SIMPULAN BAHASA

.

Simpulan bahasa merujuk kepada dua patah perkataan yang membawa maksud tersirat. 2. .SIMPULAN BAHASA 1. Simpulan bahasa adalah bentuk peribahasa yang paling mudah.

CONTOH SIMPULAN BAHASA 1) Otak cair Maksud : Pintar atau bijak. Cotoh ayat : Kami membawa buah tangan semasa melawat Machfuufah di hospital . Cotoh ayat : Afiq adalah seorang murid yang otak cair. dia selalu mendapat tempat pertama di dalam peperiksaan. 2) Buah tangan Maksud : Hadiah yang dibawa ketika melawat seseorang.

Zalim Cotoh ayat :Pencuri itu buta hati kerana sanggup membunuh orang tua yang tidak berdaya itu.CONTOH SIMPULAN BAHASA 3) Ulat buku Maksud : Seseorang yang suka membaca buku. Kejam. Cotoh ayat : Hobi Danial adalah membaca buku. dia digelar ulat buku oleh kawan-kawannya 4) Buta Hati Maksud : Tidak dapat menerima pengajaran. .

6) Batu loncatan Maksud : Sesuatu yang dijadikan permulaan untuk mendapatkan hajat yang lebih besar. Cotoh ayat : Kursus membuat makanan ini hanyalah batu loncatan sebelum saya bergiat cergas dalam perusahaan makanan.CONTOH SIMPULAN BAHASA 5) Putih Mata Maksud : Mengalami kekecewaan. Cotoh ayat :Azli berputih mata selepas dia gagal memasuki pasukan bola sepak sekolah. .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful