P. 1
Managementul Carierei Didactice Delimitari Conceptuale

Managementul Carierei Didactice Delimitari Conceptuale

|Views: 144|Likes:

More info:

Published by: Andreia Mircea Alecsa on Nov 22, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/08/2013

pdf

text

original

1.

Managementul carierei - delimitări conceptuale
Implementarea de schimbări în sistemele de educaţie, în acord cu documentele europene care definesc competenţa ca rezultat al învăţării (Recomandarea Parlamentului European şi a Consiliului Uniunii Europene privind competentele-cheie din perspectiva învăţării pe parcursul întregii vieţi [2006] şi Cadrul European al Calificărilor EQF) reprezintă noi provocări pentru cariera didactică, prin solicitarea de noi atribuţii şi noi competente în proiectarea şi desfăşurarea activităţilor de predare-învăţare. Toate acestea solicită o nouă perspectivă asupra formării cadrelor didactice. Deşi în dezvoltare constantă în ultimii ani – prin reorganizarea sistemului de formare continuă la nivel naţional şi prin intervenţii punctuale ale diferitelor programe educaţionale – oferta de formare rămâne în continuare limitată, cel puţin pentru anumite domenii de intervenţie, cum ar fi matematica şi ştiinţele economice. Inovaţiile curriculare care privesc domeniile Matematică şi Ştiinţe Economice trebuie susţinute prin practicile de predare-învăţare-evaluare ale cadrelor didactice, prin conţinuturi specifice de formare în care a fost integrată şi utilizarea noilor tehnologii, în special a acelor elemente care să sprijine în mod adecvat profesorii pentru a răspunde provocărilor diverse ale societăţii informaţionale (mediu virtual de comunicarecolaborare, cursuri digitale, platforma e-Learning). Resurselor umane sunt elementul esenţial al competitivităţii, atât la nivelul organizaţiilor cât şi la nivel naţional şi sunt cele care fac diferenţa dintre succesul şi eşecul unei organizaţii. Atunci când vorbim însă de resursele umane din învăţământ trebuie să înţelegem că de calitatea prestaţiei didactice depinde calitatea instruirii, de unde apare responsabilitatea cadrelor didactice pentru o evoluţie pozitivă în carieră a tuturor celor pregătiţi de ei. Cariera este prezentată ca o serie de roluri legate de experienţa pe parcursul vieţii (propriile concepţii, aspiraţii, succese, insuccese etc.), o succesiune de roluri în muncă ale unui individ sau o succesiune de experienţe separate, corelate între ele. Managementul carierei este înţeles ca un proces de proiectare şi implementare a scopurilor, strategiilor şi planurilor care să asigure organizaţiei satisfacerea nevoilor de resurse umane, iar indivizilor atingerea scopurilor propuse pentru carieră prin oferirea de instruire şi experienţă practică, îndrumarea şi încurajarea de care au nevoie pentru a-și fructifica potenţialul.

1 . ca şi nevoile noastre de afiliere.  mediul social .proiectarea căilor carierei individuale ..evaluarea performanţei angajatului .dezvoltarea unui plan al carierei individuale Planificarea carierei individuale . de succes sau de realizare.publicarea posturilor vacante . situaţia socială şi economică a părinţilor etc.implementarea planurilor de carieră . Fig. de autoritate sau de putere etc.educaţia sau pregătirea.Model al managementul carierei (modelul american) Managementul carierei Planificarea carierei organizaţionale .dezvoltarea unei strategii pentru realizarea scopurilor carierei Integrarea nevoilor organizaţionale şi a planurilor carierei individuale .Principalii factori care pot influenţa alegerea carierei sunt:  Autoidentitatea – se referă modul în care ne înţelegem pe noi înşine şi imaginea noastră despre sine.stabilirea scopurilor carierei .consilierea carierei .evaluarea capacităţilor.  Interesele . abilităţilor şi intereselor personale .crearea unei strategii a dezvoltării acesteia Dezvoltarea carierei .evaluarea progresului carierei . nivelul ocupaţional.oamenii tind să aleagă acele cariere pe care le percep sau le înţeleg ca fiind cele mai potrivite intereselor lor sau sistemului lor propriu de valori.dezvoltarea completă a angajatului dincolo de experienţele postului .înregistrarea datelor privind oportunităţile organizaţionale .  Personalitatea – alegerea carierei se face în funcţie de orientarea noastră personală.integrarea necesităţilor de resurse umane pe termen scurt şi pe termen lung .

competenţă managerială. autonomie şi creativitate. O altă teorie privind orientarea în carieră o reprezintă teoria ancorelor elaborată de Edgar Schein. sarcinile critice ale postului. întreprinzător şi investigativ.pregătirea de specialitate . pregătirea şi alte experienţe dobândite. feedback-ul. evaluarea periodică. Evaluarea periodică cuprinde raportarea la indicatorii de performanţă utilizaţi de către inspectoratele judeţene şi care cuprind referiri la: . realist. siguranţă. Cea mai cunoscută este teoria tipurilor de carieră a lui John Holland care identifică şase tipare distincte de orientare în carieră: convenţional.forţa motivaţională .calitatea predării capacitatea de comunicare calitatea evaluărilor responsabilitatea centrată pe elev . social. pe baza scopului şi a acordului de pregătire. artistic.Aprofundarea problematicii orientării carierei a dus la elaborarea unor teorii privind tipurile de carieră. Dezvoltarea carierei este un proces pe termen lung care acoperă întreaga cariera a unui individ şi care cuprinde programele şi activităţile necesare îndeplinirii carierei individuale şi are ca şi componente principale stabilirea scopului şi a acordului de pregătire. Sunt evidenţiate cinci tipare distincte care apar în urma primelor experienţe profesionale: competenţă tehnică/ funcţională.

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->