Parfumuri

Popescu Marilena
Clasa a X-a C

Parfumurile sunt compuse din amestecuri de esente naturale sau sintetice. parfumurile au devenit mult mai complexe. Astăzi. cu multe tente şi tonuri necunoscute înainte de descoperirea aromelor chimice. Ele sunt utilizate in cele mai diferite domernii: Cosmetica Industria sapunurilor Parfumarea incaperilor Industria alimentara . parfumurile aveau mireasma unei singure flori.Parfumuri La început. diluate in alcool etilic de 90˚.

Aplicat pe piele. aromele nu sunt ceva bine definit ca un obiect. ci mai degrabă asemenea compoziţiilor muzicale de-a lungul timpului. parfumul are o aromă ce stimulează anumiţi senzori definindu-se pe sine.Efectele parfumului în trei etape După cum s-a văzut. .

Nota de vârf Mirosul perceput iniţial la un parfum se numeşte notă de vârf sau impact iniţial.1. acest miros durează 5-10 minute după care atrage mai adânc în aromă . .

parfumul împrăştie o aromă caracteristică fiecărui individ.2. în funcţie de natura pielii fiecăruia. . Nota de mijloc După câteva minute. durează de la 10 la 20 de minute până la definirea aromei pe piele. De obicei.

de la cel mai proaspăt la cel mai cald. Componentele parfumului sunt percepute în ordine descrescătoare. .3. Procesul de evaporare poate fi vizualizat în 3 stagii succesive. impresii de verdeaţă sau fructe şi aldehide. în funcţie de volatilitate. Nota de bază Expresia finală a unui parfum se va observa după uscare. de la cel mai slab la cel mai tare. Primul impact poate fi de citrice proaspete şi slab mirositor.

conţine 10-15% ulei. Prin pulverizare împrăştie aroma parfumului. combinat cu apă şi alcool. Spray-ul natural nu conţine aerosoli. Crema de parfum este un amestec ce nu conţine alcool. Apa de parfum e un parfum alcoolic. Este ideal de a o folosi în timpul iernii. evident.Tipuri de parfumuri În funcţie de cantitatea de ulei aromat conţinut distingem:      Parfumul reprezintă cea mai concentrată formă (şi. conţine 3-8% ulei. Conţine 20-50% ulei. . cea mai scumpă). Concentraţia mică de ulei aromat este ideală pentru impresiile subtile. Parfumul dă cea mai rezistentă aromă în timp şi poate conţine sute de ingrediente. Ea face pielea mătăsoasă şi aromată. dar conţine uleiuri. Apa de colonie (de toaletă) este o formă slabă de parfum.

.

Astazi folosim atat arome naturale cat si artificiale (compusi organici sintetizati in laborator).Arome O substanta care are gust este recunoscuta de anumite proteine aflate la suprafata limbii.atat in gastronomie cat si in terapie. Aromele naturale au fost folosite inca din cele mai vechi timpuri. Aromele sunt moleculele care determina senzatia de gust. .

. zaharoza. Zaharoza si aspartanul sunt arome artificiale cu structuri mai complicate.Gustul dulce Este dat de molecule care au grupari hidroxil in gruparea lor – OH (acool): glicerina. glucoza si fructoza.

proveniti din ionizarea acizilor.Gustul acru Este dat in special de existenta in cavitatea bucala a ionilor H3O+. .

Multi dintre alcaloizi sunt otravitori.Gustul amar Este dat de compusi organici numiti alcaloizi. Alcoloizi sunt compusi din cel putin un ciclu de atomi de carbon si din atomi de azot. .

Gustul iute se explica prin existenta in compozitia ardeilor iuti a capsaicinei. Gustul piperat este determinat de interactia unui alcaloid numit piperida cu reptorii dureri. .Gustul iute si aromat E specific pentru condimente si apare in urma excitarii stimulilor dureri.

Gustul proaspat si rece Este atribuit mentei si se explica prin actiunea mentolului asupra receptorilor termici de la suprafata limbii. .

Acest proiect a fost realizat de: Popescu Marilena .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful