PROTECTIA JURIDICA A PADURILOR

Student: Nica Ruxandra Adelina Anul: III Facultatea de Ecologie si Protectia Mediului Indrumator: Asist. univ. dr. Popescu Cristian

Protectia fondului forestier 4.Consideratii generale 2.Raspunderi si sanctiuni .CUPRINS: 1.Produsele padurii si folosinta lor 3.

transporturi si alte ramuri ale economiei nationale.constructii. industria chimica.Totodata padurile constitue o pretioasa materie prima pentru industria de prelucrare a lemnului. agreement.industria hartiei si a celulozei.la purificarea aerului.etc.in domeniul balneoclimateric si in dezvoltarea asezarilor omenesti.Ele servesc la apararea terenurilor agricole impotriva secetei.a surparilor si alunecarilor de terenuri.padurile ocupa un loc important in cadrul economiei noastre nationale.pentru pasunatul animalelor.Consideratii generale Cuprinzand mai putin de un sfert din suprafata totala a tarii.exercitarea vanatorii.la ameliotarea si refacerea calitatilor naturale ale solului. .Nu trebuie trecuta cu vederea nici important ace o prezinta padurile in reglarea climei si in realizarea unui important rol sanitar si estetic.

ro/wpcontent/uploads/2010/11/baneasa31. In present.in jurul asezarilor umane si in special a celor urbane.padurile au fost supuse unui jaf moribund.constitue o obligatie nationala.jpg Atat in trecutul indepartat.taierile irationale associate cu nerespectarea masurilor de refacere si protective au produs importante perturbari ecologice.cu consecinte dintre cele mai grave pe plan economic-social si cultural.cat si in secolul nostrum.fiind interzisa reducerea din orice motiv a fondului forestier national si a vegetatiei forestiere din afara acestuia.in cele cu microclimate deteriorate.http://liviumihaiu. In acelasi timp se impune cresterea suprafetei fondului forestier in zonele cu deficit de paduri.legea prevede ca mentinerea suprafetei fondului forestier in conformitate cu planul de organizare a teritoriului si de folosire a fondului funciar. .

productie ori administratie silvica.jpg Cadrul legal al ocrotirii padurilor il constitue Codul silvic aprobat prin Legea nr.http://liviumihaiu.padurile.albiile paraielor.cele care servesc nevoilor de cultura.fondul forestier national.indifferent de natura dreptului de proprietate.ro/wpcontent/uploads/2010/11/baneasa2. . constitue.precum si terenurile neproductive incluse in amenajamentele silvice.26 din aprilie 1996. terenurile destinate impaduririi.iazurile.Potrivit legii.

39).produsele padurii sunt impartite in doua mari categorii: -produse lemnoase.puieti si diferite produse din lemn.acele produse lemnoase ale padurii rezultate in urma producerii unor calamitati natural si din defrisari de padure legal aprobate.e)alte produse cum sunt:arbori si arbusti ornamentali.d)produse de igienizare.rachita.vare include:a)propduse principale. . rezultate din procesul normal de aliminare naturala.Produsele padurii si folosinta lor Potrivit Codului silvic(art. reprezentand materialul lemons destinat exploatarii pentru nevoile economiei si ale populatiei a caror exploatare se face conform prevederilor cuprinse in amenajamentele silvice si in regulile de cultura si exploatare.reprezentand acele produse lemnoase rezultate din efectuarea lucrarilor de ingrijire a arboretelor tinere a caror exploatare se face in aceleasi conditii ca si produsele principale.b)produse secundare.in care intra toate materialele lemnoase ale padurii rezultate din taieri de regenerare.c)produse accidentale.

semintele forestiere.pestele din apele de munte.plantele medicinal si aromatice. fructele de padure. ciupercile comestibile din flora spontana.com/bnFsQKLGnJeHyRGE7d285kT_cfiWts6RkZpZT -produse nelemnoase cum sunt:vanatul din cuprinsul fondului forestier.https://lh4.googleusercontent.rasina si altele de acest fel. .balti si iazuri situate in fondul forestier.din crescatorii.

pe baza de autorizatie de exploatare.Masa lemnoasa care nu s-a putut valorifica prin licitatie. Volumul produselor accidentale.http://www.ro/wpcontent/uploads/2010/11/image Volumul maxim de masa lemnoasa ce se poate recolta anual din padurile.rupturi din zapada. .potrivit legii.uscari de arbori in masa.rezultate din doborari de vant. proprietate publica se aproba prin hotarare de Guvern.40 din Codul silvic).defrisari legale.se precompteaza din posibilitate(art.prin licitatie. Produsele lemnoase se valorifica.in limita posibilitatilor stabilite prin amenajamentele silvice pe fiecare unitate de productie sip e natura produselor.se poate vinde prin negociere directa.mesageruldevalcea.cu exceptia celor exploatate in regie proprie.Exploatarea partizilor adjudicate de agentii economici poate incepe numai dupa contractarea si esalonarea la taiere a masei lemnoase.

gstatic.Codul silvic (art.37) interzice pasunatul in padurile care fac parte din fodnul forestier proprietate publica a statului.pe terenurile degradate impadurite si in perdelele forestiere de protective.gstatic.Un important produs al padurii este si iarba de pe terenurile fondului forestier national.com/images?q=tbn proprietate publica s statului. .Este permisa recoltatea ierbii cu secera din plantatii si paduri.la propunerea autoritatilor publice locale si cu avizul unitatilor silvice teritoriale.Numai in mod exceptional .autoritatea publica central care raspunde de silvicultura poate aproba pasunatul pe durata limitata in unele perimetre http://t0.com/images?q=tbn ale fondului forestier http://t0.cu exceptia celor cu functii special de protective.

in concordant cu principiile acceptate la nivel european si mondial.principia ce converg spre obtinerea de foloase maxime.precum si combaterea acestora.incadrandu-se in ansamblul masurilor de gospodarire rationala si gestionare durabila a fondului forestier national.fara a neglija nici un moment echilibrul ecologic pe care padurea trebuie sa-l genereze sis a il mentina .29-32 din Codul silvic) are ca scop prevenirea atacurilor produse de boli si daunatori.Protectia fondului forestier Activitatea denumita generic “protectia padurilor”(art.

In vederea protectiei vegetatiei forestiere impotriva bolilor .pe cat posibil.wordpress.este obligate sa suporte costul masurilor necesare de refacere si reconstructie ecologica.http://poluarea.precum si pentru a preveni sau opri introducerea lor in tara. .o importanta deosebita prezinta instituirea regimului de carantina fito-sanitara.Principiul” poluatorul plateste” isi gaseste aplicarea expresa si Codul silvic astfel incat orice persoana fizica sau juridical care prin activitatea sa poate aduce prejudicii .in scopul lichidarii focarelor acestora.prin poluare.jpg Pentru prevenirea poluarii trebuie sa se evite.daunatorilor si buruienilor.files.amplasarea in apropierea padurilor de unitati industrial cu tehnici poluante.com/2009/12/polu area-solului.

jpg http://dli.http://dli.precum si alte specii de animale salbatice care prin rolul lor ecologic.ro/cms/wpcontent/uploads/2011/11/pasare-300x233.bolilor si buruienilor trebuie sa fie autorizata de organelle si in conditiile prevazute de lege. .pestele din apele de munte.economic si social constitue avutie de interes national sun ocrotite de lege.mamiferele.Un alt aspect al protectiei fondului forestier se refera la protectia fondului cinegetic si a celui piscicol din apele de munte.83 din Codul silvic .folosirea pesticidelor in combaterea daunatorilor.pasarile salbatice.Conform art.jpg In acelasi timp.ro/cms/wp-content/uploads/2011/11/urs300x231.

Pe langa sanctiunile contraventionale prevazute de Codul silvic si Ordonanta de Guvern nr.dupa caz.a persoanei vinovate.96/1998.Raspunderi si sanctiuni Incalcarea prevederilor referitoare la fondul forestier. prin Legea nr. .31/2000.contraventionala sau penala.a determinat adoptarea unei reglementari special privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor silvice.atrage dupa sine raspunderea civila.cresterea alarmanta a faptelor de incalcare a legii cu efecte dezastroase asupra fondului forestier national al tarii.

ro/userfiles/Image/Foto %20Maramures/Mediu/Poluare/.de alte personae.precum si sustragerea ori insusirea fara drept de arbori doborati sau rupti de fenomene naturale.31/2000 citam.lastari care au fost taiati ori scosi din radacini cu sau fara drept. .din fondul forestier National.puieti.ori de arbori.in alte conditii decat cele prevazute de lege.cu titlu de ex: ocuparea unor suprafete din fondul forestier mai mari decat cele aprobate legal.emaramures.jpg Dintre contraventiile silvice prevazute de Legea nr.http://www. reducerea suprafetei fondului forestier national sau a terenurilor cu vegetatie forestiera din afara acestui fond.taierea sau scoaterea din radacini fara drept .

googleusercontent. inspectoratele silvice teritoriale.comisarii si subcomisarii de politie si de catre ofiterii si subofiterii pompieri .https://lh4.com/bnFsQKLRO MSILVA_cfiWts6RkZpZT Constatarea contraventiilor silvice se face dupa caz de catre personalul silvic de specialitate din cadrul autoritatilor publice central care raspunde de silvicultura.de catre primarii si imputernicitii acestora.al Regiei Nationale a Padurilor. precum si de catre alti angajati imputerniciti de autoritatea publica centrala care raspunde de silvicultura si Regia Nationala a Padurilor.

31 alin.art.detinatori sau de catre oricare alta persoana daca volumul de masei lemnoase astfel extrase este de peste 5 metri cubi sau daca volumul acesteia este sub aceasta limita.fapta pedepsita cu inchisoare de la 1-5 ani si cu confiscarea materialului lemons rezultat sau.30.daca materialul a fost valorificat anterior constatarii cu plata contravalorii acestuia. indiferent de forma de proprietate.de catre proprietary.http://poluarea.(1).iar fapta a fost savarsita de cel putin doua ori in intervalul a 2 ani.files.jpg Ordonanta de Guvern nr.com/2009/12/taierea arborilor.din paduri.se pedepseste cu inchisoarea de la 6 luni la 4 ani sau cu amenda .96/1998 incrimineaza o serie de infractiuni cum sunt: defrisarea vegetatiei forestiere-respectiv inlaturarea acesteia si schimbarea destinatiei terenului-fara aprobarea autoritatii publice central care raspunde de silvicultura (art.de arbori si lastari.wordpress.fara drept.taierea sau scoaterea din radacini.

fie ca perdele de protectie.Din aceasta Cauza exploatarea padurilor.contributia padurii la mentinerea echilibrelor in biosfera prezinta o Importanta deosebita fie sub forma de masiv.protectia_padurilor.ro/wpcontent/uploads/2010/11/image Ca o concluzie… Privita in ansamblu.trebuie rationalizata nu numai Ca volum lemnos dar si ca metode folosite pentru a se evita pe cat posibil reducerea fondului forestier… .http://www.la nivel mondial sau national.

In acest sens o schimbare fundamentala a modului de gospodarire si de gandire aplicat in trecut si in prezent este absolut necesara! .Recomandari Protectia padurilor impotriva factorilor biotici si abiotici va trebui sa fie Intr-o masura mult mai mare preventiva si nu curativa.iar eficienta ei Va trebui judecata in primul rand din punct de vedere ecologic si nu Economic.

Mircea Dutu:Tratat de drept al mediului 3.Bibliografie 1.Ciurea:Managementul mediului .Ernest Lupa:Dreptul mediului 2.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful