You are on page 1of 4

EDITORIAL BOARD

K UMPUAN Ram leh Hnam Humhalh

Editor

: Lalhrima K. Ph. 9862775433 Asst. Ed. : Lalduhawma Huha Ph.8014787066 News Ed. : Thangkunga Hualngo Ph.9856556745 Pc.Lalruatsanga Ph. 9612348058 Cir. Manager : H.Vanlalpeka Ph. 9612131644

BETHEL BRANCH YMA CHANCHINBU PATHIANNI CHHUAK KUM 26-NA ISSUE NO 46.Dt.11.11.2012 PHEK-1 NA

Lawrkhawm & Tunlai Bethel (P-2)

Article : Zirna
(P-3)

Shotgun (Phek- 4-na)

TUNKAR THUVAWN Thu aiin thil tih a au ring zawk chwk thin.
Naktuk chawhma dar 10 hian Bethel Village Education Committee (VEC) huaihawtin 2nd National Education Day hman tur a ni a, Bethel VEC huamchhunga Sawrkar Sikul Primary School atanga High School chin te kal vek tur a ni. A hmun atan Community Hall, Chhura Hmun a ni ang. He hunah hian YMA, MHIP, MUP leh VC member ten hun an hman pui ang. Zohman gaihsangi D/o C.Challianthanga chuan Delhi a Karate Championship neih zawh takah Mizoram tan Gold Medal a la a, a ni chiah hi Mizoram tana Champhai District atangaa kal awm chhun a ni. A chhuanawmin a lawmpuiawm tak zet a ni. Hetih lai hian kan hnunga Aizawl-a State Level Boxing Championship neih zawh takah Champhai District aiawhin heng mite hian medal an la. Linda VL.Hruaizeli D/o DS.Pianga Gold, Lalruatmawia S/o Lianchungnunga Silver, Lalthanpuia S/o Lalmuanpuia Bronze te a ni. An chhuawnawmin an lawmpuiawm tak zet e.

HUAN LO RAM HRALH TUR CHUAN INDIA KHUA LEH TUI DIK TAK HNENAH CHAUH
Bethel Veng. Sahmulphah thla Tahrik Ni 11.11.12 (Pathianni) : Ni 6 (Thawhlehni) zan khan Bethel Branch YMA Executive Committee chu BNRGSK Building (Ni za inah) neih a ni) He Committee-ah hian heng a hnuai mite hi rorel tlangpui te an ni. 1) Bethel Branch YMA Kudam No.1 (IKK Step bul ami) chu man chawia luah theih turin thuamthat ni se tih a ni a. Tin, a hnuai siamrem a, Kudam atana hman theih tura ruahman bawk ni se tih a ni. 2) Member te kan inpawhtlan zawkna a nih beiseiin Section hrang hrangte tan Sport hmanga inelna neih nise tih a ni. 3) YMA bungrua veng pawna hawhchhuah thin chungchang sawiho a ni a, hemi chungchangah hian a tul angin Branch hruaitute nen lo indawr thin tura tih a ni. 4) Chinkhenmanga, K-Sec., Pu Chinzahanga te In hnuai luah chu ruihhlo No.4 an zawrh avangin vengchhung chhuahsan tur hriattir ni se tih a ni.(lehkha hi pek tawh niin vawiin hi Bethel-a an awm theihna hun hnuhnung ber a ni)

Education Day

VENGCHHUNG

Lawmman Dawng

5) Vengchhunga In hmun/Lo ram hralh tur nei reng rengin India Khua leh tui dik tak hnenah chauh hralh thin ni se tih a ni a, hemi kawnga thil ti diklo an awm anih chuan a tul angin a hralh tute chungah leh a leitu te chungah a tul angin chak taka hmalak nghal ni se tih a ni bawk.
Heng bakah hian Committee hnuhnung ber neih leh tun inkara Branch hmalakna leh report tul angte ngaih thlakna hun neih bawk a ni. SECTION INELNA SPORT LEH BETHEL NIGHT Bethel Br YMA O.B te leh Section hrang hrang O.B Committee Dt.9.11.2012 (Friday) zana neih chuan members te kan inpawh tlan zawk theih nan Sport hmanga Inelna tur items leh Bethel Night hman dan tur a rel a, a hnuai mi hi programme tlangpui duan lawk theih te an ni. WINTER SPORT Dt. 28.11.2012 ( Wednesday) chhun hian Bethel Branch YMA huaihawtin Chhura Hmun Stadium ah Section hrang hrangte Sport Item hrang hrang hmanga inelna leh intihhlimna hun hman a ni ang a, hemi atan hian Section hrang hrangte Colour tur pawh a hnuai ami ang hian siam a ni. Branch OB pawh Section pakhat angin a hranin an awm ve ang.
Sport Items turte : 1) Volleyball : Section hrang hrang atangin team 1 theuh chhuah tur a ni anga, Team khat ah mipa-3 leh hmeichhia-3 tel tur a ni. Hemi buaipui turin Pu H.Lalduhawma leh Tv.C.Laitanga te ruat an ni. 2) Inhruipawh : Section inelna tur a ni a, a kal tam tam vannei an ni mai. Hemi buaipui turin Pu Kaikapa leh Pu Kapthuama te ruat an ni. 3) Arpa sual : Section hrang hrang inelna tur niin a chhuak tur zat leh dan leh dun lam chu Pu Zoherliana leh Pu Vanlalhruaia te kutah dah a ni. 4) Spoon Race :Hmeichhe tan bik a ni anga, a buaipui turin Nl.Rebecca Lalhriatpuii, Nl. PC Lalrintluangi leh Nl. Ngurthansangi te an ni. .. (phek 3-naah chhunzawmna) Internet atanga chhiar duh tan www.byma.webs.com ah leh
TAITESENA - Red (A Sen), VANAPA - YELLOW (A Eng), NEUVA - BLUE (A Pawl), KHUANGCHERA - GREEN ( A hring), BRANCH OB - A Paw teng

Hearing Neih A Ni
Ni 6(Thawhlehni) khan Bethel huamchhunga Electoral Roll-a inthun dil tan Hearing neih a ni a, hetah hian inthun thar mi engemawzah an awm. Tlawmngai pawl YMA leh MHIP te pawh hemi ni hian duty a ni.

Sa Zo Thawkhat
Sub Centre chhak, YMA Kudam hmuna BNRGSK ( Ni za In) sak chu zawhfel a ni ta a, Mizoramah pawh a tha ber pawl a ni ve a, a lawmawm hle. Official lam ten an rawn la endik leh dawn a ni. Tunah hian a hnuai YMA Kudam tura tih pawh thawh chhunzawm mek zel a ni a, hun rei lo teah zawh fel thuai beisei a ni. www.fa c e bo ok . c om / b yma

BETHEL BRANCH YMA CHANCHINBU PATHIANNI CHHUAK THLAKHAT-AH Rs. 20/-

PHEK-2 NA

BYMA SEMTUTE
1.Zohmangaihsangi 5.Kapbawiha 2. Zotea & Puipuia 3. Lalawmpuia 4.Lalrammuana 6. Lalenkawli 7. K.Lalhmangaihzuali

YMA Meichher eng hnuaiah chanhai riangvaite hlim rawh se.

Mizo Tawng

..... .. ?

YMA MOTTO : 1. Hunawl hman that 2. Kristian nun dan tha ngaihsan 3. Zofate hmasawnna ngaihtuah

** LAWRKHAWM **
Bethel Baptist Kohhran chuan Upa K.Lalenga Speaker, Chanchintha Puangtu Team hmanga Gospel Camping an neih chu nimin khan an chhuak a, campers 36 an lut. Naktip (Thawhlehni) hian Camping chhawng hnihna lut leh tura inbuatsaih mek a ni.

Kan Missionary te rawn kal hma chuan kan pi leh pute kha hnam hrang hrang an nih vangin anmahni tawng khan an tawng tawp a ni mai a. An thusawi leh tawngkam hmanin eng thu nge a sawi a, enge a nihna tak pawh an hriat barh a rinawm loh a ni. An tawng a, ziak erawh an thiam lo a nih kha. Kan Missionary ten fum f takin kan tawngkam hman dan zir chungin uluk tkin Duhlian tawng milinA Aw B min siamsak a, chuta tang chuan kan tawng hman tam ber Duhlian tawng chu MIZO tawng tih hming pu-in Mizo ten tawngah kan lo hmang ta berin tun thlengin kan hmang chho zel a. Zirna hial te siamin tun dinhmun hi kan thleng a ni. Nimahsela Mizo tawng hi a hausa lo kan ti dawn nge a hausa zawk kan ti dawn. Kan thumal pakhat pawhin awmzia a nei nual zel a. Entirnan Lei tih ringawt pawhin thu awm ze hrang a nei tlat mai. K chhunga Lei a sawi a, kan chenna khawvel Lei a sawi bawk a, Dawra thil kan Lei a sawi bawk a, a awmna hmun rualrem loh avanga Lei a awm bawk a, Kawr zawh kai nana siam Lei a awm leh bawk a, chu lo pawh thil dang pawh a la awm tho ang. Heng bakah hian thumal dang, thu pakhatin a thluk a zira a nihna hrang hrang pawh a awm teuh a ni. Hei hian Mizo tawng hi a hausak loh zia a tilang chiang viau awm e ti pawh ni i la kan sawi sual a rinawm loh. Mizo tawng hi lehlamah chuan tawng hausa lo viau e ti lo chuan tawng har tak niin a lang a, zai, sawi leh sak hi chu thil har a ni miah lo mai, a ziaha han ziah chiah hian he Mizo tawng harna hi a hriat chian em em a ni. A lehlam kawng zawnga ngaihtuah phei chuan a leh hlut vau pawh a ni mah na le.Thenkhatin Biakin an tih laiin thenkhatin Biak In an ti bawk a, heti zawk hi a ni e tiin inhnialna pawh a tam viau thin. A dik zawk sawi thiam theih loh khawpa thil harsa pawh a ni ve. A engapawh chu lo ni se la, heti zawng hian kan rilru leh kan ngaihtuahna i hmang dawn teh ang. Mizorama cheng chu Mizo kan ni mai a, chuvang chuan kan tawng hman tlanglwn ber pawh Mizo tawng a ni. He kan tawng hlu tk hi a mi chengte hian kan tih hauhsak leh kan humhalh zl pawh a pawimawh viau awm e.

Camping

Tunlai Bethel
A hun a thleng ta.... tih theih mai tur niawm takin chu Bethlehem naupiang lawm tur hun chuan min hnaih zel a, a boruak ken tel thlasik tak tak kan chuangkai chho zel a. Zing leh zan rei lam pangah phei chuan pang tilum nei lo zual tan phei chuan a vawt a ni ve tawp tawh mai. Zing Ni chhuak kan hmu har tan a, tlai ni tla pawh a hma zel. Zan hun a rei ta ngiang ngiang zel bawk. Vengchhungah boruak engemaw sawi tur a awm ve zeuh zeuh reng a, khawilai kila lo tlu sual emaw, lawmna hmuihmer seh thawm te, In hmun lo ram hralh chung changah te pawh a ni zel a, heng te hi kan chunga thleng tur leh kan tawh ve reng tur pawh a ni bawk. Nimahse chhiatna em em a thleng lo a, thatna em em pawh a thleng bik ni chuangin a lang lo. A eng boruak pawh tawng i la kan nun dan leh awm dan a pang ngai tlang a, kan thlekna lamah kan thle dial dial zel a. Kan Kawn City a pui belh zel a, a puina ber In chhawng sang a tam zel a, chhawng 1 ni thin pawn chung a neih belh hlawm zel a. A neih belh zel turah pawh ngai ang. Chutiang bawkin kan lampui dung pawhin hmalam pan zelin Sakawr tana tleng zar zarna turin zauh lam a pan ve mek bawk. Dawr kai leh lirthei khalha ei zawng mi ten chhun lamah an mawi tam ber a, sum leng vak pawh a tam teh nuai phah khawp mai. Zan lamah erawh thalai rual ten an vawiinni hman an report sap sap na hunah a tang zel a, rukru ten an pal tlang a, mi tha te nen lamin. Zing dar 6 vel atanga zan dar 7 vel thleng chu minute khat dan velah lirthei a kall reng awm e. Lehlamah kan nu ho tak hi chu aw.. sum hi an thiam ve chiang a nia. Second hand pawh a first hand ta emaw tih mai tur khawpin an lei leh ka an hmang thiam a, mi tam takin kan thin chur chur phah alawm. Masi dawna polar kawr leh kekawr in thlen chilh pawh a in hmeh zet zawng a lo nih hi. Preview (Pu Buatan a ti) : Van chung sang lama Tawtawrawt a rawn rik loh chuan naktukah khua a chhiat loh vek leh a tha ngei ngei ang. Kawnah tak Auto leh LPK an intawk ang a, a khalhtute pawh an uang lo ang. Dan naranin a tam zawk chu Kawn velah kan in hmu leh suau suau tura ngaih a ni. Nula puanthui ten tunlai chu kan buai lutuk-a an ti ang a, an sirah an duhlai LC-a te ni chuang lovin tlangval a khat tawkin an thu deuh reng ang. Khawimaw Dawr thenkhatah chuan Kan Veng hi tih thupui hmanga han ti ti khawm chang a awm ang a, thenkhatah He nu hi chu a khal a nia tih te pawh sawi tawk kan awm leh ngei ang.He lai hi chu ti vat vat se la aw, kan Veng chu a pui phah ngawt ang ti chungin kan kal liam pui puat ve chawk ang.

Under - 14 ah

Kolasib-a District hrang hrang Under 14 Football Tournament neih mekah Champhai Team aiawhin kan veng naupang Kaleba Lalnunhlima S/o Vanlalhriata, Lalrammuana S/o Laltlanzami, Paupiansiama S/o N angkhansuana te telna chuan nimin khan Saiha nen semi final an kh el. An pathum hian First Eleven an la chang vek zel. Kan Veng naupangte hi Champhai Team tan an che tha thin hle. Tin, Coach ah hian kan veng pa tho, Pu NL.Thanga hman a ni. Pu Chingkhana, Chhura Hmun ami chuan YMA In sak nan Branch ah Rs.500/- a pe a, a chungah Branch chuan lawmthu a sawi e. Branch chuan kan mamawh Aurinna Mike piece Rs.1700/man a lei thar. Kan h mang tangkai hle tura ngaih a ni. Inter Village Football Tournament khelh zawh takah Laltlanthara (Electric), Bethel VC Team tana khel chuan Goal 6 chhuih lutin Top Scorer lawmman hlan a ni. Innei thar leh mithi kan awm reng rengin inneih emaw thih atanga ni 15 ral hmain Register, Births & Death hnenah in report zel tur a ni. Kan veng tan Pu C.Roenga, Zion Veng hnenah tih fel zel tur a ni. Hei hi mi tin ten kan ngaih pawimawh a, nakin hun zelah pawh a pawimawh tih hriain zawm zel i tum tlang ang u. Kan hnunga Mizoram UPC ten Champhai Town Hall-a khawmpui an hman naah kan Branch bungrua an hawh avanga lawmthu sawi nan Baltin pahnih (2) leh ketli pakhat (1) Branch YMA a pe. An chungah Branch chuan lawmthu a sawi e.

YMA In Sak Nan

Aurinna Lei

Top Scorer Lawmman

Report Zel Ni Se

Lawmthu An Rawn Sawi

Tawngkam tha hmang fo rawh.

BETHEL BRANCH YMA CHANCHINBU PATHIANNI CHHUAK THLAKHAT- AH Rs. 20/-

PHEK-3 NA

R A N C H

I N

K
: : : : : :

U M

1.2.1983
Lalhrima K C.Lalrosiama C.Laltanpuia B.Lalramnghaka P.C Lalrintluangi Rebecca Lalhriatpuii

C H A N C H I N B U C H H U A H |A N K U M
H.Vanlalpeka Kaikapa Lalnunzira Kapthuama Rodinthara R.Lalmuanawma C.Laitanga Zoherliana Pc.Lalruatsanga Lalduhawma Huha C.Lalramthari T.Vanlalhruaia

1986

S ECTION H RUAITUTE

Leader Asst. Leader Secretary Asst.Secy. Treasurer Fin.Secy.

Thangdeihkhupa Lianpianga Lalramthara Hrangthanmawia Zonunsanga Khaikhankapa

Phek 1-na-a chhunawmna 5) Musical Chair : Hmeichhe tan bik a ni anga, a buaipui turin Pu B.Lalramnghaka leh Pu C.Laltanpuia te ruat an ni. 6) Blind drum : Mipa leh hmeichhe tan a ni anga, a buaipui turin Pu Thangdeihkhupa leh Pu Hrangthanmawia te ruat an ni. 7) Inburchhevawm : Section hrang hrang inelna tur niin a chhuak tur zat leh dan leh dun lam chu Pu F.Lalrosiama leh Tv. Mungngaihsanga te kutah dah a ni. Heng bakah hian hun a awm chuan infiamna dang pawh telh belh zel tum a ni. Tin he mi ni hian Sawhchiar tui hnai tak siam a ni ang. BETHEL NIGHT Ni 29.11.20 12(Ningani) zanah P/S VI tualah hman tum a ni. Hun kal tawh leh hun lo la awm tura Bethel Veng History-a hun hlimawm ber hman tum a ni. Items awm sa bakah mi tupawh, a kal te hnen atangin inbarakhaih item neih tum a ni. A tla chawpa hun hman tuma ni. Eitu tuihnai tak siam a ni bawk ang. Items Awm sa te: 1) Look Alike 2) Section Leader Inzaisiak 3) Section Secretary Inlamsiak 4) Infaifuksiak 5) Drama 6) Tawng inleh siak Special Items : Pu Hruaia & Tv.Ruatsanga, Magic Show, Lam, Fiamthu, vengchhung zai thiam te an zai bawk ang. `Heng bakah hian la sawi duh loh items engemawzah a awm dawn. Hosts : Pu H.Lalduhawma & Nl.Pc.Lalrintluangi Supporter : Tv.C.Laitanga & Tv.Pc.Lalruatsanga Bethel Veng tuiliak tawh chinah Lehkhabu fum fe taka ziak thei hi kan la tlem hle a, hriattheih chinah mi pahnih, Pi Pc.Lalhmachhuanin Nitin Lalpa Pawl Nan tih kum 2002 kuma a ziah leh Pu C.Hranghlunan Emmanuel for World tih kum 2012 kuma a ziah a ni mai awm a, an fakawm a, midang pawhin ziah te pawh tum i la, tin, an ni lo lo ziak tawh pawh kan awm mai thei a, in hrilh hriat ni se. THLASIK TIH NEP NAN Thing ai khawn 2 lei tur kan nei e. A mamawh chuan a rang lamin min han be keuh ta che u. Cont.:9862725701

ZIRNA
urvival of the fittest an tih ang deuh in. A zir sang leh a thiam a piang an nihlawhin an vannei a, an ding sang a, an chungnung zel thin, an chhuanawm zawk zel a ni. Lehkha zirna lama sang taka han thleng chu mi zah, mi chung en an ni deuh tlang pui thin. Mizo te hi zirna lamah kan thang harh har em em a, kan Missionary te rawn kal hma phei kha chuan lu lam leh mawng lam hre lo lkin zirna lamah chuan zir ngaihna kan hre hlwl lo a nih kha. Nimahse kan missionary te avangin zirna ah kailawn rahbi thar kan rap a, zawi zawiin zirna lamah hma kan sawn chho ve zel a, tun dinhmun kan thleng ta a ni. Kan han than harh hnu phei chuan a that zia hriaiin a tlanin kan in tlansiak ta zel a, inelna thianghlim a ni tih kan hria a, mahni tan chakai khawrh kan nih avangin zirna kan hlut zelin tih makmawhah pawh kan ngai tawh hial a ni. Inelna tha tak leh hmasawnna pawimawh tak a ni. Ram changkang tehna leh ram hmasawnna teh fung pawimawh tak pawh a ni zel a, ziak leh chhiar thiam tamna ram chu hmasawnna leh changkanna a Zirna hian thleng duak duak zel a ni. Tun hma Mizoramin ziak leh tlai luat a nei chhiar kan thiam hma phei chuan hnam hnufual tih tawh sak nak laiin ram dang hmuhsit hial te pawh lo kan ni. Nimahse a hnu rei lo teah chuan zirna lama ke kan han pen tak tak kha chuan India ram pumah ziak leh chhiar thiam tam berna te pawh kan han hawlh hial tawh a nih kha. A tam zawk chuan kan lehkha Zirna hi kan nitin eizawnna tur atan zir chhan bulpui ber chu Sawrkar a pawimawh ber awm e a tih theih a. In hnathawk thei tura in zirtir kan ni tlang sa tur emaw, hlo thlo tur emaw, lirthei pui a, kan zir tum chin kan zir zawha khalh tur pawh ni se a tlangpui thuin Sawrkar hna kan thawh mai loh te lehkha thiam chuan a thiam lo ai chuan hian beidawnna leh rilru hnual riau a hma-a tih tur awm chu tih dan tur leh changte pawh kan nei thin. Mihring ruahman lawk dan a thiam tlang pui thin. dan a ni a, kan tum ber tur pawh a Kohhrana rawngbawltu Pastor, Tirhkoh, nihna lai chin a awm ve. A lehlamah Father leh a dangte pawhin heng an chuan kan rilrua sawrkar hnathawh nihna ni thei tur hian theih-pa-tawpin an ringawt kan dah te hi dem tur bik lo zir ve reng thin a ni. tumah kan awm hran chuang awm He lehkha zirah hian zir zawh tawh lo ve. Kan ram duh angin a hausain leh thiam zawh tak tak a awm thei lo a. a la changkang tawk lo va, ram Kan thlen chin apiangah hmabak a la changkang thenkhat anga Company awm fn zel a ni. Lirthei khaltu a ni emaw, leh Dawr lian te a la tam tawk loh Thlawhtheihna enkawltu pawh a ni avangin lehkha thiam rual pawh emaw, Office lama hnathawktu pawh ni thawh tur bik nei lovin kan la awm se, nitin mai hian a thiam belhin thil zir thup rih. Nimahse hun kal chak zia thar an nei fo reng a ni. Chutiang zelin leh nitin maia hmasawnna kal nasat zirna lama thawktute pawh an ni zel a, zia atang ringawt pawh hian lehkha nitin naupang tan zirtirna hun nei thin tho thiam tan chuan kawng a ping lo hle. mah se an ni pawh zir zawk tak tak a Hetiang renga kan ramin hma lam a awm lo va, an naupang atangin emaw, pan chuan nakin lawkah chuan an zirlai atangin emaw, an hun hman dan duhthusam thawh tur tam tak pawh atangte-in thil thar leh nun dan thar pawh kan la hmu ngei ang. Mihring nun an chhar chhuakin an zir ve reng thin kalphungah chuan a upa zawkte chu bawk. Hei hian zirna hlutzia leh zir zawh boral hmasa tura ngaih kan ni a, theih a nih loh te pawh a lan tir awm e. tuna hn athawk tam tak ten Mihring tawh phawt chu kan khawsak chawlhsanin hmun ruak pawh a la dan leh kan nitin hun hmanna kawng awm chho ve zel bawk dawn a ni. hrang hrangah zir tur thar leh nun dan Chuvang chuan tuna zir mek, zir tur thar pawh kan zir ve fo awm e. Khawvelin lam te hian kan theih bak piah lam ram hrang h rangin zirna a ngai thlenga zirna hi kan beih a ngai a ni. pawimawh zel a, a ram chhun ga Ti mai mai lova, tih tak zeta kan tih chengte chu zirna lama hmasawn turin pawh a ngai viau awm e. Mihring a duh hle reng thin. Literacy Day, nunah hlawhchham chang te pawh National Education Day, etc. tih te a awm ve a ngai a, heng kan hun thlengin hun buatsaihin kan lo hmang ta tawn avanga hnual mai lova a aia zel a ni. nasa-a beihah i tlak zawk ang u.

- Dh. El B., Among Edt. Brd.

Hriat Ve Mai Maiah

Y M A c h u \a n p u i n g a i t e \a n p u i t u a n i .

BETHEL BRANCH YMA CHANCHINBU PATHIANNI CHHUAK THLAKHAT-AH Rs. 20/- PHEK-4 NA BRANCH BRANCH HRUAITUTE YMA 1. H.Lalmawia Ph.9612753844 SENIOR 2. C.Lalthantluanga Ph.9612341540 changrel a President : K. Lalbiakhlira Ph.9615673361 sual ngai lo. ADVISER 3. C.Roliana Ph . 9 6156 733 59

Lehkhabu hi Lehkhabu a ni hlei nem

Vice

Pre.

: Lalsanglura Zote
Ph . 9 6157 131 28

- Te-a, Sihdim
He kan Bethel Veng chhungah hian ka vak kual ka vak kual a, thlirna tlang hrang hrang atangin mite chu ka thlir kual a, Uirenu, a uire lai ngei an man, Sinai tlang atanga an thlir dan te, a lehlamah chu nu vek Kalvari tlang atanga an thlir dante ka buk kuala te ka han ti ve khang lang a. Chutih lai karah mi thenkhat, in ti vei deuh maia khawivanrial kawlh ang maia an kal kawm chal te, thenkhat biak huphurhawm tak maia an han siak nei kal chhut chhut te ka hmu bawk a. Tin, mi thenkhat ve thung chu biak hmasak pawh chan harsa khawpa mi nelawm leh hlim thei, khuangpui leh khuangte chumchilh ni khua phei chu ni se, tumbu van vawrh ang lauh lauha lam thei tur tih hriat fahran te nena kan chikimna ngiang! Mi thenkhatin a tha leh dik, mi mitmei veng rana an thlan laiin, thenkhat ve thung chuan an sahmim puarna a nih dawn phawt chuan Kohhran leh khawtlang pawh zah zo lovin a bawhin an bawh huam huam bawk a. Tin, kan hmel leh pumruate pawh engemaw zat hi chu A tha lai a piang Lalpan malsawm rawh se tih ngai lah bo lo. Mahse, i zam lovang aw. Heng kan in leh lo leh mize chi hrang hrang belhkhawm hian BETHEL hi a siam a ni miau va: kan vai hian Pathian siam kan ni. Kan khawtlang hruaitu hrang hrang ten Bethel hmasawnna tura hma an lak chi hrang hrang te chu khawimaw laiah chuan mi tlemte, lei lung pian tirh ata opposition hrim hrima piang ni awm maiin, meikhup zal zal chungin an lo rum khum a. Mahse, kan khawtlang hruaitute hi chu ti maia han zam tur an ni lo va, experience nei tha, tukhum chhah hun hre ran an nia, hetiang mi hi Pastor bial khatah hian hlui khat daih hi an awm ve chawk tih hi an hai hauh lo va, hma an sawn zel tho ve. Hetia ka vah kual ka vah kual naah hian ka naupa (Thlarau lam chu ni lo) thu ziak LEHKHABU HI tih chu ka hmu fuh ta hlauh mai a. A thu ziakte lah chu a ril zek mai leh nghal a! Mahse, kei ve zawngin. Zawhte hi zawhte a ni lo va, lehkhabu pawh hi LEHKHABU A NI LO ka ti duh ve tlat a ni. Mahse, Bethel hi Bethel a ni lo, ka tihna a ni lo va, mite tlawmngaihna leh inpekna sawi hnawm chingte hi an tha e ka tihna a ni hek lo. Sum leh paite neiin, thil chhuak thar tha tha pawh nei mah i la, Bethel Veng ti hming hliau tute mai ka nih si chuan ka tan eng nge sawt ang. He veng chhunga fello taka awm ve reng mai ai chuan BPO atanga Sakawr chawhma kala pem mai te hi a fuh zawk ang em? Pem bik mai lo ve a, kan vai hian Bethel kan nia lawm. Tichuan chhun a awm a, zan a awm a, mahse Lehkhabu hi lehkha bu ka ti thei chuang lo. Zan hi chhun ka ti a ni bik lo va, chhun lah zan ka ti a ni hek lo. Kan Editorial Board Member te sawi mawi nana Chhungkaw tangrual an ti te ang hi ka tihna a ni zawk e. Lehkha phek eng emaw zat, awmze nei taka remkhawm a, a kawm neia an han siam thlap mai hi Lehkhabu ni se la chuan vai hovin KITAB an ti bik lo vang a, Sap hovin BOOK an ti bik lo tur. Khawvel pum pui hian ang khata kan sawi theih hunah chauh Lehkhabu kan ti dial dial ang chu.
Zirtawpni khan Sub-Hqrs. YMA chuan Committee pawimawh tak a nei a, he hunah hian tunlaia mi tam tak buaina Thir chhe lei leh hralh chungchangte sawi a ni a, Thir chhe lei zinga thir tha hmuh tur awm thin chu an ngaimawh ber leh kan buaina a nih thin zia thu te, a bikin tui Pipe, thir hling leh Pal hungna tha hmuh tur a tam thin a, hemi avang hian Branch pawhin mahni huamchhung theuhah helamah hian tan lak ni se a ti. Hemi chungchangah hian thir chhe leitu te nen ni 12.11.2012 ah sawi ho ni se tih a ni. Tin, Birth Certificate ram dang mi ten an neih leh mai thin chungchangte sawi a ni a, International Law hmangin DC te kaihhruaina hnuaiah Birth & Detah Register zawng zawng te koh khawm ni se tih a ni a, Certificate la chhuak tur chuan mahni Branch YMA hriatpuina neih ngei tura hmalak ni ze tih bawk a ni. He Committee ah hian Branch President leh Treasurer pawh an tel ve. Television lamah chuan.. Man City Vrs. Tottenham (7:30), Chelsea Vrs. Liverpool (9:30) Mallorca Vrs.Barcelona (10:30) Levante Vrs. R.Madrid (12:30)

Secretary Asst.Secy. Tre asur er Fin.Secy

: F. Lalhriatpuia
Ph . 9 8626 142 80

: Thangkunga Hualngo
Ph . 9 8565 567 45

: C. Zokhuma
Ph.9612859102 / 8014424904

: Vanlalhriata
Ph. 8014534148

BYMA SHOTGUN

C HAWNGKHUM D AN T LANGHUAT

LOH

(Thutak hla taka khukpui loh tur, BYMA Shotgun a ni tlat mai lei le.) Lawmtea pawn a ti veleh ta rup mai. Kei ve hi engtinnge ni zel dawn? - Tv.Thangkunga Hualngo, Asst.Secy. Uuiii hah! Kei pawh hi. Siami te pawn min tih khalh leh dawn. 911 be pawp tawh mai teng. - Hmmm.. hmmh.! Nl.U Teki, V-Sec. Keipawh eng nge ka nih vak bik chuang a, ngumah chingit a chawr ve tawh tho a lawm. ....Nl.Tetei, T-Sec. Maremruat, Lawmtea training kan pek ve thuai kha. ....Pu Kaptea of the world V-Sec. Ka Sumo hi Non-Mizo ah chuan ka lek chhuak tawh dawn lo rengs rengs. Damdawi In pan a ngaih phah vek.

Bethel Venga cheng te hi Bethelers kan lo ni e. Section Leader in zai siak tih kha chu a chi loh ang a. Fool Moon zan zet kha chu ka accident na reh rak khawpa kan lam vir hle kha.
.....Pu Khupa, K-Sec. Leader

.....Tv.Remruata of Gin gin

...Pu Mangtea, K-Sec.

Nupui hi nei ve tak ka nia. Tute emaw ang hian. Zing leh tlaia Bial fan ngai ziah hi engemaw chang chuan a ninawm ve duh khawp mai. Ka pa, i fapa mai ka lo ni.
...Pu Mahminga, PWD Qtr. ...Pu KVL.Vulluaia, T-Sec. ...Pu Rosiama, T-Sec. A.Leader

...Pu ooh Tv.Lawmawma, N-Sec.

Sub-Hqrs. YMA Committee

Thawk leh khatah ka mizia ang hian ti ve thut tawh mai dawn ami chu aw ka ti deuh ami a.
Branch Committee ngenna angin tun tum BYMA chhuak hi a la ve lo pawh pe vek a ni a, kan tana thu pawimawh a chuan avangin zawm thei dinhmuna ding chuan zawm tlan vek i tum ang u. Editorial Board lam pawh chawhlui kan kil ho tlang khat ta. Hun remchang hmasa berah kil ho kan tum ve. A duh a piang kan sawm lawk vek a che u aw.

Keimahnis

...Nl. U Hriati, N-Sec.

Printed at V.Tlanglawma Cyber World