MUHAMAD KHALID AWANG D20091035320

DISEDIAKAN UNTUK: PN. SITI SALWA BINTI JAMALDIN

DEFINISI ANYAMAN
proses menyilang bahan daripada tumbuhan untuk dijadikan satu rumpun yang kuat. Contohnya lidi.rotan, akar, mengkuang, pandan, buluh, jut

hiasan kepala katil. •Alatan utama yang digunakan. alas meja. penyisip.rumah. rotan. pisau. •Hasil perkembangan anyaman.dijadikan produk moden seperti penghadang ruang.SEJARAH PERKEMBANGAN DAN •Neolitik-untuk kehidupan seharian.parang. buluh. •Bahan utama yang digunakan-mengkuang. hiasan dinding. pandan. tali dan sbgainya. pelurut. contohnya tikar raja daripada pokok bemban.anyaman hanya digunakan oleh raja. kercut. . jangka. •Siti zainun melalui buku reka bentuk kraftangan melayu tradisi.

*selalunya menggunakan 2 warna sahaja *anyaman tidak berkelarai dinamakan anyaman ghadas iaitu anyaman biasa. .KELARAI merupakan susunan helaian mengkuang/pandan dalam ruang tertentu berwarna kontra yang dilakukanserentak semasa proses anyaman.

bunga cempaka. anyaman gila. kelarai beras patah. belah ketupat. gajah. • Geometri. sisik ikan. bunga cengkih.kelarai empat sebilik.JENIS -JENIS KELARAI • Flora-kelari berakar.Kelarai Sambas. Kelarai Tak Ternama. bunga gadong • Fauna.kelarai berhati. bunga durian. bunga cina. kisir neggiri. titik hujan • Pereka dan tempat. buntut siput. mata ikan bilis.kelarai apit kale. Mak Mek. .bunga ator. tulang belut • Rupa abstrak. madu manis. sisik kelah. bungan berembang. berkaki. kepala lalat. Cik Kedah Bersila.

jenis-jenis klarai flora .

Jenis jenis klarai fauna .

Jenis-jenis klarai abstrak .

•TOKOH ANYAMAN PANDAN DAN MENGKUANG I Puan Aminah Ali berasal dari Rusila. pameran kraftangan MAHA. Lahir pada 1944 berkecimpung dalam kegiatan mengayam sejak 40 tahun dulu sehingga kini memenangi pertandingan pertukangan tangan sezaman anjuran muzium negara pada tahun 1982 •menyertai pameran seperti Pesta Pembangunan Dungun. Terengganu. pameran anjuran PKKM menerima anugerah tokoh anyaman kelarai oleh Perbadanan Kemajuan Kraftangan Malaysia . pameran kraftangan di Universiti Malaya.

karyanya berinovasi tinggi dan berkualiti Tokoh Adiguru Kraf oleh PKKM pada 1988 .Keling.TOKOH ANYAMAN PANDAN DAN MENGKUANG II Puan Hjh Aminah Ahmad lahir 1928 di Tg. Melaka aktif mengayam berumur 12 tahun pembuat Anyaman Rombong hasil anyaman dalam bentuk kraf lain.

TOKOH ANYAMAN LAIN • Cik Siah Bt • Esah Bt SaidJumaat.Kelarai Rombong .Kelarai kelarai Sisik Sambas Kelah • Hajah Asiah Bt • Dayang Aisah Bt Awang Salleh.Kelarai Hussin-kelarai Tapak Harimau Bunga • Hajah SemekKelarai Mak Mek • Hjh Aminah Ahmad.

beg. Bakul.. batu/tumpatduri. peleting. bekas pakaian. cina. bekas serba guna. bekas telur Anyaman ribu-ribu Paku pakis ribu-ribu Tempat tembakau. perindu. hiasan dinding Anyaman buluh Buluh akar. buluh betung. . minyak. bekas pakaian. Anyaman lidi Lidi kelapa Lekar. bekas pakaian Anyaman pandan Pandan duri Tikar sembahyang. nyiru. gading. sembilang.JENIS ANYAMAN Jenis anyaman Bahan Hasil anyaman Anyaman mengkuang Daun mengkuang Tikar. bekas sireh terbus. tempat buaian anak. dulang. bakul. tidung saji. Anyaman rotan Rotan di proses Bakul. bekas buah. kasap.

mengayam Bergantung kepada corak hiasan yang dipanggil kelarai. . membuat kelarai.ANYAMAN PANDAN MENGKUANG Pandan Mengkuang merupakan spesis yang sama namun saiz mengkuang lebih lebar dan panjang daripada daun pandan. Contohnya sebagai tikar untuk membuat alas menjemur padi. Selesai dicelup warna. Seterusnya dilayur pada bara api. Untuk hiasan pinggir atau birai pula terdapat satu kelarai khusus iaitu kelarai pucuk rebung. Selesai ditetak. bilah dijemur dan dilurut sehingga licin. 2. lantai dapur. besar dan kukuh. 3. daun dihiris bahagian hujung bagi memastikan semua daun menjadi sama panjang. dibuat dalam pelbagai motif dan peranannya sama seperti corak bunga dalam tenunan Susunan menegak disebut kelarai berdiri dan susunan sendeng. Jumlah mata menentukan saiz satu-satu corak Proses penghasilan 1. Selama tempoh rendaman air ditukar 2-3 kali supaya tidak busuk. Selalunya tikar ini tidak berwarna kerana tidak dikhaskan untuk tetamu. Duri yang terdapat pada helaian daun dibuang menggunakan serat sabut dan secara automatik akan terbelah dua. kelarai serong. kelarainya dirujuk sebagai ragi. untuk tikar mengkuang. Ianya menekankan ciri fungsional sahaja.mengambil daun Daun yang terpilih sahaja diambil dengan cara menetak pada pangkal pokok pandan mengkuang. melurut Bertujuan melembutkan daun. daun tadi tidak dilayur tetapi dijemur sehingga benar-benar kering bagi memastikan sel daun mati dan membuang lebihan air. perkara utama yang diperhatikan ialah jumlah mata atau langkah daripada bilah daun yang digunakan. Mengkuang sebagai anyaman terhadap benda yang kasar. Namun demikian. Jengka digunakan bagi mendapatkan saiz yang dikehendaki pada helaian daun tersebut. Bilah dibersihkan dan dijemur sehingga bertukar menjadi putih sebelum direndam dengan pewarna. Direndam dalam bekas /tempayan dan direndam 2 ke 3 hari. jemuran. di sesetengah tempat.

•Kawasan yang masih lagi mempunyai anyaman ribu-ribu sekitar kawasan Kudat di Sabah. Namun demikian sekarang ribu-ribu hanya dijadikan sebagai •Hiasan kraftangan. bakul. kera. Proses penghasilan: 1. Antaranya seperti riburibu gajah. bekas sireh. •ANYAMAN RIBU-RIBU •Merupakan sejenis tumbuhan liar yang tumbuh di sekitar kawasan belukar. rotan bukit. Ianya direbus bagi membuang gula dan mematikan tisunya yang bertujuan mengelakkan dimakan oleh bubuk. akar sidin dan biasa. •Hasil anyaman rotan seperti kerusi.ianya untuk memastikan tidak mudah patah dan rapuh. lekar. bakau. nyiru. batu. •Motif yang digunakan dalam anyaman ribu-ribu adalah seperti siku keluang. Rotan dipotong sekitar 2-3 depa sblum dibawa keluar. ianya dijemur sehingga kering dan diketam sebelum dilicinkan menggunakan kertas pasir. kerusi. kolam. bukit. •Proses modenisasi menjadikan hasil rotan sebagai kraf perhiasan dan hanya mempunyai makna serta tidak menggalakkan fungsional. Kaedah menjemur adalah dengan menyidai di kawasan yang teduh selama bebrapa hari. sega. bekas tembakau.ANYAMAN ROTAN •Sejenis tumbuhan palma yang memanjat. •Kegunaan utama pada masa dahulu adalah sebagai tali yang digunakan untuk mengikat rabung . •Ribu-ribu memerlukan rangka daripada buluh ataupun rotan sebagai alas. manau. . terendak. •Contohnya warna coklat tua dan coklat muda. raga. •Contohnya rotan air. Setelah siap barulah divarnis atau disyelek supaya kelihatan cantik. •Warna pada ribu-ribu adalah asli dan kebanyakan warna yang dihasilkan adalah warna gelap daripada warna asal ribu-ribu itu sendiri. •Hasil daripada kraftangan anyaman ribu-ribu adalah seperti dompet. •Proses penghasilan: •Ribu-ribu dipotong dan dijemur setelah dibelah dua.setelah direbus. bakul. jaluran dan bentuk geometri.

Menyalai buluh disalai atau diperasap hingga kering. Contoh barang penghasilan adalah seperti lekar. antaranya buluh akar. tempat simpan telur. rakit. buluh gading.ANYAMAN LIDI Merupakan hasil daripada pokok kelapa. ranting dan batang payung. sigai. buluh betung. seligi. buluh mempunyai seribu satu kegunaan iaitu sebagai baur kail atau joran. sangkak. galah. Proses penghasilan Bermula dengan kerja meraut dan membuang daun pada lidi kelapa yang panjang. Jenis buluh yang biasa ialah buluh akar. baur panah. bilah serkap. supaya tidak dimakan bubuk dan tahan lebih lama Mengikut cara tradisional. p agar. ANYAMAN BULUH berbagai-bagai jenis buluh. dulang. buluh minyak/padang. bekas membakar lemang. Lidinya yang siap direbus bahan pewarna dan dijemur sehingga kering. Tetapi kini cara yang lebih mudah digunakan ialah buluh itu direbus bersama campuran soda 2. nyiru dan tudung saji. bakul. buluh kasap. Lidi kemudian ditarik kemas untuk mengukuhkannya. buluh duri. Lidi tadi kemudian dirlenturkan secara berselang seli dan diselit antara satu sama lain bagi menghasilkan satu corak. tuar. Kemudian buluh dibelah. buluh betung.Merendam bertujuan mengeluarkan kandungan gula yang terdapat di dalam buluh. buluh peleting. Buluh yang dipilih dipotong mengikut ukuran yang dikehendak Proses penghasilan: 1. akhirnya hujung lidi diselit kemas dan bakinya dipotong. tabung. buluh batu/tumpat. buluh yang siap dipotong itu kemudian direndam didalam air asam dan air selut selama seminggu. bilah kipas. Hasil anyaman buluh pula termasuk bakul. buluh perindu dan buluh sembilang. buluh cina. bekas buah-buahan. Cara anyamannya tidak banyak beza dengan anyaman rotan bulat. Hanya buluh yang sudah cukup tua digunakan dalam kerja kraftangan. sudip. buluh minyak dan buluh gading. Contohnya membuat anyaman bakul tapak bulat memerlukan susunan tapak yang disusn terlebih dahulu dalam satu bingkai. disepat (memisahkan kulit daripada isi batang pokok) dan diraut Bilah bahagian kulit buluh lebih keras dan sukar dilenturkan jika dibandingkan dengan bilah isi bilah bahagian kulit lebih sesuai dijadikan rangka atau tulang hasil kraftangan .

. Sejenis pisau lagi yang digunakan dalam proses membuang duri di bahagian tulang belakang (mempulur) daun dibuat daripada sekeping besi nipis di hunungnya dan pemegannya di perbuat daripada buluh. Turut digunakan bagi memotong dan menetak bahagian pangkal dan hujung daun. Penyisip Penyisip diperbuat daripada buluh dan mempunyai bentuk yang agak runcing dan nipis. Pada bahagian hujungnya.ALAT KEGUNAAN ILUSTRASI Alatan dan bahan Parang Parang digunakan untuk memotong daundaun pandan dan mengkuang dari pokoknya. Penyisip digunakan ketika membuat sisipan untuk mengelakan daripada anyaman terburai Pisau Pisau digunakan untuk mengerat lembaran selepas dimatikan anyaman bagi tujuan kemasan.

Kedudukan mata yang rapat akan menghasilkan lebaran yang kecil atau sebaliknya. Pelurut turut digunakan sebelum proses anyaman kerana helaian yang diwarnakan perlu dilembutkan dahulu bagi memudahkan proses anyaman dilakukan. Alat untuk membelah rotan. Jangka terdapat dalam pelbagai saiz bergantung kepada jumlah serta jarak mata yang digunakan. jengka jangat susuput baldi tempayan Tempayan digunakan untuk merendam bilah atau helaian pandan/mengkuang. Alat seakan-akan jarum digunakan untuk melubangkan rotan saga. menghaluskan dan melicinkan bilah rotan. Bilah atau helaian pandan dan mengkuang yang telah diwarnakan akan dicelup ke dalam besen/ baldi yang mengandungi air. Jangka digunakan untuk mencarik atau membelah daun pandan atau mengkuang menjadi lembaran.Pelurut Pelurut berukuran antara 17cm panjang dan 4cm lebar. . Alat untuk meraut. dikenal juga sebagai penggerek Besen/baldi digunakan pada masa proses pewarnaan. Jangka turut dikenali sebagai sisir kayu / buluh yang bermata tajam. Pelurut diperbuat helaian daun yang telah dijangka ketika proses penyediaan daun.

kunyit yang ditumbuk halus dimasukkan ke dalam air mendidih. Merah . air dipanaskan hingga mendidih dan dicampurkan dengan bahan pewarna.PEWARNAAN Pewarnaan cara tradisi Pewarnaan cara tradisi tertumpu kepada penggunaan bahan tempatan (vegetable dye) seperti kunyit. Bilah-bilah pandan/mengkuang yang telah ditongkolkan. Peringkat awal. Pewarnaan cara moden Pewarnaan secara moden pula menggunakan penyelup ‘dyestuff’ (Samasa Basic)serta beberapa bahan kimia sebagai bahan pembantu. dicelup ke dalam bancuhan pewarna tersebut. Untuk warna yang terang. . Warna-warna yang dihasilkan bergantung kepada jenis pewarna serta teknik pencelupan yang digunakan.buah kesumba India ditumbuk halus dan dimasukkan ke dalam air mendidih. dicampur dengan kapur sireh. Tempoh masa yang diperlukan bergantung kepada warna yang dikehendaki. Warna-warna yang dihasilkan ialah: Kuning . buah kesumba India dan daun mengkudu.proses sama dengan warna kuning pinang masak. biasanya tongkol pandan/mengkuang dicelup se. Kuning Pinang Masak . Bahan pewarna ini berbentuk hablur atau serbuk. Ia kemudiannya dibancuh atau dikacau.ama antara 15 hingga 20 minit.

Mematikan tepi anyaman tikar dinamakan mengepai supaya tikar kemas dan tahan lama. Menganyam dimulakan daripada bahagian tengah helaian yang dilipat. Sekiranya kedudukan disusun menegak perlu disambung secara menegak dan yang melintang dismbung secara melinrang. Semasa menyambung. sisip dan kerat di sebelah bahagian sahaja. Ini dinamakan proses melagang. . Untuk memperolehi tikar yang lebar. kerat helaian-helaian baki yang berlebihan yang tidak dianyam. Selepas direpai.Selesai menyisip. lebihan anyaman di kedua-dua belah tikar direpai. Bahagian permulaan helaian pandan berselang seli anatara menegak dan yang melintang serta satu di sebelah atas dan yang satu lagi di bawah hingga seterusnya.Proses Menganyam Helaian mengkuang / pandan yang telah dilurut diasingkan mengikut warna-warna yang digunakan. Helaian dilipat dua sama panjang dan seterusnya proses menganyam dimulakan. sambungan perlu mengikut warna yang asal supaya corak yang sama dapat dibuat. Proses menyambung dimulakan dengan helaian baru diletakkan di bahagian bawah helaian asal dan disisip dengan kemas sebanyak lima atau enam mata padas. iaitu jaluran mengkuang dibentuk seperti ‘V’. mestilah mengikut susunan kedudukan mengkuang / pandan yang asal. Jika berwarna. sisipkan pula dengan menggunakan alat yang dipanggil penyisip. manakala yang disebelah lagi digunakan untuk menyambung tikar itu dengan helaian yang lain.

Dianyam dengan dua warna iaitu cerah dan gelap. hijau dan kuning. Corak Berdiri – kurang mendapat sambutan dari pengusaha. ukuran dan susunan yang berlainan. Corak dijalin secara selang-seli hingga meninggalkan kesan geometri asli. Corak Serong – corak yang mudah. •Corak Palembang – berasal dari Palembang. •Corak Bugis – berasal dari Bugis dan penggunaan dua warna yang berdekatan hijau dan putih. Hasil cantuman ini member gambaran seakan-akan beras patah. Namanya akan berbeza jikan dianyam dalam bentuk. putih. Bermacam kelarai boleh dianyam melalui contoh ini serta amat digemari oleh para penganyam.CORAK ANYAMAN TIKAR Corak lebih menekankan kepada penggunaan susunan warna pada sesuatu anyaman biasa atau ghadas. dikelilingi dengan warna merah. Petak empat segi atau biji kundang dianyam dengan warna hijau dan dikelilingi jalur-jalur dua warna iaitu merah dan putih. Terdapat 11 corak yang dianyam iaitu: •Corak Tapak Catur – seringkali dianyam dalam dua atau tiga warna. Kedua-dua bahagian dianyam mata sama banyak dan selari. Penggunaan dua warna tetapi untuk mendapatkan corak yang betul-betul lurus amat sukar. Warna gelap dianyam satu mata sahaja dengan warna cerah. Corak Ketapang Gilir Kacang – seakan-akan corak selang-seli dan susunan yang rapat. Corak Malaysia – corak selang-seli. hijau dan biru . •Corak Beras Patah – menyerupai corak mata bilis tetapi warna cerah dianyam tiga mata diselangi dengan satu mata gelap. Warna-warna penting dalam menentukan corak. Antara petak-petak digunakan adalah campuran merah dan biru. Corak Selang-seli – penggunaan warna gelap dan cerah. Petak-petaknya lebih kecil dari corak Muar serta dianyam dalam bentuk berdiri dan serong. Corak Muar – berasal dari Muar dan bermotif empat segi. Hasil cantuman warna cerah dan gelap •Corak Mata Bilis – menggunakan warna teang dan gelap. Anyaman dua warna merah dan biru serta dikelilingi dengan jalur-jalur putih. Kedua-dua warna ini timbul seakan-akan beras patah.

LAMPIRAN Anyaman mengkuang dan pandan .

Anyaman buluh Anyaman pandan .

Anyaman mengkuang Anyaman buluh Anyaman rotan .

Anyaman ribu-ribu Anyaman lidi .

Proses mengayam tikar mengkuang .

.

org/wiki/Zaman_Prasejarah_Di_Mal aysia.sabah.com/2009/09/manusiazaman-kuno-malaysiakini. asp.html http://www. http://tunsabanbalek.tripod.htm http://ms. .com/handcraft.BILIOGRAFI Rujukan internet http://blueoriententerprise.my/bm/kenali_sabah/kraftangan.org.blogspot.wikipedia.