BAB 2 : SEL SEBAGAI UNIT ASAS HIDUPAN

SEL

HAIWAN DAN SEL TUMBUHAN UNISEL DAN MULTISEL

ORGANISMA

SEL HAIWAN DAN SEL TUMBUHAN .

SEL HAIWAN .

SEL TUMBUHAN .

Perbandingan Antara Struktur Sel Haiwan Dan Sel Tumbuhan .

Struktur Dan Fungsi Sel .

. mengeluarkan sisa buangan. bernafas.  Semua hidupan menjalankan proses kehidupan seperti makan. bergerak. membiak.  Proses kehidupan adalah satu proses yang dijalani oleh semua benda hidup untuk membolehkan ia terus hidup di dunia ini. Benda tidak hidup tidak menjalani apa-apa proses kehidupan.  Proses hidup yang dijalani oleh organisma multisel adalah lebih kompleks daripada yang dijalankan oleh organisma unisel.ORGANISMA UNISEL & MULTISEL  Alam ini mengandungi pelbagai jenis organisma yang hidup di dalamnya. membesar dan bertindak balas terhadap rangsangan.

dengan itu organisma unisel juga dikenali sebagai mikroorganisma.  . longkang dan sebagainya.Organisma Unisel Organisma unisel ialah organisma yang terdiri daripada satu sel sahaja.  Organisma unisel adalah sangat kecil dan hanya boleh dilihat melalui mikroskop . sngai.  Organisma unisel hidup dalam air atau tempat lembap seperti kolam. laut.

Ameba Paramesium . Organisma unisel dalam alam haiwan adalah ameba dan paramesium.

euglena. klamidomonas dan yis. Pleurokokus Yis Euglena Klamidomonas . Organisma unisel dalam alam tumbuhan pula adalah pleurokokus.

Organisma Multisel Organisma multisel adalah organisma yang mempunyai lebih daripada satu sel.  Contoh organisma multisel adalah seperti berikut:  Spirogira .

ikan dan beberapa haiwan kecil lain.  . alga. burung. Organisma multisel dalam alam haiwan adalah mamalia. amfibia. reptilia. paku pakis dan kebanyakan tumbuhan yang berbunga. Organisma multisel dalam alam tumbuhan pula adalah lumut.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful