You are on page 1of 12

MARILE RELIGII

Budismul

Realizator: Diaconescu Silvia Prof. coordonator: Vlad Emilia

Cuprins
1.Budismul astazi

2.Aparitia budismului
3.Originea si Gautama Siddhartha

4.Fundamentele doctrinei
5.Traditii, simboluri si arta

6.Comparatie cu alte religii
7.Bibliografie

Budismul astazi
 

In lume, budismul numara in jur de 350 milioane de adepti. Reprezinta 6% din totalul populatiei lumii, ocupand pozitia a5a in clasamanetul celor mai insusite religii, dupa crestinism, islamism, hinduism si religia traditionala chineza.

Contextul aparitiei
 

 

Budismul a aparut in India, in secolul VI-lea si V-lea i.Hr. India trecea printr-o perioada de intense cautari spirituale si intelectuale. O elita se straduia sa dea raspunsuri satisfacatoare marilor intrebari privind conceptia despre lume, viata, moarte, om si destinul sau. Dorea sa inteleaga mecanismul transmigrarii fiintelor, pentru a descoperi o posibila cale de eliberare. Eliberarea era conceputa ca o unire a principului persoanei cu divinul, cu care este identic. In acest mediu abundent se vor desfasura predicile lui Buddha

Gautama Siddhartha
 

 

La originea acestei traditii se afla un om, a carui existenta este situata in secolul V-lea i.Hr. (483/400 i.Hr) Nascut print, intr-un mic regat nepalez, Terai, intro familie bogata, copilul, care manifestase calitati iesite din comun, primeste numele de Siddhartha In jurul varstei de 30 de ani, descopera prin intermediul a 4a intalniri, mai intati suferintele care ii apasa pe oameni: batranetea, boala, moartea, apoi o cale spre speranta unei eliberari: religia. În cele din urmă capătă „deșteptarea”, la vârsta de 35 de ani, devenind cunoscut ca „Buddha” („cel desteptat”) sau „Gautama Buddha” Buddha raspandeste invatatura sa timp de 40 de ani si moare cand avea 80 de ani. Inainte de a muri, Buddha ii spune discipolului sau: „Destul Ananda, încetează să te chinui și să jeluiești...Cum poți crede că ceea ce se naște nu moare? Acest lucru este cu neputință.”

Fundamentele doctrinei
“Iata, o, calugari, Adevarul sfant despre suferinta: nasterea este suferinta, batranetea este suferinta, moartea este suferinta, unirea cu ceea ce nu iubim este suferinta, departirea de ceea ce iubim este suferinta, neimplinirea dorintelor noastre este suferinte, pe scurt, cele cinci feluri de obiecte ale dragostei sunt suferinta.”

 1. 2. 3. 4.

Cele 4 adevaruri nobile (ariya-sacca): Suferinta (Dukka) Cauza suferintei (samudaya). Incetarea suferintei (Nirodha) Calea ce duce la inlaturarea acesteia (Magga), numita si Calea cu opt brate.

Roata cu opt spițe Cele opt spițe reprezintă “Calea cu 8 brate" a budismului. Forma circulară a simbolului sugerează perfecțiunea învățăturilor lui Buddha.

Reîncarnarea – pentru budisti, moartea reprezinta o dezintegrare a celor 5 agregate ale individului (materia, senzattiile, perceptiile, formatiunile mentale si constiinta), care nu dispar o data cu corpul fizic, ci isi continua existenta sub o alta forma Karma- este exprimarea unei legi naturale a cauzelor si efectelor

Simboluri si arta

Imaginea lui Buddha sustine devotiunea si nu “divinizarea” maestrului. Pentru a-l simboliza pe Buddha în arta timpurie sau utilizat diferite motive religioase cum ar fi: roata cu opt spițe, copacul bodhi, urma de picior a lui Buddha, tronul gol, bolul de cerșit și leul, ochii lui budhha, nodul infinit sau bijuteria intreita.

Leul

Statuia lui Buddha

Urma de picior a lui Buddha

Copacul bodhi

Curente si sarbatori

-

-

-

Curentul hinayana Credincioşii respectă interdicţiile: interdicţia de a ucide, de a fura, de a comite adulter (de a fi infidel), de a minţi, de a consuma băuturi care îmbată Călugării aleg să se retragă din societate, pentru a medita şi se adună încomunitate. Nu iau decât o singură masă pe zi, trăiesc din pomeni; este vorba despre călugării cerşetori. Ei asigură educaţia copiilor, celebrează naşterile,căsătoriile şi înmormântările În fiecare an se sărbătoreşte întemeierea comunităţii (în februarie sau martie) şi momentul când călugării rămân la mănăstire pe timpul sezonului ploilor (iulie şi august).

-

-

-

Curentul mahayana Venerează mai ales diferitele figuri ale lui Buddha, din care au făcut un zeu. Ei închină un cult şi unor bodhisattva, nişte oameni plini de înţelepciune care auhotărât să se dedice mântuirii celorlalţi Cu prilejul ceremoniilor, călugării acoperă statuia lui Buddha cu stofe, aur şi bijuterii. Credincioşii le aduc ofrande sub formă de hrană, flori sau tămâie. Recită rugăciuni şi se aşează la picioarele lui Buddha pentru a medita Vesak este sarbatoarea triplei aniversari a nasterii, Desteptarii si Nirvanei lui Buddha

Comparatie cu alte religii


 

 

Crestinismul In budism, Dumnezeu sau Creatorul Suprem nu exista. Budismul afirma ca exista si fiinte non-umane (spirite rele) Intermediarul nu a fost o intrupare divina sau mesager al lui Dumnezeu, la originea acestei traditii aflandu-se un om. Crestinismul este constituit pe temeiul credintei in Iisus Hristos Dupa moartea, crestinii asteapta judecata finala, cei mantuiti vor locui cu Iisus in ceruri.


 

Islamism Intemeietorul religiei islamice a fost Mahomed. Dumnezeul lor este Allah. Dupa moarte, echilibrul dintre faptele bune si cele rele determina daca destinul etern al omului va fi iadul sau paradisul. Paradisul este o gradina populata de houris. Islamismul se bazeaza pe teama de pedeapsa si speranta intr-o rasplata dincolo de moarte. Islamismul afirma invierea trupului si a sufletului in ziua judecatii.

 

Hinduismul Dumnezeu este “Absolutul”, un spirit universal si poarta numele de Brahman. Mantuirea se realizeaza prin eliberarea din ciclul incarnarii si integrarea in Brahman. Hindusii au robe portocalii si capetele rase. Yoga implica meditatia, pozitiile, exercitiile de respiratie.


 

Iudaismul Dumnezeu este duh atotputernic, etrn si milos. In iudaism, dupa moartea va avea loc o inviere fizica (cei ascultatori vor trai langa Dumnezeu, iar cei nedrepti vor suferi)

Bibliografie
     

Achimescu, Nicolae – Budismul si crestinismul, editura Junimea Tehnopress, Iasi, pag.12-13 Delumeau, Jean – Religiile lumii, editura Humanitas, Nucuresti, pag. 447-456 Gaudin, Phillipe – Marile religii, seria Cultura generala, editura Orizonturi, Bucuresti, pag. 357-370 http://www.scribd.com/doc/214546/Budismul - 11 octombrie 2011 www.ro.wikipedia.org - 19:33, 4 decembrie 2011 http://images.search.yahoo.com