SISTEM RANGKA

PISMP PK PS/ PJ SEMESTER 3
AHLI KUMP: AHMAD AIMAN MUSTAFFA KAMAL SITI ARAMINI BINTI JOHANI NUR HIDAYAH BINTI HUSSAIN

1.SISTEM RANGKA 1.1 fungsi tulang 1.2 struktur tulang 1.3 perkembangan dan pertumbuhan tulang 2. RANGKA AKSIAL 2.1 tengkorak 2.2 tulang vertebra 2.3 sangkar thorasik 3.RANGKA APENDIKULAR 3.1 pectoral girdle dan tangan 3.2 pelvic girdle dan kaki 4. ARTIKULASI 4.1 klasifikasi sendi 4.2 pola artikulasi dan fungsi

ISI KANDUNGAN

SISTEM RANGKA
• Memberi bentuk kepada tubuh manusia
– Bergerak – Posture badan

• Rangka yang kuat berfungsi sebagai penyokong dan perlindung • Terdapat 206 ketul tulang
– berlain bentuk dan saiz – Dikategorilan mengikut kumpulan : ligamen, tendon dan kartilej

FUNGSI TULANG
FUNGSI
Sokongan

HURAIAN
Menyokong tisu-tisu lembut dan organ tubuh : perlekatan otot-otot rangka pada tulang-tulang rangka Melindungi organ dalaman yang penting seperti saraf tunjang, jantung, otak dan mata : kranium melindungi otak, sangkar rusuk melindungi paru-paru dan jantung Apabila otot melekat pada tulang berkontrasi, tulangtulang akan bertindak sebagai tuas menghasilkan pergerakan yang berpaksikan pada sendi. : sendi lutut melibatkan fibula. Tibia dan femur

Perlindungan

Pergerakan

Pembentukan sel darah

-Sum-sum merah yang terdapat dalam tulang menghasilkan sel-sel darah merah Sel darah merah membawa oksigen dan nutrien ke seluruh tubuh -sel darah putih akan memusnahkan bakteria yang merbahaya. -tulang rangka merupakan tempat penstoran mineral seperti kalsium dan fosforus -terdapat lemak yang distorkan dalam kaviti tulang -jika diperlukan lemak ini akan diserap ke dalam tulang untuk dijadikan sumber tenaga.

Penstoran mineral

BAHAGIAN UTAMA SISTEM RANGKA
Tulang Anggota Atas - Kranium – 8 - Face (Bahagian muka) – 14 Tulang Anggota Tengah - Vertebra (tulang belakang) - Tulang rusuk (Rib) - Tulang bahu - Tulang pangkal lengan (Humerus) - Tulang lengan bawah - Pergelangan tangan (karpus) tapak tangan, jari, pelvis. Tulang Anggota bawah - Paha (Femur) - Tempurung Lutut (patella) - Keting (Tibia) - Betis (Fibula) - Pergelangan kaki (Tarsus) - Tapak kaki (Metatarsus) - Jari kaki (Falang) - ribs – melindungi jantung dan paru-paru

STRUKTUR TULANG
Tulang kompak/ compact bone (dense) Tulang spons/ spongy bone (cancellous)

• selalunya terletak di permukaan tulang • berfungsi sebagai pelindung

• membina struktur dalam tulang

Sum-sum merah/red bone marrow: is responsible for the formation of red blood cells, white blood cells and platelets.

Sum-sum kuning/ yellow bone marrow: -Menyimapn tenaga dalam bentuk lipid(fat) -boleh bertukar kepada red marrow sekiranya tubuh pembentukan sel darah merah -hanya boleh berlaku pada orang dewasa sahaja .

PERKEMBANGAN DAN PERTUMBUHAN TULANG
Tempoh masa Lahir-15 tahun Huraian Merupakan masa pertumbuhan yang cepat Pada masa inilah pengambilan kalsium diperlukan untuk pertumbuhan tulang mereka

15-30 tahun

Perkembangan dan pertumbuhan tulang masih bertambah Tulang mengalami penipisan Pengambilan kalsium dapat mengurangkan penipisan tersebut

> 50 tahun

RANGKA AKSIAL

TENGKORAK

SANGKAR THORASIK

TULANG VERTEBRA

TULANG TENGKORAK - Tulang yang menyusun kerangka kepala. -Tulang tengkorak tersusun atas dua bahagian: 1.Kranium ( 8tlg) 2. Rangka muka (14 tlg) Tulang tengkorak bagian kepala merupakan bingkai pelindung kepada otak.

TULANG VERTEBRA
•Tulang vertebra terdiri dari 33 tulang: -7 buah tulang servikal -12 buah tulang torakal - 5 buah tulang lumbal - 5 buah tulang sacral.

•Fungsi tulang vertebra -menyokong tubuh dalam posisi tegak •melawan pengaruh gaya gravitasi agar tubuh secara seimbang tetap tegak. (CAILLIET 1981).

SANGKAR THORASIK
Fungsi: -melindungi jantung, paruparu, thymus dan struktur lain -attachment point yang melibatkan otot : 1. penafasan 2. Mengekalkan kedudukan vertebral column 3. Movement of pectoral girdle dan upper limb •Tulang 1-7 true vertebrosternal ribs •Tulang 8-12 false ribs

RANGKA APENDIKULAR

Rangka Apendikular: • Merupakan rangka yang terlibat dalam pergerakan. • Berfungsi juga untuk menyokong tulang, rawan, dan ligamen. • Memberi sokongan kepada rangka aksial dan postur badan . • Terbahagi kepada dua bahagian iaitu:

Lengkungan pektrokal (tulang bahu) Yang melibatkan tulang klavikel dan tulang skapula

Lengkungan pelvis (tulang punggung) Yang melibatkan tulang pelvis

Bahagian yang terlibat

1. 2. 3. 4. 5.

Humerus Ulna Karpal Metakarpal Palanges (Tulang Ruas Jari)

•Humerus / tulang lengan atas: Tulang panjang. Hujung atasnya besar, halus, dan dikelilingi oleh tulang belikat (skapula). Pada bagian bawahnya pula mempunyai dua lekukan merupakan tempat melekatnya radius dan ulna. •Radius dan ulna / pengumpil dan hasta. Tulang ulna lebih besar berbanding radius, dan melekat dengan kuat di humerus. Tulang radius berfungsi untuk menggerakkan lengan. •Karpal / pergelangan tangan. Tersusun atas 8 tulang yang dicantum oleh ligamen.

•Metakarpal / telapak tangan. Tersusun atas lima tulang. Bahagian atas bercantum dengan tulang pergelangan tangan, manakala bahagian bawah bercantum dengan tulang-tulang jari (palanges).
•Palanges (tulang jari-jari). Tersusun atas 14 tulang. Setiap jari tersusun atas tiga tulang, kecuali ibu jari yang hanya tersusun atas 2 tulang tulang.

Bahagian yang terlibat

1. Femur 2. Tibia dan Fibula 3. Patela 4. Tarsal 5. Metatarsal 6. Palanges

•Femur / tulang paha: Tulang panjang,dari punggung hingga lutut.
•Tibia dan fibula / tulang kering dan tulang betis: Pangkal berhubung dengan lutut manakala bahagian hujung berhubung dengan pergelangan kaki. Ukuran tibia lebih besar daripada fibula karena berfungsi untuk menahan beban atau berat tubuh. Fibula merupakan tempat melekatnya beberapa otot. •Patela / tempurung lutut: Terletak antara femur dengan tibia, berbentuk segitiga. Patela berfungsi melindungi sendi lutut, dan memberikan kekuatan pada tendon yang membentuk lutut. •Tarsal / tulang pergelangan kaki:Tulang pendek dan tersusun atas 8 tulang dengan salah satunya adalah tulang tumit. •Metatarsal / tulang telapak kaki: Tersusun atas 5 tulang yang mendatar. •Palanges / tulang jari-jari tangan. Di setiap jari tersusun 3 tulang kecuali tulang ibu jari atas 14 tulang.

ARTIKULASI (Sendi)

Sistem rangka pada manusia terdiri dari tulang, otot dan persendian (dibantu oleh tendon, ligamen dan tulang rawan). Sistem ini membolehkan kita untuk duduk, berdiri, berjalan atau melakukan aktiviti lain dalam kehidupan seharian.

ARTIKULASI (SENDI) DALAMSISTEM RANGKA

Tempat pertemuan 2 tulang adalah sendi (artikulasi), yang berperanan dalam mempertahankan kelenturan rangka tubuh. Tanpa sendi, kita tidak mungkin melakukan pelbagai pergerakan. Sedangkan yang berfungsi menarik tulang pada saat kita bergerak adalah otot, yang merupakan jaringan elastik yang kuat.

Sendi Fibrosa

JENIS – JENIS SENDI
Sendi Kartilagenosa

Sendi Sinovial

Sendi Fibrosa

Sendi yang tidak dapat digerakkan, dimana letak tulang-tulangnya sangat berdekatan dan hanya dipisahkan oleh selapis jaringan ikat fibrosa, contohnya sutura di antara tulangtulang tengkorak.

Sendi Sinovial

Sendi yang gerakannya bebas, merupakan bagian terbesar dari persendian pada tubuh orang dewasa, contohnya sendi bahu dan panggul, sikut dan lutut, sendi pada tulang-tulang jari tangan dan kaki, pergelangan tangan dan kaki.

Sendi Kartilagenosa

Sendi yang gerakannya terbatas, dimana tulang-tulang dihubungkan oleh tulang rawan, contohnya tulang lembut lengan (Sendi).

SEKIAN TERIMA KASIH

RUJUKAN BUKU • Azizah Ismail (2001). Tubuh manusia. Kuala Lumpur: Golden Books Centre Sdn Bhd • Dzulkifli Bin Ismail, Jamaliyah Binti Ahmad (2004). Sains sukan (tingkatan 4). Selangor Darul Ehsan: H.I Holdings Sdn Bhd Frederic H. Martini (2004). Fundamentals of anatomy and physiology. United Kingdom: Pearson Education International Lum How Kee, (2002). Biology the living science. Singapore: Pearson Education International

RUJUKAN

RUJUKAN INTERNET • http://www.authorstream.com • http://jamros.tripod.com/sains.htm • www.pustakasekolah.com/rangka