PRA 3103 PERKEMBANGAN FIZIKAL,KESIHATAN DAN KESELAMATAN KANAK-KANAK

DISEDIAKAN UNTUK: NAMA TUTOR:EN.SAIFUDIN AZAM SHA H B AHMAD

PN.DIWI YANA BT SALIM

PN.ROSIDA BT HASAN

Tajuk : 1 KONSEP MAKANAN DAN AMALAN PEMAKANAN

• Dalam proses pembesaran,kanak-kanak memerlukan makanan yang seimbang bagi membolehkan badan mereka menjalani semua aktiviti dengan baik. • Makanan ialah bahan yang menarik rasanya dan pada masa yang sama boleh menghilangkan rasa kelaparan • Makanan juga ialah bahan-bahan pepejal atau cecair yang apabila dimakan boleh menyebabkan pertumbuhan badan, membekalkan tenaga dan mengawal proses perjalanan badan dengan perkataan lain ianya mengawal kehidupan • Pemakanan adalah sains nilai makan termasuk berbagaibagai kumpulan makanan, makanan berzat dan perseimbangan makanan • Makanan berfungsi untuk membekalkan tenaga kepada manusia untuk terus hidup • Terdapat pelbagai jenis makanan untuk tubuh badan yang sihat dan cergas seperti karbohidrat, protein, lemak, vitamin, garam mineral dan gentian.

Tujuan guru menekankan konsep makanan dan pemakanan dalam pendidikan adalah………..

MAKAN MAKANAN YANG SIHAT DAN SEIMBANG .

-Makanan seimbang ialah makanan yang terdiri daripada semua makanan dalam kadar nisbah makanan yang sesuai mengikuit peringkat umur kanak-kanak. mencegah kekurangan dan kelebihan pemakanan dalam badan.Makanan merupakan salah satu sumber penting dalam kehidupan seharian kita selain daripada air. Makanan yang sihat adalah yang mengandungi jumlah zat dan kalori yang seimbang untuk kesihatan tubuh. “Garispanduan Makanan Kebangsaan” akan membantu dalam pemilihan makanan yang sihat dan dapat dinikmati. .

maka kita haruslah mempelbagaikan makanan kita mengikut diet seimbang.Oleh itu bagi memperolehi kesihatan yang baik. . Maka itu “Garispanduan Makanan Kebangsaan” akan membantu dalam pemilihan makanan yang sihat dan dapat dinikmati.

PELBAGAIKAN MAKANAN KITA .

Telah dikatakan bahawa tiada satu makanan yang mengandungi kesemua zat perlu sekaligus. -Tiada makanan yang harus dipantangkan kecuali atas masalah kesihatan tertentu. . -Oleh itu kita haruslah bijak dalam memilih makanan yang kita makan dan pastikan makanan harian kita adalah seimbang. .-Kesihatan yang baik adalah bermula dari pemakanan kita.

Makan secara tetap .

-Kita hendaklah mendisiplinkan diri kita tentang waktu makan. -Pengambilan snek adalah baik tetapi jangan sampai ia menjadi sajian utama. . .Jangan melangkau sesuatu masa makan kerana ianya boleh menyebabkan kita makan berlebihan pada waktu makan seterusnya.

SARAPAN –Makan pagi MAKAN TENGAH/HARI-Makan petang MAKAN MALAM-Makan malam .

Makan sedikit tapi banyak kali…… .

. Keajaiban sistem tubuh adalah semakin kerap makan. semakin tinggi pembakaran tenaga. jumlah kalori akan yang di makan akan menjadi tinggi.Konsep ini sukar diterima kerana bimbang dengan makan banyak.

Kenapa kita harus makan sedikit tapi banyak kali? .

1)Mengawal rasa lapar 2)Sentiasa bertenaga 3)Meningkatkan pembentukan otot 4)Mengelakkan penguraian otot 5)Memperbaiki penyerapan zat makanan 6)Mengurangkan simpanan lemak tubuh .

Cn: Makan kerepek2 selepas makan nasi. sentiasa ingin makan lagi. . Sukar rasa kenyang.1)Mengawal rasa lapar Puasa yang lama merangsang hormon yang mengawal pusat lapar. 2)Sentiasa bertenaga Merangsang pembentukan tenaga adalah dengan makan dengan kerap dengan jumlah yang betul akan memberi peluang tindakan insulin untuk bertindak dengan berkesan.

perlu bekalan baru! 4)Mengelakkan penguraian otot Jika melangkau waktu makan. amino darah. Tetapi a.3)Meningkatkan pembentukan otot Insulin pada jumlah yang tepat akan membawa glukos & asid amino ke tisu otot untuk pertumbuhan. otot akan diurai untuk bekalan a. . Saiz otot mengecil. BMR rendah. amino hanya bertahan 3 jam.

Makan kerap walau sedikit. belum tentu semua zat dapat diserap dan diguna dengan baik. . % penyerapan & penggunaan zat lebih tinggi. 6)Mengurangkan simpanan lemak tubuh. Jumlah kalori makanan lebih terkawal. mengelak pembentukan lemak simpanan.5)Memperbaiki penyerapan zat makanan Makan banyak.

Akan menyebabkan……… .JIKA KITA MELANGKAU WAKTU MAKAN…….

Puasa 14 jam! Tempoh ini cukup untuk merangsang “survival mode” / tindakbalas puasa.• Satu kesalahan BESAR. BMR ↓ supaya ada banyak tenaga simpanan. ↓ otot • Contoh: Makan terakhir jam 8 malam semalam. akan ↓ BMR. Bersarapan jam 10 pagi. iaitu katabolisme otot untuk mendapatkan tenaga. Bila signal puasa dihantar ke otak. . • Akan lapar yang keterlaluan dan makan banyak pada sekali duduk.

Ideal: ada sumber protin tanpa lemak + CHO kompleks di setiap sajian. pilih snek yang sihat : buahan. . sayuran. yogurt rendah lemak atau susu / protin tanpa lemak Jangan makan antara 3 – 4 jam sebelum tidur. jika tidak.MASA SAJIAN Sarapan seawal 6 – 7 pagi untuk meningkatkan BMR tinggi lebih awal dan supaya pengagihan bilangan sajian yang terkawal. Amalan yang konsisten menjamin kejayaan.

Adakah ini amalan pemakanan yang kita selalu amalkan? .

Makan lewat malam .Tidak makan sarapan pagi Suka makan snek Makan pada waktu yang tidak tentu Suka makan makanan yang manis Suka ‘fast food yang manis.

TUJUAN PENEKANAN KONSEP MAKANAN DAN PEMAKANAN DALAM PENDIDIKAN .

. Membina proses perkembangan dan pertumbuhan yang positif Kanak-kanak diterapkan rasa bersyukur dengan rezeki yang diberi. Berpeluang memperoleh bimbingan ilmu penegetahuan tentang pemakanan.An Meningkatkan kesihatan kanakkanak.emosi atau rohani. Memelihara adap sopan dan peraturan makan.vitamin. Memantapkan daya ketahanan kanakkanak dari segi fizikal.

daging. kayu. minyak sapi. limpa ikan Protein Membina otot-otot tubuh badan. mentega. kentang Lemak Membekalkan tenaga Minyak sayur-sayuran. ubi. membina tisu baru dan menggantikan tisu yang mati atau rosak Ikan bilis. minyak limpa. roti. susu. keledek. ikan . telur.JENIS MAKANAN YANG DIPERLUKAN OLEH KANAK-KANAK JENIS FUNGSI SUMBER Karbohidrat Membekalkan tenaga dan haba bagi mengekalkan suhu badan Nasi.

Kekurangan vitamin ini boleh menyebabkan penyakit kulit dan gusi berdarah Jambu batu. sayur-sayuran berdaun hijau . sayur-sayuran berdaun hijau Vitamin B Untuk membina sel-sel darah supaya kulit sentiasa segar dan cantik Susu. betik. buahbuahan dan sayur-sayuran segar Vitamin C Untuk kesihatan kulit. minyak limpa ikan. telur. limau. bijirin. lobak.JENIS Vitamin A FUNGSI Penting untuk kesihatan mata dan dapat mengelakkan penyakit rabun ayam SUMBER Tomato. oren.

mentega Vitamin E Otot-otot berfungsi dengan berkesan selain menjadikan bulu dan rambut menjadi hitam dan berseri Gandum. hati haiwan Vitamin K Mempercepatkan darah membeku apabila mendapat luka atau kemalangan Sayuran berdaun hijau. bijirin. Kekurangan vitamin ini boleh menyebabkan tulang menjadi lemah SUMBER Ikan. bunga kubis . telur. minyak limpa. sayuran berdaun. ikan. telur. minyak soya. susu.JENIS Vitamin D FUNGSI Membantu pertumbuhan gigi yang sihat dan kuat. kacang soya. minyak limpa. kekacang.

daging Buah belimbing. pisang. oren. hati. kismis. kulit udang Kismis.JENIS Garam mineral FUNGSI Untuk membantu perkembangan dan pertumbuhan kanak-kanak Kalsium dapat membina pertumbuhan tulang dan gigi supaya kuat Fosforus SUMBER Susu. ketam. telur. sayuran berdaun Kicap. kacang tanah Kalium membolehkan otot kanak-kanak berfungsi di samping membantu perkembangan saraf Natrium membantu pengawalan imbangan cecair di dalam badan Besi penting untuk pembentukan hemoglobin yang memproses oksigen di dalam darah . ikan bilis. ikan. daging ayam. ikan. garam Telur. makanan berjeruk semulajadi. kuaci.

APAKAH MAKANAN YANG HARUS DIELAKKAN DARI KANAK-KANAK? .

Makanan dalam tin Buah-buahan jeruk Makanan yang berminyak dan berlemak .Makanan ringan disebabkan pewarna tiruan. perasa atau gula yang berlebihan yang boleh merosakkan kesihatan Makanan yang manis Makanan yang masin iaitu garam yang berlebihan akan menyebabkan penyakit apabila dewasa kelak.

minyak dan manisan Kumpulan susu. dadih dan keju Kumpulan daging. ayam. nasi & kumpulan pasta .PANDUAN PIRAMID MAKANAN Lemak. telur dan kekacang Kumpulan sayur-sayuran & buah-buahan Roti. bijirin. ikan.

bijirin dan kacang setiap hari • Kurangkan makanan yang diproses • Makan buah-buahan dan sayur-sayuran dengan kulit sekali tetapi pastikan makanan yang dibasuh dengan bersih • Dapatkan serat dari makanan dan tidak dari bentuk pil • Banyak minum air kosong iaitu lebih kurang enam hingga lapan gelas sehari .LANGKAH-LANGKAH YANG DISYORKAN MENGIKUT PIRAMID MAKANAN • Makan pelbagai makanan • Makan sekurang-kurangnya lima hidangan buahbuahan dan sayur-sayuran dan 3-6 hidangan roti berserat tinggi.

garam mineral. lipid.GIZI SEIMBANG • Gizi seimbang merupakan gizi yang mengandungi karbohidrat. protein. vitamin. air dan serabut dalam nisbah yang betul untuk memenuhi keperluan badan .

kanser kolon Skurvi Tekanan darah tinggi Kegendutan . skurvi dan riket Kwasyiorkor • disebabkan kekurangan protein • gejala seperti perut buncit. kehilangan selera makan. kwasyiorkor. badan lemah • disebabkan oleh kekurangan vitamin C • lemah dan sentiasa mengalami sesak nafas • gusi membengkak dan mudah berdarah • pembawa kepada serangan sakit jantung dan strok • kerana pengambilan garam yang berlebihan yang menyebabkan ginjal gagal berfungsi • sebab: makan terlalu banyak • berat badan adalah 20% melebihi berat badan yang berpatutan dengan ketinggiannya • akan menyebabkan diabetis melitus. pertumbuhan badan dan otak terencat. darah tinggi.KESAN GIZI YANG TIDAK SEIMBANG KESAN HURAIAN Malnutrisi • Kekurangan nutrien tertentu dalam makanan • Malnutrisi menyebabkan pelbagai penyakit seperti anemia.

KESAN Diabetis melitus (kencing manis) HURAIAN • berlaku apabila ara glukosa yang berlebihan daripada julat normal terdapat dalam darah Osteoporosis • berlaku kerana pengurangan jisim tulang akibat pengambilan kalsium yang tidak mencukupi dalam gizi • kurang kalsium akan menyebabkan tulang menjadi semakin nipis dan rapuh dan mudah patah Sakit jantung dan strok • tahap kolesterol dalam darah tinggi • kolesterol berlebihan terenap pada dinding arteri dan menyempitkan salur darah dan jantung sukar untuk mengepam darah • gizi yang mengandungi lemak haiwan yang banyak •Serabut yang sedikit Penyakit kanser .

KEPENTINGAN MAKANAN SEIMBANG KEPADA KANAK-KANAK……. .

Membantu pertumbuhan otak kanak-kanak dengan baik. Dapat memberi tenaga yang diperlukan oleh kanak-kanak. Dapat membantu ketahanan badan dan mengelak dari penyakit. .Menyediakan makanan seimbang kepada kanakkanak adalah penting buat kanak-kanak yang sedang membesar. Dapat membantu perkembangan dan pertumbuhan kanakkanak dengan baik.

sayur-sayuran dan dadih) • • .CARA MEWUJUDKAN WAKTU MAKAN YANG MENYERONOKKAN • • • • • • Elakkan memarahi kanak-kanak semasa makan Jangan ugut kanak-kanak untuk makan Galakkan kanak-kanak makan sendiri Memperkenalkan sesuatu jenis makanan baru secara langsung dan tidak langsung Makanlah bersama-sama Elakkan melakukan aktiviti lain semasa makan (menonton televisyen) Elakkan menghidangkan makanan yang terlalu banyak Sediakan makanan ringan yang kurang lemak dan berkhasiat (buah-buahan.

PANDUAN MEMILIH BAHANBAHAN MENTAH YANG SEGAR DAN BAIK .

BAHAN MENTAH KEADAAN BAHAN MENTAH Sayur-sayuran Ikan • segar • berkeadaan elok • cantik bentuknya • pilih sayur-sayuran yang berdaun hijau • badannya berkilat dan bercahaya • badannya tidak diselaputi lendir yang tebal • matanya bercahaya dan tidak terbenam • insangnya segar dan berwarna merah terang segar • teksturnya keras dan anjal • dagingnya segar • teksturnya keras dan anjal • isinya segar • berisi pada bahagian dadanya • kepalanya tidak tertanggal • tidak berbau busuk • badannya tidak bertompok-tompok hitam • segar dan tidak disimpan terlalu lama • kulitnya tidak retak • bersih dan tidak diselaputi kekotoran atau najis • bersih dan tidak bercampur dengan bahan lain • kering dan tidak berketul-ketul • berbau harum dan segar Daging Ayam Udang Telur Bijirin .

KESAN PEMAKANAN YANG TIDAK BERSIH DAN TIDAK BERKHASIAT TERHADAP KANAK-KANAK .

Kanak-kanak mudah mendapat penyakit kerana antibodi di dalam badan mereka masih lemah berbanding orang dewasa. .KERACUNAN MAKANAN MUDAH MENDAPAT PENYAKIT Kanak-kanak akan mudah mendapat penyakit apabila mereka makan makanan yang tidak dijaga kebersihannya.

PANDUAN MENGHIDANGKAN MAKANAN UNTUK KANAK-KANAK Hidangkan makanan yang beraneka warna dan bentuk yang menarik Hiaskan makanan sebelum dihidang Gunakan peralatan yang pelbagai warna dan bentuk .

ETIKA MAKAN BAGI KANAKKANAK .

garfu dan pisau Cara makan di meja makan Cara makan malam Cara makan tengah/hari Cara minum petang .Cara hendak mula makan Cara makan dengan tangan Cara makan dengan sudu.

makanan yang seimbang bagi kanak-kanak adalah amat penting sekali bagi perkembangan dan pertumbuhan kanak-kanak.KESIMPULAN Sebagai kesimpulannya. .

Surayah Zaidon & Siti Saleha Samsuri (2006).my http://www. Mohamad bin Aman & Kasim bin Abd Majid (2003).sabah.htm . Selangor: PTS Profesional Publishing Sdn. Selangor: Mutiara Cemerlang Sdn. Bhd. Biologi Tingkatan 4. Bhd. Kuala Lumpur: Utusan Publications & Distributors Sdn.Norbe Md Nor & Nazimah Abdullah (2005).myhealth. Foods that Harm Foods that Heal. Selangor: Kumpulan Budiman Sdn.RUJUKAN Asiah Ismail. New York: The Reader’s Digest Association Kasnani Ab Karim. Perkembangan Pendidikan Prasekolah untuk Kursus Persediaan dan KPLI (Pendidikan Awal Kanak-kanak) Bahagian 1.jsp http://www. Panduan untuk Pengusaha Tadika. Saayah Abu.org. Bhd.my/myhealth/bm/kanak_content. Joe Schwarcz & Fran Berkoff (2004). Panduan Kesihatan dan Keselamatan Kanak-kanak. Zainun Ishak (2006).org. Bhd. Ivan Filmer Jr.my/bm/nasihat/artikel_kesihatan/makanan_berkhasia t.gov. Asuhan dan Pendidikan Awal Kanak-kanak Tingkatan 4. http://nutriweb. Bhd. Selangor: Aras Mega (M) Sdn. & Tan Sun Seng (2001).

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful