You are on page 1of 37


 

modelarea perceptiei despre realitate impartasirea experientelor politice model de comportament si atitudine participa la integrarea si omogenizarea societatii

  

supravegherea lumii pentru prezentarea evenimentelor aflate in derulare interpretarea sensului evenimentelor socializarea indivizilor in mediul lor cultural manipularea deliberata a proceselor politice

organizatii.poate transforma problemele respective in preocupari pentru politicieni si marele public .ii poate obliga pe politicieni sa reactioneze . evenimente .pozitioneaza luminile publicitatii asupra unor indivizi.expunerea unor nevoi publice si ocultarea altora . Supravegherea supravegherea publica – ansamblul comunitatii politice .ridica probleme civice si stimuleaza trecerea la actiune .

ii informeaza despre evenimentele aflate in desfasurare . Marshall McLuhan .supravegherea privata – pentru cetatenii obisnuiti .functia de a raspunde nevoilor unor persoane si intrebarilor altora Mass media sunt < extensii senzoriale> ale indivizilor care nu pot sa observe in mod personal si direct majoritatea evenimentelor care ii intereseaza pe ei si comunitatea din care fac parte.

 Interpretarea . Modul de interpretare al mass media a semnificatiei legale si sociale a avortului. . De exp. le aseaza in context si speculeaza cu privire la consecintele acestora.mijloacele de comunicare interpreteaza sensul evenimentelor cotidiene.

colegi) .presupune invatarea principalelor valori elementare si a directiilor fundamentale pentru pregatirea individului in vederea actiunii de integrare in mediul cultural. tiparire) -> indirect ( familie. Socializarea . profesori.informatiile ajung la indivizi -> direct (mijloacele de informare electronice. cunostinte. .

( muckrake) .spectacole moderne ce au ascopul de a cauta scandalosul si murdariile.semnaleaza erorile de guvernare cu scopul de a genera reforme .prezentarea unor informatii senzationale care sa atraga o mare audienta si sa sporeasca profiturile. . Manipularea .

social  . cenzura) economic.  Controlul poate fi legal si politic ( legi. .discuta rolul presei in societate . normele.stabilesc interventia statului Fiecare societate controleaza mass media in concordanta cu politica si nevoile sale. puterea politica si societate.trateaza relatia dintre mass media. .stabilesc standardele..

scopul proprietarului de mass media.a luat nastere din filosofia absolutista. . ..sec al XVI-lea – al XVII-lea in Anglia. .presa este controlata prin cenzura.este interzisa critica la adresa puterii. . licenta.poate folosi presa oricine primeste brevet .adevarul – este restrictionat.presa poate fi publica si privata – instrument al puterii . devine standard pentru toti membrii societatii. nu orice om are acces la el. .propaga politica . brevete.statul este mai important decat individul .

secolul al XVII-lea .Publicație din Anglia.

de a afla adevarul si de a verifica guvernul. SUA. .presa este controlata prin dreptul la adevar in piata libera a ideilor .presa privata . Mill si filosofia rationalismului . obsecenitatea. ..statul trebuie sa ofere o piata libera a ideilor pentru ca individul sa poata alege. vinde.scopul proprietarului de mass media este de a informa.aparut dupa anul 1688 in Anglia. oferi divertisment.este interzisa defaimarea. Locke. .scrierile lui Milton. . indecenta.poate folosi presa oricine are resursele necesare .

a luat nastere din scrierile lui W. . . eticile profesionale. . Comisia libertatii presei. . . oferi divertisment. actiunile consumatorilor.. vinde.scopul proprietarului este de a informa.are dreptul de a folosi media oricine are ceva important si cu semnificatii de spus. .presa este controlata de opinia publica.sec XX in SUA. Hocking.mass media trebuie sa-si asume obligatia de serviciu public. .este interzisa incalcarea drepturilor si a intereselor sociale.E. ridica probleme de dezbatere. codurile media.presa este privata .

.in Uniunea sovietica.presa este controlata prin supraveghere. . desi erau practicate si de catre nazisti si italieni.este interzisa critica la adresa puterii .a luat nastere din gandirea Marxista-LeninistaStalinista si a lui Hegel. . actiuni politice si economice ale puterii .scopul proprietarului este de a constribui la succesul si continuitatea sistemului socialist sovietic. .presa este publica – instrument al statului .au dreptul de a folosi media membrii fideli ai partidului. .

03.Ziarul " FLACARA " din 20.1980 .

Efectele mass media .

determină publicul să se gândească.Stabilirea agendei (Agenda setting) Agenda setting este modul prin care media care difuzează știri. . să vorbească și să considere importante problemele prezentate de ei.

Exemplu : Un jurnalist de la Evening Post descoperă că într-o secție de poliție erau foarte multe infracțiuni despre care nu se scria în presă. El a ales publicat în ziar un articol despre o astfel de infracțiune. La fel au făcut și alți jurnaliști. iar curând toate ziarele din New York publicau articole despre infracțiuni. Astfel publicul a început să vadă infracțiunile ca pe o problemă doar pentru că ziarele erau pline de articole pe acest subiect. .

Uneori. problemele considerate importante de către public se vor regăsi în materialele mass media. Se întâmplă ca media să influențeze viziunea publicului asupra unor problemelor considerate de ei majore.  Agenda setting poate fi realizată și de către public. dar de fapt aceste probleme să nu fie chiar atât de importante în realitate. (Exemplul cu zăpezile din acest an) .

. Media influențează opinia publicului și prin modul în care prezintă lucrurile. cu atât publicul va considera acea imagine mai importantă. Cu cât imaginea este mai mare. Un studiu din 1988 făcut de Wanta arată că importanța dată de oameni unui articol crește direct proporțional cu imaginea atașată articolului.

Cum se construiește agenda? 1. .Se folosește un limbaj care să atragă atenția. 2. Se oferă detalii despre aceste evenimente. 4. cu termenul 'scandal'. 6.Presa prezintă niște evenimente. 5. Se eticheteaza evenimentul. 3.Apar indivizi credibili care vorbesc despre eveniment.Evenimentele sunt puse intr-un context. Evenimentul este corelat cu un altul sau cu anumite simboluri cunoscute de oameni. Spre exemplu.

 public  alte media (intermedia agenda setting) Spre exemplu : New York Times influențează celelalte media. . Roșia Montană Gold Coporation sau Alburnus Maior. Spre exemplu.Cine stabilește agenda media? Agenda media poate fi influențată de:  grupurile de presiune.

Din păcate. Acest fenomen a fost numit the “knowledge-gap hypothesis”. poate apărea un efect nedorit : creșterea diferenței de cunoștințe între membri din clase sociale diferite.Ipoteza diferenței de cunoștințe (The Knowledge-Gap Hypothesis) Unul dintre scopurile mass mediei este să ofere oamenilor informațiile de care au nevoie. Mass media încearcă sa ofere din ce în ce mai multe informații în speranța că acest lucru va îmbunătăți viețile oamenilor și democrația va funcționa mai bine. .

Oamenii cu un status socioeconomic mai înalt vor percepe informațiile mai rapid decât cei cu un status mai scăzut. apar diferențe în felul în care acestea sunt percepute. . Aceste diferențe apar mai ales când este vorba despre subiecte legate de afacerile publice sau de știință.Teoria susține că atunci când media furnizează foarte multe informații.

. Diferența de educație dintre cei bogați și cei săraci 2.Posibile cauze ale diferenței de cunoștințe 1. 3.Diferența dintre cunoștinele anterioare. Persoanele cu un status mai scăzut ar putea să considere că informațiile despre știință sau afaceri publice nu sunt în concordanță cu valorile și atitudinile lor. 2.Cei cu un status socioeconomic mai înalt au contacte sociale mai importante care i-ar putea lămuri în anumite situații. 3. 1. 4. 4.

cu atât vor înțelege mai bine. creat din dorința de a-i educa pe preșcolarii dezavantajați. Cu cât copiii provin din familii mai bogate. copiii se uită mai des și pricep mai bine programul “Sesame Street”. . combinând informația cu divertismentul.“Sesame Street” Este un program educațional de televiziune. Un studiu făcut de Thomas Cook în 1970 arată că atunci când nivelul educațional pe cap de locuitor este mai înalt într-o casă.

.

Conteaza și interesul pe care un om îl are într-o problemă. totuși. vârsta.S-a dovedit. . motivația. că diferențele nu apar numai din cauza statusului socioeconomic.

Oamenilor a început să le fie frică de faptul că la putere ar putea ajunge un demagog asemănător lui Hitler care să pună stăpânire pe comunicarea de masă și să influențeze opinia publică într-un mod negativ.Teoria Glonțului Viziunea aceastei teorii a fost influențată de propaganda apărută in Primul Război Mondial. .

Modelul Efectelor Limitate Această teorie susține că efectele sunt limitate în ceea ce privește comunicarea de masă. Studiile făcute pe membrii Armatei Hovland arată că filmele de orientare erau eficiente în transmiterea informațiilor. dar nu și în schimbarea atitudinilor. .

oamenii au fost întrebați cât la sută din populația lumii reprezintă populația Statelor Unite.Teoria cultivării George Gerbner și colegii săi de la Universitatea din Pennsylvania au arătat că atunci când oamenii se uită des la televizor ajung să aibă o vedere de ansamblu comună. roluri comune. Cei care se uitau mai mult de 4 ore la televizor au spus un procent mult mai mare și asta datorită faptului că majoritatea personajelor din programele de divertisment sunt americane. Răspunsul era 6%. Acest fenomen se numește cultivare. De exemplu. valori comune. .

Mult mai important este mijlocul prin care mesajele sunt transmise. El susținea că nu conteză conținutul mesajelor din comunicarea de masă. Atât print-ul.Determinismul media Marshall McLuhan a lansat o teorie conform căreia “mijlocul de transmitere este mesajul”. cât și televiziunea au avut un efect important asupra gândirii oamenilor. .

O persoană care nu are aceeași opinie cu majoritatea nu va reuși să și-o exprime pentru că se va simți în minoritate.Spirala tăcerii Teoria lui Elisabeth Noelle-Neumann susține că atunci când prin mass media este prezentată o anumită opinie. Spirala tăcerii apare atunci când crește numărul indivizilor care fie exprimă o opinie dominantă. . majoritatea oamenilor și-o vor însuși. fie eșuază în exprimarea unor opinii deviante.

telespectatorii pot deveni violenți și din cauza mediului de acasă : atunci când părinții nu se înțeleg.Efectele Violenței de la Televizor Această ipoteză susține faptul că oamenii tind să imite comportamentul agresiv pe care îl văd la televizor. Violența prezentată la televizor influențeaza comportamuntul privitorilor : aceștia tind să imite și să devină dezinhibați. Dar. . când își pedepsesc copiii etc.

Maccoby și Farquhar arată că oamenii își pot schimba atitudinile și comportamentul dacă privesc anumite materiale.Modelul Efectelor Puternice Mass media poate avea efecte puternice asupra oamenilor. Studii realizate în 1973 de Mendelsohn. . 3 din 10 privitori au afirmat că vor lua în considerare schimbarea unor opinii cu privire la consumul de alcool. Spre exemplu. după ce a fost difuzat un film despre condusul sub influența alcoolului.

2001. p. p. Polirom. Iași. 205-293 . 1969. Communication Theories. Harper & Row Publ.Bibliografie Doris Graber. Schramm. 1992. NY. Responsibility in Mass Communication. Putere mediatică și control guvernamental. cap. WL Rivers.29-52 WJ Severin. cap. Mass media și democrația (antologie de Doru Pop). JW Tankarad. W. Four Concepts of Mass Communication. NY. Longman.

Realizatori Mara Șurghie Laura Teodorescu .