Tehnologii neconventionale piese extrudate si pocedee de extrudare

Dumitru Raluca Meszaros Mihai-Dan Vlaic Morena

Produsele extrudate constituie mai mult de 50% din piata pentru produsele din aluminiu in Europa, din care industria de constructii consuma majoritatea. Procesul de extrudare al aluminiului mareste de fapt proprietatile acestuia, deoarece permite crearea unor produse finite care sunt mai puternice si mai rezistente decat componentele care trebuie sa fie asamblate. Permite fabricarea de produse cu diverse specificatii si dimensiuni, cu forme complexe si complicate, fiind in acelasi timp flexibile pentru a permite modificari de design si completari. Astfel putem obtine produse din aluminiul de genul:

Placa dreptunghiulara

Teava rotunda

Profil T

Teava patrata

Profil U

Bara hexagonala

Profil L

La fel ca si la cele de aluminiu, barele extrudate din cupru pot fi produse sub diferite forme - bare rotunde, bare patrate , bare dreptunghiulare su hexagonale si pot fi corelate cu cerintele individuale ale clientilor din punct de vedere compozitie chimica. Ideale din punct de vedere al conductivitatii electrice si termice, domeniul cel mai uzual de folosire a barelor din cupru fiind industria energetica, unde pot fi incorporate in diverse dispozitive ca si contactori electrici, sine electrice si segmente colectoare. Pot fi folosite de asemenea in producerea de sisteme si piese si subansamble forjate.

Pretabile pentru extrudare, ca materie prima, sunt Dry-Blend, reciclatele bine macinate sau PVC-ul granulat. Acestea vor fi transformate in extruder, prin comprimare, forfecare si incalzire intr-o topitura omogena ce urmeaza a fi plastificata. Topitura va fi in final modelata prin presare printr-un dispozitiv la iesirea din extruder. Profilul moale, inca fierbinte va fi tras in calibror. Aici, prin vacuum, profilul instabil va fi aspirat la peretii interiori ai calibrorului fiind adus la forma finala si mentinut in aceasta stare. Profilul va fi racit prin stropirea permanenta cu jeturi de apa rece. Dupa calibrare profilul va fi mai departe racit cu apa sau aer, pana cand forma sa definitiv stabilizata ajunge in tolerante admisibile.In astfel de conditii, prin extrudarea maselor plastice vor fi create:profile extrudate,tevi,placi rigide din PVC,garduri,lambriuri,tuburi flexibile,etc.

Actionarea extruderului are loc cu motor de curent continuu. Cu acest extruder s-au fabricat in Ungaria tuburi PVC flexibile pentru instrumente medicale. Pe acest extruder se pot monta si filiere pentru tevi cu diametre mai mari.