PS3311P IPG KAMPUS DARUL AMAN, 06000 JITRA , KEDAH.

ARCA MOBAIL
KUMPULAN : PK(MP)/BM/PJ/PSV2- PK4 AHLI KUMPULAN: RAYMCELDRIN LEGAN ANAK RAPU, NICKLON RYMOND JOO, ILHAM AFIFI BIN AYOB, NORHAIDAH BINTI JAMAIN, NUR AZRYN BINTI MOHD DAHALAN. PENSYARAH PEMBIMBING: ENCIK NASRUL BIN SAMSUAR

Pengertian arca berasal daripada bahasa latin iaitu sculpere bermakna satu proses mengukir. melarik . Permukaannya dapat dirasai serta dipandang dari pelbagai sudut. . mencungkil dan menguris.PENGENALAN ARCA Arca adalah suatu bentuk dalam susunan tiga dimensi.

berputar atau berombak. Bahagian mobail dicantumkan pada sendi untuk membolehkannya bergerak . Mobail juga dikenali sebagai Acra bergerak atau Arca Kinetik . Mobail biasanya digantung di atas siling. .KONSEP MOBAIL Mobail merupakan hasil cantuman dari pelbagai bahan atau bahagian untuk membolehkannya bergerak dan dibangunkan menjadi sebuah arca. Bahan yang digantung mempunyai imbangan yang sesuai dan dicantum pada sendi untuk membolehkannya bebas bergerak.

SEJARAH Arca Mobail atau arca kinetik dipelopori oleh Alexander Calder (1898-1976). berputar dan berombak. . iaitu seorang pengarca dan jurutera Amerika. Calder telah menghasilkan monumen di tempat umum dan menjadi perangsang kepada artis seni lain untuk membuat binaan bersaiz besar. Arca ini boleh bergerak. Arca Kinetik ini diperkenalkan pada awal tahun 1930-an.

• Arca mobail yang dihasilkan oleh beliau menjadi inspirasi kepada artis lain kerana bentuk logam industri dan menampilkan pelbagai pergerakan. Flamingo (1974) Berada di Federal Plaza. Chicago. (Setinggi 53 kaki) .

Myxomatose (1953) Poisson Volant (1957) .

Arca stabil boleh bergerak. tetapi pergerakannya terhad dan tidak seperti arca mobail yang boleh terawangawang.Arca Kinetik Calder juga mempamerkan fenomena alam seperti kersikan daun. burung terbang dan serangga yang mengepak. .

FUNGSI ARCA MOBAIL DALAM KEHIDUPAN Meningkatkan nilai estetika Aspek landskap Menjana pemikiran yang lebih kreatif Aspek peluang pekerjaan Meningkatkan penghayatan dalam seni .

JENIS-JENIS ARCA MOBAIL Digantung dengan saiz yang berbeza Digantung dengan dawai Mengunakan bahan kayu atau board yang digantung dengan tali .

Motif manusia menggunakan bahan kertas Motif manusia menggunakan bahan kertas .

kertas. tali.ALAT DAN BAHAN DALAM ARCA MOBAIL • Arca mobail menggunakan dawai. . benang dan sebagainya.

• Arca mobail juga boleh menggunakan… Lampu Kuasa solar Angin Air Perbezaan suhu Graviti Keseimbangan Mengakibatkan berlakunya pergerakan .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful