You are on page 1of 11

Integrarea socioprofesionala reprezinta procesul de asimilare a unei persoane in mediul profesional, de adaptare a acesteia la cerintele de munca si comportament ale

colectivului in cadrul careia lucreaza, de adecvare a personalitatii sale la cea a grupului.

In majoritatea directiilor nu sunt desemnati manageri si nici responsabili de caz pentru indeplinirea acestei finalitati a PIP ( Plan de Individualizat de Protectie). In tabelul de mai jos se poate vedea ca exista 36 de DGASPC care nu au ca angajati asistenti sociali care sa realizeze integrarea socioprofesionala a tinerilor care parasesc sistemul de protectie.

Numarul de asistenti sociali 1 2 4 Total

Numarul de DGASPC 36 7 2 1 46

% 78,3 15,2 4,3 2,2 100,0

La nivel national exista 7 DGASPC care au cel putin un MC responsabil cu integrarea socioprofesionala a tinerilor din sistemul de protective (Alba, Bihor, Bucuresti- Sectorul 4, Gorj, Neamt si Suceava). In privinta responsabililor de caz, 34 de DGASPC nu au desemnati responsabili de caz si doar 12 au numit unul sau mai multi responsabili de caz.

-Sprijinire si monitorizare -Servicii de pregatire pentru autonomie si viata independenta -Consiliere -Pregatire pentru a gasi un loc de munca -Cazare temporara

Riscul marginalizarii Dificultati in gasirea si pastrarea unui loc de munca Dificultati in gasirea unei locuinte

Lipsa legaturilor cu parintii sau cu familia extinsa scade sansele de reintegrare familiala a tinerilor, mai ales ca, de multe ori, despartirea s-a produs in momente tragice, iar copii au ramas cu amintiri negative fata de parinti, care nu au mai fost inlocuite prin experiente noi In comunitate, copiii sunt apreciati diferentiat, in functie de modul cum este apreciata familia de ingrijire. Uneori, familiile de asistenta maternala considera ca tinerii ingrijiti de ei nu trebuie discriminati pozitiv in scoala pentru situatia lor familiala particulara. Mai ales, in cazul in are tanarul are rezultate bune la scoala, asistentul maternal se preocupa de viitorul acestuia, manifestandu-si disponibilitatea si dorinta de a sprijini tinerii in procesul de integrare socioprofesionala, iar unii considera ca trebuie sa faca investitii pentru a-i ajuta, tinand cont de dificultatile existente pe piata muncii.

Hotarare nr. 669 din 24 mai 2006 privind aprobarea Strategiei nationale de incluziune sociala a tinerilor care parasesc sistemul de protectie a copilului Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurrilor pentru omaj i stimularea ocuprii forei de munc Legea nr.116/2002 privind prevenirea i combaterea marginalizrii sociale Legea nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificrile i completrile ulterioare permite ca tinerii singuri sau din familii srace s poat beneficia de ajutoare sociale chiar din prima perioad, dup prsirea centrelor de plasament, i garanteaz un venit minim corespunztor unui trai decent.

Legea nr. 208/1997 privind cantinele de ajutor social reglementeaz accesul la acest tip de serviciu social al persoanelor cu venituri mici din grupuri de populaie defavorizat. Legea nr. 34/1998 privind acordarea unor subvenii asociaiilor i fundaiilor romne cu personalitate juridic, care nfiineaz i administreaz uniti de asisten social stimuleaz funcionarea serviciilor comunitare realizate n parteneriat ntre ONG-uri i consiliile locale, prin care se asigur acordarea de asisten social, medical, medicosocial i juridic familiilor cu muli copii, altor categorii de persoane defavorizate. Legea nr. 47/2006 privind sistemul naional de asisten social reglementeaz funcionarea compartimentelor de asisten social ce vor fi create la nivelul Consiliilor judeene i locale care asigur aplicarea politicilor de asisten social n domeniul proteciei sociale a copilului, familiei, persoanelor singure, persoanelor vrstnice, persoanelor cu handicap i a oricrei persoane aflate n nevoie.

VA MULTUMIM! TOADER CRISTIANA ZDRAFCU LUCICA