BERSEDIAKAH ANDA?

JANIN BAYI KANAK-KANAK REMAJA DEWASA TUA .

 BERUSIA ANTARA 12-20 TAHUN  PERINGKAT-PERINGKAT REMAJA : AWAL REMAJA 12 HINGGA 14 TAHUN 15 HINGGA 17  PERTENGAHAN REMAJA AKHIR REMAJA  18 HINGGA 20 TAHUN .

Emosi. LELAKI -Ihtilam  PEREMPUAN -Haid kali pertama Berlaku Perubahan Pada Diri Dari Aspek Fizikal Mental. .Sosial.Rohani.

 FIZIKAL    ( Tubuh Badan ) Melalui proses perkembangan Berbeza Antara Individu Mempunyai Kekuatan Dan Kelemahan Gilap Potensi Fizikal Melalui Pemakanan Aktiviti Rehat Dan Tidur Mencukupi .

Membuat penyelidikan . Bertanya . MENTAL (INTELEKTUAL/AKAL) Akal untuk berfikir secara positif dan rasional Otak mempunyai kecergasan pelbagai Kenalpasti kekuatan dan kelemahan Gilap potensi akal melalui…. Memerhati .Mengalami.Berfikir.Berbincang    . Membaca.

 Gilap potensi rohani melalui…. Mencari ilmu . Merawat diri daripada penyakit hati . Buat amal soleh . ROHANI (kepercayaan serta nilai dalam hidup ) Dapat membantu dalam menghadapi tekanan atau pengaruh tidak sihat. Berkawan dengan orang beriman . Niat Sentiasa mencari keredaan Allah .

Sentiasa bersikap positif  Menerima hakikat hidup sentiasa menghadapi cabaran/ujian  Belajar berkomunikasi pada diri secara positif  Memupuk sifat-sifat yang baik • Amalkan sabar dan solat .   EMOSI ( PERASAAN ) Perlu dikawal agar stabil Perlu membuat keputusan secara matang dan sihat   Gilap potensi emosi melalui….

taubat dan syukur  Berbincang  Dapatkan bantuan  Berehat  Keluar dari persekitaran  .  Jika negatif istigfar.Tenangkan diri  Menilai diri.

Penggerak dalam persekitaran       . SOSIAL ( Pergaulan ) Mampu berinteraksi secara positif Mempunyai hubungan yang baik sesama manusia Boleh bekerja sendiri dan dalam kumpulan Mampu memimpin diri dan orang lain Bermanafaat pada org lain.

cepat marah dan mudah merajuk Ingin diterima dalam ahli kumpulan .Perselisihan Faham Masalah Keluarga Meniru orang dewasa Terdorong melakukan perkara baru Sensitif.

FIZIKAL EMOSI SOSIAL BIJAK MEMILIH RAKAN ROHANI MELIBATKAN DIRI DALAM AKTIVITI AGAMA MENTAL/INTELEK SENTIASA MENCARI ILMU YANG MEMBERI MANFAAT MAKAN BIJAK KAWAL DENGAN SIHAT BERSENAM DAN BERDIADAH SENTIASA MENJAGA KEBERSIHAN DIRI MEMBUAT KEPUTUSAN YANG RASIONAL BERBINCANG JIKA MEMPUNYAI MASALAH BERAKTIVITI BERSAMA KELUARGA JANGAN TERIKUTIKUT PERKARA NEGATIF MEMUPUK NILAI MURNI .

Siapa saya? Apakah tujuan hidup saya? Apa yang ingin saya capai? Ke mana saya akan pergi? Bagaimana saya hendak melakukan? .

apa sumbangan anda pada keluarga. masyarakat.Siapa saya dan kerjaya yang sesuai dengan diri saya? Gambarkan diri anda pada umur 25 tahun? Kerja apa? industri apa? di mana? berapa pendapatan anda?. negara dan agama? .

emosi. .rohani.  Menyedari peranan serta tanggungjawab terhadap diri. Remaja perlu bersedia dan bijak menyesuaikan diri terhadap perubahan jasmani.intelek dan sosial yang akan dihadapi.keluarga dan masyarakat.

BERSEDIAKAH ANDA UNTUK MENJADI SEORANG REMAJA? .

TERIMA KASIH .SEKIAN….