Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
40Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
MESYUARAT kurikulum ke1 2010

MESYUARAT kurikulum ke1 2010

Ratings:
(0)
|Views: 1,075|Likes:
Published by mazni bin othman
minit mesyuarat kurikulum
minit mesyuarat kurikulum

More info:

Published by: mazni bin othman on Jun 05, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

12/29/2012

pdf

text

original

 
Sekolah Kebangsaan kayan,Sitiawan, Perak.
Minit Mesyuarat KurikulumBil 1/2010
TARIKH: 29 Disember 2009 HARI: Selasa MASA: 9.00 PAGTEMPAT: Bilik Mesyuara
KEHADIRAN:
1.Pn Rudiah binti AbasGuru Besar (Penasihat)2.En. Mohd. Zahid bin ZainuddinGK Kurikulum (Pengerusi )3.Pn. Zalina binti. ZakariaGK HEM4.En. Saidin bin Mahmud GK Koku5.En. Mazni bin Othman(Setiausaha)6.Pn. Juriah binti Adris7.Pn. Mimi Farizianawaty binti Ariffin8.Pn. Hanafiah binti Hussin9.Pn. Nor Azlina binti Othman10.Pn. Nor Mazidah binti Musman11.En. Mohd. Zaidi bin Mohd. Rashid12.En. Haris bin Husin13.Pn. Salina binti Ibrahim14.Pn. Hasnah binti Saad15.Pn. Wan Aishah binti Wan Yusof16.Cik Noor Irwani binti Ismail17. Cik Rafidah binti Hashim
BILAGENDA1. Ucapan Pengerusi (En. Mohd Zahid b. Zainuddin)
1.1Bacaan Ummul Kitab1.2Pengerusi mengalu-alukan kedatangan semua ahli mesyuarat.1.3Harapan pengerusi agar semua panitia pelajaran bergerak cergas bagi menjana perkembangan akademik murid-murid.1.4Semua ajk dapat bincang masalah pelajaran murid-murid dalam P&P dan adakan program-program bagi menyelesaikan masalah tersebut.1.5Pengerusi memaklumkan beberapa perubahan pada Buku Takwin 2010
Tindakan
Makluman semua guru
2. Ucapan Penasihat (Guru Besar)
2.1 Penasihat memaklumkan hari Sabtu 2 Januari 2010, Program Orentasi Tahun 1dan Pendaftaran Prasekolah akan diadakan dan semua guru mesti hadir.
Tindakan
Semua guru2.2 Buku Ringkasan mengajar hendaklah dilengkapkan dan diserah pada Guru Besar  pada 15 Januari 2010. Bahagian impak hendaklah dicatat dengan pen dakwatmerah dan ditulis bilangan bukannya peratus.
Tindakan
Semua guru
 
2.3 Perhimpunan rasmi hari Isnin, guru bertugas bersedia sepenuhnya dengan PASystem, radio dan bendera.2.4 Penasihat juga menegaskan pada tahun 2010 akan datang SK Kayan akan lebihmemfokuskan kepada Kurikulum dan Visi SK Kayan ialah SK Kayan terbilangmenjelang 2010.
Tindakan
Makluman semua guru
3.Membentang dan Mengesahkan Minit Mesyuarat Yang Lalu
2.1En. Mazni bin Othman membentangkan minit mesyuarat kurikulum yang lalu.2.2En. Saidin bin Mahmud mencadangkan agar minit mesyuarat yang lalu diterimadan disahkan dan disokong oleh Pn. Juriah binti Adris.
4.Perkara Berbangkit
3.1 Tiada
5.Lantikan Jawatankuasa Kurikulum Sekolah.
4.1 Guru Besar menyerahkan surat lantikan sebagai Ketua Panitia Mata Pelajarankepada semua ketua panitia dan beliau menegaskan yang surat lantikan itu bolehdigunakan jika guru ingin memohon kursus atau kenaikan paangkat.
Tindakan
Makluman
5.Dasar Kurikulum
5.1 Pengerusi mesyuarat memohon agar guru peka dan prihatin terhadap pekeliling-pekeliling ikhtisas terkini yang berkaitan dengan kurikulum.5.2Semua pekeliling berkaitan program dan dasar kerajaan perlulah difahamiterutamanya yang berkaitan dengan PPSMI, KIA2M, Penulisan RingkasanMengajar, Garis Panduan Menghukum murid dan sebagainya.
Tindakan
Maklman
6.Sukatan Pelajaran dan Rancangan Pelajaran
6.1 Setiap panitia mestilah mempunyai fail menyimpan semua Huraian SukatanPelajaran dan Rancangan Pelajaran Tahunan daripada Prasekolah hingga Tahun 6
Tindakan
SU/Ketua Panitia6.2 Beliau juga berharap panitia membuat pendua HSP dan RP dan disimpan di bilik PK Pentadbiran.
Tindakan
Ketua Panitia6.3 Bagi panitia yang kekurangan HSP bolehlah meminjam dari sekolah berdekatanatau memuat turun dari internet di laman web Kementerian Pelajaran atau PusatPerkembangan Kurikulum.
Tindakan
Semua guru
7.Persedian Rekod Mengajar
7.1 Pengerusi mesyuarat berharap agar guru-guru melengkapkan maklumat di dalamBuku Rekod Pengajaran secepat yang boleh. Buku Rekod Pengajaran juga perludiserahkan pada hari Jumaat setiap minggu bermula minggu pertama.7.2 Ringkasan Pengajaran juga perlu di buat mulai hari pertama persekolahan keranaP&P akan berjalan mulai hari pertama.7.3 Guru Besar juga menegaskan yang guru mesti menulis diruangan yang betulseperti Tahun di ruang kiri diikuti dengan Tajuk, Objektif, Kemahiran, Aktivitidan yang berkaitan dengan subjek. Ketua Panitia maklumkan dalam mesyuarat paniti tentang penulisan RPH yang betul dan selaras.
 
7.4 Bahagian catatan dan impak tulis dengan pen dakwat merah.
Tindakan
Semua guru
8.Pengajaran dan Pembelajaran
8.1 Pengerusi mesyuarat memaklumkan yang P&P akan berjalan seperti biasa padahari pertama persekolahan8.2 Guru juga perlu menghabiskan Sukatan Pelajaran jika gagal berbuat demikian boleh dikenakan denda sehingga RM 5000.00.
Tindakan
Semua guru8.3 Buku Aktiviti SPBT dan Buku Teks SPBT wajib digunakan.
Tindakan
Semua guru
9.Penilaian dan Peperiksaan
9.1 Guru Besar menegaskan yang perkara ini amat penting bagi setiap panitia. Beliau juga mengedarkan edaran tentang kaedah pengiraan GPC/GPMP/GPK/GPS9.2 Ujian bulanan boleh dijalankan dalam perbagai bentuk ianya untuk mengukur  pencapaian, dan menguji kefahaman murid.9.3 Guru juga perlu menerapkan nilai-nilai murni dalam P&P dan juga pemulihandan pengayaan perlu dilaksanakan didalam kelas.
Tindakan
Semua guru9.4 Guru Besar juga mau memperkukuhkan Program Nilam bagi meningkatkan pencapaian murid dalam peperiksaan.9.5 En Haris mencadangkan kita menjemput panel penilai NILAM datangmemberikan panduan program Nilam ini kerana sekolah kita tiada wakil dalamanugerah Nilam.9.6 Guru Besar meminta Guru Cemerlang merancang satu program bagimeningkatkan tahap pembacaan murid dan menjadikan buku sebagai bahan P&P.
Tindakan
Semua guru
10.Program Peningkatan Akademik Tahun 1 - 6
10.1Pengerusi membentangkan Program Peningkatan Akademik yang akandilaksanakan sepanjang tahun dari Tahun 1 hingga Tahun 6 antaranya ialah:10.1.1Peningkatan UPSR 10.1.2REACT (Refined Examination Assessment Coordinet Training)10.1.3PEARLS (Pedogogy Enhancement And Reinforcement LearningStrategies)10.1.4WAJA10.1.5JUSA10.1.6MODUL GALUS10.1.7LINUS Literasi Numerasi – Kohot pertama Tahun 1 2010)10.1.8PROTIM (Maths tahun 4,5 dan 6)10.1.9GPS (Aplikasi Geometer Sketch Pad )10.1.10ATS (Answer To Score)10.1.11AMA (Abakus & Arimetik Mental (Tahun 1,2 dan 3)10.1.12ICTL (Yahun 1,2,3,4,dan 5)10.1.13Program ‘First Steps 2nd Edition
Tindakan
Makluman semua guru10.2Selain itu setiap panitia juga perlu merangcang program bagi memantapkan pencapaian panitia masing-masing. Ianya boleh dibincang dalam mesyuarat panitia kali pertama.

Activity (40)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 hundred reads
1 thousand reads
Mohd Ezanee Mohd Said liked this
Rabiatul Adawiah liked this
Vasanthe Jayapal liked this
Nurul Fiza liked this
Mohd Zaki liked this
unclewong liked this
Mohamad Ghazali liked this
um57 liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->