Disediakan untuk : Disediakan oleh

:

Ustaz Najahudin B. Lateh Wan Muhammad Faiq B. Wan Ahmad Mohd Zamir B. Osman Mohd Firdaus B. Kamarozaman Ahmad Syamim Hamali B. Khairuddin

ramai hindu di asia 1409 berubah.  Mulanya. mengelarkan diri Raja Iskandar Shah.Kesultanan Melayu Melaka  Sultan Muzaffar Syah (1400-1403)  Bukan islam. dan Filipina . berkahwin dengan puteri pasai. jadi pelabuhan yg terpenting di kepulauan melayu abad ke15/16. arab.  Para pendakwah islam dihantar oleh sultan ke seluruh kepulauan melayu seperti Jawa. datang. india china. Borneo.  Pedagang jawa. pemerintahan berkembang pesat .  Mula peluk islam.

dan menterjemah kitab.  Selain golongan ulama. mengarang. .Melaka sebagai pusat perkembangan ilmu  Istana berperanan sebagai pusat kegiatan intelektual pada zaman Kesultanan Melayu Melaka. golongan cerdik pandai seperti jurutulis dan pengarang turut berkumpul di istana untuk membincang.

berperanan menterjemahkan karya asing seperti Arab dan Parsi ke bahasa Melayu  Antara karya melayu yg dihasilkan di istana ialah Hikayat Hang Tuah dan Hikayat Bayan Budiman. Golongan cerdik pandai ini menguasai bahasa asing. .  Kebanyakan karya ini bersifat didaktik dan digunakan sebagai perantaraan untuk menyebarkan agama islam.

 Karya undang-undang seperti Hukum Kanun Melaka dan Undang-undang Laut Melaka digubal semasa pemerintahan Sultan Muhammad Shah dan dilengkapkan semasa pemerintahan Sultan Muzaffar Shah  Undang-undang ini kemudian disusun semula pada zaman pemerintahan Sultan Mahmud Shah .

 Selain menjadi tempat menghasilkan karya. istana Melaka juga berperanan sebagai tempat menyimpan buku karya tempatan dan karya asing  Istana Melaka juga berfungsi sebagai tempat mengadakan perbincangan dan perdebatan alim ulama tentang soal agama seperrti membahaskan kitab Darul Manzum .

Sesungguhnya kamu mudah-mudahan berada pada jalan yang lurus.Perkampungan di pantai barat Sumatera .Penghijrahan rakyat Yunan ke Tanah Melayu Firman Allah s.t yang bermaksud : " Bagi tiap-tiap umat telah Kami tetapkan syariat tertentu yang mereka lakukan.w.Penyebaran Agama Islam  Batu nisan.Pengislaman Raja Perlak. ." (Surah al-Hajj : 67). maka janganlah sekali-kali mereka membantah engkau dalam urusan (syariat) ini dan serulah kepada (agama) Tuhanmu. Acheh India .Perdagangan dari Gujerat Cina . batu bersurat sebagai bukti dan sebagainya Teori Tanah Arab .

surau dan masjid sebagai pusat pengajian agama islam  Pengaruh undang-undang fiqh/syariah  Hukum kanun Melaka  Undang-undang laut Melaka .Sinar islam di Melaka  Raja Melaka menggunakan gelaran sultan  Kehadiran ulama sebagai penasihat dalam hal pentadbiran dan agama  Madrasah.

mimbar. majlis kesyukuran. . dan kenduri arwah. . Sistem pendidikan di melaka berasaskan pengajian Al-Quran  Bahasa melayu mejadi bahasa ilmu dan lingua franca  Tulisan jawi diperkenalkan.Ukiran pada kubah.Tulisan khat & ukiran bermotifkan tumbuhtumbuhan.Upacara berkhatam Al-Quran. . ayat-ayat Al-Quran. dan guna secara meluas  Cara hidup masyarakat turut di pengaruhi oleh ajaran islam . batu nisan.

Hal yang demikian memberi impak yang sangat besar dalam proses percambahan dan peningkatan cara hidup dan pengurusan yang berasaskan islam. .Kesimpulan Melaka meliputi sebuah kawasan yang luas dimana perkembangan ilmu dan penyebaran agama islam pesat membangunan semenjak abad ke-15.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful