SEJARAH RASM UTHMANI

PENGENALAN
TOPIK INI MEMBINCANGKAN PENULISAN DAN PENGUMPULAN AL - QURAN BERMULA DENGAN ZAMAN RASULULLAH SAW, ZAMAN ABU BAKAR, SAIDINA UTHMAN DAN INDIVIDU INDIVIDU YANG TERBABIT DENGAN PENGUMPULAN & PENULISAN AL - QURAN SERTA KEISTIMEWAANNYA DI ZAMAN - ZAMAN TERSEBUT. PERBINCANGAN DILANJUTKAN DENGAN PERBANDINGAN PENGUMPULAN & PENULISAN AL - QURAN DI ANTARA ZAMAN - ZAMAN TERSEBUT. DALAM INI JUGA DIPERKENALKAN FAKTOR DAN PENYUMBANG KE ARAH PENULISAN & PENGUMPULAN AL - QURAN DAN PROSES DAN CARA PENYATUAN & PENULISAN MUSHAF RASM UTHMANI. AKHIRNYA TAJUK INI MENYENTUH SEBAHAGIAN KESANGSIAN ORIENTALIS TERHADAP KEUTUHAN MUSHAF UTHMANI.

QURAN SERTA INDIVIDU .SIDDIQ  PENULISAN DAN PENGUMPULAN AL .AFFAN  INDIVIDU .INDIVIDU YANG TERBABIT DI ZAMAN SAIDINA UTHMAN AL .PENULISAN DAN PENGUMPULAN AL .QURAN SERTA INDIVIDU .INDIVIDU YANG TERBABIT DI ZAMAN SAIDINA ABU BAKAR AS .INDIVIDU YANG TERBABIT DI ZAMAN NABI SAW  PENULISAN DAN PENGUMPULAN AL .QURAN  PENULISAN DAN PENGUMPULAN AL .QURAN SERTA INDIVIDU .INDIVIDU YANG TERLIBAT DALAM PROSES TERSEBUT  FAKTOR DAN PENYUMBANG  KESANGSIAN ORIENTALIS SERTA MULHID DAN PENOLAKANNYA .

PENULISAN DAN PENGUMPULAN AL . BAGINDA MENYURUH JURU TULIS MENCATATKANNYA SERTA MENUNJUKKAN SURAH MANA AYAT TERSEBUT KEPADA UMUM. KEMUDIAN BAGINDA MENYAMPAIKAN KEPADA UMUM.AYAT AL .QURAN SERTA INDIVIDU INDIVIDU YANG TERBABIT DI ZAMAN NABI SAW BAGINDA SAW MENGHAFAZ AYAT . SEMUA AYAT YANG DICATATKAN DISIMPAN DI RUMAH BAGINDA . SETELAH ITU.QURAN YANG DISAMPAIKAN KEPADANYA. SABDA BAGINDA “ LETAKKAN SURAH TERTENTU DI SEBELAH SURAH TERTENTU DAN AYAT INI SELEPAS INI”.

INDIVIDU YANG TERBABIT DALAM PENGUMPULAN DAN PENULISAN AL .QURAN YANG DITURUNKAN DISALIN DALAM BAHAN .BAHAN BERIKUT ( IMAM AS .SUYUTI _ KITAB AL .SYAARI AYAT .ITQAN )  RIQA‟ = PERKEMAN  LIKHAF = PAPAN BATU PUTIH  „ASIB = PELEPAH KURMA  AKTAF = TULANG BELIKAT  ADLA‟ = TULANG RUSUK .AYAT AL .QURAN SELEPAS PENGHIJRAHAN BAGINDA KE MADINAH.INDIVIDU . BAGINDA MELANTIK BEBERAPA ORANG SAHABAT SEBAGAI JURU TULIS  KHULAFA‟UR RASHIDIN  MUAWIYAH BIN ABU SUFIAN  UBAI BIN KAAB  ZAID BIN TSABIT  ABDULLAH BIN MAS‟UD  ABU MUSA AL .

QURAN SUDAH DITULIS TETAPI BELUM DIHIMPUNKAN DI SATU TEMPAT DAN TIDANKTERSUSUN LAGI ANTARA SEBABNYA IALAH.  AL .  MASIH TERDAPAT KEMUNGKINAN AYAT .  PARA SAHABAT LEBIH BERMINAT UNTUK MENGHAFAZ DAN MEMBACANYA TANPA MUKA SURAT BERBANDING MENCATAT DAN MENULISNYA. DAN SUSUNAN DAN URUTAN AYATNYA SEWAKTU DITURUNKAN TIDAK MENGIKUT SURAH. .QURAN DITURUNKAN SECARA BERANSUR ANSUR.KEFAHAMAN.AYAT YANG MANSUKH. PADA ZAMAN INI AL . . .

YAMAMAH) YANG MENYEBABKAN BANYAK PARA HUFFAZ (PENGHAFAZ) SYAHID UMAR AL KHATTAB MELALUI ZAID BIN TSABIT PERTEMUANNYA DENGAN ABU BAKAR AS MENCADANGKAN SUPAYA AL .QURAN SERTA INDIVIDU INDIVIDU YANG TERBABIT DI ZAMAN SAIDINA ABU BAKAR AS SIDDIQ PADA ZAMAN INI BERLAKU SATU PEPERANGAN (PEPERANGAN AL . BERLAKULAH PERBINCANGAN MEREKA BERTIGA. UMAR TELAH MENGELUARKAN PENDAPAT YANG BERNAS SEHINGGA MEMBUKA HATI ABU BAKAR UNTUK MENERIMA CADANGAN ITU. PADA MULANYA ABU BAKAR MENOLAKNYA KERANA PERKARA INI TIDAK PERNAH DILAKUKAN PADA ZAMAN RASULLAH SAW NAMUN.PENULISAN DAN PENGUMPULAN AL .QURAN DIKUMPULKAN. DALAM SIDDIQ MAKA. .

 PALING MASYHUR SEBAGAI PENGHAFAZ AL .PENULISAN DAN PENGUMPULAN AL .QURAN SECARA KESELURUHANNYA.QURAN SERTA INDIVIDU INDIVIDU YANG TERBABIT DI ZAMAN SAIDINA ABU BAKAR AS SIDDIQ ZAID BIN TSABIT DENGAN DIBANTU OLEH BEBERAPA ORANG SAHABAT YANG LAIN TELAH MENYALIN AYAT . ELOK SEBUTAN HURUF DAN BACAAN(QIRAAT)NYA.AYAT YANG TELAH DITULIS DAN DIHAFAZ KETIKA ZAMAN RASULULLAH SAW SEBAB BELIAU (ZAID) DIPILIH UNTUK MENGETUAI TUGAS INI IALAH.  SEORANG YANG MENYANDANG JAWATAN SEBAGAI JURU TULIS RASULULLAH SAW. .

QURAN SERTA INDIVIDU INDIVIDU YANG TERBABIT DI ZAMAN SAIDINA ABU BAKAR AS SIDDIQ CIRI . SETERUSNYA SAIDATINA HAFSAH RA .AYAT YANG MANSUKH ATAU DINASAKH BACAANNYA  SEMUA AYAT DIAKUI MUTAWATTIR SUHUF AL .  SEMUA AYAT DIKUMPULKAN DAN DITULIS DALAM SATU MUSHAF SELEPAS DITELITI DENGAN CERMAT DAN SAKSAMA  PENULISANNYA TIDAK TERMASUK AYAT . KEMUDIAN UMAR.CIRI PENULISAN AL .QURAN TERSEBUT DISIMPAN OLEH ABU BAKAR.PENULISAN DAN PENGUMPULAN AL .ZARKANI .QURAN PADA ZAMAN INI MENURUT PENJELASAN ABD AZIM AL .

KHATTAB  SYAM = UTHMAN AL .PENULISAN DAN PENGUMPULAN AL .ASHA‟ARI = IBNU MAS‟UD. ARZARBEIJAN. UTHMAN. ARMENIA. ABU MUSA AL . = UMAR. UMAR AL . ZAID BIN TSABIT. ALI.QURAN SERTA INDIVIDU INDIVIDU YANG TERBABIT DI ZAMAN SAIDINA UTHMAN AL AFFAN ISLAM TELAH BERKEMBANG LUAS SEHINGGA KE SEMENANJUNG TANAH ARAB. DAN KHURASAN UMAT ISLAM MENGAMBIL BACAAN DARIPADA PARA SAHABAT YANG MASYHUR SEPERTI .  MEKAH & MADINAH = UBAI BIN KA‟AB. ALI. ZAID. ABU DARDA  BASRAH  KUFAH UBAI. UTHMAN. UBAI. ZAID .AFFAN.

PENULISAN DAN PENGUMPULAN AL . SETELAH ITU. MEREKA TELAH BERSELISIH DAN SALING MENCACI SESAMA SENDIRI.HARITH BIN HISYAM UNTUK MENJALANKAN TUGAS INI.WAJAH QIRAAT MENIMBULKAN PERSELISIHAN SESAMA UMAT ISLAM DAN AKHIRNYA PADA TAHUN KE 25 H.QURAN SERTA INDIVIDU INDIVIDU YANG TERBABIT DI ZAMAN SAIDINA UTHMAN AL AFFAN PERBEZAAN WAJAH . SAID BIN AL .ZUBAIR. SETELAH MENDENGAR PERKHABARAN ITU. PENDUDUK IRAQ DAN SYAM TELAH BERKUMPUL UNTUK MEMERANGI NEGERI ARMANIA DAN ARZABEIJAN.AS. ABDULLAH BIN AZ . KHALIFAH MENGARAHKAN ORANG MENGAMBIL SUHUF DI RUMAH SAIDATINA HAFSAH UNTUK . ABDUL RAHMAN BIN AL . HUZAIFAH YANG JUGA ADA PADA KETIKA ITU MENGANGGAP PERKARA INI AMAT BAHAYA KEPADA UMAT ISLAM LALU MENGHADAP KHALIFAH UTHMAN. KHALIFAH TELAH MEMERINTAHKAN EMPAT ORANG SAHABAT IAITU ZAID BIN TSABIT.

PENULISAN DAN PENGUMPULAN AL .QURAN SERTA INDIVIDU INDIVIDU YANG TERBABIT DI ZAMAN SAIDINA UTHMAN AL AFFAN PENDAPAT 1 NEGERI KHALIFAH KUFAH BASRAH SYAM MEKAH YAMAN BAHRIN MUSHAF INI MENJADI RUJUKAN DAN PERPECAHAN DALAM KALANGAN MEREKA MENGHAPUSKAN PENDAPAT 11 PENDAPAT 111 .

QURAN DITURUNKAN DENGANNYA MEMAKAI LAHJAH KAUM QURAISY .QURAN SERTA INDIVIDU INDIVIDU YANG TERBABIT DI ZAMAN SAIDINA UTHMAN AL AFFAN CIRI MUSHAF UTMAN AL AFFAN SEMUA AYAT DITULS BERDASARKAN RIWAYAT YANG MUTAWATTIR  TIDAK TERDAPAT AYAT YANG DIMANSUKH ATAU DINASAKH  SURAH .SURAH DI DALAMNYA TERTIB SEPERTI SEKARANG  TIDAK TERDAPAT SEBARANG TAFSIRAN DI DALAMNYA  MAKSUD TUJUH HURUF DI MANA AL .PENULISAN DAN PENGUMPULAN AL .

JAWAPANNYA : PARA SAHABAT SANGAN TELITI DALAM PENULISAN AL .QURAN.QURAN.PENULISAN DAN PENGUMPULAN AL . BERMAKSUD PASUKAN UTHMAN TELAH MEMBUANG SEBAHAGIAN AYAT AL .QURAN YANG BERUPA DOA QUNUT TETAPI TIDAK TERDAPAT DI DALAM PASUKAN PENULIS UTHMAN. MEREKA TIDAK MENULIS SESUKA HATI TANPA DIAKUI KEMUTAWATTIRANNYA. .QURAN SERTA INDIVIDU INDIVIDU YANG TERBABIT DI ZAMAN SAIDINA UTHMAN AL AFFAN KESANGSIAN ORIENTALIS SERTA MULHID PENOLAKANNYA TERDAPAT BANYAK ANTARANYA IALAH .AYAT AL . KESANGSIAN PIHAK ORIENTALIS DI DALAM MUSHAF UBAI BIN KA‟AB TERDAPAT AYAT .

JAWAPANNYA : SELURUH KAUM MUSLIMIN TELAH IJMAK BAHAWA KETIGA .NAAS.TIGA SURAH ITU. SURAH AN .TIGA SURAH TERSEBUT MUTAWATTIR.TIGA SURAH TERSEBUT BUKAN AL . .QURAN SERTA INDIVIDU INDIVIDU YANG TERBABIT DI ZAMAN SAIDINA UTHMAN AL AFFAN KESANGSIAN ORIENTALIS SERTA MULHID PENOLAKANNYA TERDAPAT BANYAK ANTARANYA IALAH . KESANGSIAN PIHAK ORIENTALIS IBNU MAS‟UD TIDAK MENCANTUMNYA SURAH AL FATIHAH. MUNGKIN BERLAKU SEBELUM BELIAU MENGETAHUI. DAN AL FALAQ KERANA BELIAU BERPENDAPAT KETIGA .PENULISAN DAN PENGUMPULAN AL .QURAN. ATAU KERANA SELURUH KAUM MUSLIMIN TELAH MENGAKUI AKAN KETIGA .

QURAN SERTA INDIVIDU INDIVIDU YANG TERBABIT DI ZAMAN SAIDINA UTHMAN AL AFFAN KESANGSIAN ORIENTALIS SERTA MULHID PENOLAKANNYA TERDAPAT BANYAK ANTARANYA IALAH .PENULISAN DAN PENGUMPULAN AL . PARA SAHABAT SANGAT RAMAI YANG MENGUMPUL AL . - QURAN JAWAPANNYA : HADITH TERSEBUT BUKAN PEMBATASAN BILANGAN HUFFAZ PADA KETIKA ITU.QURAN DAN BERTEBARAN DI BEBERAPA DAERAH . KESANGSIAN PIHAK ORIENTALIS MEMPERTIKAIKAN KEMUTAWATTIRAN AL KERANA BILANGAN SAHABAT YANG SEDIKIT.

SURAH.QURAN  PENULISAN BERLAKU DALAM LATAR YANG BERBEZA BEZA PADA TIGA ZAMAN  KERAGUAN .KERAGUAN TERHADAP AL QURAN DITEPIS SECARA JELAS MELALUI DALIL AKLI DAN NAKLI .QURAN ZAMAN NABI = HAFALAN.QURAN SERTA INDIVIDU INDIVIDU YANG TERBABIT DI ZAMAN SAIDINA UTHMAN AL AFFAN RUMUSAN  UMAT ISLAM DIBEKALKAN DENGAN KITAB YANG SENTIASA DIPELIHARA  BILANGAN SAHABAT YANG MENGHAFAL AL .QURAN SANGAT RAMAI SEHINGGA NAQAL AL .QURAN MENCAPAI HAD “QATIE”  PENGUMPULAN AL . PENYUSUNAN AYAT DALAM SURAH .PENULISAN DAN PENGUMPULAN AL . DAN PENCATATAN DALAM BENTUK TULISAN  PENULISAN AL .QURAN ZAMAN NABI BERLAKU DI HADAPAN BAGINDA  APA SAHAJA YANG DIBENTANGKAN PADA PEMBENTANGAN TERAKHIR ADALAH AL .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful