•Суве технике

•Мокре технике
•Остале технике

•Пастел
•Колаж
•Витраж
•Таписерија

Пастел (итал. pastello) је умјетничко
дјело израђено пастелним бојама. Пастелна
боја је писаљка у боји, заправо обликовано
тесто. Кредаста сува боја од веома редукованих
везивних пигмента, пресована у облику писаљке.
Будући да захваљујући везивним средствима
преламања светлости готово да и нема, доводе
пастелне боје до веома интензивних
ефеката боје. Ове боје показују необично богату
колоритну скалу и могу да се мешају на самој
основи на којој се слика.

године израђен пастелним бојама .Портрет Луја XV из 1748.

  Колаж (фр. техника која се користи лепљењем разних материјала на подлогу. пре свега сликарска.лепити) је ликовна. Од тада су га користили представници различитих уметничких струјања и даље га развили (дадаизам. . итд). coller . Делимично елиминисање односно измене монтираних елемената доводи до деколажа. поп арт). Ширењем колажа настали су између осталог combine painting и асамблаж. сплет жице. надреализам. али и тканине. лишће. На једној површини монтирају се најразличитији претходно припремљени материјали (превасходно папир. Колаж је почео да се користи укубизму. људска коса. футуризам.

Човек у кафеу. од Хуана Гриса .

 Витраж (фр. Израз се употребљава и за означавање сликарске технике за његову производњу. Vitrail) је стаклена површина састављана од разнобојних стакала ликовно уређених и спојених оловним тракама и служи за застакљивање прозора. .

века. на витражу приказан Томас Бекет .Витраж из 13.

Провучене нити притискују се "чешљем" и тако настају густи. Таписерија је врста тканог ћилима окачена је на зид и представља тепих са сликом који служи за украшавање ентеријера и од тапете се разликује у материјалу – преовлађује вуна и разликује се по томе што је слободно окачен за разлику од лепљене тапете. једнолични. паралелни радови. Таписерија је посебна сликарска техника. . Између нити основе провлаче се нити потке које обликују мотиве.

Викиншка таписерија краљице Матилде 11. век. .

Акварел • Гваш • Темпера • Уље • Акрилик • Фреска • .

     Сама реч акварел долази од речи аква (aqua) . те да се добро натегне на равну површину да не би долазило до савијања. пошто светле и тамне тонове добијамо додавањем више или мање воде. остављамо несликаним. која је латинског порекла. Акварелне боје карактерише прозирност и прозрачност те се сликањем боје на боју могу добити изванредни тоналитети поетичног карактера. У техници акварела се не користи бела боја. Акварел се добија мешањем ситно млевених и пажљиво одабраних пигмената а за везиво се користи гумиарабика. Делове слике који треба да остану бели. Папир који се користи за сликање акварелом треба да буде високе грамаже. .вода. Италијани су ту реч претворили у акварело (aquarello) и то у нашем преводу значи водена боја. Водом разређене боје се на папир наносе меканим кистовима.

Божић. 1904-1905 . сликарска техника акварел.Карл Ларсон .

Због тога су. декстрином или синтетичким лепком. Гваш боје постају светлије приликом сушења и нису отпорне на воду. Гваш подразумева сликање воденим бојама које су помешане са покривном белом бојом. . Техника гваша се најчешће користи у сликарству минијатура или припреми слика у уљу. непрозирне. Пигменти боја су повезани гумиарабиком. насупрот акварелним бојама.

Рубенс: Пејзаж .

Темпера има покривна и непрозирна својства. постао је поново популаран међу неким савременим умјетницима. без обзира што се данас могу купити већ припремљене боје у туби. плаката. То је сликарска техника у којој боја настаје мјешањем пигментаса отопином везивног средства (љепила од бјеланцета и жуманцета јајета. па и идејним пројектима за сценографију. приликом израде идејних рјешења опреме књиге. амбалаже. Тај стари метод припремања темпера боје. итд). Сликање се не смије одвијати у дебелим слојевима. тим поступком. главне су одлике мајстора темпере. . док се са пригушеним и оплемењеним бојама могу постићи мајсторска дјела. Она не подноси наметљиве боје. али када се једном осуши постаје неотопива. Осим декоративног плошног сликања. али се њоме може сликати и на платну и стаклу. јер она тада пуца. темпера је веома погодна за моделацију и модулацију ликовних облика. Рафинираност. стога се она користи у графичком дизајну. Добијена боја. Једноликост темпером обојених површина је веома повољна за примијењене умјетности. гумиарабике. Могуће је сликати слој на слој при чему се претходни може потпуно прекрити.    Темпера долази од латинске ријечи темпераре (temperare) која значи мјешати. Главне подлоге за темперу су дрво и папир. се за наношење на подлогу разријеђује водом. једноставност и чистоћа боје.

рад Никола Семитекола из 1367.Темпера на дрвету. .

То јасно није истина јер слојеви који су напајани уљем појавили су се још у средњвековном сликарству на пример на сликама Мајстор Теодорика. Уље или уљана техника. . Ова техника се раширила у доба позне готике и према Ценино Ценинију ову технику је открио Јан ван Ајк.сликање уљем је сликарска техника у којој је пигмент боје спојен помоћу уља.

Уље на дрвеној дасци .Леонардо да Винчи .Мона Лиса.

У свежем стању могу се разређивати водом док су када се осуше водоотпорне. Акрилне боје су врста брзосушећих боја које се састоје од пигмената помешаних са емулзијом акрилних полимера. као темпере. акрилне боје могу подсећати на уљану боју. или од додатка акрилних гелова. . а у широј примени и у боцама за распрашивање у облику спреја. некад и у боцама различитих запремина. као и посудама велике запремине у молерском занату. У зависности од тога са колико су воде растворене. Готове акрилне боје обично су паковане у пластичнимтубама. акварел или добити неке сасвим нове особине.

Флуоресцентне акрилне боје осветљене са УВ светлом .

al secco.СПЦ под именом „Средњовековни споменици на Косову и Метохији“ и за време Златног доба српског сликарства. и то управо фрескосликарство. односно времена када је ово сликарство. Име и усавршење технике. којим се боје наносе директно на свеж кречни малтер. Фреска (итал. века. било на врло високом нивоу у односу на целокупно сликарство у Европи у току 13. .) је традиционални поступаксликања. Једна од најлепших српских фресака је фреска Белог Анђела. на суво) или стенопис (цсл. Фреска је најстарија техника у сликарству и долази још из времена праисторије. fresco. која се налази у манастиру Милешева а поред ове фреске у Србији постоје фреске у осталим српским манастирима из доба процвата уметности у Србији и који се налазе на списку Унескове Светске баштине . "свеже" или "влажно" и у супротности sa итал. је пореклом из италијанске Ренесансе.

Ђото : Распеће Христово .

• • • Мозаик Зграфито Енкаустика .

Имали су значаја и у ранохришћанској и у византијској уметности. е. веку п. Употребом златних плочица мозаици су добили нови карактер и пре свега се користе за украшавање таваница и зидова. Осим у сакралном простору у 20. у Грчкој су израђивани мозаици од белих и црних облутака. века п. н. веку уметност мозаика је играла значајнију улогу у социјалистичком реализму и мурализму . стакла. У 5. Ове коцкице се у складу са претходно сачињеним нацртом утискују у још свеж малтер а потом се површина полира ради равнања.    Мозаик представља слагање природног камена или малих. Мозаици у боји који су могли да имитирају илузионизам и светлосне ефекте појављују се у доба хеленизма.керамике) у разне орнаменте или слике. Значајно изражајно средство мозаици су били у римској уметности и то пре свега подни мозаици. Најстарији мозаици у боји од глинених лоптица пронађени су у Вавилону и потичу из 4. н. Тек је југендстил донео привремено оживљавање интересовања за мозаик. е. префабрикованих коцки (такозване тесаре) од различитих материјала (нпр. Са превазилажењем Maniera greca у периоду тречента опада и интересовање за мозаике.

Алберт Мемориал : мозаик .

 Зграфито је сликарска зидна техника. . Комбинација графике и рељефа примењена на зидне декорације назива се зграфито или техника гребања. и доживела највећи цват. која је настала. у доба ренесансе и овом је техником била декорисана фасада спољашњости зграда али је употребљавана и за ликовна решања у ентеријеру.

.Модерни зграфито као декореција ентеријера.

и то у модификованом облику. Енкаустика је стара техника сликања уз употребу боје која се меша са растопљеним воском. Једна је од најстаријих сликарских техника и још увек се не знају сви детаљи поступак сликања. . Раствор боје и воска се слику наноси у топлом стању. јер је у употреби савремених уметника врло ретко.

Портрет дјечака из Фајума .Непознати сликар.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful