Masyarakat Murut .  Cara hidup mereka hampir sama dengan cara hidup bangsa Mois iaitu Orang Asli negeri tersebut.  Mempunyai banyak persamaan dengan orang Dayak di Sarawak.suku bangsa yang tertua di Sabah  Berasal dari Annam. Indo-China dan sampai ke Sabah melalui kepulauan Filipina.  .

Sapulut. . Pensiangan. Keningau dan Sipitang.Tenom. Kawasan penempatan . Rundum.

Ketua Masyarakat (Penghulu)  Penduduk  Bomoh (Babalian)  .

Bahasa Murut  Menggunakan 15 jenis bahasa dan 21 dialek asal Murut.  .menyerupai bahasa Kadazan Dusun.  Taggal .

kuasa yang mencipta segala-galanya. Bomoh mereka yang berhubung dengan kuasa ghaib dipanggil Babalian. pokok. dan bukit mempunyai roh tersendiri) Gunung Antulai atau Gunung Aru (Gunung Hantu) dianggap sebagai tempat suci. sungai. Mempercayai animisme (setiap batu.    . Percayai Aki Kopuno .

ketika menyambut tetamu dari jauh.Dua orang melagakan alu dan dua orang lagi memegang pangkal alu supaya tidak berganjak dari kedudukannya. .KESENIAN  Tarian Magunatip i. berpindah rumah dan hari Monggotom (Hari Pesta Menuai Padi). diiringi pukulan gong oleh sepasang penari yang terdiri lelaki dan wanita yang berpakaian tradisi. iii. semasa majlis Hari Magavau iaitu memuja semangat padi.  Tarian Mangalang oleh etnik Murut i. ii.

Pada masa lalu tarian itu dipersembahkan bagi menyambut kepulangan para pahlawan yang telah mencapai kemenangan setelah bertarung di medan pertempuran. Ia ditarikan di lantai khas berukuran kira-kira 81 kaki persegi yang dibina di tengah-tengah rumah panjang yang diperbuat menggunakan kayu bulat. Kayu bulat dipasang berlapis-lapis secara khusus supaya boleh melantun seperti “spring”. Kemuncak tarian lansaran ialah berbalas-balas pantun tanda mengeratkan lagi tali silaturahim sesama mereka. sambil itu penari lelaki akan melonjak ke atas untuk mencapai “kinkilat” yang digantung di bahagian atas sambil bersorak tanda gagah. Penari tarian ini membuat bulatan sambil melonjak-lonjak di atas lantai lansaran dengan diringi oleh hentakan susunan kayu bulat di bahagian bawah lantai lansaran. .    Tarian Lansaran i.

.

KELAHIRAN  pemberian nama -tidak akan diberi dengan serta merta untuk mengelakkan sebarang perkara buruk menimpa. .

 Pada asasnya. pertunangan (antamong) dan perkahwinan (pahuatan). Sistem ini dianggap sebagai tunjang adat bagi mengukuhkan tali persaudaraan antara ibu bapa dan anak perempuan yang telah berkahwin. adat perkahwinan masyarakat Murut merangkumi peringkat merisik (pamalaan). .PERKAHWINAN  berkahwin dalam usia yang masih muda -13 tahun (perempuan) dan 15 hingga 18 (lelaki).  Pasangan pilihan ibu bapa  Sistem barian iaitu hantaran sampai mati atau barian kahwin seumur hidup diamalkan.

Mayat dikebumikan dalam posisi duduk. . Mayat dibakar dalam tembikar v. saudara-mara kaum Murut memukul tiang rumah apabila berlaku kematian ii. Mayat dibersihkan dan dipakaikan pakaian sebelum dikebumikan. disimpan dalam rumah selama tujuh hari. iii.KEMATIAN  Dalam adat kematian orang Murut i. iv.

membuat pakaian. pakar dalam membuat perahu  Wanita : sebagai surirumah. menjalin manikmanik . pemburu dan penangkap ikan sungai. Lelaki : pergi ke hutan untuk memburu dan memungut hasil hutan. petani berpindah.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful