GEOGRAFIE FIZICA GENERALA

Portofoliu teoretic

. Notiune Definitie Formele continutului gandirii Termen Enunt Notiunea-reprezinta o clasa de elemente. Numele-forma lingvistica a notiunii.TEMA 1 Fisa de conspect-seminar Logica si principiile ei ca fundament al teoriei si limbajului de specialitate in geografia fizica generala Logica-stiinta care studiaza formele sub care se prezinta continutul gandirii si legile de a caror respectare depinde corectitudinea gandirii.

Principiul identitatii-in timpul unui rationament obiectul gandirii trebuie sa ramana acelasi. 4. Principiul tertului exclus-in timpul unui rationament ori acceptam o propozitie. 3.ori nu. Principiul ratiunii suficiente-nu trebuie sa acceptam sau sa respingem o propozitie daca nu avem un temei suficient pentru acceptare sau respingere. . Fisa de conspect-seminar Logica si principiile ei ca fundament al teoriei si limbajului de specialitate in geografia fizica generala Principiile logicii Principiul identitatii Principiul ratiunii suficiente Principiul noncontradictiei Principiul tertului exclus 1. Principiul non-contradictiei-in timpul unui rationament nu trebuie sa existe propozitii contradictorii. Enuntul-afirmatie precisa refritoare la o notiiune.Definitia-operatia de precizare a unie notiuni. 2.a 3-a posibilitate nu exista.

 Geografia s-a nascut dintr-o necesitate. p.). sol etc.  Din perspectiva sec.cap I. clima. Ea aprofundeaza prin cercetari si metode proprii. XXI.29-36 Obiectul de studiu al geografiei Iuliana Armas considera :  “Sub aspect general . apa.Iuliana Armas “Teorie si metodologie geografica” 2006. dar pune un accent tot mai profund pe relatiile om – mediu.TEMA 2 Fise de conspect. mediul geografic si parti din geosferele care contribuie la realizarea acestui mediu (relief. “ . nevoia de a ne localiza in spatiul terestru.geografia fizica urmareste structurile spatiale ale fenomenelor naturale si interrelatia lor cu factorul antropic. geografia ramâne stiinta unitara a mediului terestru.

cap I. . mediul reprezinta”totalitatea conditiilor existente la suprafata terestra. cu dimensiuni si localizare diferite.Fisa de conspect-Iuliana Armas “Teorie si metodologie geografica” 2006. avand o anumita structura areala.29-36 Obiectul de studiu al geografiei Mediul-definire In geografie. Mediul este o notiune abstracta care se concretizeaza la suprafata Terrei printr-o serie de tipuir de mediu. p.determinate de interactiunea geosferelor”. Definitie Larousse(1995): Mediul este un “ansamblu de elemente naturale si artificiale care inconjoara o fiinta”.

Fisa de conspect-Iuliana Armas “Teorie si metodologie geografica” 2006. p.29-36 Obiectul de studiu al geografiei Factori care actioneaza asupra mediului resurse Produse Niveluri trofice Mediul Procese Agenti Om .cap I.

canalizeze si sa transporte resursele.cap I.Fisa de conspect-Iuliana Armas “Teorie si metodologie geografica” 2006. 2. 4. Produsele-obiecte sau servicii rezultate din procesele care prelucreaza resursele 5.stocheze. Niveluri trofice-stratificate in timp si spatiu. p. Resursele-alimenteaza procesele de reciclare. . Agentii-elementele sau organismele capabile sa transforme. Procesele-mecanisme prin care resursele sufera schimbari. 3.29-36 Obiectul de studiu al geografiei Factori care actioneaza asupra mediului 1.

predominant indirecta Medii antropiz ate Medii antropice Influenta antropica este preponderenta.Fisa de conspect-Iuliana Armas “Teorie si metodologie geografica” 2006.29-36 Obiectul de studiu al geografiei Tipuri de medii in functie de gradul de antropizare Medii naturale Predomina elementele naturale si cele putin modificate de om. Elementul natural si cel antropic coexista(medii rurale arhaice). Medii artificiale Prezenta umana a modificat radical mediul initial.cap I. p. .influenta antropica fiind predominant indirecta.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful