Welcome to Scribd. Sign in or start your free trial to enjoy unlimited e-books, audiobooks & documents.Find out more
Download
Standard view
Full view
of .
Look up keyword
Like this
3Activity
0 of .
Results for:
No results containing your search query
P. 1
Vlissingse burgemeesters

Vlissingse burgemeesters

Ratings:
(0)
|Views: 95|Likes:
Themadossier over Vlissingse burgemeesters.
Themadossier over Vlissingse burgemeesters.

More info:

Categories:Types, Brochures
Published by: Bibliotheek Vlissingen 't Spui on Nov 26, 2010
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

10/28/2014

pdf

text

original

 
THEMADOSSIER BIBLIOTHEEK VLISSINGEN
 
Vlissingse burgemeesters
Inleiding
De eerste bij naam bekende burgemeester van Vlissingen wasCornelis Janssen 1468-1469. Beter is het in die tijd te sprekenvan één van de burgemeesters. Want Vlissingen heeft vanaf deMiddeleeuwen, vanaf het ontvangen van stadsrecht in 1315 totaan 1795 telkens twee burgemeesters tegelijk gehad. Vanaf1574 werd zelfs nadrukkelijk bepaald dat één van die twee eengeboren Vlissinger moest zijn.Op 16 februari 1795, na de toen zogenaamde bevrijding doorde Fransen, kwam er een maire in plaats van eenburgemeester. Deze maire was door het volk aangesteld. Naeen jaar verdween de maire alweer en er kwam eendertienkoppige volksvertegenwoordiging.Deze elkaar snel opvolgende veranderingen hadden alles temaken met de weinig stabiele staatkundige verhoudingen. Hetwas niet typisch iets voor Vlissingen alleen. Vanaf 1808 kreegVlissingen, sinds 1807 inmiddels onderdeel van het Fransekeizerrijk, een bestuur op Franse leest geschoeid: een maire entwee advocaten. Toen Vlissingen in 1814 weer onderNederlands bestuur kwam, werd er weer één burgemeesterbenoemd. Op grond van nieuwe reglementen kwamen er in1816 weer twee burgemeesters. Ze werden door de Koningbenoemd uit leden van de raad. Jaarlijks trad één van hen af,maar was terstond weer herkiesbaar.Vanaf 10 maart 1824 veranderde dit weer omdat in 1814 in deGrondwet was bepaald na 10 jaar de benoemde besturenzouden worden herzien. Er kwam weer één burgemeester, doorde Koning benoemd. De benoeming gebeurde voor zes jaar.Men was echter terstond weer benoembaar na afloop van diezes jaar. Vanaf 1851, bij de inwerkingtreding van deGemeentewet, hebben we de burgemeester als functionariszoals we die nu nog kennen, benoemd en ontslagen door deKroon.Per 15 december 2010 is René Roep (CDA) burgemeester vanVlissingen. Hij volgt dan Wim Dijkstra op.Bron:
 
 
Kranten, tijdschriften en folders
Foute burgemeesters waren eigenlijk heel goed.
In: NRC , 28 mei 2010.Recensie van het boek: P.C.Callenfels. Het veelbewogen levenvan de NSB-burgemeester van Vlissingen en Woerden doorTon Crijnen en Ina Herbers.
Burgemeester Van Dok treedt af
In: PZC, 22 november 2007.Burgemeester Anneke van Dok verlaat Vlissingen. Zij legt haarfunctie op 1 januari 2008 neer. Zij heeft dat vanochtendbekendgemaakt.
Dijkstra flitsend uit de startblokken
In: PZC, 21 december 2007.De nieuwe burgemeester van Vlissingen maakte dan wel eenbijzonder diepe buiging op het moment dat wethouder TinekeVerhage hem de ambtsketting omhing, buigen voor geneuzeldeed hij niet.
René Roep nieuwe burgemeester Vlissingen
In: PZC, 21 oktober 2010.René Roep (57, CDA) wordt de nieuwe burgemeester vanVlissingen. Dat is donderdagavond bekend geworden. Roep issinds 2001 burgemeester van Gilze Rijen.
Beeld- en geluid
 Vier Vlissingse kinderen kregen woensdag 27 februari2008 de kans om burgemeester Wim Dijkstra teontmoeten. Via de website Jong konden kinderen zichaanmelden. De kinderen met de meest originele vraagmochten hun vraag aan de burgemeester stellen.
 
 Het was aan waarnemend burgemeester Wim Dijkstra vanVlissingen om dichter Hans Verhagen (70) namens zijngeboortestad nog eens geluk te wensen met het behalenvan de P.C. Hooft-prijs voor Poezie. Dat gebeurde op deslotavond van het intieme Hans Verhagen festival, dat destad hem bereidde op initiatief van Joep Bremmers en destichting Dock and Shipyard op 4 juli 2009 .
 Het was aan waarnemend burgemeester Wim Dijkstra vanVlissingen om dichter Hans Verhagen (70) namens zijngeboortestad nog eens geluk te wensen met het behalenvan de P.C. Hooft-prijs voor Poezie. Dat gebeurde op deslotavond van het intieme Hans Verhagen festival, dat destad hem bereidde op initiatief van Joep Bremmers en destichting Dock and Shipyard op 4 juli 2009.
 Op 21 oktober 2010, de vooravond van de bekendmakingvan de nieuwe burgemeesters van Vlissingen en Goes,ging PZC-TV de straat op en vroeg voorbijgangers aanwelke voorwaarden een burgemeester moet voldoen.
Boeken en dvd’s
/ Helene W. van WoelderenDoor zijn enige dochter is het levensverhaal van Carel Albert vanWoelderen (1877-1951) beschreven, die in de jaren 1919-1945burgemeester van Vlissingen is geweest. In de mooi uitgegeven biografiemet vele (familie-)foto's komen ook het leven van zijn ouders en zijngezinsleven uitvoerig aan bod. Daarnaast vallen enkele aspecten in hetbijzonder op in het leven van deze opmerkelijke persoonlijkheid, zoalszijn relatie met het Koninklijk Huis en zijn rol in het verzet tijdens deTweede Wereldoorlog
.

Activity (3)

You've already reviewed this. Edit your review.
1 thousand reads
1 hundred reads
Bibliotheek Vlissingen 't Spui liked this

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->