Modelul economic japonez

日本の

Localizare
Japonia este localizata în Asia de Est, în nord-vestul Oceanului Pacific, fiind formata din 4 insule importante, ce reprezinta un procent de aproximativ 95% din teritoriul Japoniei: Honshu, Hokkaido, Kyushu și Shikoku, plus numeroase insule mici.

www.bugbog.com

Japonia este situata deasupra zonei de scufundare. La imbinarea placilor tectonice crusta pamantului este instabila. care formau in trecut bariere impotriva cotropitorilor.virtualuppermantle.info .Relieful Japonia are un relief muntos. pe placa Euroasiatica. www. fiind inconjurați de vai adanci. ceea ce explica numarul mare de vulcani din Japonia (40 activi și circa 150 inactivi) precum și numarul mare de cutremure (circa 1500 pe an). Insulele nipone sunt formate la imbinarea placilor tectonice: placa Pacificului și placa Filipinelor se scufunda sub placa Euroasiatica din vest. uneori depașind 3000 metri. aproximativ 80% din suprafața este ocupata de munți cu varfuri inalte.

care detin 26% din suprafata tarii.jp http://historiesofthingstocome. La acestea se adauga raurile scurte si cu debite bogate care au un ridicat potential hidroenergetic si padurile care acopera 68% din teritoriul national.com Raul Shinano http://www. http://calvin-myjourney.blogspot.japan-i. inglobeaza vechi blocuri dislocate oferind putine minerale si resurse energetice: nisipuri feruginoase. ape geotermale si cateva structuri carbinofere de importanta nesemnificativa.com Barajul si hidrocentrala Kurobe Padurea Aokigahara .blogspot.Structurile eruptive emerse.

com Altarul Ikuta Jinja (Kobe) Familia regala . din care nu lipsesc insa unele tensiuni care ii confera dinamism.Cea mai importanta resursa este insa cea umana. in companii se traduce prin atasamentul fata de ele.hellomagazine. adorarea imparatului si cultul coroanei. care. Rezulta astfel o societate echilibrata si senina. http://www. Unii analisti economici considera ca tocmai aceste virtuti morale au asigurat succesul economic al tarii. Populatia de circa 125 de milioane de locuitori este pastratoarea si izvorul unor virtuti derivate din religia shintoista: modestia. calmul spiritual.com http://www. cultul familiei. respectul ierarhiei sociale.nihonsun.

97% http://teacher. a infiintat Banca Japoniei in 1882. Acest tur poarta denumirea de “misiunea Iwakura”. In acest sens a pornit o campanie sub conducerea lui Matukata Masayoshi.Era Meiji Perioada Meiji (denumire ce provine din numele imparatului Meiji ce a urcat la tron in 1868) este considerata inceputul epocii moderne a Japoniei. imparatul se angajeaza sa preia puterea si sa acorde tuturor cetatenilor posibilitatea de decizie. Totodata a fost introdus invatamantul obligatoriu. Se noteaza ca in acest an (dupa razboiul ruso-japonez . Inceputul este marcat de un juramant prin care in 1868. o mare parte din persoanele la putere au facut un tur in America si Europa pentru a invata despre sistemele moderne de administratie si guvernare. Imparatul Mutsuhito (Meiji) . si a privatizat primele institutii guvernamentale. a stabilit regulile pentru stabilizarea monezii nationale. rezultand astfel un “boom” industrial. odata cu introducerea banilor tipariti. Imediat cu instalarea regimului Meiji.1904). Acesta a introdus noua taxa pe pamant.scholastic. au inceput o serie de reforme pentru reorganizarea puterii in stat. In 1871-1873. a adoptat standardele internationale cu privire la aur. pentru inceput in 1879 la 4 ani (16 luni). Imediat cu aceasta reforma a aparut problema inflatiei.com din tineri urmau cei 6 ani de invatamant obligatoriu. iar in 1907 stacheta a fost ridicata la 6 ani de invatamant obligatoriu.

Pe fundalul aparitie a numeroase partide politice si directii de guvernare.jpg Promulgarea constitutiei Meiji . putea incheia pace si initia razboi. Economia Japoniei era deja in crestere. putea dizolva guvernul si sa ceara noi alegeri. In 1900. http://en. iar ponderea industriei (pentru inceput fabricile de textile) era in continua crestere. cultivand spre exemplu religia Shinto. guvernul Meiji s-a concentrat pe intarirea traditiilor nationale. preluata dupa modelul german.wikipedia. agricultura a produs aproape jumatate din produsul intern. Aceasta cresterea a condus la cresterea oraselor si la nepopularea zonelor rurale. Ferindu-se de liberalismul vestic si radicalism.org/wiki/File:Kenpohapu-chikanobu. Aceasta constitutie acorda imparatului puterea absoluta (sacru si inviolabil). intr-un final a fost abrogata constitutia Japoniei. Imparatul era comandantul suprem al armatei.

Japonia este “invitata” sa capituleze neconditionat insa ezita sa ofere un raspuns. politica militarista activa pe care a dus-o statul pentru asigurarea aprovizionarii cu materii prime si a debuseelor sale comerciale. Manciuria. Singapore. si Indonezia. doriind sa creeze o sfera de coprosperitate in Asia. Peninsula Indochina. . Astfel Rusia declara razboi Japoniei. Pe 15 august 1945 Japonia capituleaza si cel de-al doilea razboi mondial i-a sfarsit. Japonia cucereste Coreea.In perioada interbelica. a condus la o legatura stransa intre marile companii nipone (Zaibatsu) si grupurile militare traditionaliste. Astfel. Filipine. iar americani arunca bombele atomice in Hiroshima si Nagasaki. China de Est. utilizand mijloace extreme de brutale. In ciuda acestor cuceriri Japonia nu detinea forta necesara pentru controlul noilor teritorii cucerite. si totodata nici resursele materiale si logistice pentru sustinerea efortului militar continuu. in urma actiunilor agresive. In iulie 1945.

Termenul modern similar este keiretsu.wikipedia. Sediul zaibats-ului Mitsubishi http://en.org/wiki/File:Seizure_of_the_Zaibatsu_assets Confiscarea averilor . Dupa semnarea tratatului de pace in 1951.Zaibatsu sunt mari intreprinderi capitaliste din perioada interbelica din Japonia. dar organizate de regula in jurul unei singure familii. asemanatoare cartelurilor sau trusturilor. http://en. Un zaibatsu putea sa infiinteze companii in toate zonele importante din punct de vedere economic. multe companii au inceput sa se asocieze in ceea ce aveau sa se numeasca grupuri de intreprinderi. iar companiile individuale au fost eliberate de sub controlul acestora. zaibatsu-urile au fost desfiintate: pachetele de actiuni detinute de companiile-mama au fost scoase la vanzare.wikipedia.org/wiki/File:Marunouchi_London_Street_1920s Dupa razboi.

. tara va cunoaste o puternica crestere economica. electronica de inalta tehnologie etc. petrochimie. 5% in anii ’70 si 4% in anii ‘80. apoi de electrotehnica. industria auto. din care Japonia a iesit infranta si cu pierderi enorme. urmand schema clasica de dezvoltare: de la industriile mai putin complexe sub raport tehnologic urmata de siderurgie.Dupa al II-lea Razboi Mondial. Japonia a inregistrat o imensa crestere economica cumuland o medie anuala de 10% in anii ‘60. atat umane cat si materiale. de material rulant si naval. In perioada 1960-1990.

Este vorba de atasamentul fata de companie.Scoala si universitatea sunt in stransa legatura cu modelul economic care. Sala de clasa japoneza Muncitori la o fabrica auto . Marile firme recruteaza personal din interiorul universitatilor. le si finanteaza. este aceea de formare a unor caractere suple. tinerii japonezi considera compania care ii anagajeaza la finele studiilor. in mare parte. o comuniune pe viata. Misiunea scolii. careia ii vor consacra ceea ce au mai bun. Educati in aceasta cultura. asigurand astfel formarea practica complementara. capabile sa se adapteze evolutiei moderne a vietii economice. in asamblul sau.

1% (2005). nucleara si hidraulica) dar inca 65% din energia electrica este de origine termica. Structura exporturilor sale se compune din utilaj tehnologic (40%). caci marfurile sale exportate au o plusvaloare adaugata foarte ridicata.3%. . Astfel exportul consta in : $590.A. dintre care se detaseaza petrolul si gazele naturale. 2006) Partenerii principali: China 21%. 12.1 miliarde (est. comertul sau exterior este puternic excedentar.U. 22. Coreea de Sud 4.7%. Importul: $524.U. obiectivul sau economic este acela de a exporta produse finite pentru a putea importa materii prime si energetice.5%. sofisticata.Lipsita aproape total de materii prime. Emiratele Arabe Unite 4. S.8%. Australia 4.A.4%. China 13. Arabia Saudita 5. adica produsele lor sunt scumpe ingloband multa inteligenta si tehnologie inalta. Hong Kong 6.9%. materiale optice (5%) iar importurile sunt constituite mai ales din materii prime. eoliana.9%. 2006) Partenerii principali: S.3 miliarde (est.7%. pe carbuni si petrol din import. guvernul a dezvoltat sectorul energiilor de substitutie (geotermica. Taiwan 7. automobile (20%). Cu tot deficitul sau de materii prime. otel (6%). Coreea de Sud 7. Indonezia 4% (2005). Pentru a reduce dependenta energetica a tarii.7%.

5 mld kWh Export de electricitate: 0 kWH Import de electricitate: 0 kWh .Centrala geotermica Hatchobaru Centrala atomica Onagawa Productie totala de electricitate: 957.9 mld kWh Consum total de electricitate: 925.

. PIB-ul pe cap de locuitor atinge valoarea de 42.8%). servicii (67. dupa SUA si China (circa $ 4. Rata somajului estimata pe anul 2009 a atins 5.1).4 trilioane dolari SUA) ca marime a PIB calculat conform paritatii puterii de cumparare.6%).300 $ ocupand locul 16 in lume.In prezent Japonia este a treia mare economie a lumii.7%).2% inregistrand o crestere de peste 1% fata de anul 2006 (4. industrie (27.44 milioane de persoane distribuita astfel: agricultura (4. Forta de munca insumeaza 66.

O îndeletnicire a japonezilor este pescuitul organizat în baza uneia dintre cele mai dezvoltate flote de pescuit din lume. Japonia ocupa locul 3 în producția mondiala de pește dupa China și Peru.com/ Piata de peste . care se cultiva în micile cimpii litorale. precum si pe pantele muntilor.http://2012patriot. http://yogakarmadotcom. cu un numar impresionant de porturi specializate (peste 600). Ramura principala este cultura plantelor.wordpress. care însa sunt lucrate cu multa grija (productia de cereale in 2008: 6000 kg la hectar).com Cultura orezului Agricultura asigura ¾ din necesitatile populatiei în produse alimentare. irigate. Principala cultura este orezul. Agricultura japoneza dispune de putine terenuri arabile (12% din suprafata tarii).wordpress.

de tip dual. ele functioneaza ca niste amortizoare ale activitatii marilor companii. Companiile mici. Astfel. Mitsubishi etc. . structura economica se caracterizeaza prin cateva zeci de mari companii (Kairetsu) si milioane de companii mici si mijlocii (IMM-uri). Marubeni. concentrare-fragmentare. IMM-urile.Reusita si performantele sale economice se datoreaza structurii si organizarii economice. sunt foarte flexibile si executa diferite subansamble pentru marile companii. Mitsui. Sumitomo. Printre marile companii se numara Toyota.

Internationalizarea Japoniei sub aspect economic si commercial este foarte activa. Per total. . investitiile japoneze in strainatate sunt foarte mari. ponderea sa in comertul international a fost de 6. mai ales in SUA. care absoarbe 50% din total. intre 2003 si 2009.7%. urmata de Asia (20%). in timp ce ponderea totala a importurilor de materii prime a ajuns in 2009 la 35%. In anul 2003. In plus. America Latina (20%) si Europa (14%). excedentul comercial a insumat 620 miliarde dolari.

Hiroshima inainte si dupa bombardament .000 de victime umane si distrugerea completa a doua orase. atat naturale cat si din cauze umane.1968.Japonia de-a lungul timpului a fost lovita de numeroase dezastre.2011). De la bombardamentele nucleare de la sfarsitul celui deal II-lea Razboi Mondial care au provocat aproximativ 500. pana la cutremure de mare magnitudine si tsunami-uri ce au maturat insulele nipone provocand numeroase victime si pagube material inseminate (1946.

Cu toate acestea tara si-a revenit dupa fiecare dezastru si a prosperat ajungand astazi una din tarile cu cea mai puternica economie pe plan mondial. Hiroshima in prezent .

Poze comparative de la cutremurul din martie si poze dupa 3 luni. .

.Poze comparative de la cutremurul din martie si poze dupa 3 luni.

.Poze comparative de la cutremurul din martie si poze dupa 3 luni.

Poze comparative de la cutremurul din martie si poze dupa 3 luni. .

.

.

Daca discutam despre datoria publica totala. Cea mai mare parte din aceasta datorie nu este insa externa. ci interna. inclusiv cheltuieli capitale (doar lucrari publice) de circa $71 miliarde (est.7 miliarde ODA (februarie 2007) .639 trilioane. nivel dublu in comparatie cu anul 2000. datoria publica guvernamentala neta a totalizat echivalentul a 121.7% din PIB.Japonia este o tara extrem de indatorata: potrivit FMI. tara fiind astfel mai putin dependenta de creditorii externi. Venituri: $1. in 2010. aceasta a ajuns la aproape 200% din PIB. 2006) Asistența economica $9.411 trilioane (2006) Cheltuieli $1.

Concluzii Puterea economica a Japoniei se bazeaza pe: •Traditie si educatie •Mentalitate •Loialitate •Devotament •Inventivitate si talent •Capacitatea de analiza si a actiona calm si precis in momentele de criza •Eficienta in exploatarea resurselor •Importul produselor brute •Exportul produselor finite de inalta precizie si calitate Scaderea economiei a fost determinata de: •Dezastrele naturale •Criza economica .

Va multumim! .

Japonia.wikipedia. . Ed. Geografie economica mondiala.hotnews. Editura Militara. Cluj-Napoca • www.Bibliografie •Detot.(1996) . un miracol? .(1945). Editura Politica .(2006). Ed.Presa Universitara Clujeana . Mitica .ro/stiri-finante_banci .Ed. Florea .org •http://economie. Bucureşti • Ţuiu. Japonia : un miracol perpetuu . Alexandru A.Bucureşti •Pacurar.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful