P. 1
scurta prezentare pesta porcina clasica

scurta prezentare pesta porcina clasica

Ratings:
(0)
|Views: 9|Likes:
Published by minicaru
etiologie, simptomatologie, patogeneza, diagnostic, diagnostic diferential, profilaxie
etiologie, simptomatologie, patogeneza, diagnostic, diagnostic diferential, profilaxie

More info:

Categories:Types, School Work
Published by: minicaru on Dec 18, 2012
Copyright:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as PPTX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

08/27/2014

pdf

text

original

PESTA PORCINA CLASICA

dar poate genera pierderi economice de mari proportii.P.) este o boala virala. . fiind raspandita la nivel global. Boala nu este transmisibila la om. care afecteaza deopotriva porcii domestici si pe cei salbatici.Ce este Pesta Porcina Clasica? Pesta Porcina Clasica (P. extrem de contagioasa.C.

Este un virus de dimensiuni mici. fibrinoida si apoi hialina.Etiologie Agentul etiologic face parte din familia Flaviviridae. . in special asupra capilarelor. cu obliterarea lumenului. cu genom ARN monocatenar. hiperpermeabilizarea si fragilizarea peretelui vascular. degenerescenta mucoida. genul Pestivirus. determinand in primul stadiu tumefierea celulelor endoteliale. ce actioneaza asupra peretilor vasculari.

bolnavi si cei sanatosi.) .prin contactul cu secretiile (lacrimi. saliva) si excretiile (fecalele animalelor infectate). hrana.Cum se transmite? . imbracaminte.P. pasari.C. insecte.prin contactul direct dintre porcii domestici si/sau salbatici.prin intermediul resturilor alimentare din gospodarie. motiv pentru care acest tip de alimentatie este interzis (din carne de porc.. mijloace de transport. vanzare. . targuri) si de catre oameni. adaposturi contaminate. . netratata termic sau resturi ce contin fragmente de porc infectat cu virusul P.prin contactul cu obiecte. .in cadrul miscarilor necontrolate sau ilegale ale animalelor (transport. .

abdomenul colorate in rosu inchis.Beau multa apa. .Refuza hrana administrata. Porcii bolnavi de pesta porcina clasica prezinta urmatoarele simptome: .Care sunt semnele de boala? Semnele clinice depind de stadiul de boala (acut. .Au coada. picioarele. . cronic si subacut).Nu se deplaseaza. .Au constipatie urmata de diaree. urechile.Se deplaseaza greoi si au tremuraturi musculare. . .

b)Teste serologice testul de identificare a antigenului viral prin imunofluorescenta directa (IFD) pe frotiu demaduva sternala.PCR . testul de izolare a virusului pe culturi celulare – linie stabilizata PK15 si RT. testul de imunoperoxidaza cu anticorpi monoclonali (IPO). tehnica imunoperoxidazei pentru diferentierea pestivirusurilor cu anticorpimonoclonati.Diagnostic • • • • • Pentru identificarea agentului cauzal in pesta porcina clasica se utilizeaza urmatoarele metode (conform OIE) a)Metode imunologice: imunofluorescenta.

• Alte ancefalomielite virale. • Leptospiroza. • Pasteureloza acuta.Diagnostic diferential • Infectia cu virusul BVD-MD (diareea virala bovina – boala mucoaselor ). . sare. • Salmoneloza. • Erizipel. • Intoxicatia cu substante cumarinice.

Izolarea grajdurilor de drumurile de circulatie.Taierile de necesitate. interzicerea accesului in incinta crescatoriei a personelor straine. .Profilaxie Profilaxia generala. .Serul anti pestos . din orice motiv. . . vehiculelor.Carantina profilactica a tuturor porcilor nou introdusi intr-o unitate indemna. va fi lasata la filtrul. in locuri special amenajate . masuri de supraveghere sanitara a porcilor si de dezinfectii periodice profilactice. .Vaccinul . . se vor face in afara adaposturilor de porci.Cadavrele sa fie distruse sau valorificate fara posibilitatea de difuziune a materiilor virulente Imunoprofilaxia.Personalulu ingrijitor va utiliza echipament de protectie care la plecarea din incinta unitatii.Transportul porcilor sa fie facut numai in vagoane si vehicule in prealabil dezinfectate.

Se aplica sanctiuni? Nerespectarea prevederilor privind prevenirea pestei porcine clasice se sanctioneaza cu amenda contraventionala sau penala conform legislatiei in vigoare. .

C. . prin activitatea sa. Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor.P.? Carnea de porc provenita de la animalele infectate cu virusul P. in unitătile inregistrate sanitar veterinar si pentru siguranta alimentelor.P.Este periculos pentru oameni consumul de carne provenita de la porci bolnavi de P. asigura comercializarea. dar este recomandat a nu se consuma. de carne si produse din carne care sunt controlate sanitar veterinar si nu pun in pericol sanatatea publica. nu constituie un pericol pentru oameni.C.

Va multumesc pentru atentie! .

You're Reading a Free Preview

Download
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->