PARIS – Oraș global

Click to edit Master subtitle style

Georgiana – Cristina

4/20/12

PARIS – Oraș global

New York, Londra și Paris ocupă primele trei locuri în clasamentul celor mai "globale orașe" (Global City Index), realizat de AT Kearney. Clasamentul a fost făcut luându-se în calcul mediul de afaceri (valoarea piețelor de capital, numărul de companii din Fortune Top 500 și cantitatea de mărfuri care trece prin oraș), forț a de muncă (numărul de imigranți care vin din alte zone, cel 4/20/12 al școlilor internaționale precum și

PARIS – Oraș global

mediul de afaceri

Primele zece poziții: New York (SUA), Londra (Marea Britanie), Paris (Franța), Tokyo (Japonia), Hong Kong (RP Chineză), Los Angeles (SUA), Singapore (Singapore), Chicago (SUA), Seul (Coreea de Sud), Toronto (Canada)
forța de muncă schimbul de informații cultura implicare politică 1. New York 2. Londra 3. Chicago 1. Paris 2. Bruxelles 3. Londra 1. Londra 2. Paris 3. New York
1. 2. 3.

În coada clasamentului se află: Caracas (Venezuela), Guangzhou (RP Chineză), Lagos (Nigeria), Shenzen (RP Chineză), Ho Si Min (Vietnam), 4/20/12 Dhaka (Bangladesh), Karachi
1. New York 2. Tokyo 3. Paris Washington New York Bruxelles

PARIS – Oraș global

Paris este un oraș global și pentru că:

numele său este recunoscut internațional – orașe, străzi, instituții din întreaga lume îi poartă numele; are o influență și o participare activă la evenimentele și afacerile internaționale și mondiale (UNESCO); are o populație numeroasă; are aeroport internațional utilizat ca nod pentru foarte multe linii aeriene 4/20/12 internaționale;

• •

000 la recensământul din 2007).067. Paris și regiunea Paris produc mai mult de un sfert din produsul intern brut al Franț ei. Orașul este traversat de fluviul Sena.193. educaț ie.031 (2007) locuitori. Orașul propriu-zis (intra muros) are o populație de 2. Cu peste 20 de milioane de turiști străini anual. Parisul este astăzi unul dintre cele mai mari centre economice și 4/20/12 culturale din lume. și a șasea ca mărime din lume. Suprafața sa este de 1450 de km2. aglomerația din Paris este cea mai mare din Europa sau a doua cea mai mare. dar zona metropolitană are peste 12 milioane de locuitori (12. care împarte orașul în două. Parisul și regiunea sa conțin 3. înainte de secolul al 19-lea. • • • • .PARIS – Oraș global • Paris este capitala și cel mai mare oraș al Franței. este prima în Europa în ceea ce privește capacitatea de cercetare și dezvoltare și este considerată ca fiind una dintre cele mai bune orașe din lume pentru inovaț ie.800 monumente istorice (dintre care patru Locuri din Patrimoniul Mondial UNESCO: malurile Senei. Regiunea Paris are cea mai mare concentraț ie de studenț i de învățământ superior din Uniunea Europeană. castelul și parcul Versailles. regiunea Provins – pentru vestigiile medievale). Parisul a fost cel mai mare oraș occidental aproximativ 1000 de ani. iar influenț a sa în politică . este cel mai vizitat oraș din lume. palatul și parcul Fontainebleau. și cea mai mare în întreaga lume între secolele 16 și 19. Paris. Conform estimărilor pentru 2008.

el este chintesența eleganței și a rafinamentului. Parisul este un brand în sine. Pentru americani și japonezi. Pentru italieni. Paris înseamna Europa. Parisul este epicentrul aroganței franțuzești. Pentru nemți. filmat și fotografiat oraș de pe fața Pământului. Pentru nordici. și e posibil să fie cel mai cunoscut.PARIS – Oraș global • 4/20/12 Ca orice oraș global. moda pariziană e singura din lume care o . Pentru englezi. traficul din Paris e un mister de nepătruns.

la sud de Paris. unite de linia B a rețelei RER. situat în localitatea Roissy-en-France.PARIS – Oraș global Transportul în Paris: • este deservit de două aeroporturi: Orly. și Charles de Gaulle. 4/20/12 . la nord de Paris.

Puținele fațade colorate sunt ale unor clădiri noi. Gesturile de curtoazie precum ținutul • • • . acum jucându-se cu nuanțele rafinate. Orașul care a dat lumii cele mai mari case de modă și cele mai importante trenduri în ultimul secol a asimilat demult excesele. Elita rusă. Moda străzii pariziene este una conservatoare. Politeț ea pariziană este una destul de inconstantă și extrem de rece. Fațadele pariziene vorbesc despre o anumită rigiditate și o anumită mentalitate conservatoare proprii parizienilor. fermecator. trăsături acumulate în secole de procese culturale complexe. Majoritatea îș i prind părul într-un coc neglijent. Barbaț ii poartă eș arfe. care în majoritatea cazurilor este o piatră naturală albbej. toți au trăit sau chiar au murit aici. o eleganță clasică. marii compozitori ai secolului XX. ”pierre de taille”. În suburbii nuanțele de gri sunt predominante. elita spaniolă. Cultura franceza este una care a pus în discuție cel mai radical întreg sistemul politic 4/20/12 și religios al Europei secolelor trecute. la ț inuta unui parizian nu vei vedea mai mult de două culori. și atunci când se machiază. Brancuși. În general. e tencuială alb-bej. Enescu.PARIS – Oraș global • Parisul este un oraș monocrom. Legea cere ca fațadele să fie renovate ciclic cu păstrarea texturii originale. pantofii vor fi aproape întotdeauna eleganț i. Dacă nu e piatră naturală. dar cu totul diferită de rigiditatea vecinilor nemți. pantofii sunt eleganț i ș i vintage. Cioran. unde sunt combinate discret elemente de diferite inspirații. o vor face fie deloc. iar femeile îș i vor ară ta mereu picioarele fără inhibiț ii. suprarealiștii. elita armeană. iar pantalonii mereu slim fit. Paris este cel mai important centru al migraț iei culturale și politice din Europa. fie foarte discret. elitele literare americane.

însă designul a fost bazat pe ideile lui Eiffel. Un lucru fals vehiculat este faptul ca Gustave Eiffel a fost arhitectul turnului care i-a purtat numele într-un final. De fapt. arhitectul a fost Stephen Sauvestre. Primul etaj se afla la 57 de metri (360 de trepte de la sol). Are 320 de metri înalțime și cântărește 7000 de tone. 4/20/12 . Eiffel a proiectat revoluționarul sistem modular de construcție. Turnul a fost construit între 1887 și 1889 pentru a coincide cu cea de-a o suta aniversare a Revoluției Franceze.simbolul Parisului. al doilea la 115 metri (1060 de trepte de sol) și al treilea etaj este la 274 de metri de sol. iar compania sa a produs fiecare piesă în parte în topitorie.PARIS – Oraș global Monumente și muzee • Turnul Eiffel . Are 1710 trepte.

PARIS – Oraș global Monumente și muzee 4/20/12 .

în timpul epocii victoriilor franceze.PARIS – Oraș global Monumente și muzee • Arc de Triomphe - monument din centrul Place de l'Étoile. comemorând victoriile Franței și onorând pe cei care au murit în luptă. Acum este impartita in sapte sectiuni si are o abordare moderna si interactiva a istoriei Arcului de Triumf. Comandat de Napoleon în 1806. care a dedicat monumentul armatei franceze și a victoriilor acesteia. Este decorat cu sculpturi care înfățișează victoriile armatei napoleoniene. 4/20/12 . Marea Sala din interiorul monumentului a fost refacută. ultimul rege al Franței. în timpul domniei lui Louis Philippe. monumentul a fost terminat 30 de ani mai tarziu. L’Arc de Triomphe de l’Etoile” este monumentul principal din piața Charles de Gaulle-Etoile.

PARIS – Oraș global Monumente și muzee 4/20/12 .

Les Invalides a fost construit la ordinul Ludovic al XIV-lea între anii 1670 . precum și un spital și un azil pentru veteranii de război (acesta fiind scopul inițial al complexului). de unde și numele actual. Ulterior au mai fost adăugate clădiri. care cuprinde muzee și monumente legate de istoria militară a Franței.1676. Unii dintre eroii Franței (inclusiv Napoleon Bonaparte) sunt înmormântați aici.este un complex de clădiri din Paris. printre care și Biserica Domului. 4/20/12 .PARIS – Oraș global Monumente și muzee • Les Invalides (Domul Invalizilor) . Complexul a fost denumit hôpital des invalides.

PARIS – Oraș global Monumente și muzee 4/20/12 .

fiind totodată cea mai mare de acest fel din Europa. Sala Cavaleriei (Salle des Gens d'Armes). este prin mărimea sa și prezența elementelor gotice.PARIS – Oraș global Monumente și muzee • Conciergerie . Această clădire a fost ridicată în secolul al XIV-lea și a fost inițial un palat regal.închisoare foarte veche unde mulți membri ai regimului monarhic au stat înainte de moartea lor la revoluția franceză. 4/20/12 . un bun exemplu al stilului Rayonnant. însă cu timpul a pierdut favoarea regilor Franței devenind o închisoare și cameră de tortură.

PARIS – Oraș global Monumente și muzee 4/20/12 .

sediul Operei din Paris. nimfe si ingeri. frunze aurite. arhitectul său fiind Charles Garnier. 4/20/12 . Ideea de a se construi o operă nouă a apărut încă din anul 1820 atunci când. Opera a fost construită între anii 1862 și 1875. Lacul încă există sub pivnița clădirii. Auditoriul deține jumătate din spațiul total având 2200 de locuri. s-a descoperit un lac subteran amintit și de Lloyd Webber în „Fantoma de la Operă”.PARIS – Oraș global Monumente și muzee • Palais Garnier . după începerea lucrărilor. Opera are 11000 de metri pătrați și o scenă pe care pot încăpea 450 de artiști. Interiorul este decorat cu catifea.

PARIS – Oraș global Monumente și muzee 4/20/12 .

840 de tuburi. a fost adaugată în secolul al 19-lea de Viollet-leDuc. Clădirea are 128 de metri lungime și turnuri de 69 de metri înălțime. Aproximativ 13 milioane de oameni din toată lumea vizitează anual catedrala (o medie de 30 000 de oameni pe zi). care atinge 90 de metri. Notre Dame are două orgi: Orga Mare care are 5 claviaturi și 56 de note. 4/20/12 . și Orga Corului care are două claviaturi și 1. 111 registre și 7. a cărei construcție fost începută de către Episcopul Parisului Maurice de Sully în 1163. A fost finalizată în anul 1345. Clopotnița.PARIS – Oraș global Monumente și muzee • Catedrala Notre-Dame este o capodoperă gotică. A fost prima catedrală construită la o scară uriașă devenind astfel prototipul pentru catedralele ce s-au construit în Franța.374 tuburi. construcția sa fiind una anevoioasă.

PARIS – Oraș global Monumente și muzee 4/20/12 .

PARIS – Oraș global Monumente și muzee • Sorbonne este cea mai celebră universitate franceză și una dintre cele mai cunoscute universități din lume. Printre foștii ei studenți se numără savanți. Situată în centrul istoric al capitalei Franței. 4/20/12 . oameni de cultură și politicieni francezi și străini. Sorbona poartă numele colegiului fondat în 1257 de către Robert de Sorbon.

PARIS – Oraș global Monumente și muzee 4/20/12 .

Voltaire. În același an.PARIS – Oraș global Monumente și muzee • Pantheonul din Paris. este așezat pe muntele Ste-Geneviève. Construcția a început în anul 1757 și a fost terminat abia în anul 1791. Locul unde se află a fost ales de regele Clovis și a fost construit pentru ca acesta să fie înmormântat în el. Jean Monnet. demonstrând că Pământul se învârte în jurul axei sale. Cripta găzduiește multe personalități franceze precum: Victor Hugo. s-a decis transformarea sa dintr-o biserică într-un templu pentru a găzdui rămășitele oamenilor importanți ai Franței. Pendula lui Foucault a fost mutată în același an în Conservatorul Artelor și Meseriilor. 4/20/12 . De asemenea. biserică și mormânt al celor mai mari personalități ale Franței. Pantheonul este locul unde astronomul Jean Bernard Léon Foucault a ținut cunoscutul său experiment în 1851. în apropiere de Universitatea Sorbonna și de Grădinile Luxembourg. Marie și Pierre Curie și Emile Zola. în mijlocul Revoluției Franceze.

PARIS – Oraș global Monumente și muzee 4/20/12 .

O bijuterie a arhitecturii gotice. pe care Louis a primit-o de la regele Constantinopolului. capela este probabil opera lui Pierre de Montreuil.PARIS – Oraș global Monumente și muzee • Sainte-Chapelle este cea mai faimoasă capelă din Paris. 4/20/12 . Cel inferior este dedicat Fecioarei Maria. formând un adevarat perete de lumină. unul dintre marii arhitecți ai stilului gotic. pentru a găzdui rămășițele amintirii lui Iisus – coroana de spini. este în principal cunoscută pentru cele 16 vitralii dintre care unul în formă de trandafir. Acestea ocupă o suprafată de 600 de metrii pătrați și sunt originale în proporție de 65%. Capela este construită pe două nivele. iar cel superior cuprinde vitralii și sculpturi. A fost construită în secolul XIII la comanda lui Louis al IX-lea. Situată în Ile de la Cite.

PARIS – Oraș global Monumente și muzee 4/20/12 .

Basoreliefurile din bronz de pe uși sunt opera lui Henri de Triqueti și reprezinta cele 10 porunci. Este o biserică. clădirea a fost sfințită ca biserică. In cele din urma în 1842. In interior. 4/20/12 . în spatele altarului se găsește o statuie reprezentând înălțarea la cer a Mariei Magdalena. închinată Mariei Magdalena. planurile arhitectului Pierre Constant d'Ivry fiind modificate de nenumărate ori. Construcția bisericii a început în 1764. Nu mai puțin de 52 de coloane corintiene înconjoară templul. fiecare din ele cu o înălțime de 20 de metri.PARIS – Oraș global Monumente și muzee • Église de la Madeleine – Templul grecesc cunoscut sub numele de "La Madeleine" sau "L'église de St-Marie-Madeleine". ce a fost ridicată de Charles Marochetti în 1837.

PARIS – Oraș global Monumente și muzee 4/20/12 .

PARIS – Oraș global Monumente și muzee • Place des Vosges . arcade și acoperisuri abrupte din ardezie. Napoleon a schimbat numele pieței din Place Royale în Place des Vosges pentru a-și arăta recunostința față de diviziunea administrativa Vosges. Richelieu a poruncit ridicarea unei statui ecvestre a Regelui Ludovic al XIIIlea în mijlocul pieței. Regele a poruncit ca toate cele 35 de clădiri din jurul pieței să urmeze aceleași caracteristici. Printre ei se numără Richelieu și Victor Hugo. primul departament din Franța care și-a plătit taxele. 4/20/12 . In 1800. este o piață simetrică. Cladirea a fost proiectată de Baptiste du Cerceau.(Piaț a Vosgilor). un exemplu timpuriu de plan de urbanism. fațade din piatră albă. cea mai veche piață din Paris este ș i una dintre cele mai frumoase pieț e din lume. Mulți oameni de seama ai Franței au locuit aici. In 1639. Piața a fost inaugurată oficial în 1612 sub numele de "Place Royale". În 1604 Regele Henric al IV-lea a construit un pavilion regal în partea sudică a pieței. înconjurată de clădiri din caramidă roșie.

PARIS – Oraș global Monumente și muzee • Sacre Coeur a fost construită în 1876 în cartierul Montmartre prin subscripție națională și a fost sfințită în 1919. de 19 tone. în timpul celui deal Doilea Război Mondial. unul dintre ele reprezentându-l pe Isus răstignit. 4/20/12 . Clădirea adăpostește și unul dintre cele mai mari clopote din lume. Este ultima biserică construită din fondurile statului francez.Cele patru cupole mici și cupola mare sunt în stil bizantin. Vechile vitralii ale bazilicii au fost sparte în 1944. fiind ulterior înlocuite. Interiorul bazilicii este decorat cu mozaicuri. Stilul este combinat. “La Savoyarde”. roman și bizantin. în timp ce restul clădirii este în stil roman.

PARIS – Oraș global Monumente și muzee 4/20/12 .

Ludovic al XV-lea și Ludovic al XVI-lea. cu excepția câtorva ani din timpul Regenței. A fost reședința regilor Franței Ludovic al XIV-lea. Castelul Versailles reprezintă un simbol al monarhiei absolute adoptat de către Ludovic al XIV-lea. în Franța. Acest castel se înscrie printre cele mai remarcabile monumente din Franța.PARIS – Oraș global Monumente și muzee • Palatul Versailles este situat la 23 Km de Paris și este un castel regal construit la Versailles. Devine reședință regală permanentă începând cu anul 1682. În 1837 palatul a devenit primul muzeu de istorie al Franței. 4/20/12 . când regele Ludovic al XIV-lea a mutat curtea de la Paris. ci și prin prisma evenimentelor al căror teatru a fost. până în 1789. nu numai prin frumusețe. când familia regală a fost forțată să se întoarcă în capitală.

PARIS – Oraș global Monumente și muzee 4/20/12 .

de la Europa occidentală. Grecia.5 milioane de vizitatori în 2008. Egipt până la Orientul Apropiat. din antichitate până la 1848 și acoperă o arie geo-culturală întinsă. Palatul Luvru.PARIS – Oraș global Monumente și muzee • Musée Louvre . o serie de capodopere fiind expuse în Pavilionul Sesiunilor al muzeului Luvru. Exponatele de artă franțuzești acoperă o largă parte din istoria Franței. Luvrul posedă opere de artă din epoci diferite ale civilizației.este cel mai mare muzeu de istorie și artă din Franța (suprafață 210. de la Dinastia Capețienilor până în zilele noastre.600 m2 destinați expozițiilor) și unul dintre cele mai importante muzee din lume. cu aproximativ 8. Luvrul este de asemenea și unul dintre cele mai vizitate muzee din lume. Situat în centrul Parisului. a fost palat regal.000 m2 dintre care 60. 4/20/12 .

PARIS – Oraș global Monumente și muzee 4/20/12 .

fotografie și arhitectură. de artă plastică și sculptură. 4/20/12 . însă acesta prezintă și opere de artă decorativă.PARIS – Oraș global Monumente și muzee • Muzeul Orsay a fost inaugurat în 1986. fiind construit în locul Gării Orsay care a fost reconfigurată între anii 1983-1986 pentru a putea găzdui muzeul. Colecțiile muzeului Orsay constau în principal în opere din perioada 1848-1914.

alături de cea a Museum of Modern Art din New York. ceea ce îl situa pe locul al treilea între cele mai vizitate instituții din Franța. designul. în care artele plastice se învecinează cu cărțile. muzica.6 milioane de vizitatori pe an. președinte al Franței. cunoscut și ca Beaubourg . a apărut la cererea lui Georges Pompidou. În 2006. și prima bibliotecă de lectură publică din Europa. în întregime dedicată creației moderne și contemporane. Centrul deschis publicului din 1977. 4/20/12 . Centrul Georges-Pompidou păstrează una dintre cele două mai mari colecții de artă modernă și contemporană din lume. cinematograful. Adăpostește importante galerii de expoziții temporare. săli de spectacole și de cinema. în inima Parisului. după Luvru și Turnul Eiffel. Centrul Pompidou primea 6. de a se crea.o clădire neobișnuită care găzduiește muzeul de arte moderne și un centru cultural cu o mare bibliotecă publică.PARIS – Oraș global Monumente și muzee • Centrul Georges Pompidou. o instituție culturală originală.

PARIS – Oraș global Monumente și muzee • Atelierul Brâncuși 4/20/12 .

în aer liber. Tot în stânga. opera capitală a lui Rodin. Gânditorul. în partea dreaptă a intrării. unde Gînditorul il întruchipa pe Dante. se află Le Penseur. Monumentul Burghezilor din Calais. Cea de aici. dar pe latura estică. o lucrare concepută ca parte a Porţii Iadului. special pentru muzeu. Lucrarea originală. mergând să predea cheile oraşului cuceritorilor englezi. turnată după moartea artistului. după asediul din 1347. 4/20/12 . Aici. evident a Calais. realizată în 1889. se află. se află La Porte de l'Enfer. ca de altfel şi alte exponate. reprezentând un grup de cetăţeni ai acestui oraş Calais.PARIS – Oraș global Monumente și muzee • Musée Rodin se află în plin centrul Parisului vizavi de complexul Les Invalides. Poarta Iadului. se găsesc trei dintre cele mai importante lucrări ale sculptorului: Le Monument aux Bourgeois de Calais. este o copie. inspirată din Infernul lui Dante. Faţă în faţă cu această lucrare.

PARIS – Oraș global Monumente și muzee • Musée Picasso este localizat în Hotelul Salé de pe strada Thorigny. Arhitectul este Jean Boullier. de Chirico și Matisse. Unul dintre cele mai impresionante aspecte este faptul că muzeul prezintă un număr mare de picturi pe care Picasso le-a pictat după aniversarea a 70 ani. Această expoziție este completată de colecția lui Picasso însuși. Muzeul Picasso include mai mult de 3000 de lucrări semnate Pablo Picasso. A fost transformată în monument istoric în 1968. 4/20/12 . incluzând schițe. Degas. ce include și unele lucrări ale lui Cézanne. Seurat. și opera sa este considerată una dintre cele mai frumoase case istorice ale districtului. Mai sunt incluse și niște statuete iberice executate în bronz și câteva exponate de artă primitivă.1659 de către Pierre Aubert. ceramică și pictură. care s-a îmbogǎțit colectând Taxa pe Sare (numele clǎdirii înseamnǎ "Hotelul Sǎrat"). Rousseau. Casa care găzduiește impresionanta colecție a fost construită între anii 1656 .

Numeroase statui decorează parcul. culturale sau ştiinţifice. a fost gândit în 1612 într-un stil pur franțuzesc iar în secolul al 19-lea a fost deschis publicului. Se afla în apropiere de Universitatea Sorbona. prezența lor extinde o interacţiune perfectă între natură şi cultură.Gră dinile Luxembourg reprezintă probabil cel mai popular parc din Paris. fie ele oficiale. până atunci fiind privat. Parcul de 22 de hectare. Gră dini pariziene La Paris. Jardin du Luxembourg .000 de hectare de spaţiu verde şi nu mai puţin de 455 parcuri și grădini. printre care și statuia lui Saint-Geneviève.PARIS – Oraș global Parisul verde • Parisul are 3. • • • 4/20/12 . tradiţia de grădină se află în centrul de planificare de mediu istoric şi contemporan. sfânta ce patronează Parisul. Clădiri importante.

4/20/12 . Picasso. care a adăpostit de asemenea un palat regal și imperial. Renoir. distrus în totalitate în 1882. Tot la Jardin des Tuileries se afla Muzeul Orangeriei. Monet.PARIS – Oraș global Parisul verde • Jardin de Tuileries este cea mai veche grădină din Paris (creată în 1564 la dorința Caterinei de Medici). Sisley. Aceasta gradină este construită tot în stilul renașterii italiene. Modigliani. unde se pot vedea picturi impresioniste și post impresioniste de Cézanne. etc. Matisse.

cu plante din toata lumea. Jardin de Plantes este și un loc educativ. Gradina e foarte mare. Pe lângă aspectul estetic. cele 3 sere. 4/20/12 . parcul alpin. pe o intindere de vreo 23 ha. extrem de frumos. "La roserie". gradina cu are aprox 170 de specii de trandafiri.PARIS – Oraș global Parisul verde • Jardin des Plantes este o gradina botanică ce adăpostește și Muzeul de Istorie Naturală.

un arhitect francez de origine elvețiană.1987 pe situl ocupat anterior de abatoarele pariziene și de hala de carne. Tschumi a căutat să implementeze în parc soluții deconstructiviste găsite în urma unei lungi colaborări cu filosoful Jacques Derrida. care l-a construit între anii 1984 . conversia sitului a facut parte dintr-un amplu program de reabilitare urbană. un teatru cu arhitectură cu totul special și Orașul copiilor.PARIS – Oraș global Parisul verde • Parc de la Villette are 55 de hectare – din care 35 de hectare sunt spațiu verde efectiv – La Villette reprezinta cel mai mare spațiu amenajat peisagistic din capitala franceză. Parcul a beneficiat de designul lui Bernard Tschumi. Parcul găzduiește ”Orașul științelor și industriilor” și La Geode. 4/20/12 .

la Los Angeles. el reprezintă aproape 10% din suprafața totală a municipiului Paris și este aproape la fel de întins ca suprafața totală a cartierelor din centrul orașului.55 km2.41 km2. cel mai mare parc din Londra. 9. iar Griffith Park. 17 km2. cel mai mare parc municipal din lume. Richmond Park. Prin comparație.46 km2).95 km2 este cel mai mare parc din Paris. 4/20/12 . De fapt.PARIS – Oraș global Parisul verde • Bois de Vincennes cu o suprafață de 9. Bois de Boulogne (8. puțin mai mare decât omologul său din vestul Parisului. Central Park din New York nu măsoară decât 3.

iaugurat în anul 1857 și grădina serelor de la Auteuil și-a păstrat farmecul pe care îl avea încă din secolul al XIX-lea.PARIS – Oraș global Parisul verde • Bois de Boulogne. 4/20/12 . până la jumătatea lui aprilie. Jardin de Bagatelle este fermecător în perioada înfloririi trandafirilor (din iunie până în octombrie). parcul este înfrumusețat de plantele bulboase. De la jumătatea lui martie.Longchamps. în vestul Parisului. Aici se află și un hipodrom celebru . În inima pădurii. există parcul Bagatelle. cu o suprafață de 24 de hectare. Bois de Boulogne formează unul dintre «plămânii» Capitalei. Acoperind o suprafață de circa 846 hectare.

4/20/12 Bon Voyage! .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful