KANDUNGAN

1.

Pemasaran

2.

Perancangan Strategik dan Peranan Pemasaran
Dalam Organisasi

3. 4. 5.

Proses Pengurusan Pemasaran Produk / Product Harga / Price

6.
7. 8. 9.

Lokasi & Saluran Agihan / Place
Promosi / Promotion NEW 3P - People/Process/Physical Evidence Perancangan Pemasaran

10. Tips Pemasaran 11. Kajian Kes 12. Latihan

OBJEKTIF MODUL

Sebagai

panduan

untuk

mengetahui

proses

pengurusan
perniagaan.

pemasaran

yang

sebenar

dalam

Menekankan pengertian sebenar pemasaran.

Membantu

usahawan

dalam

penyediaan

Perancangan Pemasaran.

Memberikan

tips

dan

teknik

promosi

yang

berkesan dan menjimatkan.

PENGERTIAN PEMASARAN 1 ASARAN 2 ASARAN MEMASA 3  Pemasaran terdiri dari tiga unsur iaitu pasaran. pemasaran produk tersebut adalah berkesan.  MILO. Ia dikendalikan oleh pemasar. sasaran dan memasar. Pemasar bertanggungjawab bermula dengan menganalisa produk yang berpotensi di pasaran. KICAP KIPAS UDANG dan Tongkat Ali Power Root antara produk di pasaran yang dikenali oleh pengguna. juga mampu bertahan lama di pasaran merupakan faktor kejayaan pemasaran. . Kewujudan produk tersebut di sedari. Maka. kemudian memilih kumpulan sasaran yang menguntungkan syarikat hinggalah merancang strategi untuk memasarkan produk yang akan ditawarkan.

PILIHAN Produk/Servis (Maximization of Choice)  Memaksimakan KUALITI HAYAT Produk/Servis. (Maximization of Satisfaction)  Memaksimakan dipasaran.OBJEKTIF PEMASARAN  Memaksimakan PENGGUNAAN Produk/Servis. (Maximization of Life Quality) . (Maximization of Consumption)  Memaksimakan KEPUASAN Pembeli.

   Dapat mewujudkan permintaan di pasaran.  Dapat mengenalpasti kumpulan sasaran yang tepat.KEPENTINGAN PEMASARAN  Dapat mengetahui permintaan dan kehendak dipasaran.  Dapat merancang strategi yang jelas untuk mencapai objektif syarikat.  Dapat menjadikan pelanggan sebagai Aset Syarikat – Customer Equity. . Dapat menjalinkan hubungan baik dengan pelanggan.  Mampu bertahan lama di pasaran dan menjana keuntungan. Dapat memaksimakan jualan.

PELANGGAN ASET .CUSTOMER DELIGHT KEPUASAN PELANGGAN .CUSTOMER EQUITY HUBUNGAN BAIK PELANGGAN CUSTOMER RELATIONSHIP KESETIAAN PELANGGAN .CUSTOMER VALUE KENIKMATAN PELANGGAN .CUSTOMER SATISFACTION .CUSTOMER LOYALTY PENILAIAN PELANGGAN .

 Contoh: Pak Ali membuka kedai yang menjual Roti Canai.  Contoh : Sempena cuti sekolah 1 minggu yang lepas. Ramai yang datang ke kedai Pak Ali membawa anak masing- masing yang mana ibubapa mengangap ia adalah aktiviti yang menyeronokkan. Begitu juga Pak Hasan dan Pak Abu membuka kedai menjual roti canai yang jaraknya 100m setiap satu. KENIKMATAN PELANGGAN  Pengeluar berjaya memberi kejutan dengan menawarkan produk melebihi jangkaan pembeli. .KEPUASAN PELANGGAN  Peringkat yang paling asas. Produk yang ditawarkan hanya memenuhi kriteria asas produk. Diskaun 50% akan diberikan sekiranya dapat menjawab soalan matematik yang akan diberikan secara spontan olehnya. Pak Ali membuat kejutan kepada pelanggan kecilnya yang terdiri dari pelajar sekolah rendah.

Koleksi buku mereka telah memenuhi satu bilik rumah mereka.  Contoh: Pak Ali adalah bekas guru di kampung itu. harga bagi produk tersebut akan jatuh no 2. Pengguna bukan membeli dengan sebab harga tetapi Extra Nilai yang ditawarkan. makin ramai pelanggan Pak Ali. Dengan adanya mini perpustakaan tersebut. Beliau suka membaca begitu juga anak-anaknya. Pak Ali berpendapat untuk menempatkan bahan bacaan tersebut dikedai dengan membuat mini perpustakaan untuk pelanggannya yang terdiri dari pelbagai lapisan umur. Apabila Extra Nilai tersebut diakui. Extra nilai ini dapat dirasakan oleh pembeli menjadikan produk tersebut berbeza dengan produk pesaing. Mereka datang sekeluarga sambil makan dan membaca. .PENILAIAN PELANGGAN  Pengeluar dapat meberi extra nilai terhadap produk yang ditawarkan.

Pak Ali telah menjual Nasi Lemak di kedainya. Permintaan Nasi Lemak juga meningkat. pengguna akan sentiasa membeli secara berterusan atau menanti produk baru dari keluaran syarikat yang sama.  Contoh: Perniagaan Pak Ali semakin bagus. jumlah roti canai yang dapat dijual meningkat 500 keping sehari secara berterusan.KESETIAAN PELANGGAN  Extra Nilai yang berjaya ditonjolkan oleh sesebuah syarikat akan membawa kepada kesetiaan pengguna. Beberapa hari yang lalu. Pelanggan yang datang bukan sahaja membeli Roti Canai malah turut membeli Nasi Lemak. Kini. 3 bulan yang lepas. kuantiti roti canai dapat dijual sehari sebanyak 50 keping sahaja. Apabila pengguna selesa dengan produk tersebut. .

selalunya pak Ali akan meberikan pelanggan tersebut surat khabar secara percuma.  Contoh 1 : Kepada pelanggan Pak Ali yang membuat belian lebih dari RM20. . Pelanggan sangat gembira dan amat menyenangi pak Ali. Pelanggan perlu diberi penghargaan untuk memastikan mereka sentiasa menjadi pelanggan aktif yang berterusan dan tidak menghiraukan pesaing yang lain.HUBUNGAN BAIK PELANGGAN  Satu peringkat yang memerlukan aktiviti pemasaran menghargai pelanggan mereka yang setia. memberikan hadiah istimewa seperti telefon bimbit kepada old-timer user dsbnya.  Contoh2: Digi memberikan mata ganjaran yang boleh ditukarkan dengan hadiah atau bayaran bil.00.

Walaupun En Ahmad berpindah ke Bandar.PELANGGAN ASET  Tahap yang paling atas dalam pemasaran. Keadaan yang begitu selesa oleh syarikat yang mana mempunyai pelanggan yang tetap. Digi. Rezeki Pak Ali semakin bertambah apabila pihak kantin En Ahmad bersetuju untuk membuat belian secara kontrak roti canai dan nasi lemak Pak Ali untuk dijual kepada pekerja di situ yang mempunyai bilangan hampir 1000 orang. Bukan itu sahaja. CLUB MED. .  Contoh2: Jusco (Pelanggan J-Card). En Ahmad yang berkerja sebagai eksekutif di sebuah agensi kerajaan telah memperkenalkan roti canai dan nasi lemak Pak Ali ke pihak kantin tempat beliau bekerja.  Contoh1: En Ahmad adalah salah seorang pelanggan Pak Ali. beliau tetap ke gerai Pak Ali pada hujung minggu membawa keluarga bersama. Telekominikasi : Maxis.

.

•Memastikan produk yang ditawarkan memberi kepuasan kepada pembeli. •Memastikan setiap produk terjual.PEMASARAN vs JUALAN Pemasaran Jualan •Fokus kepada keperluan pembeli. •Fokus kepada produk yang sedia ada. •Konsep Outside-in . •Konsep Inside-out.

.

Portfolio Perniagaan juga Objektif Unit yang berkaitan. .  Kekuatan syarikat dapat dimaksimakan penggunaannya untuk mendapatkan keuntungan.  Memastikan setiap Objektif dan Strategi yang dirancang bersesuaian antara satu sama lain. Ia PENTING kerana.  Matlamat dan setiap Objektif dalam organisasi menjadi lebih jelas.PERANCANGAN STRATEGIK Proses kordinasi di dalam syarikat bermula dari Penetapan Objektif Syarikat. Level Korporat Level Unit Menetapkan Objektif Syarikat Merancang Portfolio Perniagaan Menetapkan Objektif dan Strategi Pemasaran Proses Perancangan Strategik dalam Organisasi Syarikat.

REASONABLE – Praktikal dan logik.  Contoh: “Menjadi Pengeluar Makanan Berjenama Terbaik &Terbesar di Dunia”……Nestle      DIRECTIONAL – Mempunyai hala tuju. . INSPIRING – Memberikan inspirasi VISIBLE .OBJEKTIF SYARIKAT  MATLAMAT atau WAWASAN organisasi di masa hadapan. EVENTUAL – Akan dicapai.Boleh digambarkan.  Objektif yang jelas memudahkan proses pengurusan pemasaran.

 Memahami situasi syarikat – SWOT ANALYSIS  Strengths – Kekuatan  Weaknesses – Kelemahan  Opportunities – Peluang  Threats – Ancaman  Pihak pengurusan perlu mengkaji portfolio:  Menetapkan keutamaan dalam pelaburan.PORTFOLIO PERNIAGAAN  Dokumen yang mengandungi jenis perniagaan dan produk syarikat.  Strategi baru dalam penambahan perniagaan atau produk baru. .  Portfolio perniagaan haruslah di buat berdasarkan kekuatan dan keupayaan syarikat.

REWARDING – Menguntungkan.OBJEKTIF PEMASARAN       Berperanan memastikan objektif syarikat tercapai. PERANAN PEMASARAN DALAM ORGANISASI PENGELUARAN PEMASARAN PEROLEHAN PELANGGAN KEWANGAN . ATTAINABLE – Berkemampuan. TIMED – Jangka masa. SPECIFIC – Sasaran terperinci MEASURABLE – Boleh diukur.

.

PROSES PENGURUSAN PEMASARAN Menganalisa Peluang Pasaran Pemilihan Sasaran Pasaran Pembentukan Strategi Campuran Pemasaran MENGANALISA PASARAN Kenapa ia PENTING?  Mendapatkan INFORMASI produk sedia ada dan yang berpotensi. . pesaing dan strategi yang  Memikirkan kelainan ke atas produk yang akan ditawarkan untuk mengelakkan dari persaingan. Mengenalpasti digunakan.   Mengetahui kehendak pelanggan di pasaran.

Sampel.  PRIMARY DATA – Kaji selidik.Apa yang PERLU di kaji?       Apa yang dikehendaki oleh pengguna di pasaran Saiz pasaran terhadap produk yang akan ditawarkan. . Interview.  SECONDARY DATA – Menggunakan data sedia ada yang disediakan oleh badan profesional dan agensi berkaitan. Pemerhatian. Perbincangan. Trend pasaran. Stabil? Menaik? Menurun? Siapa pesaing utama dan strategi yang digunakan Market Share antara pesaing Cara terbaik untuk menyalurkan produk di pasaran Cara mendapatkan maklumat pasaran. Eksperimen.

Bergantung kepada sasaran pelanggan. ii. . iv. pendekatan 4P amat berbeza.PEMILIHAN SASARAN PASARAN Kenapa ia PENTING?  Supaya strategi yang tepat dapat di rancang berdasarkan sasaran pelanggan yang dipilih. iii. i. Sasaran pelanggan syarikat yang mengeluarkan produk yang berjenama dan berkualiti adalah berbeza dengan sasaran pelanggan syarikat yang mengeluarkan produk kurang berkualiti. Pemilihan sasaran pelanggan haruslah berdasarkan objektif syarikat. Objektif syarikat untuk kepasaran luar negara atau hanya kepasaran tempatan mempunyai sasaran pelanggan yang berbeza.

Tiga langkah pemilihan sasaran pasaran: i. Taraf hidup. Demografi : Umur. Pekan. b. Bangsa. Geografi : Tempatan. a. Personaliti. Mengkategorikan Pasaran Sasaran Pasaran Menentukan Standard Produk di pasaran. Pekerjaan. Daerah. Mengkategorikan Pasaran. ii. iii. .  Proses beberapa mengkategorikan kriteria untuk pasaran berdasarkan proses memudahkan pemilihan kumpulan sasaran yang menguntungkan. Antarabangsa. Psychografi : Gaya hidup. Pendapatan.  Pasaran boleh dikategorikan seperti berikut. Jantina. Bandar. c. Agama.

 Syarikat boleh memilih satu atau lebih kumpulan sasaran bergantung kepada keupayaan syarikat.  Cara untuk membezakan produk dengan produk pesaing.Sasaran Pasaran  Proses pemilihan kumpulan sasaran yang berpotensi. Menentukan Standard Produk di pasaran.  Proses merancang dan menentukan standard produk mengikut kumpulan sasaran. .

.

’  Objektif Pemasaran Kit Kat : “Mengekalkan Kedudukan Jualan No1 di UK” . KIT KAT by NESTLE  Objektif NESTLE : “Menjadi Pengeluar Makanan Berjenama Terbaik &Terbesar di Dunia”..PEMBENTUKAN STRATEGI CAMPURAN PEMASARAN Kenapa ia PENTING?  Kunci kejayaan syarikat adalah hasil daripada strategi gabungan 4P yang tepat dengan mengambil kira kehendak dan kepuasan sasaran pelanggan juga objektif syarikat.

Have a Kit-Kat”  Strategi Harga . mampu dibeli oleh semua golongan.Perubahan yang minima . . .Slogan : “Have a Break.Kenaikan harga yang tidak ketara.Four-finger & two-finger chocolate bar .Harga yang kompetitif. Strategi Pemasaran :  Strategi Produk .Pembungkusan yang unik – kertas timah .

 Strategi Tempat / Agihan .Memperbanyakkan tempat pengeluaran (tempatan & luar negara) untuk memastikan pengeluaran secara maksima dan mudah untuk diagihkan. . Ganjaran Wang Tunai dan pelbagai Hadiah untuk pembeli yang bertuah.Free Burger King.Memperbanyakkan pemborong dan peruncit. +1 bar FREE” .Memastikan Kit Kat terdapat di mana-mana.  Strategi Promosi . . .“Family 6 Pack .

.

Contoh: Baju.PRODUK UTAMA DAN TAMBAHAN  Produk UTAMA dsb. Produk asas yang memenuhi kehendak pasaran . STRATEGI PRODUK   Jenama/Brand Pembungkusan/Packaging    Perkhidmatan/Service Pembangunan Produk Baru/New Product Development Jangka Hayat Produk/Product Life Cycle . Warranty. Nilai Tambahan ke atas untuk membezakan ditawarkan Contoh : After Sales Service. Penghantaran dsb. Kereta. Makanan  Produk TAMBAHAN produk yang dengan pesaing.

3. Contoh: botol losyen. PRIMARY – Paling asas seperti botol. Contoh: Kotak botol losyen.JENAMA  Pemilihan jenama yang CATCHY dan SIMPLE. . Contoh: Kotak yang dimuatkan sedozen botol losyen. SECONDARY – Melindung primary package dan mengandungi promosi keatas produk. PEMBUNGKUSAN  Aktiviti yang melibatkan design dan pembuatan bekas/pembungkus produk. 2. SHIPPING – Pembungkusan untuk tujuan penghantaran. Tiga level material pembungkusan.  1. Senang diingati.

baik    Customer Service Department – mengendalikan urusan yang berkaitan dengan pelanggan – rungutan. Installation. Melambangkan imej dan kekukuhan syarikat. Membezakan produk dengan pesaing.PERKHIDMATAN  Pendekatan syarikat untuk membina hubungan dengan pelanggan. informasi. maintenance service. Penghantaran. Warranty. Contoh: After Sales Service.  .

(Me-Too Product)  Baik Pulih Produk Lama. (Reviving Old Product) JANGKA HAYAT PRODUK  Secara Teori. (Acquiring New Product)  Membuat produk seakan sama dengan produk yang berjenama. (Create New Product)  Membeli syarikat yang telah mempunyai produk yang berjaya. Tidak boleh digunakan untuk meramal jualan atau panduan untuk membentuk strategi pemasaran syarikat. PLC berguna untuk menjelaskan bagaimana produk dan pasaran bergerak dan mempengaruhi antara satu sama lain .    .PEMBANGUNAN PRODUK BARU  4 jenis kategori:  Mewujudkan Produk Baru. Boleh meramal kedudukan PLC produk di pasaran berdasarkan data jualan tetapi kedudukan sebenar produk adalah mustahil. PLC berperanan memberikan strategi yang terbaik kepada produk berdasarkan kedudukan semasa di pasaran.

 PLC terdiri dari EMPAT tahap.  Pengenalan (Introduction)  Berkembang (Growth)  Matang (Maturity)  Penurunan (Decline) .

.

Harga Kos. .  DALAMAN – Objektif Syarikat. Permintaan. Elak dari Saingan. Politik. Pesaing.OBJEKTIF    Pulangan Modal dalam Pelaburan Keuntungan Syarikat. Ekonomi. Dua faktor yang mempengaruhi penetapan harga.  LUARAN – Pasaran.

 Tidak Langsung : Gaji.PEMBENTUKAN HARGA  HARGA JUALAN Harga Kos/unit + Margin Keuntungan  HARGA KOS/unit Kos Tetap Anggaran Kuantiti Jualan Kos Berubah +  Kos Tetap  Kos yang tidak bergantung kepada kuantiti produk atau perkhidmatan yang ditawarkan.  Kos Langsung dan Tidak Langsung  Langsung : Mesin. logistik.  .  Kuantiti pengeluaran produk yang banyak dapat mengurangkan bebanan kos tetap yang perlu ditanggung oleh setiap unit. Kos Berubah  Kos yang berubah bergantung kepada aktiviti yang dilakukan.  Contoh: Kos Material. Sewa Kedai dsb. kos pemasaran dsb  Tiada keuntungan sekiranya kos tetap gagal dicovered.

Contoh: Harga Kos RM20 dan margin yang hendak diambil adalah 20%. bermusim.  RENDAH untuk produk laris. .STRATEGI PENETAPAN HARGA Cost-Plus Pricing – paling MUDAH Tambah STANDARD MARKUP pada HARGA KOS.8= RM25    Markup percentage bergantung kepada PRODUK dan RESPON PELANGGAN. (fast moving items)  TINGGI untuk produk yang melibatkan kos pengendalian yang tinggi. Jadi. RM20/0. susah didapati.

 Contoh: Telekomunikasi . Buyer-based Pricing  Penetapan Harga berdasarkan NILAI yang ditawarkan kepada PELANGGAN SASARAN.  Competition-based Pricing  Harga yang ditetapkan MENGIKUT HARGA PESAING tanpa mengira kos sendiri.   Contoh: Starbucks vs Kedai Mamak Risiko tinggi sekiranya harga tidak bertepatan dengan nilai yang ditawarkan.

Dua cara penetapan harga untuk produk baru dipasaran. .  Market Penetration.  Set HARGA TINGGI pada produk baru untuk mendapat keuntungan yang maksima.  Set HARGA RENDAH pada produk baru di pasaran untuk menembusi pasaran dengan cepat dan mudah.  Target Market Volume untuk memonopoli pasaran.  Mengekalkan strategi selagi tiada pesaing.  Market Skimming.

Margin Pengedar. R&D.  Harga tersebut mesti dikaji oleh eksporter samada kompetitif atau tidak di pasaran yang hendak dieksport.STRATEGI PENETAPAN HARGA EKSPORT Cost-Plus Method – paling MUDAH dan ASAS   Kos terdiri daripada Kos pengeluran Tempatan. Pengangkutan. bayaran Kastam dan Margin Syarikat.  Contoh Pengiraan seperti dilampiran. Kos Pengurusan. .

Contoh Pengiraan Harga Jualan Tempatan vs Eksport Bil 1 Item Harga dari Kilang Total Harga Tempatan(RM) 27.10 3.60 28.07 7.05 31.00 27.07 37.80 2 Dokumentasi eksport Total 3 Kos kapal dan Insuran Total 4 Import Duty( 12% of landed cost ) Total 5 Margin Pemborong (15%) Total 6 Importer margin (20%) Total 8 Retail Margin (50%) Total 9 Harga akhir Pengguna 27.00 - Harga Eksport (RM) 27.80 4.00 1.00 27.30 33.97 37.80 .72 66.48 22.00 4.41 44.05 15.00 27.24 66.53 46.05 31.00 27.58 46.

(Named Port of Destination) Sebutharga Pengangkutan termasuk dan Harga Kos produk. .  CFR = Cost and Freight…(Named Port of Destinantion) Sebutharga meliputi Harga Kos produk dan Pengangkutan sahaja sehingga ke destinasi pelabuhan si pembeli.. Insurans dan Unloading cost ditanggung oleh pembeli. Digunakan untuk kapal sahaja. Digunakan untuk kapal sahaja. Insurance. ke Kos Insuran sehingga destinasi pelabuhan si pembeli. Freight….ISTILAH EKSPORT  TERM OF SALE  CIF = Cost. Unloading Cost dan seterusnya ditanggung oleh pembeli.

 EXW = Ex-Works…(Named Place) Sebutharga berdasarkan Harga Kos produk dari kilang sahaja. Loading Cost. Kos kapal. Insuran ditanggung oleh pembeli.(Named Place of Destination) Sama seperti CIF.  FAS = Free Alongside Ship…(Named Port of Shipment) Sebutharga termasuk kos pengangkutan sehingga ke pelabuhan penjual sahaja. Digunakan untuk semua pengangkutan.. Unloading Cost dan Kos Pengangkutan dari pelabuhan hingga ke kilang pembeli ditanggung oleh pembeli. .(Named Place of Destination) Sama seperti CFR. Insurans. CIP = Carriage & Insurance Paid To. Digunakan untuk pengangkutan kapal sahaja.. Digunakan untuk semua pengangkutan.  CPT = Carriage Paid To.Segala Kos Pengangkutan tanggungjawab pembeli.

(Named Place) Tanggungjawab Penjual sehingga penyerahan barang kepada Carrier yang dipertanggungjawabkan oleh pembeli pada satu tempat yang dinyatakan. FCA = Free Carrier. Insurans. . Unloadinng Cost dan kos pengangkutan dari pelabuhan hingga destinasi pembeli ditanggung oleh pembeli sendiri. Kos pengangkutan.. Loading & Unloading Cost ditanggung oleh pembeli. Insuran.  FOB (Free on Board) Sebutharga termasuk kos pengangkutan sehingga ke pelabuhan penjual dan loading cost. Kos kapal.

.

Saluran Pendek Saluran Panjang Pemasaran Terus (Direct Marketing).OBJEKTIF  Kedudukan lokasi yang strategik dan saluran agihan yang efektif mampu memaksimakan pengunaan produk dipasaran. iii. STRATEGI AGIHAN  TIGA jenis agihan : i. . ii.  Saluran agihan berperanan mengagihkan produk yang ditawarkan ke pengguna akhir.

i. Saluran Pendek  PENGELUAR/PEMBEKAL – PELANGGAN  PENGELUAR/PEMBEKAL – PERUNCIT – PELANGGAN KEPENTINGAN Peruncit  Lokasi yang strategik  Mengurangkan Kos Stok  Teknik Jualan .

 Pembekal dan peruncit dapat BEKERJASAMA dalam aktiviti promosi atau latihan terhadap produk yang dibekalkan.  KEBAIKAN Dapat menjalinkan HUBUNGAN RAPAT antara pembekal/peruncit dan pengguna. Melibatkan BANYAK KOS PENGANGKUTAN untuk peredaran produk. .    KEBURUKAN Pembekal berurusan dengan RAMAI peruncit.

ii.

Saluran Panjang

 PENGELUAR – PEMBORONG – PERUNCIT – PELANGGAN

Pemborong

beroperasi

membekalkan

produk

kepada

peruncit bukan kepada pengguna.

  

KEBAIKAN Lebih EKONOMI lebih EFEKTIF. Membekalkan kepada PEMBORONG sahaja, tidak perlu kepada setiap peruncit.

MENJUAL DALAM VOLUME YANG BESAR & STABIL kerana pemborong membeli pada kuantiti yang banyak

dan terancang.

 

KEBURUKAN Margin KEUNTUNGAN RENDAH disebabkan potongan harga yang banyak diberikan kepada pemborong kerana membeli secara pukal.

iii.

Pemasaran Terus (Direct Marketing)

Information

Communication

Technology(ICT)

membantu

pengeluar berhubung terus dan menjalinkan hubungan baik dengan pelanggan.

Contoh

:

Menerusi

E-MAIL,

TELEFON,

FAKSIMILI,

INTERNET.

  

KEBAIKAN KOS OPERASI yang MINIMA. Mendapat dan menyalurkan INFORMASI dengan CEPAT.

 

KEBURUKAN KURANG berurusan secara FACE to FACE.

OBJEKTIF

CREATE AWARENESS!!

Kewujudan produk diketahui umum.

STRATEGI PROMOSI

Pengiklanan – Media cetak & elektronik, internet, papan iklan dsb.

Promosi Jualan – Aktiviti menggalakkan pembelian produk secara aggresif seperti menawarkan harga istimewa, hadiah misteri, penghantaran percuma dan pengumpulan mata ganjaran.

Perhubungan Awam dan Publisiti – perjumpaan bersama
media,

Consumer Goods

Personal selling sales Promotion Advertising

Industrial Goods

Public Relation

Public Relations Advertising Sales Promotion Personal Selling

0

20

40

60

80

100

0

20

40

60

80

100

Effectiveness

Effectiveness

Effectiveness of Promotion Tools in Consumer vs Industrial market

.

NEW 3P  PEOPLE.PROCESS.  PHYSICAL EVIDENCE banyak merujuk kepada produk/servis yang ditawarkan. Kejayaan syarikat banyak bergantung kepada kredibiliti dan kemampuan pekerja setiap peringkat.PHYSICAL EVIDENCE   Penting kepada produk berbentuk PERKHIDMATAN Secara asas.  Merupakan aset paling penting dalam organisasi. PEOPLE & PROCESS diaplikasikan pada kesemua 4P.  Majikan bertanggungjawab dalam Pembangunan Kerjaya setiap pekerja supaya kemahiran dan pengetahuan pekerja sejajar dengan perkembangan semasa. Keberkesanan 4P banyak bergantung kepada kecekapan PEOPLE & PROCESS setiap syarikat. . PEOPLE / PEKERJA   Merujuk kepada kakitangan sesebuah syarikat.

.PROCESS / PROSES  Merujuk kepada proses setiap produk atau perkhidmatan yang ditawarkan. PHYSICAL EVIDENCE   Merujuk kepada produk/ perkhidmatan atau imej syarikat. Elemen yang dapat dinilai dan diukur oleh pelanggan terhadap level dan standard syarikat.  Bagi sektor pengeluaran. Free gift.  Bagi sektor perkhidmatan.  Contoh: Packaging. Ruang niaga. mutu setiap proses perlu diperbaiki supaya pengeluaran produk dapat dilakukan secara maksima. Uniform. proses perlu diterang secara jelas agar pelanggan mendapat gambaran tepat dan dapat membuat pilihan yang betul.

.

“ Menjadi pengedar Donut di Taman Bakawali ” . jenama atau beberapa produk dalam jangka masa 1~5 tahun.  Merupakan sebahagian dari business plan.PENGENALAN  Dokumen yang mengandungi strategi yang terperinci untuk mencapai objektif pemasaran. Ringkasan Perancangan  Objektif Pemasaran Contoh: Amat baru memulakan perniagaan secara kecil-kecilan menjual donut.  Boleh digunakan untuk satu produk. KANDUNGAN MARKETING PLAN 1. Bagi tahun pertama. objektif pemasaran Amat adalah. perkhidmatan.

2.000 setahun ( RM6.000 x 12 ) .  Sasaran pelanggan  Senario pasaran . Jadi anggaran saiz pasaran dalam setahun menjangkau RM72. Pasaran dan Sasaran Pelanggan  Produk/perkhidmatan yang ditawarkan.Market Share Sasaran pelanggan Contoh: Penduduk Taman Bakawali yang terdiri dari penduduk taman dan pelajar sekolah. Saiz pasaran Dianggarkan penduduk taman terdiri dari 3000 keluarga yang kuasa membeli donut dalam lingkungan RM4000 sebulan dan sekolah terdiri dari 500 murid yang kuasa membelinya dalam lingkungan RM2000 sebulan.Saiz pasaran .Pesaing .

400 Syarikat Zibra : 30% RM1. Kerana sasaran pelanggan dan strategi adalah berlainan. syarikat Amat perlu mengangarkan prestasi setiap pesaing seperti: Market share sebelum syarikat A beroperasi: Contoh: Syarikat Yoyo : Syarikat Zibra : 100% 60% 40% RM6. Contoh: Selain dari syarikat Amat.Pesaing Pesaing adalah syarikat lain yang menawarkan produk yang sama atau produk gantian kepada sasaran pelanggan yang sama (substitude product).000 RM3. syarikat Amat mampu memegang 30% pasaran. Market Share Sekiranya tiada pesaing jadi market share untuk syarikat Amat adalah 100%.600 RM2. Syarikat Badang juga menjual donut.000 .400 Selepas menilai kekuatan dan kelemahan syarikat. Syarikat Yoyo : 40% RM2. Tetapi donut syarikat Badang dibekalkan ke Los Angeles. Jadi. Syarikat Badang pesaing Amat? BUKAN. kewujudan syarikat Amat akan mengurangkan market share yang dipegang oleh syarikat Yoyo dan Zibra.800 Syarikat Amat : 30% RM1.800 100% RM6. Sekiranya terdapat pesaing.

Jangkaan Jualan              Jan Feb Mac April May Jun Julai Ogos Sep Okt Nov Dis Jumlah RM1000 RM2200 RM1800 RM1800 RM2000 RM2200 RM1700 RM1800 RM2300 RM1500 RM1000 RM2300 RM21.600 . Strategi Pemasaran Merancang strategi Campuran Pemasaran 4P bagi memastikan objektif pemasaran dapat dicapai  Produk  Harga  Lokasi  Promosi 4.3.

000 10.000 5.000 5.000 15.000 5.000 Jumlah 3.000 .000 BELANJA BULANAN LAIN-LAIN BELANJA 10.5. Bajet Pemasaran AKTIVITI Papan tanda Promosi Urusniaga harian -Gaji -Komisen -Travelling BELANJA ASET TETAP 3.

.

MEMAHAMI MASALAH PELANGGAN MEMBERIKAN PELUANG KEPADA PROSPEK UNTUK MENGUJI PERKHIDMATAN ATAU PRODUK 9. 8. BEKERJA UNTUK PELANGGAN ANDA . MENYERTAI EXPO DAGANGAN YANG TEPAT MEMAHAMI APA KESUKAAN PELANGGAN MEMBERI GANJARAN BAGI PEMBELIAN BERNILAI BESAR 5. EDARKAN FLYER YANG MENARIK MEMUDAHKAN PELANGGAN PERHUBUNGAN DENGAN 7. 4.10 TIPS PEMASARAN HEBAT 1. 6. MENAJA ACARA KOMUNITI 2. 3. MEMBUAT ORANG LAIN BERCERITA TENTANG PRODUK ANDA 10.

LEBIHKAN AKTIVITI PROMOSI DAN HEBAHAN Jika program yang dilaksanakan oleh syarikat sesuai untuk ditonjolkan di dalam akhbar. Publisiti yang diperolehi mungkin bermanfaat untuk perniagaaan.10 CARA JIMATKAN KOS PEMASARAN 1. . CETAK SENDIRI Alat percetakan laser yang berkualiti boleh dibeli dengan harga yang murah dan berkemungkinan lebih menjimatkan wang dalam jangka panjang 2. pastikan anda memaklumkan pihak media. GUNAKAN PENGEDAR Penggunaan khidmat pengedar atau ejen boleh meningkatkan jualan di samping menjimatkan kos. 3.

 Hadiri ekspo atau pameran untuk peluang berkenalan dengan lebih ramai orang. Jemput pakar-pakar industri atau pelanggan untuk makan tengah hari bagi mendapatkan maklumat dan maklum balas terkini tentang industri anda. MAKAN DI LUAR (UNTUK MELEBARKAN NETWORKING)  Di dalam kebanyakan perniagaan. lebih banyak diterima” adalah ungkapan yang benar di dalam perniagaan. . Walau baimanapun. PROMOSI RINGKAS DAN JELAS 6. Beri peluang kepada prospek untuk merasai dan mengenali produk anda.4. BERI LEBIH BANYAK SAMPEL PERCUMA “Lebih banyak memberi. sentiasa pastikan produk berkualiti tinggi dan menepati kehendak pelanggan. 5. terdapat pelan pemasaran formal dan aktiviti pemasaran tidak formal seperti peluang melebarkan networking bila-bila berjumpa dengan pihak yang sesuai di luar waktu bekerja. Ini menjimatkan belanja dan masa pemasaran. Ini kerana alat pemasaran terbaik ialah produk itu sendiri.

 . Iaitu. 80% hasil datang dari 20% aktiviti pemasaran. HENTIKAN PROGRAM YANG TIDAK PRODUKTIF Kadangkala. LABURKAN PADA STRATEGI PEMASARAN TERBAIK Peraturan 80:20 selalunya dipakai dalam pemasaran. hentikannya. BUAT ACARA Anjurkan acara seperti seminar atau hi-tea untuk prospek terbaik bagi meningkatkan reputasi anda sebagai pakar dalam industri anda dan mengekalkan pelanggan setia. Contohnya. 9.7. jika slot iklan di TV gagal melonjakkan jualan. Pantau kesannya setelah mengambil tindakan tersebut bagi memastikan ia tindakan tepat. 8. terdapat aktiviti pemasaran yang tidak memberikan hasil. Kenal pasti apakah apakah aktiviti terbaik dan alikan peruntukan maksimum kepadanya.

Ini memberikan lebih nilai untuk aktiviti pemasaran. Cuba kurangkan kos pengeluaran untuk meningkatkan margin keuntungan produk.10. . Kemudiannya menyalahkan program pemasaran apabila keuntungan rendah. Selalunya perniagaan membuat pemasaran paling minimum bagi produk yang mempunyai margin keuntungan yang kecil. KAWAL KOS PRODUK Kos pengeluaran produk memainkan peranan penting dalam pemasaran.

.

produk untuk semua segmen   Menekankan pembangunan jenama (branding) Menjadikan falsafah healthy lifestyle sebagai tanggungjawab korporat  Strategi pemasaran direka supaya mempunyai interaksi secara langsung dengan pengguna .1b)  Membangunkan pengguna. Mengusai 42% pasaran breakfast cereal di UK. (Nilai keseluruhan pasaran ialah £1.

 Objektif Korporat: ◦ To be world’s largest and best branded food manufacturer  Merancang strategi pemasaran terbaik untuk setiap jenis produk  Menekankan unique selling points dan meminimumkan perubahan pada produk   Menggunakan strategi pengiklanan yang agresif Membangunkan distribution channel bagi memastikan produk mudah dibeli di mana saja .

Hotel / Resort Specialty Food Store Institutions Food service provider .

.

Pegawai perlu dapatkan kelulusan lesen berniaga sementara di pasar tani atau ruang niaga daripada majlis perbandaran berhampiran b. a. Nyatakan usaha yang perlu untuk mencapai kedudukan seterusnya. Jenis perniagaan. Berapa tahun telah menjalankannya. Kumpulan dengan pendapatan terbanyak akan menjadi pemenang . Kedudukan pemasaran. d. b. Usahawan perlu menjual produk masing-masing secara berkumpulan sekurang-kurang dalam tempoh 4 jam (cth : 8 pagi hingga 12 t/hari) c. (rujuk hirarki pemasaran) i.1) Bincangkan secara kumpulan dengan melengkapkan soalan di bawah kemudian bentangkan. 2) Jualan praktikal di pasar / ruang niaga a. c. Kongsikan pengalaman anda untuk mencapai ketahap tersebut ii. Produk yang ditawarkan.

Usahawan perlu menjual dan promosi produk kepada juri serentak e. 3 : Usahawan Butik & Kraf b. Hias jualan c. Lantik juri di kalangan pegawai atau orang luar sebagai orang) d.3) Latihan jualan secara berkumpulan : a. 2 : Usahawan Asas Tani Kump. Kumpulan yang berjaya mempengaruhi juri dengan strategi jualan dan promosi yang baik adalah pemenang penilai bebas (sekurang-kurangnya 4 dewan/bilik kursus menjadi pasar/medan . Bahagikan kumpulan mengikut bidang perniagaan yang sama : Cth : Kump. 1 : Usahawan Pemprosesan Makanan Kump.

Promotion. iii. Place. iv. i. 5) Perbincangan dalam kumpulan. Kelemahan. . ii. Objektif syarikat Objektif pemasaran Produk/perkhidmatan yang ditawarkan Kumpulan sasaran Strategi campuran 4P syarikat – Produk. ii. Objektif syarikat. iii. v. Lengkapkan soalan di bawah dan bentangkan. Price. i.4) Lengkapkan soalan di bawah dan bentangkan. Peluang dan Ancaman syarikat. SWOT analisis Kenalpasti Kekuatan. Sediakan carta organisasi syarikat.

Mengikut format yang telah dibincangkan. . b. Perniagaan adalah bebas. Bentangkan a.6) Anda dikehendaki menyediakan perancangan pemasaran perniagaan .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful