PEMBENTUKAN KATA KERJA

Click to edit Master subtitle style OLEH:

MOHD FITRI BIN CHE MOHAMED TENGKU MOHD WIRA BIN TENGKU MOHD ALI
5/22/12

5/22/12

KATA KERJA TUNGGAL

5/22/12

• Kata kerja yang terbentuk tanpa imbuhan. • • 5/22/12 . Kebanyakan bersifat tak transitif. Boleh hadir sebagai predikat tanpa imbuhan.

• Contoh: Ø ada ikut balik gagal mara hancur Ø Ø Ø Ø Ø 5/22/12 .

Kumpulan askar itu pun mara. Burung helang terbang di angkasa. Ø Ø Ø 5/22/12 .• Contoh penggunaan ayat: Ø Murid-murid itu balik ke rumah. Pelawat sekolah saya belum datang lagi.

• Satu kata kerja sahaja yang berbentuk akronim dalam Bahasa Melayu: ü berdikari (berdiri atas kaki sendiri). 5/22/12 .

KATA KERJA TERBITAN 5/22/12 .

§ § § 5/22/12 . Akhiran. Jenis imbuhan dalam proses pembentukan kata kerja: § • Awalan. Apitan.• Kata kerja yang terhasil daripada proses pengimbuhan. Sisipan.

sama ada transitif atau tak transitif. Mempunyai empat bentuk varian bergantung kepada huruf pertama kata dasar yang bercantum dengannya. ü 5/22/12 .AWALAN KATA KERJA v Awalan meNBentuk awalan meNü a) Awalan yang membentuk kata kerja aktif.

r. Contoh: v v v v masak . ny.memasak nanti . w dan y.menanti nyala . l.I. m.menjadi mev Huruf. n. meN.menyala 5/22/12 .

Contoh. t. k dan s.v Termasuk dalam jenis ini ialah kata dasar yang bermula dengan huruf p. Huruf pertama akan berubah menjadi bentuk sengau. v v v v v v p t k s m (pesan n (tari ng (kata ny (salin memesan) menari) mengata) menyalin) 5/22/12 .

Contoh: v v v v beri .memberi bantu . b.membantu bilas . meN.II.menjadi memv Huruf.membilas 5/22/12 .

perkataan pinjaman bermula f.v Huruf. Contoh: v v v v veto .memfitnah popular . p dan v.mempopularkan 5/22/12 .memveto fitnah .

membrek 5/22/12 .v Huruf.memplagiat brek . gugusan konsonan bermula b dan p.mempraktik plagiat . Contoh: v v v v praktik .

p yang dianggap kecualian.mempelawa punya . Contoh: v v v v pelopor .v Huruf.mempelopori pelawa .mempunyai 5/22/12 .

j. d. sy dan z. c.menduga cari .III.menjaja syukur . Contoh: v v v v v v duga .menjadi menv Huruf. meN.mensyukuri zalim .mencari jaja .menzalimi 5/22/12 .

v Huruf.menskru 5/22/12 . Contoh: v v v v tabligh .mentablighkan tafsir .mentafsir skru . perkataan pinjaman yang mempunyai gugus konsonan t dan s.

Contoh: v v v ternak .mentertawakan 5/22/12 .v Huruf. kecualian t dalam kata dasar.menternak tertawa.

meN. a. i. kh. g.menjadi mengv Huruf.mengheret ambil. Contoh: v v v v v v gali .menggali khayal .mengkhayalkan heret .IV. o dan u. e. gh.mengolah 5/22/12 . h.mengambil olah .

v Huruf. kecualian k.mengkaji 5/22/12 . Contoh: v v kaji .

mengelap sah .mengesah 5/22/12 . kata dasar bersuku kata satu Contoh: v v v v v cat lap .v meng.menjadi mengeHuruf.mengecat .

mengklip 5/22/12 .membrek klip .v Huruf. kata dasar bersuku kata satu (kecualian kata pinjaman) Contoh: v v v v stor .menstor brek .

ü Kata kerja aktif transitif berakhiran.b) Jenis kata kerja awalan meNü Kata kerja aktif transitif tanpa akhiran. ü ü Anjing itu menggonggong tulang. Ayah membeli sayur di pasar. ü ü Abang menjalani pembedahan mata. Tahar menaikkan bendera Malaysia. 5/22/12 .

ü ü Anak kecil itu menangis.ü Kata kerja aktif tak transitif. Ombak memutih di pantai. 5/22/12 .

c) Aspek makna awalan meNü Perbuatan. Ø i. Penulis itu telah mengarang sepuluh buah buku. Ø 5/22/12 . Pak Mat sedang menggoreng pisang di warungnya. Melakukan sesuatu.

Mengeluarkan suara. 5/22/12 . Mencari. iii.ii. Ø Ø Tikus itu mencicit di sebalik almari Kucing belang mengiau meminta makanan. Pak Abu merotan di hutan sebagai mata pencarian. Ø Ø Petani itu merumput di ladangnya. membuang atau mengumpul sesuatu.

Timbunan sampah yang tidak dibakar membukit di belakang rumah. Ø v.iv. Helikopter itu mendarat di padang sekolah Adiknya mengekor sahaja ke mana Abu pergi. Berlaku seperti atau menyerupai sesuatu. Menuju sasaran. Ø Penyu itu melaut selepas bertelur di tepi pantai. Ø Ø 5/22/12 .

Ø 5/22/12 . Hidup sebagai. Ø i. Sejak menduda. Encik Sahab menumpukan perhatian kepada hobinya.ü Menyatakan keadaan. Dia berasa lebih senang hidup membujang.

ii. menjadi. Mukanya memucat apabila mendengar berita kemalangan itu. Ø Ø Ombak memutih di pantai. 5/22/12 .

ü 5/22/12 . Hanya mempunyai satu bentuk iaitu ber-.v Awalan beRBentuk awalan beRü a) Awalan yang membentuk kata kerja tak transitif sama ada berpelengkap atau tidak.

beR.I. Contoh: v v v v ekor .berlari 5/22/12 . semua huruf dalam kata dasar.menjadi berv Huruf.berbaju lari .berekor baju .

huruf r dalam kata dasar.gabungan dengan huruf r.beraja rendam .II.berendam 5/22/12 .berasa raja . Contoh: v v v v rasa . beR. v Huruf.

Sebelum ke pejabat. 5/22/12 . Azhar bercukur. ü Kata kerja tak transitif berpelengkap.b) Jenis kata kerja awalan meNü Kata kerja tak transitif tanpa berpelengkap. ü ü Mereka sedang berjalan. Jangan sekali-kali berbuat jahat. ü ü Pesakit itu sudah beransur baik.

c) Aspek makna awalan beRü Gabungan dengan kata kerja. Ø Ø i. 5/22/12 . Pekerja itu sudah bertukar ke Ipoh. Melakukan perbuatan dengan maksud. Nelayan itu berkayuh ke tebing sungai.

ii. Ø Ø Ayah sedang bercukur di bilik air. iii. Ø Semalam. Perbuatan bersalingan. Ali bertumbuk dengan Ahmad. Ø 5/22/12 . Pengantin baharu sedang berhias. Ayam jantan itu suka berlaga. Refleksif.

5/22/12 . Ø Ø Laporan itu belum bertulis lagi. Baju sekolah anaknya sudah berjahit.iv. Keadaan yang sudah sedia berlaku.

Murid-murid sekolah berbaju seragam.ü Gabungan dengan kata nama. Kepunyaan. Manusia berhak menuntut keadilan. Ø 5/22/12 . Ø i.

Mengerjakan atau mengusahakan. Ah Chong berkedai runcit. Ø Ø Pak Din bersawah padi di Kedah. Memakai atau menggunakan. 5/22/12 . Ø Ø Adik berkasut baharu ke sekolah. iii.ii. Anisa suka berbedak dan bercelak.

melahirkan dan mengeluarkan sesuatu. Meminta bantuan daripada. Ø 5/22/12 .iv. Jiran saya lebih suka berdukun daripada berubat di hospital. Ø Ø Ayam borek itu sudah bertelur. Ø Kesemua mereka berguru kepada orang tua itu. iii. Pokok besar itu berakar banyak. Menghasilkan.

ü Gabungan dengan kata adjektif. Usahlah bersedih dengan pemergiannya. . Mereka bergembira dengan kejayaan Soleh. Ø ii. Ø i. Berada dalam keadaan. Memperoleh. Ø 5/22/12 Pasangan itu beruntung mendapat anak kembar.

Ø i. Menjadi dan menunjukkan bilangan. Mereka berdua sahaja tinggal di rumah itu.ü Gabungan dengan kata tugas. Mereka bersatu menghadapi serangan musuh. Ø 5/22/12 .

ii. Mendapat;
Ø

Pasukan itu beroleh kemenangan lagi.

iii. Bersama-sama;
Ø

Ayah berserta ibu bertolak ke bandar pagi tadi.

5/22/12

v

Awalan teRBentuk awalan teRü

a)

Digabungkan dengan semua kata dasar. Contoh;
ü ü ü

ü

ikat - terikat bubuh - terbubuh carik - tercarik

5/22/12

I. teR- menjadi terv

Huruf; semua huruf dalam kata dasar. Contoh:
v v v

v

jalin - terjalin makan - termakan pakai - terpakai

5/22/12

terasa rendam .II. r.teringkas 5/22/12 . Contoh: v v v v rasa . teR.terendam ringkas .menjadi tev Huruf.

ü ü Dia terjatuh dari atas pokok. ü ü ü Saya terambil buku Alisa. ü Kata kerja tak transitif. 5/22/12 . Adik termakan lauk yang pedas itu.. Kata kerja transitif.b) Jenis kata kerja awalan teRü KATA KERJA AKTIF. Pelajar itu tersandar di kerusi rotan.

5/22/12 . Tidak tertelan olehnya makanan itu.ü KATA KERJA PASIF. ü ü Bunga itu terpijak Kamal.

Anjingnya terlanggar oleh lori. Ø Ø i. ii. Badang terangkat batu yang besar . Ø Ø 5/22/12 Pak Tua terbuat kerja yang berat itu.c) Aspek makna awalan beRTidak sengaja. Keupayaan. Kanak-kanak itu tertelan gula-gula.

Tikar mengkuang itu terbentang di halaman rumah. Ø Pasu-pasu bunga tersusun di halaman rumah. Keadaan tersedia. Ø 5/22/12 .iii.

v Awalan diBentuk awalan diü a) Membentuk kata kerja pasif yang subjek asalnya terdiri daripada pelaku orang ketiga. 5/22/12 .

menjadi div Contoh: v v v sapu .dibaca 5/22/12 . di.dipukul baca .disapu pukul .I.

5/22/12 . Ikan merah digulai oleh ibu.b) Jenis kata kerja awalan diü KATA KERJA PASIF. ü ü Surat itu ditulis oleh adik saya.

5/22/12 .c) Aspek makna awalan diTidak mempunyai makna khusus selain pembentuk kata kerja pasif untuk orang ketiga.

5/22/12 .v Awalan mempeRBentuk awalan mempeRü a) Membentuk kata kerja yang wujud hanya dalam satu bentuk.

memperisteri oleh . mempeR.memperoleh 5/22/12 .menjadi memperv Contoh: v v v alat .memperalat isteri.I.

ü ü ü Ibu memperkemas bilik itu.b) Jenis kata kerja awalan mempeRKata Kerja Aktif Transitif. 5/22/12 . Majikan itu memperalat pekerjanya.

Ø 5/22/12 . Dia memperkacang harta otang tuanya hingga habis.c) Aspek makna awalan mempeRPerbuatan dan kiasan. Komunis memperalat pemuda-pemuda itu. Ø i.

5/22/12 . Ø Ø Pak Mat memperbesar rumahnya. Ibu memperkemas ruang tamu rumah kami. Menjadikan lebih atau bertambah.ii. iii. Mendapat sesuatu. Ø Hashim memperoleh hadiah tempat pertama dalam pertandingan itu.

v Awalan dipeRBentuk awalan dipeRü a) Membentuk kata kerja pasif yang wujud hanya dalam satu bentuk. 5/22/12 .

menjadi diperv Contoh: v v v alat .diperalat isteri.diperoleh 5/22/12 .I.diperisteri oleh . dipeR.

Anak saudaranya diperisteri oleh Che Daud. ü ü ü Ruang pejabat itu telah diperbesar. 5/22/12 .b) Jenis kata kerja awalan mempeRKata Kerja Aktif Pasif.

5/22/12 .c) Aspek makna awalan dipeRDijadikan. Gadis sunti itu diperisteri oleh Alias. Ø Ø i. Perempuan tua itu diperdaya oleh penipu itu.

Ruang tamu itu diperkemas oleh ibu. Dijadikan lebih atau bertambah.ii. Terdapat sesuatu. 5/22/12 . iii. Ø Ilmu pengetahuannya diperoleh melalui pembacaan. Ø Ø Rumahnya diperbesar oleh Pak Mat.

5/22/12 .AKHIRAN KATA KERJA v Akhiran -kan Bentuk akhiran -kan ü a) Akhiran –kan hanya membentuk satu bentuk sahaja.

dirikan 5/22/12 .I.carikan diri . -kan menjadi -kan v Contoh: v v v lahir .lahirkan cari .

Kamu pasarkanlah hasil kebun itu.b) Jenis kata kerja akhiran -kan Ayat pasif kata ganti nama pertama dan kedua. 5/22/12 . ü ü ü Rencana-rencana itu saya bukukan.

5/22/12 .ü Ayat suruhan. ü ü Belikan saya sepasang kasut. Tolong padamkan lampu itu.

c) Aspek makna akhiran -kan Kausatif. 5/22/12 . Ø Ayah membelikan adik buku. Benefaktif. ii. Ø i. Rencana-rencana itu saya bukukan.

v Akhiran -i Bentuk akhiran -i ü a) Akhiran –i hanya membentuk satu bentuk sahaja. 5/22/12 .

kahwini baik .I.baiki 5/22/12 .contohi kahwin . -i menjadi -i v Contoh: v v v contoh .

ü ü Perangainya yang baik itu akan kami contohi. Perkara itu mesti kamu halusi.b) Jenis kata kerja akhiran -i Ayat pasif bagi orang pertama dan kedua. ü 5/22/12 .

ü Ayat suruhan ü ü Contohilah teladan yang baik itu. Ikutilah segala perintahnya. 5/22/12 .

ii.c) Aspek makna akhiran -i Kausatif. 5/22/12 . Ø i. Tolong baiki basikal yang rosak ini. Ø Dia ke sekolah menaiki bas sekolah. Lokatif.

5/22/12 .APITAN KATA KERJA v Apitan meN-…-kan Bentuk apitan meN-…-kan ü a) Apitan ini mempunyai kelainan-kelainan yang jumlahnya sama banyak dengan awalan meN-.

me-…-kan v Contoh: v v v merundingkan melayakkan menurunkan 5/22/12 .I.

II. mem-…-kan v Contoh: v v v memberikan memfatwakan memperlahankan 5/22/12 .

men-…-kan v Contoh: v v v mendirikan mentakrifkan mensyaratkan 5/22/12 .III.

meng-…-kan v Contoh: v v v menggulingkan mengutarakan mengelakkan 5/22/12 .IV.

menge-…-kan v Contoh: v v v mengehadkan mengesyorkan mengesahkan 5/22/12 .V.

Kami mewarnakan mural itu.b) Jenis kata kerja yang terbentuk Ayat transitif aktif yang menerima satu objek. 5/22/12 . ü ü ü Ibu sedang menidurkan adik.

Aminah membuatkan Halim secawan kopi. ü ü Hasnah membelikan Abu sebuah buku.ü Ayat transitif aktif yang menerima dua objek. 5/22/12 .

Yayasan itu merancangkan Projek Ikhtiar. Ø 5/22/12 . Dia meyakinkan saya tentang kebenaran cerita itu.c) Aspek makna apitan meN-…-kan Membuat sesuatu. Ø i.

Ø Ø Ayah membelikan adik buku. Ø Ø Berita itu mendukacitakan kami. Benefaktif. Kausatif. Saya memasakkan tetamu gulai ikan. 5/22/12 . iii. Encik Abu membesarkan rumahnya.ii.

Kata dasar yang bermula dengan huruf r akan mengalami proses peleburan bunyi r yang kedua. terdapat satu bentuk apitan beR-…-kan. ü 5/22/12 .v Apitan beR-…-kan Bentuk apitan beR-…-kan ü a) Pada dasarnya.

I. ber-…-kan v Contoh: v v v beralaskan beribukan berlaukkan 5/22/12 .

II. be-…-kan v Contoh: v v v berajakan berumahkan berantaikan 5/22/12 .

b) Jenis kata kerja yang terbentuk Kata kerja tak transitif yang memerlukan pelengkap. ü ü Pengembara itu tidur bertilamkan rumput. ü 5/22/12 . Mereka berjalan berpandukan cahaya bulan.

Ø Ø i.c) Aspek makna apitan beR-…-kan Menjadikan sesuatu. Pengemis itu berbantalkan lengan. Pak Kadok berbajukan kertas. 5/22/12 .

5/22/12 .v Apitan beR-…-an Bentuk apitan beR-…-an ü a) Terdapat hanya satu bentuk beR-…-an kecuali kata dasar yang bermula dengan huruf r.

ber-…-an v Contoh: v v v berikutan berhimpitan berimpian 5/22/12 .I.

be-…-an v Contoh: v v v berebutan beratapan berentetan 5/22/12 .I.

Air laut berkilauan akibat sinaran matahari. ü 5/22/12 .b) Jenis kata kerja yang terbentuk Kata kerja tak transitif. ü ü Mereka bermaafan antara satu sama lain.

c) Aspek makna apitan beR-…-an
Perbuatan antara dua pihak atau bersalingan;
Ø Ø Ø

i.

bertembak-tembakan berkenal-kenalan bersalam-salaman

5/22/12

ii. Perbuatan yang berulangan, berterusan dan berpanjangan;
Ø Ø Ø

berdebar-debaran berkibar-kibaran berpanjang-panjangan

5/22/12

v

Apitan di-…-kan Bentuk apitan beR-…-an
ü

a)

Merupakan bentuk pasif bagi meN-…kan.

5/22/12

di-…-kan v Contoh: v v v diberikan dijadikan digambarkan 5/22/12 .I.

v Apitan meN-…-i Bentuk apitan meN-…-i ü a) Jumlah kelainan apitan ini sama banyak dengan jumlah kelainan awalan meN-. 5/22/12 .

I. me-…-i v Contoh: v v v melindungi mewarisi merasai 5/22/12 .

II. mem-…-i v Contoh: v v v mempercayai membanjiri membaiki 5/22/12 .

men-…-i v Contoh: v v v menduduki menjumpai menziarahi 5/22/12 .III.

meng-…-i v Contoh: v v v mengekori mengubati mengairi 5/22/12 .I.

Mekanik itu sedang membaiki kereta saya.b) Jenis kata kerja yang terbentuk Ayat transitif aktif yang menerima satu objek. 5/22/12 . ü ü ü Hujan membasahi jemurannya.

5/22/12 .ü Ayat transitif aktif yang menerima dua objek. Aminah menghidangi tetamu sepinggan kuih. ü ü Hasnah menghadiahi Abu sebuah buku.

Ø 5/22/12 . Ø i.c) Aspek makna apitan meN-…-i Lokatif. Pak Osman menghadiahi Ahmad sebuah basikal. Baginda mengurniai Kamal bintang kehormatan.

v Apitan di-…-i Bentuk apitan d\-…-i ü a) Jumlah kelainan apitan ini sama banyak dengan jumlah kelainan awalan meN-. 5/22/12 .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful