RELATIA FAMILIE RELATIA FAMILIE SCOALA SCOALA

COORD. PROF. MONICA MIEL STUD: COANTA (TAPESCU) GABRIELA

ca parti active in cadrul procesului de formare a viitorilor adulti. Tendinta actuala a sistemului de invatamant de descentralizare pune accentul pe stabilirea unor parteneriate puternice intre scoala si comunitatea locala prin care se doreste optimizarea si cresterea calitatii procesului educativ.  Nu putem avea o scoala .  Una din premisele ce trebuie indeplinite pentru atingerea performantelor vizate este stabilirea de legaturi puternice intre profesori si parinti.

legile scrise si pe cele nescrise ale neamului. este necesar sa vrem sa respectam obiceiurile pamantului. in armonie si in pace. In cadrul convorbirilor nu trebuie ca . • Convorbirile cu parintii au avantajul ca se abordeaza o mare varietate de probleme intr-un mod diferentiat. Pentru a trai liberi. traim impreuna in comunitate si participam dupa fortele noastre la realizarea binelui public si a binelui personal."Nimeni si nimic nu e mai presus decat familia ta" • Desi noi suntem diferiti ca fizic si ca mod de a gandi si simti. sa ocrotim natura si sa nu ne suparam semenii.

• Una din problemele pe care profesorii o ridica in permanenta. an de an. • Se intampla ca parintele sa se intereseaza de activitatea copilului atunci cand sunt probleme foarte mari. cand dirigintele sau profesorul reuseste sa intre in contact cu acesta si ajunge la scoala pentru a constata un “dezastru”.• Cercetarile au confirmat in acest sens ca atunci cand parintii sunt implicati in activitati de parteneriat cu scoala. este aceea a lipsei de interes si de implicare din partea parintilor pentru procesul educativ atat scolar cat si extrascolar. Sedintele cu parintii sunt o . rezultatele obtinute de elevii sunt mai bune iar rata esecului scolar este mai scazuta.

Profesorul este interesat sa stie mai multe despre situatia pe care elevul o are acasa. inlaturand multe bariere intre profesor si elev. Cateva ore pe zi la scoala nu sunt indeajuns pentru a descoperii talentele si abilitatile copilului in conditiile in care se lucreaza cu aproximativ 30 de elevii. Schimbul de informatii privind copilul trebuie sa aiba loc in . De aceea informatiile pe care le ofera un parinte despre propriul copil sunt vitale si de un real folos. despre preocuparile si modul de viata al acestuia.

 Este sarcina profesorilor sa informeze parintii cu privire la modul in care se pot implica activ in viata si modul de lucru al copiilor.  Cunoasterea acestora permite adoptarea unui program si a unor metode adecvate. Fara implicarea si ajutorul parintilor sistemul educativ nu isi gaseste singur caile prin care isi poate imbunatatii performanta si modul de lucru.  Observarea sistematica acasa sau in mediul scolar a copiilor este de real folos in depistarea de timpuriu a problemelor de comportament sau de adaptare la sarcinile scolare.  fiind mai usor sa .

de a observa daca scoala ii ofera un loc de evadare. daca  scoala este acel . sau. ci persoana echilibrata care stie sa puna in balanta calitatile de care da dovada acesta si greselile care ar putea fi corectate cu putin ajutor de acasa. • De cele mai multe ori copiii si-ar dori ca dirigintii si profesorii lor sa evite tema "absentelor" sau cea a "notelor mici" in conversatia cu parintii lor. din contra. • Dascalul nu se vrea a fi persoana care reclama toate greselile elevului. unde se manifesta dupa cum vrea el. sedintele cu parintii nefiind frecventate de catre toti parintii.Cand se intalnesc parintii cu profesorii? • Intalnirea dintre cadrele didactice si parinti are loc atunci cand intervin probleme in comportamentul elevilor. aceasta conversatie are rolul de a cunoaste mai bine elevul. • In acelasi timp.

anumite experienţe de viaţă .  Alţii dispun de suficient de mult timp liber. să ia forme diverse pentru a răspunde nevoilor şi disponibilităţilor lor. Cooperarea lor cu mediul şcolar trebuie.  Unii pot veni în clasă pentru a susţine o expunere pe o anumită temă (legată de locul lor de muncă. Anumiţi părinţi sunt pregătiţi să consacre mai mult timp şi energie pentru participarea la activităţi. energie şi cunoştinţe pentru a putea aduce o contribuţie mai importantă şcolii.  Unii dintre ei nu sunt disponibili decât în mod punctual şi pot să participe la un eveniment special (de exemplu să însoţească grupul de elevi cu ocazia vizitării unui muzeu). tradiţiile lor culturale. deci.participare a părinţilor Părinţii elevilor dintr-o clasă formează rareori un grup omogen şi nu dispun toţi de aceleaşi mijloace pentru a se implica în mod activ în activităţile şcolii.

părinţii contribuie la elaborarea şi realizarea unor activităţi care stimulează schimbul de informaţii şi care favorizează relaţiile interpersonale armonioase. reparaţii etc. de asistenţă directă (zugrăvire. comunicare scrisă. Poate fi vorba despre strângerea de fonduri. donaţie de haine. adunări informative. . despre predarea unei arte sau despre o activitate distractivă. În cadrul programelor vizând sprijinul şcolar. de conferinţe. părinţii sunt invitaţi să se implice în conceperea şi susţinerea unor proiecte şcolare. despre organizarea de evenimente sociale sau culturale.). de însoţirea elevilor cu ocazia excursiilor. prânzuri sau cine comunitare. Aceste activităţi pot lua diferite forme: vizite reciproce.Tipuri de programe de colaborare între şcoală şi familie O serie de programe au încercat să promoveze o participare mai activă a părinţilor la activităţile şcolii şi au propus diferite forme de activităţi de colaborare. un club al părinţilor în şcoală. Anumite practici au drept obiectiv ameliorarea relaţiilor dintre familie şi şcoală: în cadrul acestor programe.

Programele care dau cele mai bune rezultate durează mai multe luni şi implică o interacţiune directă şi personală cu părinţii. În şcolile în care există o puternică participare parentală se poate observa că reuşita activităţilor de colaborare între şcoală şi familie . ale căror obiective sunt clar definite în strânsă colaborare. cărora li se propun sarcini structurate şi concrete.

părinţii trebuie să fie implicaţi activ în procesul de învăţământ. • Întâlnirile cu grupurile de părinţi nu trebuie să fie axate pe prezentarea de material sau transmisia de directive. • Proiectele gestionate la nivel de clasă sunt mai eficiente decât cele realizate exclusiv la nivel de şcoală.Profesionalismul cadrelor didactice in relatia cu parintii • Cadrele didactice trebuie să formuleze aşteptări realiste în raport cu nivelul de participare al părinţilor şi cu energia necesară favorizării acestei participări. Cu toate acestea un proiect la nivel de clasă nu-şi găseşte sensul decât în raport cu proiectul pedagogic al instituţiei şcolare în ansamblul ei. Cel mai bun nivel de participare poate fi însă constatat în cazul şcolilor în care cadrele didactice au jucat un rol important în aplicarea unui program de colaborare referitor .

în discuţia avută. supravegheat şi verificat de părinţi: deşteptarea la ora 7.. am organizat regimul zilnic al elevului.. era un copil foarte neastâmpărat la ore. Mihai şi-a ocupat locul de elev fruntaş la învăţătură. îl obliga să citească mereu. şi rezultatele n-au întârziat să se arate. care stă toată ziua în casă şi citeşte. părinţii îl prezentau ca pe un copil foarte liniştit.STUDIU DE CAZ Elevul R. Mama copilului. M. în dorinţa ca el să fie bine pregătit . a manifestat o comportare corectă în şcoală şi a absolvit cu succes clasa a II-a. . din clasa a III-a. În urma discuţiilor avute. fără a ţine seama de necesitatea odihnei şi a recreării. zburdalnic în pauze şi chiar cu manifestări de indisciplină.00. Regimul mult prea sever de acasă determina o destindere totală la şcoală. chiar morocănos. Regimul zilnic al elevului R. de comun acord cu familia.M. În semestrul al II-lea am observat o scădere bruscă a capacităţii de muncă a elevului şi accentuate semne de oboseală.

insa asa cum afirma John Jacke: „Oricate indrumari s-ar da copiilor si oricate lectii savante de bunacrestere li s-ar tine zilnic.CONCLUZIE Realizarea tuturor sarcinilor instructiv-educative are loc pe fondul unor particularitati specifice ale familiei ca factor educativ al succesului scolar. ” . nimic nu va avea mai mai influenta asupra conduitei lor ca societatea in care se afla si putarea celor din jur . Educatia pentru si intr-o Europa unita trebuie sa cultive valori precum toleranta. univarsalizand eventualele diferente spirituale sau valori locale. in vederea unei bune comunicari sau convietuiri. respectul reciproc. credinta in egalitatea sau complementaritatea culturala. Copii ba chiar si oamenii mari invata din exemple.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful