DEFINIREA PUERICULTURII SI PEDIATRIEI

Puericultura si pediatria sunt domenii de activitate si , in acelasi timp , stiinte care au obiect comun de preocupare si de studiu: copilul din momentul nasterii si pana la adolescenta.

• PUERICULTURA (lat. puer═copil; cultura═crestere) – se ocupa de copilul sanatos; – este alcatuita din ansamblul de mijloace prin care se asigura creterea si dezvoltarea somatopsihica normala a organismului uman de la conceptie si pana la adolescenta.

studiaza perioada de crestere si perfectionare a functiilor somato-psihice si de integrare sociala , particulare varstei copilului. – este o pediatrie preventiva, reprezentand latura profilactica a pediatiei generale. – se adreseaza deopotriva copilului, familiei si societatii, in vederea ameliorarii starii de sanatate, performantelor fizice si intelectuale ale individului.
-

Puericultura prenatala .Puericultura cuprinde: .se ocupa de dezvoltarea intrauterina normala a produsului de conceptie pana la nastere.Puericultura preconceptionala cuprinde studiul ansamblului de masuri ce asigura o dezvoltare armonioasa a genitorilor. . .

faciliteaza dezvoltarea psiho-afectiva si somatica a copiilor in familie si societate. .asigura masurile de ingrijire.se are in vedere si cresterea rezistentei organismului prin mijloace specifice si nespecifice.• Puericultura postnatala . alimentatie corespunzatoare. . igiena. .

pais. paidos ═ copil . .se ocupa cu descrierea. iatreia ═ tratament). . diagnosticul si tratamentul bolilor copilului de la nastere la 18ani.• PEDIATRIA (gr.

grupeaza bolile pe aparate si sisteme .insa la copil au uneori manifestari si evolutie diferite : bronsita. afectiuni legate de momentul nasterii.sunt boli care se intalnesc si la varsta adulta . rahitismul carential si vitamino-rezistent. boli infectocontagioase. . pneumonia. convulsii febrile. hepatita cronica.exista boli caracteristice copilariei : malformatii congenitale.• Pediatria→ . etc. insuficienta cardiaca.enterocolitele. .

.6-7 -16 ani – scolar . .1-12 luni – sugar .3.6-7 ani – prescolar .• Perioadele copilariei – impartirea pe perioade bine delimitate tine seama de particularitatile de dezvoltare.16-18 ani – adolescent. de ritmul in care se desfasoara acestea si de patologia specifica fiecarei perioade.1-3 ani – anteprescolar sau copil mic .1-28 zile – nou-nascut .

. ea incepe o data cu nasterea si se termina in jurul varstei de 12-14 ani. trecand printr-un moment critic (biologic si psiho-social) – pubertatea – cand se produce in organism o adevarata furtuna hormonala si se contureaza o personalitate contradictorie si greu adaptabila uneori.Varsta copilariei este particulara in evolutia biologica a omului. Este urmata apoi de tranzitia spre varsta de adult.

d.p.Urmeaza perioada de definitivare a procesului de crestere si se maturizeaza functiile organismului si cele psihoafective. iar mecanismele de aparare devin apropiate de cele ale adultului. Este perioada de adolescenta . . biologic se realizeaza maturarea organelor sexuale si poate incepe activitatea de reproducere. D. foarte importanta in structura psihosociala a tanarului.v.

efort care poate fi asimilat cu o a doua nastere. sociale. Personalitatea complexa a adolescentului poate genera reactii cu implicatii morale. Adolescentul este supus unui efort de adaptare sociala.In perioada de adolescenta activitatea psiho-intelectuala se dezvolta mult. juridice si comportamentale particulare. predominand componenta instructiva. .

p. structurii si repartizarii geografice a acestora.v. Studiul demografiei se face prin ancheta demografica.al numarului.ELEMENTE DE DEMOGRAFIE DEMOGRAFIA este stiinta care studiaza populatiile umane d. . Aprecierea starii de sanatate a populatiei infantile se face prin analiza unor indicatori statistici demografici.d.

.scaderea ei duce la grave perturbari in echilibrul populatiilor si modifica structura pe varste.de nascuti vii la 1000 de locuitori.INDICATORI STATISTICI DEMOGRAFICI • Natalitatea . . .este un obiectiv central al politicilor demografice.reprezinta nr.intr-o anumita perioada (de obicei 1 an).

.• Fertilitatea – nr.de nascuti vii intr-un an de zile la 1000 de femei fertile (15 – 49 ani).migratia) au generat efecte negative asupra fertilitatii. .schimbarea rolului femeii in societate.Modificarile profunde in viata socioeconomica (urbanizarea.scolarizarea prelungita.

de casatorii contractate la 1000 de locitori. acest indicator permite aprecierea reala a fenomenului demografic intr-o populatie.• Nuptialitatea – nr. fertilitatea si divortialitatea. Corelat cu natalitatea. .

Ea difera dupa grupele de varsta. astfel : > la nou-nascut : afectiuni legate de traumatisme obstetricale sau incompatibilitate feto-materna de Rh. .in primul rand cardiace. malformatii congenitale.• Morbiditatea infantila reprezinta totalitatea imbolnavirilor la copii in decursul unei anumite perioade.

in special de cord. > . > la anteprescolar : cele de la sugar si boli infecto-contagioase de etiologie virala.la sugar : boli acute ale aparatului respirator in sezonul rece (bronhopneumonii.in special) si ale aparatului digestiv in sezonul cald + malformatiile congenitale.

• > la prescolar: creste incidenta bolilor infecto-contagioase caracteristice colectivitatilor. Cazurile de bronhopneumonie devin mai rare. accidente. crescand incidenta pneumoniilor ca urmare a imbunatatirii mecanismelor de aparare antiinfectioasa. Este “varsta imprudentei”. procesele infectioase fiind mai bine delimitate. apar noi probleme legate de intoxicatii. .

se contureaza mai bine bolile psihice.• la scolar : patologie mai complexa. sunt mai frecvente accidentele de circulatie. ca rezultat al contactului din colectivitati. . hepatica. apare R. incluzand afectiunile intalnite la adulti. Mai bine reprezentata este patologia renala. sangvina..A.A. persista incidenta bolilor infectocontagioase.

total nascuti vii in aceeasi perioada. Cauzele mortalitatii infantile sunt.decese 0-1 an x 1000/ nr. in principal: bolile acute grave ale aparatului respirator. intoxicatiile. infectiile. malformatiile congenitale incompatibile cu viata. . digestiv.• Mortalitatea infantila = nr.

determina malformatii congenitale la nou-nascut ↓ Fat (dupa 3 luni de viata intrauterina) ↓ Nou-nascut Daca factorii nocivi actioneaza in perioada de sarcina de la 3 la 9 luni. moartea fatului in utero. zigot) ↓ diviziuni celulare succesive Embrion ↓factori teratogeni. pot apare avort spontan.fetopatii. suferinta la nastere. .PUERICULTURA ANTENATALA Fecundarea ovulului de catre spermatozoid ↓ Produs de conceptie( ou. nastere prematura.

-factori chimici . . progesteron.citomegalvirus.V. • .HIV. . U.hepatita B. TBC. -infectii parazitare : toxoplasmoza. poliomielita.herpes.Factorii teratogeni : .gripa.infectii virale:rubeola.factori mecanici : traumatisme . . .rujeola.factori iatrogeni : tetracicline.factori endocrini : diabetul zaharat matern .factori imuni : izoimunizarea Rh si ABO . boli autoimune. testosteron. iod.tulburari utero-placentare si hormonale.infectii bacteriene : sifilis.radiatii X.

Eliminarea produsului de conceptie – inainte de 6 luni = avort .dupa 280 zile = postmatur.28-37 saptamani = nastere prematura .37-40 saptamani = nastere la termen . .• Durata totala a sarcinii: 280 zile.

supraalimentatia. de viata si de locuit ale mamei. dezechilibre in principii nutritive ). • Conditiile socio-economice. ridicarea de greutati ) • Alimentatia (subalimentatia.Factori care influenteaza evolutia fatului in viata intrauterina : • Varsta mamei • Starea de boala a mamei ( boli acute sau cronice decompensate ) • Eforturi fizice (trepidatiile repetate. .

stresul familial sau social Factori de mediu Ereditatea Incompatibilitatea feto-materna de Rh.• • • • • • • Iradierea Unele medicamente : tetraciclina. chinina Conditiile de igiena ale sarcinii Factori psihici. .

PUERICULTURA NEONATALA .

• instalarea respiratiei pulmonare. mai scazuta si cu variatiuni. 37°.la temperatura mediului ambiant. de aprox.Definitie : Nou-nascutul se numeste copilul in primele 4 saptamani de viata (0-28 zile). In aceasta perioada au loc transformari adaptative la viata extrauterina(A NU SE CONFUNDA CU STARI PATOLOGICE!!!): • trecerea de la temperatura intra-uterina. constanta. .

• incetarea functiei cordonului ombilical(lega fatul de placenta si asigura.nutritia.oxigenarea si eliminarea produsilor de deseu de la fat).prin vasele sale. . • aparitia mictiunilor (in prima ora dupa nastere ). cu inchiderea trep-tata a comunicarilor de la cord caracteristi-ce circulatiei fetale si cresterea debitului circulatiei pulmonare. ca urmare intrarea in functie a aparatului digestiv.• modificarea circulatiei. • instituirea alimentatiei orale.

Perimetrul cranian 33-37 cm. Membre scurte in raport cu talia. . Talie 48-54 cm.• • • • • DATE ANTROPOMETRICE PENTRU NOUNASCUT: Greutate 2800-4000g. Raport lungime craniu/talie ¼ ( la adult 1/8).

aspect de congestie generalizata si acrocianoza. -se datoreaza -vasodilatatiei capilare si arteriolare -hematocritului scazut (poliglobulie fiziologica) .cantitatii mari de hemoglobina .Eritrodermie neonatala: -culoare rosie a tegumentelor. .PARTICULARITATI MORFO-FUNCTIONALE TEGUMENT 1.hipervolemiei.

.situate pe fata si pe aripile nazale. are caracter tranzitor si e mai abundenta la prematuri. Vernix caseosa: substanta de culoare alb-galbuie ce acopera tegumentele la nastere.de culoare alb-galbui.de 1-3 mm. 3. situata pe umeri. Este formata din lipide si celule epiteliale descuamate. Lanugo: pilozitate fina. Milium sebaceu: elemente punctiforme.frunte si regiunea dorsala a toracelui.2.usor detasabila.friabila. Sunt mici chisturi ale glandelor sebacee. 4.

in special. Pata mongoliana : zona de hiperpigmentare a tegumentelor reg. Se va forma cicatricea ombilicala.5. 6.Acesta se mumufica prin lipsa de irigare si se elimina in 5-7 zile. Descuamarea fiziologica: eliminarea stratului cheratinizat sub forma furfuracee sau de lambouri mici. Prezenta bontului ombilical dupa sectionarea si ligaturarea cordonului ombilical imediat dupa nastere. . 7.in primele 7-14 zile de viata. fesiere si sacro-lombare (coloratie cenusiu-violacee). (80%). Este prezenta la populatiile hiperpigmentate.

este larg deschisa si masoara 4x4 cm. Fontanela posterioara(lambdoida) este prezenta la 2533%dintre nou-nascuti si masoara 0. pe liniile suturilor. -sunt expresie a mineralizarii incomplete a tesutului osos: Fontanela anterioara( bregmatica) este prezenta la toti nounascutii. • prezenta fontanelelor -zone neosificate la nastere.CRANIU • craniotabes fiziologic( 10-35% dintre nou-nascuti): oasele calotei sunt moi si elastice la presiune. Poate persista pana la maxim 18 luni.5-1 cm. .Persista 1-2 luni. situate intre oasele calotei.

tahipnee (60 resp/min. sangvine sistemice.respiratii superficiale. .hipoxia moderata. + hipotermia prin pierderea de caldura in mediul extrauterin. ↑pCO2. ↑pres.Prima respiratie apare in primele 10 sec dupa nastere. face tulburari de ventilatie si insuficienta respiratorie.).Este produsa prin stimularea centrilor respiratori de modificari biologice induse de intreruperea circulatiei feto-placentare: acidoza.n are ritm respirator neregulat.n.Aparat respirator: . .

. -↑RVS. .  TA=70-80 mmHg. pulm.Aparat cardio-vascular:  Prin excluderea circulatiei placentare in momentul nasterii se produc: -↑TA. -↓rezistenta vasc.).↑ flux sangvin pulmonar  AV=130-150 b/min (limite 100-175 b/min.

este steril. .pigmenti si saruri biliare si celule epiteliale intestinale intestinale descuamate.contine: grasimi.culoare brun-verde.  Secretia enzimelor digestive se instaleaza la fat in ultimele saptamani de gestatie. Cresterea lor cantitativa si calitativa are loc in primul an de viata.se elimina in primele 12-24 ore dupa nastere. . .Aparat digestiv:  Meconiul – continutul intestinal al nn. .

Predispozitie la regurgitatii si varsaturi. .    pH gastric neutru la nastere.osmolaritate ↓. APARAT URINAR .in primele zile de viata: proteiunrie si glicozurie tranzitorie. Imaturitate tranzitorie a functiei hepatice.flux sangvin glomerular ↓ . Tubul digestiv al nn este perfect adaptat pentru digestia si absorbtia laptelui de mama.in primele 24 ore dupa nastere.prima mictiune .pH urinar 6-6. .5.filtrarea glomerulara este ↓ .

volum sangvin la nastere – 85 ml/kg. leucocitoza. . seria trombocitara identica cu a adultului. predominenta Hb fetale.Sistem hematologic: poliglobulie. scade treptat.K → risc de sangerare. nr. .de reticulocite ↑. maduva hiperplazica si ocupa spatiul medular al tuturor oaselor.Deficit de factori de coagulare dependenti de vit. .

ei scad progresiv in primele 3 luni de viata. .Termoreglarea: se face cu dificultate.Ig G la nn sunt de provenienta materna. . SISTEMUL IMUNOLOGIC SI DE APARARE ANTIINFECTIOASA: . .Ig M crescut la nn – infectie fetala cronica.absenta Ig A la nastere.

Nu necesita tratament. este cu BI crescuta. 1 .“ CRIZELE FIZIOLOGICE” ALE NOU-NASCUTU- LUI Involutia cordonului ombilical – uscarea treptata a bontului ombilical ligaturat care se detaseaza si cade singur dupa 7-10 zile de la nastere. Bontul va fi pansat cu comprese sterile muiate in alcool 70°.Este un icter ce apare prin imaturitate hepatica functionala tranzitorie. Urina si scaunele nu sunt modificate.5-14 zile. 21 zile. 2 Icterul fiziologic al nou-nascutului – apare la 2 – 3 zile dupa nastere prin virarea culorii tegumentelor spre icter (coloratia galbena ). max. Durata. nu apar tulburari digestive insotitoare. starea generala se mentine buna.

ajungand la greutatea initiala in ziua a 8-10a de la nastere. La ambele sexe. Se pierde pana la max. Scadera fiziologica in greutate – datorita aportului redus de lichide si calorii si a eliminarii de meconiu din primele ore si zile dupa nastere. Criza genitala – aparitia la fetite a unei secretii vulvare sero-sangvinolente si al baieti-tumefierea testiculelor.3. Din ziua a 4-5a reincepe sa creasca. 10% din greutatea de la nastere. 4. .tumefierea glandelor mamare.

de ceai cu lingurita. Este o ascensiune termica de 1-3 zile. furfuracee ce are loc in prima saptamana dupa nastere. 6. moderata. Este rar intalnita azi. Ca tratament: adm. Descuamatia fiziologica a nou-nascutului – descuamatie fina. nedepasind 38°.5. . Febra tranzitorie a nou-nascutului – datorita aportului scazut de lichide din primele zile de viata.

• restul sistemului osos cu eventuale malformatii (polidactilie .sindactilie. pete). • tegumentele: culoare. • craniul : suturile si fontanelele.cefalhematomul). • starea generala ulterioara a nou-nascutului. echimoze. • aspectul cordonului ombilical. edeme. leziuni.picior stramb congenital) . modificari (cianoza. leziuni posibile (bosa sero-sangvina.EXAMENUL CLINIC AL NOU-NASCUTULUI Se vor nota in foaia de observatie: • scorul Apgar in primele minute dupa nastere.

unele reflexe arhaice prezente in mod normal numai in primele luni de viata. limitele ficatului si splinei. sistemului nervos : tipat. • exam. cavitatii bucale :malformatii. organelor genitale externe. • exam. respiratiile. ochi si urechi : malformatii. • exam.• toracele. • exam. . • exam. ulceratii ale mucoasei bucale. reactivitate. • exam. abdomenului. cataracta congenitala. ascultatia pulmonului. cordului. • eliminarea meconiului.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful