P. 1
(2) TING 2 _JWP_(1)

(2) TING 2 _JWP_(1)

|Views: 175|Likes:
Published by Syafiqul Syazwan

More info:

Published by: Syafiqul Syazwan on Jul 14, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/24/2013

pdf

text

original

TINGKATAN 2 BAB 1 KEDUDUKAN STRATEGIK MENDORONG PENGUASAAN BRITISH 1.

Nyatakan 3 sebab mengapa SHTI ingin menduduki Pulau Pinang.(m/s 4) i. pusat pengumpulan barang ii. pelabuhan persinggahan iii. pangkalan tentera 2.Apakah yang menyebabkan Pulau Pinang gagal menjadi pelabuhan penting untuk SHTI? (m/s13) - kedudukan jauh ke utara Selat Melaka - gagal bersaing dengan pelabuhan lain (Betawi, Riau, Lingga) 3. Susun semula peristiwa yang melibatkan perjanjian awal antara Kedah dengan Jourdain Sullivan & de Souza.(m/s 5-6) Berlaku pertikaian dan perebutan tahta Sultan Muhammad Jiwa melantik Tunku Abdullah Meminta bantuan bantuan untuk menentang Sultan Muhammad Jiwa Sultan Muhammad Jiwa berundur ke Kangar Sultan Muhammad Jiwa minta bantuan Firma Firma hantar Francis Light Satu perjanjian ditandatangani Perjanjian dibatalkan 4. Apakah kepentingan perjanjian awal tersebut? (m/s 6) i. Firma dibenarkan berniaga di Kuala Kedah ii. Kedah menerima bantuan ketenteraan 5. Nyatakan tiga tuntutan Siam ke atas Kedah selepas tahun 1781? (m/s 6) i. menghantar bunga emas ii. wang iii. tenaga manusia 6. Susun semula peristiwa yang membawa kepada perjanjian Inggeris Kedah 1791. (m/s 9) Siam menguasai Patani dan mengancam Kedah. Kedah tuntut bantuan ketenteraan dari SHTI SHTI enggan beri bantuan Sultan desak Francis Light tinggalkan Pulau Pinang Sultan menyerang Francis Light Francis Light menerima bantuan Sultan Kedah diserang di Seberang Perai. 7. Nyatakan kepentingan Seberang Perai untuk SHTI? (m/s 10) i. tanah subur ii.sesuai untuk bercucuk tanam iii. menampung bekalan makanan di Pulau Pinang 1 2 3 4 5 6 7 1 2 3 4 5 6 7 8

1

(m/s 17) .kekalahan Kedah di tangan Siam .SHTI tidak memberi bantuan ketenteraan 10.ingin mempunyai kuasa penuh ke atas Singapura. (m/s 18) 19. (m/s 17) 17. sutera. Belanda menyerahkan Melaka kepada British v.(m/s 19) 20. Kerajaan Johor berpecah 2 . Raffles menggunakan isu pewarisan tahta untuk perdayakan Belanda dan Sultan Abdul Rahman. Kepulauan Riau dan Lingga di bawah pengaruh Belanda iv. kepulauan Melayu terbahagi kepada dua kawasan pengaruh ii. menyebabkan Singapura diserahkan secara rasmi kepada SHTI. Raffles telah mendarat di Singapura dan memaksa Temenggung Abdul Rahman menandatangani perjanjian untuk membenarkan British membina loji. Perjanjian 7 Jun 1823. Semenanjung Tanah Melayu dan Singapura di bawah pengaruh British iii.(m/s 13) 12 Apakah tindakan yang dilakukan oleh Belanda ke atas pedagang British di Betawi? (m/s 13) . 16. Sultan Hussein mengiktiraf perjanjian awal.(m/s 13) 11. kapas dan bahan pencelup. (m/s 15-16) 15. Bahan dagangan China yang menguntungkan SHTI ialah teh.(m/s 17) 18. Adakah Raffles berpuashati dengan kekuasaan di Singapura? Beri alasan.8. Temenggung Abdul Rahman memindahkan pusat pentadbiran dari Kuala Sungai Singapura ke Teluk Belanga. Kesannya. Perjanjian Burney 1826 adalah kesan daripada: (m/s 11) . Kesan ketara selepas perjanjian di atas ialah: (m/s 20) i. Perjanjian dianggap tidak sah sebab tidak mendapat persetujuan Sultan Johor. Perjanjian 2 Ogos 1824.tidak . British menyerahkan Melaka dan Betawi kepada Belanda selepas berakhir Perang Napoleon.memberi layanan yang buruk Lengkapkan peristiwa di bawah: 14. Tengku Hussein dibawa ke Singapura untuk ditabal menjadi Sultan Johor.SHTI menduduki Seberang Perai 9. Persengketaan Inggeris Belanda diselesaikan melalui Perjanjian Inggeris Belanda atau Persetiaan London. Apakah kesan perjanjian Persahabatan dan Perikatan 1800 antara SHTI dengan Sultan Dziauddin? (m/s 10) .mengenakan cukai yang tinggi . membolehkan SHTI berkuasa di seluruh Singapura dan pulau-pulau yang berdekatan.

Kapten Speedy telah dilantik untuk atasi konflik/perang Larut 4.British desak sultan terima residen .desakan pedagang 2.Hugh Low dilantik sebagai wakil British .BAB 2: KEKAYAAN HASIL BUMI MENDORONG CAMPUR TANGAN BRITISH 1.terusan suez . rumah api yang dibina British di Tanjung Rachado 5. Senaraikan 4 faktor residen menggugat kuasa Sultan dan pembesar. Nyatakan dua peristiwa yang memaksa Sultan Selangor menerima residen di Selangor.Go Hui (berbangsa Cina warganegara British) ditemui mati di depan istana Sultan Ahmad .mengambil alih pungutan cukai 3 . Senaraikan faktor-faktor campurtangan British di negeri-negeri Melayu. masalah kongsi gelap 3.Usaha gagal 1887 .pihak British memujuk Sultan Ahmad menerima residen. memaksa menerima nasihat iii. menjejaskan perusahaan bijih timah iv. Tulis secara ringkas tindakan British untuk meluaskan kuasa di Pahang. (m/s 44) i. Tuliskan bagaimanakah Perang Larut boleh berlaku? (m/s 33) i. Usaha yang dilakukan oleh Sultan Ahmad di Pahang untuk mengelakkan Pahang dari dijajah ialah mencontohi tindakan Sultan Abu Bakar dari Johor dalam membangunkan Pahang dan membawa masuk pelabur-pelabur Eropah. berlaku pergaduhan antara kongsi gelap Gee Hind an HaiSan iii.menguasai pentadbiran ii.mencampuri adat iv. (m/s 33) i.pertukaran dasar .sultan menerima dan menerima residen pertama 7.revolusi perindustrian dan keperluan bijih timah . kapal dagang British telah dirompak berdekatan Langat ii. (m/s 43) Tahun Peristiwa 1886 . Long Jaafar membawa masuk buruh Cina di Larut ii.kekayaan hasil bumi di Tanah Melayu . . Nyatakan dua faktor yang membawa campurtangan di Perak. (m/s 29-32) . masalah pewarisan tahta ii.British meminta bantuan Sultan Abu Bakar untuk memujuk Sultan Pahang . (m/s 42/43) 6. (m/s 39) i.British tidak puas hati kerana kuasa terhad 1888 .kapal wap -kemaraan kuasa Eropah lain .

bahasa Melayu sebagai bahasa rasmi 4 . Nyatakan 3 usul yang dibuah oleh Sultan Perak di Persidangan Durbar Kedua (1903).mendesak bilangan pegawai Melayu dalam perkhidmatan kerajaan ditambah iii.8. (m/s 48) i. mendesak kuasa raja-raja Melayu dikembalikan ii.

keutamaan melantik orang Melayu dalam pentadbiran * menentang usaha George Maxwell melalui tindakan mahkamah 5 . surat rasmi ditapis oleh penasihat british iii. pelantikan pegawai British dalam pentadbiran Kedah 4. Lengkapkan kuasa-kuasa besar dengan kawasan sasaran/tanah jajahan.penggunaan calendar hijrah .menggunakan bahasa Melayu dalam penulisan surat rasmi dan perundangan . Tuliskan usaha yang dilakukan oleh penasihat sultan di Kedah. penggunaan calendar Masihi iv. British telah membuat beberapa perjanjian dengan Siam untuk menghalang kemasukan kuasa lain ke Asia Tenggara.George Maxwell: i. Bagaimanakah Tunku Mahmud mengekalkan identiti negeri Kedah? (m/s 59) . Lengkap maklumat perjanjian di bawah.BAB 3: Negeri-negeri Melayu Utara penampan keselamatan Britih di Tanah Melayu 1. (m/s 55) Negara Perancis Kawasan sasaran/tanah jajahan Lembah Menam Chao Phraya dan merancang membina terusan di Segenting Kra Mendapatkan Pulau Langkawi Terengganu Membuka petempatan di Ujung Salang Jerman Amerika Syarikat Rusia 2. menggunakan bahasa Inggeris dalam penulisan surat rasmi/perundangan ii.cuti umum pada hari Jumaat . British telah berjaya melantik Penasihat Sultan di Negeri-negeri Melayu Utara. (m/s 56-57) Tahun 1897 Perjanjian Perjanjian Sulit Tujuan/Isi perjanjian Menghalang Siam daripada menyerahkan atau membenarkan mana-mana kuasa bertapak di selatan Siam British mengiktiraf negeri-negeri Melayu di bawah naungan Siam Beberapa orang warga British telah dilantik oleh Siam sebagai penasihat Sultan di NNMU Kelantan dan Terengganu tidak dibenarkan memberi konsesi kepada kuasa asing Siam menyerahkan NNMU kepada British Siam tidak akan menyerahkan mana-mana wilayahnya tanpa kebenaran British British menyerahkan hak wilayah asingan kepada Siam 1902 Perisytiharan BritishSiam 1909 Perjanjian Bangkok 3. cuti umum pada hari Ahad v. (m/s 59) .surat rasmi tidak perlu ditapis .

Tujuan penubuhan adalah untuk menasihati sultan Johor supaya meminjam wang daripada negeri-negeri Selat. Muslihat ini telah dikesan oleh Dato’ Abdul Rahman tetapi beliau telah dibersarakan dan di hantar ke London.(m/s 65. Tindakan tersebut dianggap satu muslihat British untuk mengawal kewangan Johor. Sultan Ibrahim terpaksa meminda Undang-undang Tubuh dan melantik pihak British dalam Majlis Mesyuarat Negeri. perkhidmatan pos dan jabatan kerja raya Membina hospital. (m/s 63-66) Temenggung Daeng Ibrahim Mengasaskan pusat pentadbiran baru di Tanjung Puteri Menggalakkan kemasukan orang Cina dari Singapura melalui Sistem Kangcu Sultan Abu Bakar Mempelajari cara pentadbiran barat di England Mewujudkan mahkamah.5. Senaraikan usaha yang dilakukan oleh Temenggung Daeng Ibrahim dengan Sultan Abu Bakar untuk memodenkan Johor. British mengukuhkan pengaruh dengan menubuhkan Lembaga Penasihat Johor. Douglas Campbell dilantik sebagai Penasihat Kelantan. sekolah dan jalan raya Menubuhkan pasukan polis. 6 . Lengkapkan kenyataan di bawah. 69) Strategi British untuk menguasai Johor bermula tahun 1885 dengan perlantikan seorang konsul. dan tentera Memantapkan sistem kangcu Membuat perjanjian persahabatan dengan British Mengisytiharkan perlembagaan Undang-undang Tubuh          6. Pada tahun 1914.

Siapakah Pangeran Indera Mahkota? (m/s 76-77) Wakil Kuasa Perdagangan Cukai Upah Dilantik sebagai wakil kesultanan Brunei di Sarawak Mengambil alih kuasa pentadbiran di Sarawak Mengambil alih perdagangan Mengenakan cukai yang tinggi Tidak memberi upah terhadap orang bidayuh yang bekerja di lombong antimoni 3.Pembesar mentadbir tanpa campur tangan kesultanan Brunei Lengkapkan kata kunci dengan maklumat yang sesuai. Sebelum kurun ke 19.Sarawak di bawah pengaruh kesultanan Brunei . (m/s 77-78) Dihantar Minta bantuan Dihantar oleh sultan Brunei untuk membantu PIM Meminta bantuan James brooke untuk menamatkan penentangan masyarakat sarawak Janji Berjaya Lengah Janji melantik James Brooke sebagai Gabenor Bantuan james Brooke berjaya menamatkan penentangan Melengah jawatan gabenor kerana tidak mendapat persetujuan Sultan Brunei James Brooke membedil Bandar Kuching Keadaan ini memaksa Pangeran Muda Hashim melantik James Brooke sebagai gabenor dan Raja Sarawak Bedil Memaksa 7 .pembesar-pembesar tempatan dilantik oleh Sultan Brunei untuk mentadbir di wilayah-wilayah Sarawak . Lengkapkan peristiwa yang melibatkan Raja Muda Hashim. bagaimanakah corak pentadbiran di Sarawak? (m/s 76) .BAB 4: KEKAYAAN EKONOMI SARAWAK MENDORONG PENJAJAHAN KELUARGA BROOKE 1. 2.

James Brooke dan Charles Brooke meluaskan kawasan pemerintahan dengan bantuan ankatan laut British(m/s 81) 6. Lengkapkan maklumat tentang bagaimana keluarga Brooke memantapkan pentadbiran di Sarawak.4. Sultan Omar tewas dan menandatangani perjanjian baru pada 1846 vii. Residen atau Timbalan Residen British menandatangani perjanjian dengan Charles Brooke (1888) dan menjadi negeri naungan British Charles Vyner Brooke mengisytiharkan perlembagaan Sarawak tetapi tidak dapat dilaksanakan kerana berlaku Perang Dunia Kedua 8 . perjanjian 1842 ditandatangani v. mengadap sultan Brunei pada tahun 1842 ii. (m/s 83-86) Kata kunci sistem tempatan membentuk bahagian jabatan mahkamah Kes sivil Kes jenayah Perjanjian perlembagaan Peristiwa Sistem pemerintahan beraja Melantik pemimpin tempatan dalam pentadbiran Membentuk Majlis Tertinggi dan Majlis Negeri Membahagikan Sarawak kepada 5 bahagian Menubuhkan jabatan seperti kehakiman. (m/s 81-82) Tahun 1853 Kawasan Menerima tanah antara Sungai Samarahan dengan Sungai Rajang daripada Sultan Abdul Mu’mein Menerima Sungai Rajang daripada Sultan Mu’mein Menerima kawasan lembangan Sungai Trusan Membeli Lawas daripada Sultan Hashim Jalal 1861 1883 1905 7. Sultan Brunei merasa bimbang dan mengiktiraf perjanjian antara James Brooke dengan Pangeran Muda Hashim iv. Sultan Omar menentang James Brooke vi. Dayak dan Cina Kes jenayah dihakimi oleh Raja Sarawak. Apakah tindakan James Brooke terhadap Sultan Omar Ali Saifuddin antara tahun 1842-1846? (m/s 79-80) i. kastam dan cukai serta pos Menubuhkan mahkamah keadilan Kes sivil diadili oleh ketua-ketua orang Melayu. datang bersama dengan angkatan tentera iii. Pada tahun 1846. Lengkapkan rajah di bawah dengan perluasan kawasan di Sarawak. polis. Perjanjian ini mengiktiraf James brooke sebagai Raja Sarawak yang merdeka dan mempunyai kedaulatan sepenuhnya ke atas Sarawak 5.

perkembangan pendidikan 9 .melakukan pemberontakan kerana tidak puas hati dengan cukai oleh kerajaan 12.menjadi pelombong emas seperti di Bau ii.8.pembinaan hospital dan klinik vi.tembakau 11.lada hitam iv. Senaraikan perubahan sosial yang berlaku di bawah pemerintahan Brooke. elektrik. Tetapi mereka memberi peluang kepada orang Cina untuk bergiat dalam bidang perdagangan dan perlombongan (ms 87) 9. pengangkutan iv. telegraf dan telefom v.perkhidmatan pos.getah ii. kelapa ii.sagu/rumbia 10. bekalan air. Senaraikan peranan orang Cina terhadap perkembangan ekonomi ketika era keluarga Brooke? (m/s 90) i.melaksanakan dasar pecah dan perintah ii. Senaraikan tanaman tradisional yang ditanam untuk diekspot ketika era keluarga Brooke. Dua jenis tanaman baru yang diperkenalkan ialah: (m/s 89) i.pembangunan Bandar-bandar baru iii. (m/s 92-95) i.kemudahan asas seperti jalan.gambir iii. (m/s 89) i. Tujuan keluarga Brooke tidak menggalakkan kemasukan pelabur luar kerana untuk menjaga kepentingan ekonomi mereka di Sarawak.

menjadikan Sabah negeri naungan British. SBUB melaksanakan dua bentuk undang-undang iaitu: (m/s 108) i. Susun semula mengikut urutan nombor yang betul. Mengapakah SBUB mengekalkan penglibatan peribumi dalam pentadbiran di peringkat daerah dan kampung. Torrey gagal memajukan tanaman kopi dan tebu.memahami budaya masyarakat tempatan iii.H.W. Perjanjian 1888. Nombor 1 2 8 9 10 3 6 4 7 5 11 12 2.(m/s 105) 3. Undang-undang tempatan 6. J. (m/s 102/103) Peristiwa Sultan Brunei memberi konsesi tanah kepada C. Overbeck dan Dent membuat perjanjian dengan Kesultanan Sulu.L Moses menjual konsesi kepada The American Overbeck menjual semua hak kepada Alfred dan Edward Dent Persatuan Sementara Borneo ditubuhkan Kerajaan British menganugerahkan piagam kepada Persatuan Sementara Borneo. Gabenor dibantu oleh Majlis Penasihat (m/s 105) 4. (m/s 107) i. Overbeck meminjam wang daripada syarikat Alfred Dent & Edward Dent.(m/s 110-111) Tahun 1888 1926 Nilai (dollar) 93 433 125 00 Tanaman Sagu sarang burung 10 .memahami adat ii. Lengkapkan jadual di bawah. Melalui Piagam.Undang-undang Barat ii. W.BAB 5: SBUB BERTAPAK DI SABAH 1. Torrey menjual haknya kepada Von Overbeck. Moses C.W. Treacher ialah seorang gabenor pertama di Sabah. SBUB mempunyai kuasa mentadbir.L. J.SBUB tidak mampu menggaji ramai pegawai Eropah 5. Pajakan antara Overbeck dan Dent telah diperbaharui oleh Sultan Brunei.

cukai kepala iii. Senaraikan jenis-jenis cukai yang dikenakan oleh SBUB ke atas penduduk tempatan.memberi empat peratus dividen kepada pengusaha ii. Jesselton ii.7. Lengkapkan maklumat di bawah.(m/s 111) i. Senaraikan nama lain bagi Bandar Jessel Town. (m/s 115-119) Peristiwa Landasan keretapi Jalan raya Perkapalan Sekolah mubaligh kristian Sekolah Latihan bagi Anak-anak Ketua Anak Negeri Tujuan pembinaan Mengangkut hasil keluaran di bahagian pedalaman ke pelabuhan Menghubungkan kawasan kegiatan ekonomi dengan Bandar dan pelabuhan Mengangkut penumpang dan barangan Menyebarkan agama Kristian Melatih anak-anak ketua negeri menjadi pegawai pentadbiran peringkat rendah 11 . Singga Mata iv. pengecualian cukai eksport selama 50 tahun iii. Apakah langkah SBUB untuk menggalakkan perkembangan getah? (m/s 112) i. membawa masuk buruh Cina dan Jawa 9. Diasuka 10. cukai lesen senjata 8. Api-api iii.cukai lesen perahu iv. cukai tanah ii. (m/s 119) i.

Senaraikan peranan orang Cina dalam perkembangan bijih timah di Tanah Melayu.kegiatan pertanian yang berorientasikan eksport 2. Sabah. (m/s 135136) i. kejatuhan harga kopi ii. Sarawak. Sime Darby ii.(m/s 133) Rancangan Sekatan Stevenson Tujuan mengurangkan pengeluaran Meningkatkan harga getah Disertai oleh Tanah Melayu dan Sri Lanka Indonesia tidak menyertai dan meningkatkan pengeluaran Matlamat tidak tercapai Perjanjian Peraturan Getah Antarabangsa  Mengurangkan pengeluaran getah  Menstabilkan harga getah  Disertai Tanah Melayu. United Plantations 7. 12 .N.  Setiap negara perlu mengurangkan getah mengikut kuota  Berjaya meningkatkan harga getah      9. Sri Lanka. Bezakan Rancangan Sekatan Stevenson dan Perjanjian Peraturan Getah Antarabangsa. Senaraikan faktor-faktor perkembangan perusahaan getah. IndoChina dan Thailand.membuka kawasan baru seperti Ampang dan Lembah Kinta iv. Guthrie iii. bekerja dilombong ii. membuka lombong dengan cara memajak daripada pembesar iii. (m/s 129) 5. Namakan syarikat yang menguasai perusahaan getah di negara kita.Gula menjadi eksport penting tanah Melayu selama 50 tahun. Lada hitam dan gambir diperkenalkan di Johor apabila orang Cina dari Singapura dibawa masuk untuk mengusahakan tanaman tersebut dengan melalui Sistem Kangcu(m/s 126) 3. Apakah kesan kejatuhan harga kopi dipasaran dunia? (m/s 130) . 6.BAB 6: BRITISH MENGEKSPLOIT EKONOMI 1. Indonesia. (m/s 127) 4.berlaku perubahan terhadap getah sebagai tanaman utama untuk memulihkan ekonomi. Apakah pertanian perdagangan? (m/s 126) . tenaga buruh mencukupi vi. Pelaburan modal dari syarikat besar Eropah v. i. (m/s 131) i. Harrisons & Ceosfield iv. memperkenalkan kaedah melombong iaitu lombong dedah dan pam kelikir serta palung. Myanmar. permintaan terhadap getah meningkat iii. Usaha H. India. cukai tanah dan cukai eksport yang rendah 8. Ridley iv. Perkembangan pertanian di Tanah Melayu menunjukkan British hanya menggalakkan peladang Eropah dan orang asing untuk mengusahakan pertanian dagangan dan tidak menggalakkan penduduk tempatan untuk menceburi kegiatan tersebut.

Indonesia 12. pakaian dan tempat tinggal disediakan oleh majikan Bekerja dengan majikan sehingga hutang dapat dijelaskan Setelah tamat kontrak. Lengkapkan jadual berikut dengan negeri yang kaya dengan hasil galian di Tanah Melayu.menyelaraskan pengeluaran bijih timah dan kesannya dapat menstabilkan harga bijih timah. (m/s 143) Sistem Kontrak Orang Cina dibawa masuk oleh majikan Tamabng dibayar oleh majikan Makanan. 13. Bolivia iii. Namakan negara yang terlibat dalam Perjanjian Bijih Timah Antarabangsa 1931? (m/s 138) i. (m/s 134-135) 14. mereka bebas untuk bekerja dengan majikan lain Sistem Kangani Kangani dihantar oleh pemilik ladang ke India Tujuan mencari tenaga buruh Kangani menguruskan tambang Kangani di beri komisen berdasarkan jumlah buruh Buruh diletakkan dibawah jagaan Kangani dan dibayar gaji tetap. Berikan maksud perkataan di bawah. Apakah kesan penggunaan kapal korek? i. perubahan penguasaan kepada pelombong Eropah 11. Tanah Melayu ii. Apakah tujuan Majlis Bijih Timah Antarabangsa 1934 ditubuhkan? (m/s 138) . Nigeria iv. Bezakan Sistem Kontrak dan Sistem Kangani.10. hasil bijih timah meningkat ii. Perkataan Ladang (131) Kebun kecil (131) Pertanian dagangan (126) Meramu (139) Maksud Kawasan tanaman yang melebihi 40 hektar Kawasan tanaman kurang daripada 40 hektar Kegiatan pertanian yang berorientasikan eksport Mencari hasil hutan untuk pelbagai kegunaan 13 . Dikehendaki bekerja dengan pemilik ladang sehingga hutang tambang selesai            16.

sekolah Melayu pendidikan sekular ii. (m/s 156) Sekolah Cina Masyarakat Cina Bandar Negara Cina Negara Cina Negara Cina Enakmen Pendaftaran Sekolah Perkara Diusahakan Kawasan Buku Sukatan Guru Peraturan dikenakan Sekolah Tamil Orang perseorangan/pertubuhan Lading getah Negara India Negara India Negara India/ Kangani Undang-undang Buruh 19. rawatan dan langkah pencegahan penyakit (m/s 150) 18. polis. Lulusan hanya layak bekerja sebagai guru.17. pekebunan iii. diajar menulis. mengira. Lengkapkan maklumat di bawah dengan jawapan yang sesuai. Bagaimanakah corak pendidikan sekolah Melayu ketika British menjajah Tanah Melayu? (m/s 154-155) i. Bandingkan Sekolah Cina dengan Sekolah Tamil sebelum Perang Dunia Kedua.menyelidik punca. membaca. pendidikan setakat darjah 6 iv. Peristiwa Syarikat Straits Steamship Syarikat Wearne Air Service Landasan keretapi antara Taiping ke Port Weld Institut Penyelidikan Perubatan Tujuan Perkhidmatan kapal wap (m/s 148) Perkhidmatan penerbangan dalam negeri (m/s 148) Menghubung kawasan lombong ke pelabuhan (m/s 146) . dan jawatan rendah di jabatan kerajaan vii. ilmu geografi. seni pertukangan. ingin menjadikan orang Melayu sebagai petani/nelayan/lebih baik sedikit dari ibu bapa v. tidak disediakan sekolah Menengah vi. berpeluang ke Makatab Perguruan 14 .

Lengkapkan maklumat dalam rajah di bawah.perasaan anti British .sistem pembayaran cukai yang menyusahkan 6. Apakah faktor kemenangan Dol Said dalam peperangan dengan British tahun 1831? .Mat Salleh dan pengikut diberi pengampunan .penduduk dilarang memburu binatang liar . (m/s 168) .menggunakan taktik perang gerila .British mendapat bantuan daripada Rembau 7. (m/s 187) . Senaraikan faktor-faktor Kebangkitan Tani di Terengganu? (m/s 190) .mendapat bantuan daripada Seri Menanti. (m. Senarai isi kandungan perjanjian antara Mat Salleh dan William Cowie pada tahun 1898? (m/s 183) . Apakah faktor-faktor penentangan Tok Janggut terhadap British di Kelantan. (m/s 169) .BAB 7: PERJUANGAN RAKYAT TEMPATAN MENGEMBALIKAN KEDAULATAN BANGSA 1.penduduk Inanam boleh kembali semula ke Inanam .petani dikehendaki membayar pas kebenaran . Sg Ujong.peraturan tanah .50 ringgit bagi mendaftar tanah mereka .petani diwajibkan membayar 2./s 166) Mempertahankan kemerdekaan Naning Faktor penentangan Dol Said Pelaksanaan sistem penghulu Bayaran cukai 2.cukai yang membebankan .Mat Salleh diminta melaporkan pergerakan kepada SBUB 5.Selagi hidup selagi berjuang 4. Jelaskan maksud slogan “Agi idup agi ngelaban”.Mat salleh diberi kuasa untuk mentadbir Tambunan . Johol dan Muar (m/s 167) 3.mendapat semangat perjuangan dari tokoh-tokoh agama 15 . Senaraikan faktor kegagalan perjuangan penduduk Naning.keupayaan tentera British yang lebih kuat .

hilang hak mengutip cukai di daerah kekuasaannya .pemikiran strategi dalam berjuang di hutan .memperkenalkan cukai baru .memaksa sultan menyerahkan kuasa mentadbir kepada Residen .British membina balai polis tanpa berunding dengannya .berani mempertahankan kedaulatan tanahair .berani mempertahankan hak . Nyatakan punca yang menyebabkan hubungan antara Dato’ Kelana Sungai Ujong dan Yamtuan Antah tidak baik? (m/s 177) . Nyatakan ciri-ciri patriotisme yang ada pada Rentap? (m/s 169) .mencabuli adapt resam seperti pengharaman amalan perhambaan 12.tindakan Dato’ Kelana Sungai Ujong mengisytiharkan Terachi sebagai wilayahnya 16 .tindakan Dato Kelana Sungai Ujong menandatangani perjanjian dengan British . (m/s 179) . Birch yang dianggap mencabuli adat resam masyarakat Melayu di Perak? (m/s 174) .W. (m/s 174) .8. Senaraikan faktor-faktor penentangan Dato’ Bahaman terhadap British di Pahang.pemikiran strategi seperti pembinaan kubu . Senaraikan faktor-faktor kebangkitan British di Perak.tabah menghadapi cabaran 9.tindakan British mengambil hak mengutip cukai .mengharamkan amalan perhambaan 10. Nyatakan tindakan J.W.perlucutan gelaran ‘Dato’ Setia Perkasa Pahlawan Semantan’ 11.

menewaskan Rusia dalam peperangan Filipina India Indonesia Jepun .Mahatma Gandhi .menumbangkan Kerajaan Mancu .Soekarno . Nyatakan akhbar yang meneruskan perjuangan Al-Imam selepas tahun1908. (m/s 204) . Senaraikan tokoh pelopor gerakan Islah di Tanah Melayu.BAB 8: KEBANGKITAN SEMANGAT KEBANGSAAN UNTUK MENGANGKAT MARTABAT BANGSA 1.Menyatukan umat Islam .Syeikh Muhammad Tahir Jalaluddin .Dr Sun Yat Sen Usaha yang dilakukan .menekankan kepentingan ilmu pengetahuan .menentang Belanda .Sayid Jamaluddin .Saudara 17 . Lengkapkan gerakan kesedaran kebangsaan yang menjadi pendorong terhadap kebangkitan semangat kebangsaan di Tanah Melayu.tubuh Liga Filipina .menentang British .menentang Sepanyol . (m/s 203) .Pengasuh .Jose Rizal .menyeru orang Melayu berpegang kepada al-Quran dan hadis .menggesa kaum wanita diberi peluang mendapatkan pendidikan 5.Syed Syeikh al-Hadi 4.Syeikh Muhamad Abduh .Menentang British . Berikan 3 saranan yang diutarakan oleh majalah Al-Imam.Al-Ikhwan . (m/s 203) .menentang penjajahan Barat .Gerakan Pan-Islam .menubuhkan republic .tentera Jepun 2.Neracha .Haji Abbas Muhammad Taha .( m/s 201-202) Gerakan mengikut negara Turki Mesir China Tokoh penting .

Senaraikan akhbar yang berpengaruh sebelum Perang Dunia Kedua. (m/s 208) . pentadbiran dan pendidikan melalui sistem perundangan dan pentadbiran memperjuangkan hak orang Melayu dalam persatuan Raja Chulan Mohammad Eunos Abdullah Ishak Haji Muhammad  Perjuangan       Harun Aminurrashid Abdul Hadi Hasan Ibrahim Haji Yaacob Tokoh    7. (m/s 205) Berpendidikan Melayu  lepasan MPSI  kebanyakan adalah guru  bekerjasama dengan ahli agama untuk memajukan ekonomi ingin memajukan orang Melayu dalam pendidikan Perkara Siapa Berpendidikan Inggeris memegang jawatan dalam pentadbiran menuntut hak orang Melayu dalam bidang ekonomi.6.Warta Malaya . Lengkapkan rajah dibawah tentang perkara yang sering ditulis dalam akhbar di bawah.Majlis . Bandingkan golongan intelektual Melayu yang memperjuangkan semangat kesedaran pada tahun 1930-an.Utusan Melayu 8. (m/s 209-210) Akhbar Bintang Peranakan Perkara membicarakan masyarakat Cina Peranakan yang taat setia kepada British sebagai pemerintah Tanah Melayu keadaan sosioekonomi orang Melayu mendesak orang Melayu diberi lebih banyak jawatan dalam perkhidmatan kerajaan mendedahkan kelemahan dasar British bahan rujukan di sekolah motivasi untuk suka belajar di kalangan pelajar menggesa orang Melayu meningkatkan taraf ekonomi menggesa orang Melayu menubuhkan persatuan melaporkan pemberontakan Dato’ Bahaman di Pahang kegiatan sosial dan ekonomi masyarakat Cina menyiarkan peristiwa yang berlaku di negara China kegiatan sosial dan ekonomi masyarakat India menyiarkan peristiwa yang berlaku di negara India  Warta Melayu   Majlis Seloka Melayu           Utusan Melayu Peranakan Timor Akhbar Cina Akhbar India 18 .

gabungan 12 buah persatuan India dan empat dewan perniagaan India ii. menunjukkan taat setia kepada kerajaan British iii. mempertahankan maruah bangsa 11. tujuan untuk meningkatkan kedudukan ekonomi dan sosial orang Melayu ii. Nyatakan maklumat Persatuan India Pusat Tanah Melayu pimpinan A. Lengkapkan maklumat di bawah tentang kongres Melayu pertama dan kedua. cerdik pandai Melayu yang berpendidikan Inggeris iii. mendesak orang Melayu diberi peluang pekerjaan dalam pentadbiran kerajaan 12. bertemakan semangat kebangsaan iii. menyeru merebut peluang ekonomi v. Apakah peranan akhbar dalam membangkitkan semangat kebangsaan? (m/s 207) i. Apakah tujuan Kesatuan Melayu Muda (KMM) ditubuhkan? (m/s 215) i. dasar tidak bekerjasama dengan British ii. saluran untuk suarakan perjuangan orang Melayu ii. mengkritik dasar British yang tidak menguntungkan orang Melayu ii. (m/s 214) Kongres Melayu Pertama (1939) tujuan untuk wujudkan perpaduan kebangsaan orang Melayu  menghimpunkan wakil daripada semua persatuan Melayu  Kongres Melayu Kedua (1940) menarik lebih banyak persatuan termasuk Sarawak dan Brunei menyarakan setiap persatua memajukan orang Melayu di negeri masing-masing   13. ekonomi dan pendidikan. (m/s 214) i. melindungi kepentingan orang Cina Peranakan di negeri-negeri Selat 16. Mengapakah perjuangan KMM dianggap radikal? (m/s 215) i. membebaskan Tanah Melayu daripada penjajahan British iii. Senaraikan ciri-ciri yang terdapat dalam persatuan yang bersifat kenegerian. menggunakan akhbar Warta Malaya untuk membangkitkan semangat perjuangan 15. menanamkan semangat perpaduan dan kesedaran dikalangan orang Melayu untuk mempertahankan hak mereka ii. (m/s 218) i. mengadakan pakatan sulit dengan Jepun untuk menentang British v. berkhidmat dengan kerajaan Inggeris iv. menyeru orang Melayu bersatu dan menghapuskan semangat kenegerian iii. Tuliskan maklumat yang berkaitan dengan pertubuhan orang Cina Peranakan. menuntut kedudukan yang lebih baik dalam bidang pentadbiran.9. Nyatakan kepentingan puisi untuk meningkatkan kesedaran kebangsaan. tujuan menjaga hak dan kepentingan orang India di Tanah Melayu 19 .M. Soosay. (m/s 217) i. (m/s 211) i. menyuburkan cinta akan bangsa dan negara iv. menggalakkan pendidikan tinggi dan teknikal ii. 10. menyatukan Tanah Melayu dengan Indonesia (Melayu Raya) 14. menyuarakan penentangan secara terbuka terhadap British iii. setia kepada Raja-raja Melayu dan bekerjasama dengan British v.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->