Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
1Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Networket Social, Fuqizojne Njerezit Dhe Bizneset _Revista Monitor

Networket Social, Fuqizojne Njerezit Dhe Bizneset _Revista Monitor

Ratings: (0)|Views: 38|Likes:
Published by Qender Trajnimi

More info:

Published by: Qender Trajnimi on Sep 17, 2009
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/18/2012

pdf

text

original

 
Network-ët Social: Një revolucion në komunikimin publicitarDr.Ilirjan LipiUniversiteti “Ismail Qemali” i VlorësMSc.Rudina LipiUniversiteti Kristal
 Një network social është një grup personash të lidhur nga një tërësi raportesh që mund të burojnë prej njohjeve rastësore, lidhjeve familjare dhe raporteve të punës. Rrjetet sociale të komunikimit përfaqësojnë një revolucion përsa i përket mundësisë së  publicitetit për ndërmarrjet 
1.Historik i social network 
Fenomeni i Network-ve Social lindi në Shtetet e Bashkuara për tu shtrirë më pas në tegjithe botën. Në fillim dinamika e ndërtimit të rrjeteve sociale ishte zhvilluar rreth tre tematikave:fusha profesionale, ajo e miqësisë dhe e lidhjeve të dashurisë.Shumë shpejt panorama ka ndryshuar tërësisht. Network-u Social është një strukturësociale e ndërtuar nga nyja (të cilët janë kryesisht individe dhe organizata) që janë tëlidhur nga një ose më shumë llojë të vecanta ndërvarësish të tilla si: vlera, visioni, idete,shkëmbime financiare, miqësi, lidhje dashurie, mospëlqim, lidhje familjare, diskutime,debate dhe tregti.
 
 Një network social është një grup personash të lidhur nga një tërësi raportesh që mund të burojnë prej njohjeve rastësore, lidhjeve familjare dhe raporteve të punës.
Rrjetet sociale nuk janë një fenomen i ri në komunitetin njerëzor. Le të kujtojmë për shembull disa koncepte me të cilat shoqëria edhe ajo në Shqipëri është përballur: koncepti”klan”, koncepti ”fis”, koncepti ”kooperative”..etj.E re është mënyra sesi web-i ka mundësuar të riofroje të tilla struktura nga momenti që ika pajisur me instrumenta që iu kanë lejuar këtyre rrjeteve të shtrihen në mënyrë tëfuqishme. Nëpërmjet këtyre suporteve, njerëzit kanë mundur jo vetëm të vendosin kontakte midistyre, por të bëhen protagonistë të komunikimit.
2. Social network, kompanitë dhe konsumatorët
 Në bazë të mekanizmit të funksionimit të rrjeteve social, është fuqizuar dhe koncepti isocializimit prodhimin dhe shpërndarjen e materialeve (informacionit, apo permbajtjes).Ky mekanizem favorizon prodhimin e modeleve të rejave të mjeteve të komunikimit të përqëndruar në agregimin e individëve në një komunitet që artikulohen dhe shpërndahennë mënyra të larmishme.Pjesëmarrja aktive si liria për bashkëndarje, bashkëpunim, bashkëbisedim - ësh pikërisht celësi i ndryshimit të nisur nga web 2.0.
 Rrjetet sociale të komunikimit përfaqësojnë një revolucion përsa i përket mundësisë së  publicitetit për ndërmarrjet 
. Nëpërmjet mekanizmave të network-ëve social nuk kanëndryshuar vetëm instrumentat, por dhe vetë komunikimi.Publiciteti tradicional nuk funksionon më dhe si pasoje e faktit se konsumatorët kanëndryshuar modelet ( zakonet ) e tyre te blerjes. Ndërmarrjet kanë përsëri të njëjtin problem atë të arritjes së objektivave të shitjes dukekërkuar përfshijblerësit. Këtij ndryshimi metodologjinë e shitjes dhe komunikimit ndërmarrjeve, ashtu sic ishte konceptuar tradizionalisht, i shtohetrevolucioni i nisur nga mjetët sociale të komunikimit. Ndërmarrjet e kuptuan se nevojitet përfshirja e klienteve të vet në bërjen e dickaje derisaatë të jenë përsëri aktive në blerje. Asgjë s’është më e mirë se një instrument i tillë si rrjetisocial për të arritur këtë objektiv.Komunikimi nëpëmjet network-eve social është një fenomen që bazohet në pjesëmarrjenaktive të personave të përfshirë në të. Cdo përdorues i vetëm gjeneron përmbajtje ( pshndonjë temë ose topic interesant), përkthen ose dekodon komunikimin e të tjerëve duke eaplikuar në aspektin personal, bëhet pjesëmarrës i fluksit të informacionit që gjendet nëweb etj.Shitjet mbështeten dhe falë faktit që, nëpërmjet këtyre instrumentave, ndërmarrjet mundtë dëgjojnë klientet e tyre dhe tu përgjigjen nevojave të tyre që komunikohen në mënyrëdirekte dhe spontane në platforma të tilla si psh.: Facebook ose Myspace. Nga ana tjetër ndërmarrjet, që flasin ose shprehen në network-ët social janë në gjendje tëofrojnë promocion të vecantë që e bëjnë përdoruesin besnik dhe aktiv.Kufizimi i parë i marketingut nëpërmjet mjeteve sociale të komunikimit në fakt ështëvëmendja: praktikat e zhvilluara nga një përdorues janë shumta, segmentuara,rastësore dhe shpesh konfuze.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->