah mencari harta benda. sama ada jasmani dan rohani.  Allah ingin menekankan dalam ayat 4 bahawa manusia sentiasa dalam keadaan kesusahan. Ayat 2 merujuk kepada Nabi Muhammad s.a.w.w. Antara kesusahan yang dialami manusia ialah susah menyara kehidupan. .a.

Lihatlah ayat 7 menekankan bahawa Allah maha mengetahui segala isi hati manusia walaupun makhluk lain tidak mampu membongkarnya. bahawa segala harta yang diperolehi dan ke mana dibelanjakan akan ditanya oleh Allah. Allah membuat pertanyaan “adakah manusia mengira tiada seorang yang dapat berkuasa terhadapnya?” bertujuan mengingatkan manusia yang lupa asal usul. . Sebab itu dalam ayat ke 5.  Seterusnya Allah mengingatkan manusia dalam ayat 8 dan 9 bahawa segala nikmat yang besar-besar seperti kurniaan dua mata. lidah dan bibir merupakan kurniaan Allah sebagai bukti kekuasaan dan kekayaanNya.

maka pergunakanlah kemaluanmu itu untuk apa yang Aku halalkan dan jika ada sesuatu yang Aku haramkan maka tutuplah. Juga Aku beri lidah kepadamu. juga Aku beri alat penutupnya. juga aku berikan kepadamu kemaluan dan Aku beri tutup.a. engkau tidak sanggup menanggung murkaKu dan tidak kuat menerima seksa pembalasanKu. maka gunakannya untuk mengucapkan apa yang Aku perintahkan dan halalkan bagimu.w. Rasulullah s. Hai anak Adam. Dua mata untuk engkau melihat dengannya dan aku beri tutup maka gunakan untuk melihat benda yang Aku halalkan dan apabila engkau melihat benda yang Aku haramkan maka tutuplah matamu. “ Allah berfirman: Hai anak Adam. jika ada sesuatu yang aku haramkan maka tutuplah rapat-rapat lidahmu. engkau tidak akan dapat menghitungnya dan mensyukurinya.” . Aku telah memberimu nikmat yang amat banyak. bersabda dalam hadis qudsi yang maksudnya.

atau kepada orang miskin yang melarat(ayat 16).  Tapi manusia tidak mahu menempuh kesusahan(ayat 11) dengan melakukan kebajikan seperti memerdekakan hamba(ayat 13). Lalu Allah menyebutkan dalam ayat ke 10 bahawa manusia diberi pilihan sama ada mengikuti jalan baik atau jalan jahat[1]. memberi makanan kepada orang yang kebuluran(ayat 14) atau kepada anak yatim dan kaum kerabat(ayat 15). .

Manakala golongan kiri merupakan orang-orang kafir(ayat 19) yang sengsara hidupnya di akhirat akibat dihumban ke dalam neraka yang bersifat menutup mereka(ayat 20). Golongan kanan(ayat 18) ialah ahli syurga yang berpesan-pesan dengan kesabaran dan kasih sayang di dunia(ayat 17). Umumnya manusia terbahagi kepada dua golongan iaitu kanan dan kiri. .

 Hargailah anggota tubuh badan yang dikurniakan Allah dengan mentaatiNya. dan jalan yang kita pilih itu akan menentukan sama ada kita dibalas syurga atau neraka. 3.PENGAJARAN  Allah mengurniakan harta benda kepada manusia sebagai amanah untuk diuruskan dengan sebaiknya menurut syarak kerana ia akan disoal dari mana diperolehi dan bagaimana dibelanjakan.  Allah yang bersifat Maha Adil telah menyediakan dua jalan untuk kita lalui atas mukabumi ini. bukan mengingkariNya. .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful