You are on page 1of 10

Statutul administrativ al funcionarului public european

NOIUNE
n conformitate cu art.35 din statut, funcionarului eurpean i sunt specifice cinci situatii i anume: activitatea, detaarea, concediul n interes personal, diponibilitatea, concediul pentru servicii militare i concediul parental sau familial.

ACTIVITATEA
Este definit ca fiind: situaia n care se afl funcionarul european, care exercit funciile care corespund postului la care a fost afectat sau pentru care asigur interimatul. Din modul n care este definit aceast situaie, desprindem concluzia c activitatea este poziia normal n care se gasete orice funcionar european, din momentul n care a fost numit ntr-o funie european, pn n cel n care nceteaz funcia respectiv i prin intermediul creia i exercit atribuiile aferente funciei publice. Activitatea este poziia agentului care execut efectiv postul n care a fost numit: ea este poziia de drept comun, ca regul, singura n care postul bugetar este n mod regulat asigurat i finanat.

DETAAREA
Este definit de ctre doctrina francez ca fiind: situaia juridic a funcionarului plasat n afara corpului su (funcionresc - n.a.) de origine si continund s beneficieze, n acest corp, de drepturile la avansare i la retragere. n ceea ce privete regimul juridic al detarii funcionarului european, aceast instituie reprezint situaia n care se afl un anumit funcionar titular, atras de decizia autoritii nvestit cu puterea de numire, de a-i desfura activitatea ntr-un alt loc dect postul pentru care este titular. Detaarea se poate concretiza prin dou modaliti: a) detaarea n interesul serviciului pentru: - ocuparea temporar a unui post n afara instituiei sale - exercitarea cu caracter temporar a unei funcii pe lng o persoan care ndeplinete un mandat prevzut n Tratate, pe lng un preedinte ales al unei instituii sau al unui organ al Comunitilor sau al unui grup din Comisia European pe Probleme Economice i Sociale; - ocuparea temporar a unui post cuprins n tabelul de efective remunerate din creditele de cercetare i de investiii i cruia autoritile bugetare i-au oferit un caracter temporar

b) detaarea la cererea sa, prin punerea la dispoziia unei alte instituii a Comunitilor Europene sau a unuia din organismele cu vocaie comunitar care figureaz pe o list ce se stabilete de comun acord de ctre instituiile Comunitilor, dup obinerea avizului Comitetului pentru Statut. 1. Detaarea n interesul serviciului Este reglementat de articolul 37 alin. 1 litera a i art. 38 din Statut, din interpretarea crora desprindem urmtorul regim juridic al acestui tip de detaare: a) autoritatea competent s o dispun este autoritatea nvestit cu puterea de numire; b) funcionarul cu privire la care urmeaz s se dispun are dreptul s fie consultat ; c) durata este stabilit de autoritatea nvestit cu puterea de numire, ea viznd, de regul, o perioad de 6 luni; d) la expirarea fiecrei perioade de 6 luni, funcionarul detaat este ndrituit s cear ncetarea detarii; e) funcionarul detaat are dreptul la un salariu difereniat atunci cnd funcia pe care este detaat comport o remuneraie global inferioar celei aferente gradului i treptei sale, n instituia sa de origine, precum i la rambursarea n totalitate a cheltuielilor suplimentare generate de detaarea la care este supus; f) funcionarul european detaat este obligat s plteasc n continuare contribuia pentru pensii, calculat la salariu de baz aferent gradului i treptei sale, la instituia unde este titular, g) funcionarul detaat i pstreaz funcia i drepturile derivate din ea, respectiv dreptul la avansare i la promovare; h) la expirarea duratei pentru care a fost detaat, funcionarul este reintegrat imediat pe funcia pe care o ocupa anterior detarii.

2. Detaarea la cerere Este prevzut la litera b" a articolului 37 i art. 39 i are urmtorul regim juridic: a)decizia aparine tot autoritii nvestit cu puterea de numire; b)aceast autoritate va putea stabili i durata detarii; c)dup expirarea primei perioade de ase luni, funcionarului detaat i este recunoscut dreptul de a cere ncetarea detarii, ceea ce atrage reintegrarea sa imediat n postul pe care l ocupa anterior ; d) la expirarea acestui termen, el poate fi nlocuit n postul su; e) pe perioada detarii, contribuiile pentru fondul de pensii ca i eventualele drepturi de pensie sunt calculate la salariul de baz al activitii aferente gradului i treptei din instituia de origine. f) la ncetarea detarii, funcionarul european este obligatoriu reintegrat pe primul post vacant din treapta sa sau ntr-un post corespunztor gradului su, cu condiia s posede aptitudinile necesare ocuprii acestui post. n condiiile n care refuz prima ofert fcut, el conserv dreptul la rencadrare i pentru a dou ofert fcut, n cazul crerii unui nou post vacant. Dac refuz i aceast a doua ofert, el poate fi obligat s demisioneze, dup consultarea comisiei paritare. g) pe perioada detarii, funcionarul european supus acestei msuri i pstreaz dreptul de avansare: h) n cazul n care un funcionar european devine invalid pe perioada detarii, are dreptul la pensie de invaliditate, iar n cazul n care decedeaz, persoanele ndreptite vor primi pensie de urma.

CONCEDIUL N INTERES PERSONAL


Este reglementat de articolul 40 din Statut i reprezint o poziie de excepie, prin care funcionarul european poate, la cererea sa, s se afle n concediu fr plat, atunci cnd interese personale l determin s fac acest lucru. Durata acestui concediu este limitat la un an, i ea poate fi rennoit n cursul anului respectiv. Se identific mai multe situaii: - de regul, acest concediu poate fi renoit pentru mai multe perioade, prelungirile fcndu-se pentru perioade care nu depesc un an; - prin excepie, rennoirea se poate face fr limite, atunci cnd concediul este solicitat pentru a permite funcionarului s-t creasc un copil atins de un grav handicap psihic sau fizic aflat n ntreinerea sa, sau atunci cnd funcionarul i urmeaz soul / soia, care de asemenea are calitatea de funcionar sau de alt agent al Comunitilor. Regimul juridic al acestei situaii a funcionarului european presupune urmtoarele elemente: a) concediul este acordat la cererea funcionarului interesat; b) dreptul de a aproba cererea i deci de a acorda acest concediu este deinut de autoritatea nvestit cu puterea de numire; c) rennoirea trebuie cerut cu dou luni nainte de expirarea perioadei n curs; d) pe perioada ct dureaz concediul, funcionarul nceteaz s mai participe la avansrile sau la promovarea n grad, iar drepturile de securitate social i acoperirea riscurilor sunt suspendate. e) funcionarul poate fi nlocuit n postul su; f) la expirarea perioadei de concediu, funcionarul este, n mod obligatoriu reintegrat n mod obligatoriu pe primul post vacant din categoria sa sau ntr-un post corespunztor gradului su, cu condiia ca el s posede aptitudinile cerute pentru acel post. Dac funcionarul refuz prima ofert de ncadrare, i conserv dreptul i pentru a doua ofert, atras de crearea unei a doua vacane de post pe care l-ar putea ocupa. n cazul n care refuz i aceast a doua ofert de reintegrare, funcionarul poate fi obligat s demisioneze. Constatm c regsim unele elemente comune ntre regimul juridic al detarii i cel al concediului n interes personal.Astfel, aceeai autoritate este cea care decide cu privire la cele dou poziii, iar la ncetarea perioadei, funcionarul se afl ntr-o situaie juridic similar.

DISPONIBILIZAREA
Disponibilizarea este poziia n care se poate afla un funcionar european, creia i este specific faptul c funcionarul este atins de una din msurile de reducere de posturi n instituia n care i desfoar activitatea. Regimul juridic al acestei poziii, astfel cum se desprinde el din textul precizat mai sus, este urmtorul: a) dreptul de a decide numrul de posturi care urmeaz s fie reduse aparine autoritii bugetare competente, i se realizeaz n cadrul i limitele procedurii bugetare. b) cea de-a doua autoritate implicat este autoritatea de numire, care va decide cu privire la natura posturilor care urmeaz s fie afectate de aceast msur. c) decizia autoritii de numire va fi precedat de avizul comisiei paritare. d) dup stabilirea naturii posturilor, autoritatea nvestit cu puterea de numire va stabili lista funcionarilor afectai de msura disponibilizrii, dup obinerea avizului comisiei paritare. e) n afara funcionarilor stabilii de autoritatea nvestit cu puterea de numire, pe aceast list se va putea regsi, nscris din oficiu i orice funcionar care ocup un post afectat de msura disponibilizrii care si-a exprimat dorina de a fi nscris pe aceast list. f) msura de disponibilizare este decis de autoritatea de numire. g) funcionarul european care a fost disponibilizat are urmtoarea situaie juridic: - funcionarul nu-i mai exercit atribuiile deduse din raportul de funcie public european; - funcionarul nu mai beneficiaz de dreptul de retribuire i de dreptul de avansare n treapt; - funcionarul continu, pe o perioad care nu poate depi cinci ani, s dobndeasc noi drepturi de pensia de vrst, pe baza salariului aferent gradului i ealonului /treptei sale; - pe o perioad de doi ani calculai de la data punerii sale n disponibilitate, funcionarul are un drept de prioritate la reintegrarea pe un post care corespunde treptei sale i care ar deveni vacant sau ar fi nfiinat, sub rezerva de a poseda aptitudinile necesare ocuprii postului respectiv. - funcionarul pus n disponibilitate beneficiaz de o anumit indemnizaie.

CONCEDIUL PENTRU SERVICIU MILITAR


Semnific situaia juridic n care se gsete funcionarul care a fost ncorporat ntr-o formaie militar pentru a-i efectua serviciul legal, constrns s efectueze o perioad de instrucie militar sau concentrat. Regimul juridic al situaiei funcionarului care se afl n concediu pentru servicii militare difer n funcie de situaia care a determinat acordarea unui asemenea concediu, i anume: a) n cazul funcionarului care a fost ncorporat pentru a-i satisface serviciul militar legal, regsim urmtorul statut: - nceteaz s primeasc retribuia; - continu s beneficieze de dispoziiile Statutului privind dreptul la avansarea i promovarea; - el continu totodat s beneficieze de dispoziiile privitoare la pensionare, dac, dup eliberarea de obligaiile militare, procedeaz la vrsarea, n mod retroactiv, a sumelor datorate cu titlul de contribuie pentru fondul de pensii. b) n cazul funcionarului care trebuie s ndeplineasc o perioad de instrucie militar sau este concentrat, acesta continu s primeasc retribuia, diminuat cu suma pe care o primete cu titlul de sold militar cel interesat.

CONCEDIUL PARENTAL SAU FAMILIAL


1. Concediul parental este reglementat prin articolul 42 din Statut, prin care se recunoate dreptul funcionarului la maxim 6 luni de concediu parental fr plata salariului de baz, pentru fiecare copil. Acest concediu trebuie s fie efectuat n primii 12 ani de dup naterea sau adopia unui copil. Durata acestui concediu poate fi dublat pentru prinii singuri, cu implementarea prevederiloradoptate de fiecare instituie european. Regimul juridic al acestei situaii, astfel cum se desprinde el din coninutul articolul 42 este urmtorul: a)statutul de asigurat social al funcionarului european se menine n perioada concediului parental; b) continu, n aceast perioad, acumularea de drepturi pentru pensie, indemnizaia pentru creterea copilului i cea de studii; c) funcionarul european aflat n concediu parental i menine postul i continu s aib dreptul la promovare n grad sau avansarea n treapt; d) acest concediu se poate acorda att pentru norma ntreag ct i pentru o jumtate de norm; e) pe perioada concediului parental, funcionarul beneficiaz de o indemnizaie de 798, 77 Euro, atunci cnd este concediu pentru norma ntreag, sau jumtate din aceast sum, atunci cnd este concediu pentru o jumtate de norm. n cazul prinilor singuri indemnizaia este de 1065 Euro pe lun sau jumtate din aceast sum, n cazul n care concediul se acord pentru jumtate de norm. Pentru a beneficia de aceast indemnizaie, funcionarului aflat n concediu parental i este interzis s se angajeze ntr-o activitate productoare de venituri; f) instituia suport ntreaga contribuie la sistemul de asigurri sociale i se calculeaz pornind de la salariul de baz al funcionarului.

2. Concediul familial este reglementat de art. 42 b din Statut, pentru situaia n care soul (soia), o rud pe linie ascendent sau descendent, un frate sau o sor sufer de o boal sau de un handicap grav, certificate medical, caz n care funcionarul are dreptul s beneficieze de concediu familial fr plata salariului de baz. Durata maxim a acestui concediu este de 9 luni i se calculeaza de-a lungul ntregii cariere a funcionarului european.