Antreprenoriat și antreprenori

Definiții Un antreprenor este o persoană care dorește și care poate să transforme o idee nouă sau o invenție într-o afacere de succes. Un antreprenor este o persoană care deține o nouă afacere. (Joseph Schumpeter) Un antreprenor este cineva care organizează o întreprindere sau o afacere și își asumă riscul pentru aceasta. ci un om acționează asupra ideilor sale și le transformă în proiecte de afaceri. Un antreprenor NU este un om cu idei. . întreprindere sau idee și își asumă o responsabilitate semnificativă pentru riscurile inerente acesteia.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

în cazul antreprenoriatului social . de a deveni un om bogat • De a fi util societății.Mulți antreprenori au lucrat în alte companii și au avut o serie de frustrări privind modul de lucru acolo • De a pune în practică propriile idei .Cei care au idei suferă atunci când trebuie să le dea altora .Dorința de a obține cât mai mulți bani.Libertate totală în luarea deciziilor și în implementarea lor .Motivația de a deveni antreprenor • De a fi propriul tău șef .Cei care au idei știu cel mai bine cum să le valorifice • Urmărirea unor scopuri financiare .

în antreprenoriat predomină noutatea și incertitudinea • Arbitraj Capacitatea de a obține informații și de a le folosi pentru luarea deciziilor. într-un context economic. legislativ și politic dat. resurse umane. social.Funcțiile unui antreprenor • Agregare Agregarea diferitelor componente ale unei afaceri: resurse materiale. . Spre deosebire de o mare companie unde astfel de agregări se fac pe baza unor procese bine definite. ci cei care se pot adapta la schimbările de mediu. resurse financiare. Cei reușesc nu sunt cei mai inteligenți și nici cei mai puternici. Cunoașterea acestor schimbări este esențială.

pe ansamblu. chiar dacă pot pierde din când în când. Inovația poate fi incrementală sau radicală/disruptivă.Funcțiile unui antreprenor • Avans Orice afacere trebuie să se bazeze pe un avans față de celelalte existente. pe termen lung. Prin inovație se realizează o distrugere creatoare vechilor forme și structuri în favoare celor noi. . • Asumarea riscurilor În antreprenoriat există întotdeauna incertitudinea reușitei și de aceea luarea deciziilor se face prin asumarea unor riscuri. Antreprenorii care riscă în mod calculat câștigă. prin promovarea inovației.

Funcțiile unui antreprenor În concluzie. Agregarea resurselor. avansul prin inovație și asumarea responsabilităților sunt cele 4 funcții antreprenoriale majore. la rândul ei este bazată pe ATITUDINE. Iar acțiunea. al cincilea “A” din ecuație. Antreprenoriat) . (Marius Ghenea. arbitrajul informațiilor. Și toate sunt bazate pe ACȚIUNE.

Calități ale unui antreprenor de succes 1. Responsabilitate 7. Pasiune pentru ceea ce face. Perseverență și determinare 5. Etică profesională 13. Un bun decident (decizii rapide și eficiente) 8. Viziune. Încredere în oameni . Cunoașterea domeniului de activitate 4. Gândire pozitivă. pasiune pentru afaceri 12. optimistă. Să aibă fler antreprenorial/ intuiție 10. Inteligență și creativitate 3. Să rezolve problemele care apar 9. constructivă 11. Charismă și persuasiune 6. capacitatea de a vedea oportunități 2.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful