AHLI KUMPULAN : • NURUL SHAKINAH BT ABDUL SAMAD (L20112007171) • SHAHIN SHAHADAH BT ALI NAFIAH (20112007167) • AWATIF NUR SAADAH

BT MOHD YUSOF (20112007177)

STRATIFIKASI SOSIAL

Stratifikasi tradisional & moden Kesan stratifikasi terhadap pendidikan

Mobiliti sosial

dan Sistem yang mana terdapat pelbagai kategori manusia dalam sesuatu masyarakat Individu mempunyai dan tertentu .Perbincangan berkenaan 2 cara berada dalam suatu lapisan masyarakat .

dll. umur.  Terdapat juga sistem lain seperti dan serta pengaruh yang kuat dalam .wujud dalam semua masyarakat.  Orang yang mempunyai mungkin mempunyai masyarakat. gender. Ketidaksamaan antara mereka dilihat berbeza dari segi bentuk masyarakat.

.Sistem Terbuka dan Tertutup: Perhambaan. Kasta. Estet. Kelas  Sistem Terbuka (Open System) membenarkan Mobiliti Sosial berlaku manakala Sistem Tertutup (Closed System) tidak membenarkan langsung berlakunya perubahan kedudukan dalam masyarakat.

Menjual Organ Badan .Sistem Perhambaan  Merupakan satu bentuk stratifikasi sosial yang mana seorang manusia menjadi hak milik (Property) orang lain.  Sistem Perhambaan Moden (Modern Slavery) : i. Buruh Hutang (Debt Bondage) iii. Kahwin Paksa (Servile Marriage) v. Buruh Paksa (Forced Labour) ii. Pelacuran (Prostitution) iv.

Shurdas v.  Terdapat 5 kategori yang utama iaitu:i. Vaishyas iv.Sistem Kasta  Berdasarkan Status Yang Diwarisi (Social Stratification Based on Inherited Status). Paria (Pedagang) (Petani) (Rakyat Bawahan yang Dipinggirkan) . Kshatriyas (Pahlawan) iii. Brahman (Sami) ii.

ii. Golongan Aristokrat (Nobility) Golongan Agama (Clergy) Rakyat Biasa (Commonner) .  Terdapat 3 kumpulan yang utama iaitu: i. Sistem Feudel telah pun diamalkan.Sistem Estet  Pada Zaman Pertengahan Eropah. iii.

Sistem Kelas  Masyarakat Industri telah membolehkan sesiapa yang mempunyai kemahiran tertentu untuk maju serta mendapat mobiliti dalam Sistem Kelas Sosial. . Estet dan Perhambaan lebih bersifat tertutup.  Sistem Kelas memberi lebih banyak peluang kepada semua orang untuk memecahkan Sempadan Kelas Sosial (Social Boundaries) dengan berhijrah ke bandar-bandar untuk mencari pekerjaan serta pelajaran (Lipset dan Bendix.  Sistem Kelas ini lebih bersifat terbuka tetapi Sistem Kasta. 1967).

Stratifikasi Sosial Tradisional & Moden RAJA Golongan kaya KELAS ATAS Golongan profesional PEMBESAR KELAS MENENGAH Pekerja kolar putih RAKYAT Pekerja kolar biru KELAS PEKERJA Miskin pasif HAMBA KELAS BAWAH Hostile Hustlers Traumatik tradisional moden .

mereka yang mempunyai Modal (Bourgeosie) akan memerintah manakala para Pekerja (Proletariat) akan diperintah. . Golongan Kapitalis akan menguasai kerja. agama. perundangan dan moraliti yang ditentukan oleh masyarakat.  Menurut Karl Marx.  Max Weber berpendapat kuasa ekonomi yang ada boleh digunakan untuk memajukan kepakaran dan bukannya untuk mendapatkan kuasa.Memahami Stratifikasi  Karl Marx lebih mementingkan dimensi ekonomi sebagai Kuasa menerangkan Stratifikasi manakala Max Weber melihat kesan ekonomi ke atas Stratifikasi. Ada yang paling berkuasa tetapi tidak kaya. pemerintah.

Kesan Stratifikasi Sosial Terhadap Pendidikan .

Masyarakat dominan membiakkan ideologi mereka dan hiraki struktur kelas.1) Sekolah menjadi tempat pembiakan ideologi. Guru menjadi medium untuk menyebarkan ideologi masyarakat dominan. .

serta kreatif dan boleh bekerja tanpa pengawasan. patuh kepada peraturan dan undang-undang sekolah. menaakul. Kelas sosial atasan/ pertengahan: murid berpeluang untuk membuat keputusan.2) Cara penaklukan yang berbeza. . Cara penaklukan di sekolah mengikut kelas sosial. menepati masa dan membiasakan diri untuk sentiasa mengikut arahan. Kelas sosial yang rendah : murid dipaksa untuk taat setia. berfikir secara analitikal dan kritis.

Sekolah Kebangsaan Melayu Sekolah Kebangsaan Jenis Cina Sekolah Kebangsaan Jenis Tamil Pelajar lelaki: Kemahiran Hidup Pilihan 1 Pelajar perempuan: Kemahiran Hidup Pilihan 2 .3) Wujudnya sekolah mengikut aliran budaya.

1996 .4) Kriteria mengadili murid. Berasaskan budaya dominan. “ guru sendiri merupakan hasil sistem pendidikan yang bertujuan untuk memindahkan budaya golongan dominan” Bordieu.

gaya pembelajaran. Malah perbezaan dari segi bahasa. . pencapaian akademik dan ketidaksamaan layanan juga memberi kesan kepada sistem pendidikan di Malaysia.Kesimpulan Stratifikasi sosial akan mendatangkan pelbagai kesan terhadap sistem pendidikan.

Mack menekankan bahawa struktur sosial yang melihat wujudnya pola-pola yang mengatur kelompok sosial berkenaan.Mobiliti Sosial • Definisi: Pergerakan individu atau kumpulan antara kedudukan yang berbeza dalam hierarki stratifikasi sosial masyarakat. • Kimball Young dan Raymond W. . Hunt mentakrifkan gerakan perpindahan dari satu kelas sosial ke kelas sosial yang lain. • Paul B. • Teori Fungsionalisme menggambarkan pendidikan mempunyai peranan penting sebagai alat mobiliti sosial yang berkait rapat dengan stratifikasi sosial. Horton dan Chester L.

 Pada hari ini kedudukan kelas dan pekerjaan selalu menjadi pengukur mobiliti sosial.  Boleh berlaku dalam satu generasi atau antara generasi berlainan.  Terbahagi kepada 2 iaitu:  Mobiliti Mendatar  Mobiliti Menegak .Mobiliti Sosial  Memberi peluang kepada status sosial seseorang untuk menaikkan taraf diri daripada tahap yang rendah ke aras yang lebih baik.

Mobiliti Mendatar  Pergerakan dalam kelas sosial yang sama.  Terbahagi kepada 2 iaitu: 1) Mobiliti intergenerational Contoh : Seorang anak mempunyai kedudukan baik (doktor) berbanding dengan ibu bapanya (guru) 2) Mobiliti intragenerational Contoh : Seorang guru naik pangkat menjadi guru besar dan setelah beberapa tahun bertukar pekerjaan menjadi seorang pensyarah. .

Mobiliti Menegak  Pergerakan ke atas atau ke bawah dalam hierarki  Terbahagi kepada 2 iaitu: 1) Mobiliti menegak ke atas Contoh : Seorang jurujual menjadi peguam. 2) Mobiliti menegak ke bawah Contoh : Seorang jurujual menjadi pengutip sampah .

UJI MINDA  Bandingkan peranan pendidikan sebagai alat mobiliti sosial sebelum dan selepas kemerdekaan??? .

Peranan pendidikan sebagai alat mobiliti sosial sebelum dan selepas kemerdekaan Sebelum Kemerdekaan Selepas Kemerdekaan  Mobiliti mendatar  Dasar “pecah perintah”  Mewarisi pekerjaan ibu bapa  Mobiliti menegak  Rakyat tempatan ambil alih peranan pegawai Inggeris .

I A I .

o Adakah sistem pendidikan di sekolah benar-benar berjaya membentuk dan melahirkan pelajar-pelajar yang cemerlang? Di mana kayu ukurnya? Sekolah-sekolah STAR atau GRED A ini tidak boleh dijadikan penanda aras bagi keberkesanan sistem pendidikan di sekolah kerana mereka mereka mendidik pelajar-pelajar pandai untuk menjadi pandai.Sekolah Pandai vs Sekolah Biasa-biasa o Wajarkah sekolah-sekolah GRED A tersebut rasa BANGGA dengan kejayaan melahirkan pelajar-pelajar yang cemerlang yang pada hakikatnya mereka ini memang golongan „budak-budak bijak‟. Mungkin pelajar ini pun boleh cemerlang kalau mereka ini belajar di sekolah CAP AYAM sekalipun. .

yang bukan saja berprestasi tinggi dalam pembelajaran. o Wujudnya diskriminasi dalam sektor pendidikan. Sepatutnya. diasuh dengan sungguh-sungguh. berprestasi rendah dibiarkan saja. . mereka pasti mampu. Pelajar pintar terus terbela manakala pelajar yang berprestasi rendah dipandang sebelah mata.o Mampukah sekolah GRED A ini. Terlalu sedikit yang prihatin kepada nasib mereka. dibela. Pelajar yang cemerlang. mengasuh lalu menjadikan pelajar-pelajar berprestasi rendah di sekolah CAP AYAM sebagai pelajar yang cemerlang. pelajar yang „kurang pintar‟ inilah yang harus diberi perhatian yang lebih tinggi. tetapi juga dalam aspek moral? Jika benar sistem mereka bagus berbanding sekolah biasa-biasa. jika diberi peluang untuk mendidik. pelajar yang kurang cemerlang.

http://www.o Sekolah-sekolah GRED A nampaknya tidak begitu „ikhlas‟ dalam mendidik anak bangsa kerana dalam satu sudut. Sebab itulah mereka tapis betul-betul sesiapa yang mahu belajar di sekolah mereka.ideariza.com/sosial/sekolah-pandai-vs-sekolah-biasa-biasa . mereka lebih mementingkan penjagaan satus STAR sekolah mereka.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful