Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
1Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
PERMAINAN TRADISIONAL congkak

PERMAINAN TRADISIONAL congkak

Ratings:
(0)
|Views: 40|Likes:
Published by Mawar Jingga

More info:

Published by: Mawar Jingga on Feb 26, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

02/26/2012

pdf

text

original

 
PERMAINAN TRADISIONAL
Permainan tradisional berupaya membentuk sebahagian daripada kehidupan yangdilalui oleh nenek moyang kita. Perkara utama yang menjamin kesinambunganpermainan tradisional pada masa lalu ialah keseragaman cara hidup nenek moyangkita. Permainan tradisional juga dikenali sebagai permainan rakyat. Ada di antarapermainan ini yang sekarang tidak dimainkan lagi tetapi hanya diketahui oleh ibu bapadan datuk nenek kita sahaja. Tetapi ada juga yang masih dimainkan lagi oleh kanak-kanak sehingga hari ini. Di antara permainan itu termasuklah , congkak, wau, batuseremban, sepak raga, gasing dan lain-lain.CongkakPermainan congkak ialah sejenis permainan Melayu tradisional yang digemari olehkaum wanita dan kanak-kanak. Permainan ini memerlukan dua orang pemain.Alatanyang digunakan dalam permainan ini adalah papan congkak dan buah congkak.Kadang-kadang sebagai ganti papan congkak, lubang-lubangnya dibuat di atas tanah.Sementara biji-biji congkak pula ialah guli-guli kaca, buah getah, biji saga, batu-batukecil dan sebagainya. Setiap papan congkak hanya boleh dimainkan oleh dua orangsahaja.Papan congkak mengandungi 14 lubang yang dipanggil "kampung". Terdapat dualubang besar di setiap hujung papan congkak. Lubang ini dipanggil "rumah".
Cara-cara Bermain Congkak
 
 
 a)Permainan ini dimulakan serentak dengan memasukkan sebiji "buah" ke dalam setiap"kampung" sendiri dan seterusnya masukkan ke dalam "rumah". Seterusnya "buah"hendaklah dimasukkan ke dalam "kampung" lawannya. Jika ia singgah di kampunglawan yang tidak ada buah ia dikira mati.(b) Jika buah terakhir singgah di kampung lawan yang mempunyai buah, maka ia bolehmeneruskan permainan.(c) Jika ia mati di kampung sendiri, bertentangan dengan kampung lawan yangmempunyai buah, ia berhak mengambil buah lawannya itu.(d) Sekiranya ia mati di kampung sendiri setelah melalui kampung lawan dan didapati dikampung lawan tidak ada buah, maka ia mati dalam kerugian.(e) Di akhir permainan buah hanya tinggal beberapa biji sahaja dalam kampungmasing-masing. Mereka dikehendaki berjalan tapak secara serentak menuju ke arahrumah masing-masing. Sekiranya salah seorang kehabisan buah dalam kampung ianyadikira kalah
 
CongkakCongkak
adalah sejenis permainan tradisional Melayu yang sering dimainkan sebagaiaktiviti dalaman atau sebagai pertandingan. Lazimnya ia menggunakan papan kayuberlubang atau lubang di atas tanah dan kebiasaannya buah congkak menggunakan bijigetah atau guli.
Latar belakang
Congkak yang dipercayai berasal daripada dunia Afrika atau Arab, bergantung kepadateori mana yang anda percayai. Bagaimanapun, bukti tertua yang dijumpai oleh cari galipurba yang dibiayai oleh Persatuan National Geographic menjumpai kepingan batukapur yang mempunyai dua liang selari bertarikh semenjak 5000 hingga 7000 SM dimasa kini Jordan.Dari Timur Tengah, permainan ini tersebar ke Afrika. Congkak tersebar ke Asia melaluipedagang-pedagang Arab.Di Asia Tenggara, congkak mungkin berkembang dari Melaka memandangkan negeriini merupakan pusat perdagangan pada waktu dahulu. Nama "congkak" dipercayaiberasal dari perkataan Bahasa Melayu "congak" yang bermaksud pengiraan mental.Selain orang Melayu, keturunan peranakan India dan Baba Melaka turut meminatipermainan Congkak.Kanak-kanak di Kepulauan Caribbean juga bermain congkak. Congkak dipercayaisampai ke sana melalui perdagangan hamba. Di sana, congkak dikenali sebagai warriatau awari. Di Indonesia, congkak dikenali dengan nama congklak, di Filipina, sungka.Pada zaman dahulu, golongan istana bermain congkak dengan menggunakan papancongkak yang berukir mewah, sementara di kalangan rakyat jelata, ia sekadar dimainkan dengan mengorek lubang di dalam tanah. Pada hari ini, congkak dimainkandi seluruh dunia.Congkak begitu popular dan diminati sehingga peminat-peminatnya mencipta pelbagailaman web di internet. Dalam laman-laman web ini disenaraikan pelbagai maklumattentang congkak dalam budaya dan bangsa di seluruh dunia. Terdapat juga permainancongkak dalam talian.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->