PENYALAHGUNAAN BAHAN DALAM SUKAN

Ahli Kumpulan: Farah Wahida Bt Mohd Zahir Annasihah Bt Ramli Nur Syamira Bt Mohd Shukri Nur Zahidah Bt Subri Siti Nabihah Bt Mohammad

Bagi jaguh-jaguh sukan yang mengambil behagian dalam kegiatan dan pertandingan sukan adalah mustahak untuk ditentukan bahawa badan mereka sentiasa berada dalam keadaan sihat dan gigih. Sukan yang bercorak riadah banyak memberi sumbangan terhadap badan yang cergas dan kesihatan badan sempurna.PENGENALAN  Badan yang sihat dan kesihatan yang baik sering dikaitkan dengan kegiatan sukan.   .

PERKEMBANGAN KESIHATAN Pemeriksaan  Sebelum jaguh sukan memulakan sebarang pertandingan.  . Adalah mustahak pemeriksaan kesihatan agar kekuatan dan bahan sampingan yang dimbil agar ianya memenuhi syaratsyarat peraturan pertandingan. pemeriksaan kesihatan dilaksanakan bagi mengesan sebarang penyalahgunaan bahan seperti dadah atau sebaginya.

angkatan bersenjata hospital dan klinik . kerajaan mengadakan perkhidmatan sokongan kepada ahli sukan agar tidak mengambil bahan sampingan ketika menyertai pertandingan.PERANAN KERAJAAN Perkhidmatan .Kerajaan mengadakan perkhidmatan kesihatan untuk masyarakat melalui sekolah. . .Selain itu.Ahli-ahli sukan boleh mendapatkan perkhidmatan dari kalangan sumber perkhidmatan perubatan itu.

Mengadakan perkhidmatan perubatan kepada ahli sukan semasa pertandinga.  .PERANAN PERSATUAN SUKAN Kemudahan Persatuan memberi kemudahan kepada atlit   Beri galakan untuk memperluas dan memperkembangkan pengetahuan. kemahiran profesional yang diperlukan.

BAHAN TERKAWAL  Semua makanan yang tidak dimasak merupakan punca pelbagai jenis penyakit Perubatan dari segi pemakanan yang tidak terkawal boleh menyebabkan gangguan usus Garam harus dimasukkan ke dalam makanan dan baik untuk kesihatan badan. Makanan ringan seperti biskut dan coklat harus dielakkan dan tidak dimakan oleh ahli sukan    .

 Bahan makanan yang kaya dengan karbohidrat yang mudah dihadam boleh dimakan 3jam sebelum pertandingan Dengan pemakanan yang seimbang dan terkawal. lebihan vitamin tidak diperlukan Semua atlit sukan harus menentukan bahawa memakan makanan dan mengambil minuman seperti biasa. Jangan sekali-kali tidak makan atau minum   .

Kenapa Terdapat Penyalahgunaan Bahan Oleh Atlet Berlaku Sewaktu Pertandingan?  kerana atlet ingin berada atau mengekalkan tahap kesihatan yang terbaik di samping sebagai jalan mudah untuk mengecapi kejayaan Ia juga bertujuan untuk meningkatkan stamina dan tenaga pada tahap yang tinggi selain bertindak sebagai ubat tahan sakit sekiranya atlit mengalami sebarang kecederaan tertentu.  .

23 dalam petikan akhbar menyatakan beliau sebenarnya mengalami kecederaan otot lutut kiri yang membuatkan dia bertindak mengambil keputusan untuk mencari kaedah perubatan yang lain tanpa menyedari ubat yang diambil telah diuji positif sewaktu Mini Olimpik  . Muhammad Fauzan Ahmad Lutfi mengambil dadah terlarang kerana ingin berada pada tahap kesihatan yang terbaik selepas mendapat tahu dia terpilih buat mengikuti program latihan elit skuad trek negara di Australia. Sebagai bukti. Fauzan. petikan artikel Berita Harian bertarikh 09 September 2009 menyatakan bahawa pelumba basikal Negara.

 trio atlet menembak Kebangsaan. Muhammad Fauzan Ahmad Lutfi.Apakah Contoh Penyalahgunaan Bahan Yang Selalu Digunakan Atlet Sewaktu Pertandingan?  Antaranya ialah dadah rangsangan jenis nandrolone iaitu sejenis steroid anabolik yang digunakan oleh atlit lumba basikal Negara. . (petikan artikel akhbar Berita Harian. 08 Sept 2009) oleh Norbakti Alias. Bibiana Ng. Joseline Cheah dan Siti Nur Masitah Badrini juga terpalit kesalahan dalam penyalahgunaan bahan terlarang apabila didapati mengambil dadah jenis propranolol bertujuan bagi mengurangkan debaran.

memberitahu MSN mengambil langkah awal dengan menghentikan segala bantuan. China.Apakah Akibat/ Hukuman Yang Akan Diterima Atlet Tersebut Sekiranya Dia Didapati Bersalah?  Hukuman penggantungan selama beberapa tahun dikenakan ke atas mana-mana atlet yang disahkan mengambil bahan terlarang tertentu dalam sukan selain tindakan tataterbib dikenakan pada atlet tersebut. dalam satu pernyataan artikel akhbar berita harian. elaun latihan dan kemudahan kepada Amirul serta melarangnya daripada menyertai skuad kebangsaan untuk menjalani sesi latihan di Hughou. Sebagai contoh bagi membuktikan kenyataan ini.  .

. ceramah.Bagaimanakah Caranya Untuk Menyelesaikan Masalah Penyalahgunaan Bahan Yang Kerap Berlaku Pada Era Modenisasi Ini?  dengan memberi pendedahan yang lebih mendalam kepada para atlet dan perkara ini perlu dilakukan pada peringkat bawahan.  Hal ini boleh dilaksanakan melalui aktiviti kaunseling. kempen kesedaran dan sebagainya kepada para atlet agar mereka dapat berusaha dan bekerja keras dalam mencapai sesuatu kejayaan.

 Selain itu. mereka harus bertanggungjawab atas apa sahaja makanan yang diambil kerana persatuan mahupun pegawai sukan tidak boleh memerhatikan pergerakan mereka sepanjang masa. Apa sahaja makanan khususnya makanan tambahan perlu dirujuk kepada Institut Sukan Negara (ISN) untuk memastikan `kebersihannya' daripada dadah larangan.  . para atlet juga perlu sedar.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful