DISEDIAKAN OLEH MOHD HAFFIZ BIN ZAINI MUHAMMAD SAUFI BIN BAKIM

BAHAGIAN LUAR IKAN

Sirip dorsal
  Mata

Sisik

Garisan lateral

Mulut

Sirip kaudal / ekor

Penutup insang

Sirip anal Sirip pelvik Sirip pektoral

Badan ikan diliputi oleh sisik  yang berfungsi sebagai  pelindung dari musuh, kecederaan dan penyakit .

•Membantu ikan bergerak •Sirip terdiri dari dua jenis iaitu sirip  berpasangan dan tidak berpasangan.  •Sirip dorsal dan sirip anal (berpasangan)  berfungsi membantu supaya ikan  bergerak lurus dan sebagai kemudi  pergerakan ikan di dalam air. •Sirip pektoral dan sirip pelvik berfungsi  untuk kesetabilan, berundur berpusing  dan mengapung. 
 

FUNGSI BAHAGIAN
•Ikan bernafas di dalam air  menggunakan insang.  •Air disedut melalui mulut nya  dan keluar melalui tutup insang.  •Semasa air mengandungi oksigen  bergerak melalui insang oksigen akan diserap ke dalam badan  ikan. •Garis lateral terdapat seperti bintik-bintik  di sisi badan bermula dari tutup insang  hingga ke ekor.  •Ia berfungsi untuk mengesan  pergerakan objek lain di dalam air.  •Organ deria ini juga berfungsi  sebagai telinga

KARNIVOR

HERBIVOR

KATEGORI IKAN HIASAN

OMNIVOR

PEMAKAN PLANKTON

NEXT

IKAN KARNIVOR

Ikan yang memakan benda hidup seperti ikan kecil haiwan lain Dikenali juga sebagai ikan pemangsa Biasanya bergigi tajam dan rahang yang kuat Makanan karnivor ialah cengkerik, anak ikan, katak, dan ulat Contoh ikan karnivor ialah ikan oscar dan kelisa

IKAN HERBIVOR

Ikan yang memakan tumbuhan yang terdapat di dalam air. Tidak sesuai dipelihara di dalam akuarium yang mempunyai tumbuhan akuatik Contoh ikan herbivor ialah ikan lampam dan Tiger Barb

IKAN OMNIVOR

Memakan pelbagai jenis makanan seperti plankton, tumbuhan, daging haiwan atau pellet. Kebanyakan ikan ini sesuai dipelihara seperti ikan pelaga dan ikan Cichlid.

PEMAKAN PLANKTON

Memakan makanan mikroorganisma di dalam air Contoh ikan yang memakan plankon seperti Tetra, Barb dan kebanyakan ikan di peringkat anak.

Neon Tetras

IKAN EMAS

IKAN KOI

IKAN TIGER BARB

SPESIES IKAN HIASAN TROPIKA

IKAN PELAGA

IKAN ANGEL

IKAN OSCAR

NEXT

IKAN KOI
- Dibiakkan secara besar-besaran di Johor dan Perak. - Ikan yang matang akan membiak secara semulajadi apabila diberi air baru dan kiambang untuk bertelur (suntikan diberikan bagi mengaruhkan pembiakannya.) - Ikan yang matang bertelur lebih kurang berumur 8 bulan. - Induk betina matang mempunyai perut yang buncit. - Induk jantan matang mengeluarkan sperma apabila abdomennya di picit.

IKAN EMAS
Pembiakan dijalankan secara komersial di Johor, Perak dan Pulau Pinang. Jenis terdapat di pasaran termasuklah Oranda, Pearlscale, Comet, Pompom, Moor, Teleskop, Lion Head dan Ranchu.

IKAN TIGER BARB
- Cantik, aktif, mudah dipelihara dan dibiakkan. - Berasal dari India, Malaysia, sebahagian Negeri China dan Afrika. - Jenis maserba kecuali beberapa spesis seperti lampan sungai (Puntius Swannenfeldi) dan lampan siam (Puntius Altus) ialah jenis maun. - Boleh menyesuaikan diri dengan semua kualiti air. - Ternakan dalam akuarium (jenis yang kecil) memerlukan sistem penapisan dan pengudaraan. - Dapat hidup 2 hingga 3 tahun (Digalakkan dipelihara secara monospesis)

IKAN PELAGA
Ikan pelaga yang paling popular ialah Ikan Pelaga Siam ( Betta Solenders) yang berasal dari Negara Thailand dan Kampuchea. Warna badan dan siripnya lebih cantik dan bersaiz lebih besar daripada pelaga tempatan.

ANGLE ( PTEPHYLLUM SCLARE)
- Tubuhnya pipih dan hujung mulutnya tajam - Sirip dorsal dan analnya terbuka lebar ke arah ekornya. - Bahagian dada terdapat sepasang sirip yang terjuntai menjangkau ke ekor berwarna putih. - Warna bahagian bawah tubuhnya kelabu berkilat. - Bahagian atas kepalanya berwarna coklat kehitaman. - Membesar sehingga 15cm. - Disukai kerana tahan lasak. - Makanan utamanya ialah Blood Worm, Daphinnia sd, Moina sp, jejentik dan pelet.

IKAN OSCAR
- Didapati di Perairan Venezuela, Kepulauan Barbadas dan Trinidad, Utara Brazil dan Guyana. - Ikan betina mencapai saiz 6 cm dan ikan jantan 3 cm - Ikan jantan mempunyai pelbagai warna dan bentuk serta menjadi bahan pemerhatian genetik. - Membiak secara beranak. - Sangat subur dan aktif serta dapat membiak dalam keadaan terkurung. - Dapat hidup dalam air yang kotor. - Boleh hidup dalam suhu air 60 hingga 100°F. - Makan pelbagai jenis makanan. - Tidak suka bergaduh dan tidak pula merasa malu atau takut. - Cepat matang, kurang diserang penyakit.

KRITERIA MEMILIH IKAN HIASAN YANG SESUAI UNTUK DIPELIHARA
KLIK

NEXT

MUDAH DIPELIHARA

BOLEH BERCAMPUR DENGAN IKAN LAIN

TAHAN TERHADAP SERANGAN PENYAKIT

TAHAN TERHADAP PERUBAHAN MUTU DAN AIR SUNGAI

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful