Esente si parfumuri

Bidasca Sorena Turcanu Anca

esteri. butiratul de etil este esenta de ananas. fructelor. care se pot obtine si in laborator. parfumurile noastre se datorau florilor.Pana nu demult. Mirosurile florilor si fructelor se datoresc unor substante organice simple: eteri. formiatul de etil este esenta de rom. iar esentele. geranionul (dimetiloctadionol) este parfumul trandafirului. acetatul de linalil este parfumul de levantica. parfumul florilor de portocal si de lacramioare – se datoreste nerolinei (metil-b-naftileterul). Astfel: parfumul iasomiei este mirosul propionatului de benzil si acetatului de benzil. etc.. alcooli nesaturati. butiratul de izoamil este esenta de pere. .

esentele si parfumurile au jucat un mare rol in medicina. La unele plante este parfumata radacina. acestea avand un rol antiseptic. Aceste celule secreta uleiul volatil. fructele si radacinile mirositoare isi datoresc parfumul lor caracteristic unor substante organice volatile. Uleiurile volatile se gasesc in celulele secretoare epidermice. De la greci parfumurile au trecut la romani si apoi obtinerea si folosirea lor s-a extins. cum sunt cele din partea inferioara si superioara a petalelor de salcam. dar si producerea lor pe cale artificiala. la altele florile si frunzele.La grecii antici.uleiuri eterice (esente). Progresul neincetat al chimiei a permis extragerea de esente si arome. Florile.care difuzeaza prin membrana si se raspandeste in aer. numite uleiuri volatile. frunzele. .

000 de tone de citral pe an – de patru ori capacitatea initiala.Pentru a capata un miros placut. neafectata de ciclurile economice – oamenii vor avea intotdeauna nevoie de produse pentru baie. parfumurile reprezinta o piata cu un ritm de crestere lent. aceasta cerinta duce insa la cantitati uriase: incepand cu 2004. uzina BASF din Ludwigshafen produce in jur de 40. o componenta a aromei de trandafir de asemenea utilizat si ca „intensificator de aroma”. BASF creeaza si altele precum oxidul de trandafir. sampoanele si detergentii necesita doar cantitati reduse de compusi aromatici fini. cremele. precum citralul. Pe langa aromele din familia citralului. Deoarece produsele cu un miros placut sunt considerate ceva obisnuit. La scara globala. dar sigur. ceea ce face din compania germana cel mai mare producator mondial de citral si derivatii sai chimici. Principalii clienti ai nemtilor sunt producatorii de cosmetice si detergenti (parfumuri) si producatorii de suplimente alimentare si hrana pentru animale (vitamine). .

iar un kilogram de petale se obtine de la cca 780 de trandafiri. Din motive pur economice.In ziua de azi folosirea produselor sintetice si chimice ca materie prima reprezinta o adevarata afacere. Parfumurile nu sunt o exceptie. Uleiurile eterice sunt deosebit de scumpe din cauza procesului de obtinere. in compozitia acestora intra o multime de substante obtinute pe cale sintetica.575 kg de petale. chiar si in cazul parfumurilor de marca. Pentru a obtine 500 g ulei eteric de trandafir sunt necesare 1. .

exfolierea si ofilirea pielii. Alergiile la parfum sunt extrem de frecvente. atata timp cat "injectam" aproape zilnic doza de sintetica efectele nu vor intarzia sa apara. principalele organe afectate sunt pielea si sistemul respirator. Produsele cosmetice si de parfumerie contrafacute pot avea efecte nocive asupra consumatorilor. produse alimentare etc. Si chiar daca efectul nu este imediat. inrosirea pielii. favorizarea aparitiei unor eczeme etc. dar au fost inregistrate si afectiuni neuronale. Ele se fac vinovate de uscarea excesiva a pielii. . chiar daca acestea nu apar imediat indiferent daca e vorba de detergenti.Nu e un secret pentru nimeni faptul ca produsele obtinute din componente sintetice au efecte nocive asupra organismului.

Fiind extrem de volatil. Cantitatea de ulei volatil care poate fi extrasa dintr-o planta variaza intre 0. frunzele sau florile plantelor aromatice. . Chiar si amestecul de esente trebuie tinut tot intr-un recipient perfect inchis. care isi schimba compozitia chimica constant in interiorul plantei in functie de perioada zilei sau a anotimpului si de aceea se evapora repede. Unele uleiuri sint chiar toxice in concentratie ridicata si trebuie folosite intotdeauna intr-o formula mult diluata.Esentele sau uleiurile se extrag din radacina. Proprietatile uleiurilor volatile : -Se evapora -Nu au consistenta uleioasa (grasa) -Nu au proprietati lubrifiante -Nu se amesteca cu apa -Se amesteca cu alcoolul -Se amesteca cu uleiurile vegetale si minerale -Patrund in piele -Sint antiseptice -Stimuleaza producerea de globule albe -Au efect stimulator sau sedativ -Cea mai mare parte au efect de regenerare a celulelor.01 la suta si peste 10 la suta. Cind sint extrase prima data. Ele se gasesc sub forma unor picaturi mici. prin diferite metode de preparare. uleiul trebuie sa fie tinut in recipiente etanse. aceste esente se gasesc in starea cea mai concentrata si volatila. scoarta.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful