Nilai dan Etika dalam Sukan

Siti Hajarat Ramly  Munera Saleha binti Zahari  G5.6

5/14/12

Permainan Bersih ( Fair Play )
Click to edit Master subtitle style

5/14/12

5/14/12  ‘Fairplay’  Manakala .Permainan fair play  Fairplay biasanya dikaitkan dengan sesuatu permainan dalam bidang sukan bermaksud satu situasi permainan yang bersih dan adil ‘unfairplay’ pula merujuk kepada permainan yang tidak adil dan ada unsur penipuan dan kekasaran didalam sesuatu permainan.

Mengapa ia boleh terjadi?  Pengadilan yang berat sebelah  Musuh tradisi cth jepun-china malaysiaindonesia-thailand  Cuaca -panas menyebabkan pemain panas baran  padang yang tidak memuaskan  Disiplin pemain kurang  Kurang suntikan semangat dan galakan 5/14/12 .

Langkah mengatasi  Meningkatkan mutu pengadilan spt mengenakan tidakan terhadap pngadil itu sendiri. denda kepada pemain ikut kesalahan (kad merah/kuning) hormat antara pemain dan pemain lawan. Pihak penganjur perlu 5/14/12 memberikan insentif kepada pasukan  Mengenakan  Rasa  Mengenakan . Pemain perlu bersikap lebih profesional. insentif dan hadiah kepada para pemain.

dan mata minimum adalah 1.Kriteria pemilihan pasukan ‘fairplay’ •Sesebuah pasukan dinilai berdasarkan. •Kad kuning dan kad merah: jika tiada sebarang kad diberikan. 5/14/12 . 1 mata akan ditolak dari setiap kad kuning dan 3 mata jika mendapat kad merah. •Mata maksimum bagi sesebuah pasukan yang menunjukkan permainan bersih dan Positif adalah 10.pasukan mendapat 10 mata.

Penyalahgunaan Bahan dalam Sukan Click to edit Master subtitle style 5/14/12 .

akan menyebabkan perubahan dalam badan. menggunakan bahan atau kaedah terlarang dalam aktiviti sukan yang bertujuan untuk meningkatkan prestasi seseorang secara sengaja atau tidak sengaja. adalah penggunaan bahan atau kaedah yang diharamkan untuk 5/14/12  Contohnya  DRUG  DOPING . atau DADAH merupakan sesuatu bahan (selain daripada makanan) yang apabila diambil. adalah seperti penyalahgunaan dadah dan doping.

Sesetengah drug adalah haram dan dengan itu penggunaannya 5/14/12 adalah dilarang dalam sukan. .Banyak bahan boleh menyebabkan kesan yang tidak baik terhadap kesihatan jika tidak digunakan dengan betul.  Etika  Undang-Undang .Di dalam sesetengah keadaan bahanbahan dan kaedah-kaedah yang diharamkan boleh meningkatkan tahap keupayaan atlit melebihi tahap biasa. .Kenapa sesetengah bahan dan kaedah diharamkan?  Kesihatan .

Polisi penyalahgunaan dadah di malaysia  Pencegahan :  Pembasmian ◦ ◦ Salah laku dan penyalahgunaan dadah Sikap dan kebiasaan yang cenderung ke arah doping  Memantau ◦ ◦ : Ujian doping di luar pertandingan Parameter latihan dan tahap keupayaan 5/14/12 .

Kenapa terdapat penyalahgunaan bahan oleh atlet berlaku sewaktu pertandingan?  kerana atlet ingin berada atau mengekalkan tahap kesihatan yang terbaik di samping sebagai jalan mudah untuk mengecapi kejayaan juga bertujuan untuk meningkatkan stamina dan tenaga pada tahap yang tinggi selain bertindak sebagai ubat tahan sakit sekiranya atlit mengalami sebarang kecederaan tertentu.  Ia 5/14/12 .

Muhammad Fauzan Ahmad Lutfi mengambil dadah terlarang kerana ingin berada pada tahap kesihatan yang terbaik selepas mendapat tahu dia terpilih buat mengikuti program latihan elit skuad trek negara di Australia. Sebagai bukti. 23 dalam petikan akhbar menyatakan beliau sebenarnya mengalami kecederaan otot lutut kiri yang membuatkan dia bertindak mengambil keputusan untuk 5/14/12 mencari kaedah perubatan yang lain tanpa  Fauzan. . petikan artikel Berita Harian bertarikh 09 September 2009 menyatakan bahawa pelumba basikal Negara.

atlet menembak Kebangsaan. (petikan artikel akhbar Berita Harian.2) Apakah contoh penyalahgunaan bahan yang selalu digunakan atlet sewaktu pertandingan?  Antaranya ialah dadah rangsangan jenis nandrolone iaitu sejenis steroid anabolik yang digunakan oleh atlit lumba basikal Negara. Muhammad Fauzan Ahmad Lutfi. Bibiana Ng.  trio . Joseline Cheah dan Siti Nur Masitah Badrini juga terpalit kesalahan dalam penyalahgunaan bahan terlarang apabila didapati mengambil dadah jenis propranonol bertujuan bagi mengurangkan debaran. 08 Sept 5/14/12 2009) oleh Norbakti Alias.

contoh bagi membuktikan kenyataan ini.3) Apakah akibat/ hukuman yang akan diterima atlet tersebut sekiranya dia didapati bersalah?  Hukuman penggantungan selama beberapa tahun dikenakan ke atas mana-mana atlet yang disahkan mengambil bahan terlarang tertentu dalam sukan selain tindakan tataterbib dikenakan pada atlet tersebut. dalam satu pernyataan artikel akhbar berita harian. elaun latihan dan kemudahan kepada Amirul serta melarangnya daripada menyertai skuad kebangsaan untuk menjalani sesi 5/14/12 latihan di  Sebagai . memberitahu MSN mengambil langkah awal dengan menghentikan segala bantuan.

kempen kesedaran dan sebagainya kepada para atlet agar mereka dapat berusaha dan bekerja keras dalam mencapai sesuatu kejayaan.4) Bagaimanakah caranya untuk menyelesaikan masalah penyalahgunaan bahan yang kerap berlaku pada era modenisasi ini?  dengan memberi pendedahan yang lebih mendalam kepada para atlet dan perkara ini perlu dilakukan pada peringkat bawahan.  Hal ini boleh dilaksanakan melalui aktiviti kaunseling. 5/14/12 . ceramah.

mereka harus bertanggungjawab atas apa sahaja makanan yang diambil kerana persatuan mahupun pegawai sukan tidak boleh memerhatikan pergerakan mereka sepanjang masa.  Apa 5/14/12 . sahaja makanan khususnya makanan tambahan perlu dirujuk kepada Institut Sukan Negara (ISN) untuk memastikan `kebersihannya' daripada dadah larangan. Selain itu. para atlet juga perlu sedar.

Keganasan Dalam Sukan Click to edit Master subtitle style 5/14/12 .

 Mental dan emosi yang terganggucontoh pemain tenis yang terganggu oleh tekanan dari penonton.FAKTOR  Kurangnya •.  Disiplin pemain yang kurang. semangat kesukanan – luntur semangat akibat ahli pasukan yang lemah menyebabkan keganasan berlaku.  Pengadil yang berat sebelah dalam 5/14/12 permainan .  Faktor dalaman-masalah peribadi di kalangan pemain di bawa ke padang permainan.ada pemain tenis yang mematahkan raketnya dalm permainan.

KESAN-KESAN  Kecederaan berlaku – ada sesetengah pemain bola yang sanggup mengasari pemain lawan.  Mutu sukan yang rendah  Pandangan masyarakat yang negatif. 5/14/12 .

 Setiap pemain hendaklah tidak memcampur adukkan masalah peribadi dalam permainan 5/14/12 .  Memupuk semangat kesukanan  Mepertingkatkan mutu pengadilan setiap perlawanan.CARA MENGATASI  Memperbanyakan lagi kem-kem motivasi di kalangan pemain-pemain.  Tingkatkan lagi disiplin dalam diri setiap pemain.

Gangguan dalam Sukan Click to edit Master subtitle style 5/14/12 .

 Gangguan bererti sesuatu yang membuat seseorang . gangguan faktor semula jadi. 5/14/12 . dan gangguan sesama manusia. objek atau proses menjadi terbantut dan tergendala.  gangguan dalam sukan boleh dikategorikan dalam beberapa jenis seperti gangguan emosi bagi pemain. gangguan kemudahan.

pengadil./Gangguan seksual /Sorakan peminat 5/14/12 . Pihak lawan.warna /Keadaan padang dan tapak permainan  Gangguan ◦ sesama manusia. cahaya. Gangguan ◦ emosi Tekanan perasaan /Gangguan psikologi /Pengurusan EQ  Gangguan ◦ faktor semula jadi Faktor cuaca /Fizikal pihak lawan /Bunyi.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful